kapustą - 19268 przepisów (strona:98/1285)

Wigilijna kapusta z grzybami 100

Kapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki(...)śmiało zamrozić i zjeść w innym dniu   Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz i szczypta cukru   Grzyby włóż do miski

Kulinarny S.O.S.
Wigilijna kapusta z grzybami 100

Kapusta kiszona duszona z cebulką i suszonymi grzybami – prosta… smaczna… tradycyjna To danie typowo wigilijne. Jest bardzo tania i łatwa do przygotowania, choć nieco czasochłonna, ponieważ długo się gotuje. Najczęściej bywa podawana samodzielnie lub wykorzystywana jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Można ją przygotować w dniu podania lub nawet 1-3 dni wcześniej – wtedy składniki(...)śmiało zamrozić i zjeść w innym dniu   Polecam też… ** Barszcz czerwony czysty ** Rybę w zalewie pomidorowo-octowej ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych leśnych grzybów np. borowiki, podgrzybki, kozaki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie łyżka oleju sól, pieprz i szczypta cukru   Grzyby włóż do miski

Kulinarne S.O.S.
Kapusta kwaszona w zalewie 90

Rewelacyjna w smaku kapusta, którą bez problemu możecie zrobić w każdej chwili. Po dobie kwaszenia niezjedzoną kapustę możecie przełożyć do słoików tak, żeby była przykryta zalewą i trzymać w zakręconych słoikach do tygodnia, bez obawy, że się zepsuje. Co potrzeba: 1,5 kg główki białej kapusty, 3 średnie marchewki, Co potrzeba na zalewę: 5 szklanek wody, 1 szklanka cukru(...)szklanka oleju rzepakowego, 1 szklanka octu, 2 łyżki nie czubate soli Wykonanie: Kapustę i marchewkę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy bardzo cieniutko, przekładamy do większej miski. Składniki na zalewę dajemy do większego garnka, zagotowujemy, mieszamy. Gorącą zalewę wlewamy do kapusty, delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką. Odstawiamy na 24 godziny bez przykrycia, co jakiś czas dziubiemy kapustę drewnianą łyżką

Bułka z Chlebem
Kapusta kiszona z kminkiem , przetwory 145

Kapusta kiszona z kminkiem , przetwory Ciąg dalszy szału kiszenia kapusty , tym razem na tapetę wylazła kapusta z kminkiem . Kiszenie jej w taki sposób to w wielu rejonach naszego kraju tradycja . Osobiście nigdy nie lubiłam tej wersji z uwagi na cały kminek . Jedząc trafia człowiek na taką kminkową minę , ona eksploduje w gębie nadmiarem smaku ..i tak ją wykręca ,że prawie(...)właśnie tego w niej nie lubię . Ale wersja zmodyfikowana dla kimnkofobów takich jak ja, jest ze zmielonym kminkiem , ten nie tworzy pól minowych dużego rażenia , a sam smak kapusty pozostaje cudowny . Spróbujcie bez wybuchających nagle na zębach nasion , kapusta z dodatkiem mielonego kminku jest naprawdę wspaniała , człowiek je bez stresu ,że coś na niego czyha i czai się między kawałkami

Ogrodnik w podróży
Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles 147

Cóż to była za kapusta! Wow! Znalazłam przepis na kapustę z kurkami na blogu straga.pl i stwierdziłam, że muszę go wypróbować bo młodą kapustę darzę uczuciem szczególnym. A że w lodówce akurat miałam też kurki przystąpiłam do dzieła. Nie byłabym sobą, gdybym troszkę przepisu nie zmodyfikowała i w efekcie wyszedł taki jakby bigos z młodej kapusty z kurkami. Pyszności(...)mnie najlepszy z pajdą chleba. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z kurkami (4-5 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, posiekana 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę sól, pieprz i cukier do smaku 250 g kurek, oczyszczonych (mogą być mrożone

karmelowy
Duszona młoda kapusta z koprem w śmietanie 108

Duszona młoda kapusta z koprem w śmietanie Duszona młoda kapusta to zawsze największy wiosenny hit , tak duży jak młode ziemniaki z sadzonym jajkiem i masłem O tej porze roku te warzywa po prostu smakują najlepiej . Nie ma nic lepszego jako przystawka do młodych ziemniaków i jajek sadzonych jak właśnie taka młoda , duszona kapusta . Można jeszcze, dorzucić pierś kurczaka z grilla(...)bagietki .. mniam , chyba już nie trzeba bardziej zachęcać Nie ma się co zastanawiać , trzeba korzystać z wiosennych smaków , bo one są tylko raz w roku Składniki : 1 główka młodej kapusty 2 cebule bananowe lub szalotki 2 łyżki masła 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 1 szklanka słodkiej śmietany 2 płaskie ,łyżki mąki pszennej pęczek koperku 1/2 płaskiej łyżeczki , startej

Ogrodnik w podróży
Gar pysznego żarełka - makaron z kapustą 149

Witam serdecznie, dzisiaj zaproponuję przepis na przygotowanie pysznego makaronu z kapustą, a jak wskazuje tytuł będzie to duża porcja jedzonka dla dużych głodomorów. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali: około 700 g kapusty białej (młodej) podwójna pierś z kurczaka – może być inne mięso (około 600 g) 500 g drobnego makaronu pęczek szczypiorku pęczek koperku duża cebula (około(...)pomidory kojone z puszki ja użyłam pulpy pomidorowej z dodatkiem chili i papryki około ½ szklanki wody przyprawy do mięsa: ½ soli ½ pieprzu ziołowego ½ tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej do kapusty: sól 3 ziarenka ziela angielskiego 2 małe listki laurowe – lub 1 duży do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Makaron z kapustą

Uwaga Babcia Gotuje
Duszona młoda kapusta – dodatek do obiadu 192

Duszona młoda kapusta – dodatek do obiadu Zasmażona młoda kapusta, młode ziemniaczki i kotlet schabowy to dla mnie obiad idealny. Dodatek koperku, marchewki i cebuli rewelacyjnie podkreśla smak tego dania. Taką kapustkę podajemy jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Polecam!       Składniki: pół główki młodej kapusty 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 liść(...)laurowy pół szklanki bulionu pół pęczka koperku 1 łyżka octu sól, pieprz, cukier     *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na łyżce masła *** *** Do podsmażonej cebuli dodajemy startą marchew i podsmażamy przez chwile *** *** Następnie dokładamy kapustę oraz liść laurowy, mieszamy, przesmażamy i zalewamy bulionem, zagotowujemy

Blog z Apetytem
Duszona młoda kapusta z koperkiem (dodatek do dań głównych) 97

Cześć! Taką kapustę robię jako dodatek do mięsa na obiad. Smaczna, lekka, bez zasmażki z odrobiną tłuszczu. Składniki: * 1 główka młodej kapusty ok. 1 kg * 1 pęczek kopru * 1 łyżka topionej słoninki bądź masła * 1 cebula * sól, pieprz  * 2 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego Kapustę umyłam pod bieżącą wodą. Pokroiłam na 4 części i wycięłam głąb, pokroiłam(...)niezbyt drobne wiórki, na grubość jak przy szatkowaniu.  Wrzuciłam pokrojoną kapustę na wrzącą wodę i mieszałam krótką chwilkę, by kapusta zmniejszyła swoją objętość.  Łyżką cedzakową wybrałam kapustę do miski. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i dodałam pokrojoną cebulkę. Lekko zarumieniłam cebulkę i wyłożyłam na to zblanszowaną kapustę (wcześniej odlałam wodę, którą zabrała ze sobą kapusta podczas blanszowania). Dorzuciłam ziele

Pieprzyć z Fantazją
Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake 172

Uwielbiam młodą kapustę! Jak tylko pojawia się w sklepach zawsze kupuję i korzystam ile się tylko da. Na moim blogu znajdziecie już wiele pomysłów na wykorzystanie młodej kapust y, polecam gorąco! Dziś proponuję młodą kapustę zapiekaną w sosie śmietanowym z pieczarkami i mozzarellą. Doskonała jako danie w samo w sobie, lub jako dodatek do każdego dania głównego, przepyszna! Scroll down(...)recipe in English Młoda kapusta zapiekana w śmietanie (4 porcje) Składniki: 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach 3 ząbki czosnku, posiekane 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 2 łyżki oleju roślinnego 250 ml śmietanki 36% 1 główka młodej kapusty, obrana z zewnętrznych liści i pokrojona na ćwiartki 100 g startej mozzarelli sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu

karmelowy
Kapusta z pieczarkami , prosta przystawka 106

Kapusta z pieczarkami , prosta przystawka Kapusta duszona z pieczarkami , jest pysznym , szybkim i tanim daniem . Doskonałe na obiad czy nawet kolację . Można wkroić kiełbasę lub boczek jako dodatkowy bonus . Moja wersja jest taka bardzo uboga , kapusta , cebula i pieczarki Ale taką lubimy najbardziej . Taka kapusta doskonale uzupełni także posiłki mięsne , jako towarzysz do schabowego Proste potrawy są naprawdę nie doceniane(...)szkoda bo takie właśnie są zawsze najlepsze Składniki : 1/2 małej główki kapusty 10 pieczarek 2 małe cebule 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz lub drobniutko siekane chilli do smaku Kapustę szatkujemy drobno , sparzamy w misce , wrząca wodą przez około 5 minut , odcedzamy , odstawiamy do przestygnięcia . Pieczarki kroimy w plastry , a cebulę

Ogrodnik w podróży
Czwartek: Włoska zupa krem z kapusty i parmezan 99

Krem z kapusty to rodzaj kapuśniaku tylko zrobimy ze świeżej kapusty. Tajemniczym składnikiem jest parmezan, a właściwe to co z niego zostało. Czas : 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa z kapusty i pęczaku jest tradycyjnym daniem północnych regionów kuchni włoskiej, przygotowywanym jesienią i zimą. Potrawa jest lekka, bo zawiera tylko ugotowaną, świeżą kapustę, zagęszczoną ziemniakami oraz(...)dojrzewa ser. Nigdy jej nie wyrzucajcie po żużyciu sera. Rąbki są doskonałym dodatkiem do zup, np. minestone, ribollita i każdej właściwie zupy, nadając im bardzo przyjemny posmak. Zupę z kapusty można zrobić na wodzie, ale najlepszy będzie dobry warzywny, albo mięsny bulion. Składniki: 1/3 średniej główki kapusty drobno posiekanej 1 średni ziemniak pokrojony w kostkę 1 mała cebula drobno posiekana

Niedzielny kucharz
Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 326

Bigos tradycyjny moskiewski fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjny, domowy bigos, dawniej nazywany moskiewskim.       Ten pyszny i wykwintny bigos przyrządzony został z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z  pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny(...)koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.     Podstawowymi składnikami tradycyjnego bigosu mieszanego są zawsze drobno szatkowana biała i kiszona kapusta oraz różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, a także czerwone wino i powidła śliwkowe. Idealna potrawa na wykorzystanie mięs pozostałych z obiadu. Niekiedy zdarza się również, że zakupimy nieco więcej

Moja Książka Kucharska
KIMCHI: PRZEPIS 108

kuchni koreańskiej. Składa się z fermentowanych warzyw. Zazwyczaj kimchi jest piekielnie ostre, a to za sprawą sporej ilości suszonych płatków papryczek chili. Podstawowy przepis zakłada przygotowanie kimchi z kapusty pekińskiej i wybranych warzyw: marchewki, białej rzodkwi lub rzepy, cebuli, czosnku i imbiru. Kimchi potrawa.    W Korei kimchi jest bardzo popularną potrawą i ważnym elementem każdego posiłku. Kimchi bywa(...)czasem nabiera jeszcze więcej smaku i dobroczynnych właściwości.  Jak zrobić kimchi - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na kimchi. SKŁADNIKI NA KIMCHI: 1 dużka główka kapusty pekińskiej, ok. 3kg 3/4 szklanki soli morskiej lub himalajskiej (ew. soli kamiennej do przetworów, niejodowanej) 2 główki czosnku, drobno posiekać 1 cały por, białą część przekroić wzdłuż na pół, następnie

Moja Książka Kucharska
Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage 155

Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy jest jednym z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Niby zwykła kapusta duszona śmietankowym sosie z dodatkiem pomidorów, ale ma coś w sobie takiego, że chyba nigdy mi się nie znudzi. Jest cudownym dodatkiem do każdego dania głównego, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy (4 porcje) Składniki(...)mała kapusta, pokrojona w ćwiartki (najlepiej młoda) sól, pieprz, cukier do smaku 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cebula, pokrojona w kostkę 50 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki Przygotowanie: Umieść kapustę w garnku, zalej zimną wodą, dodaj pół łyżki cukru, soli i szczyptę

karmelowy