kapustą - 19268 przepisów (strona:103/1285)

Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 173

zapomnieliśmy, a w normalnych sklepach totalny brak tej przyprawy. Pozostało już tylko wziąć się do garów. Oto przepis na bigos wg mojej Mamy: Składniki: ok. 1,2 kg kiszonej kapusty ok. 1/2 kg kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana(...)sztuk) ziele angielskie (dwa ziarna) 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 1 suszona śliwka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta kminku w całości 2-3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną pocięłam na drobno. Kapustę białą, pozbawioną głąba i opłukaną poszatkowałam. Dodałam do niej jedną posiekaną cebulę, posoliłam i odstawiłam na jakiś czas by złagodniała w smaku. W odpowiedniej wielkości garnku

Kuchnia po mojemu
Kapusta wigilijna z suszonymi grzybami i śliwkami + film 124

każdym stole wigilijnym powinna koniecznie znaleźć się kapusta z suszonymi grzybami i śliwkami, danie bardzo aromatyczne i smaczne, które potrafi wykonać każdy. Najlepiej smakuje podgrzana i podana na drugi dzień, a więc warto ją przygotować w przeddzień wigilii. składniki na 3-4 porcje 600 g kapusty kiszonej 2 małe cebule lub 1 duża garść suszonych grzybów 100 g suszonych śliwek(...)listki laurowe 2 łyżki oleju czarny pieprz mielony sól przepis Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości. Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z grzybami oraz wodą, tak aby kapusta była lekko zakryta. Całość

Smakowite Dania
Słodko - kwaśna surówka z kapusty 455

Słodko - kwaśna surówka z kapusty... Poszatkowana, biała kapusta. Wiórki soczystej marchewki. Kosteczki ostrej cebuli. A całość w słodko - kwaśnej zalewie. Pyszna surówka, jak z chińskiej knajpki. Serdecznie polecam!   Składniki: 1,5 kg białej kapusty; 2 średnie marchewki; 1 duża cebula; 1/3 szklanki białego cukru (do zasypania startej marchewki). Zalewa: 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%; 1/2 szklanki oleju; 1/3 szklanki(...)białego cukru; 1 łyżka soli. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), zasypać cukrem (1/3 szklanki) i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać do kapusty. Wymieszać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy wlać

Gospodyni Miejska
Żeberka na kapuście kiszonej [PRZEPIS] 258

Większość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem kiszonej kapusty ale są przy tym pięknie opieczone i chrupkie z zewnątrz. Wytapiający się z mięsa tłuszcz wsiąka w kapustę, więc całość idealnie się przenika. Żeberka na kapuście kiszonej – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI(...)PRZEPIS, ZDJĘCIA Żeberka na kapuście kiszonej

Jakugotujesz.pl
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 158

jedzą. A jak dzieci akceptują coś od pierwszego razu to musi być OK hihi. Macie takie samo wrażenie ? Zobaczcie zatem naszą propozycję. Oto gołąbki na styl nieco azjatycki z kapusty pekińskiej.   Azjatyckie gołąbki z kapusty pekińskiej (4-5 osób) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża cebula 10 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 woreczki ryżu parboiled(...)tymianek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Farsz mamy gotowy :) Teraz przechodzimy do trudniejszej części pracy. Żarcik :P Może nie tyle trudniejszej co nieco pracochłonnej. Musimy przygotować liście kapusty, aby nasze gołąbki wyszły super :) W szerokiej głębokiej patelni zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień, aby za mocno nie gotowała się. Woda ma tylko lekko bulgotać. W tym czasie, kiedy woda

vegetanie
Zupa krem z czerwonej kapusty 148

wiecie,że czołowe miejsce wśród produktów,które nas leczą przypada kapuście? Kapusta czerwona ma wszyskie zalety kapusty białej,ale lżejszą strukturę i przyjemniejszy aromat.Uwodzi swoim energetycznym,nietuzinkowym kolorem,a zawdzięcza go antocyjanom,czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom.Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1,zawiera całe mnóstwo mikroelementów:sód,potas,magnez,wapń,żelazo,kobalt,miedź,cynk,fosfor,fluor,chlor i jod.Na pewno zasługuje(...)częstsze wizyty na naszych talerzach właśnie ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Jest tania i łatwodostępna ,także tanim kosztem możemy oczyścić organizm z toksyn i poprawić jego metabolizm.Do gotowanej czerwonej kapusty (przepis  tutaj i  tutaj ) oraz surówki z czerwonej kapusty (przepis tutaj ) dorzucam następny przepis,a mianowicie zupę krem.Jest to moje największe odkrycie kulinarne,potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszona kapusta ----crauti 119

Składniki: kapusta biała  sól ok. 15 g – 25 g na 1 kg kapusty marchew kminek jak ktoś lubi Białą kapustę przetrzymać kilka dni w ciemnym miejscy, by całkowicie zbielała (ma to wpływ na jej smak). Głowę oczyścić umyć, poszatkować Kapustę ugnieść z solą, aż do wytworzenia się soku. Wymieszać ze startą marchewką Kapustę układać w beczce uprzednio dokładnie wyparzonej(...)Warstwy kapusty ubijać mocno ręką lub drewnianym tłuczkiem. Naczynie napełnić w 80% ponieważ podczas kiszenia wydziela się dużo soku, a także dwutlenku węgla, który podniesie kapustę do góry. Na wierzch położyć denko i obciążyć. Zamknąć naczynie z kiszonką niezbyt szczelnie, aby gazy fermentacyjne mogły swobodnie uciec.  Pozostawić na ok. 4-5 dni w temperaturze pokojowej do fermentacji

w mojej kuchni
Bigos 149

Ugotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty. Składniki: -0,5 kg kapusty białej -0,5 kg kapusty czerwonej -0,5 kg kapusty kiszonej -0,5 kg kiełbasy -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -przyprawa barbecue -sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie    Białą i czerwoną kapustę szatkujemy. Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się(...)kroimy.    Do garnka wlewamy ok. 1,5 l wody, dodajemy łyżeczkę przyprawy barbecue, listki laurowe  i kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy poszatkowaną kapustę, grzyby i śliwki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, kiedy kapusty zmiękną i będą szkliste - -(ok 1 godzina).    W trakcie gotowania woda wyparowuje, więc należy ją uzupełniać

Maminek kulinarny
Ziemniaki z kominka. 160

Ziemniaki po gospodarsku z kominka na wigilijnej kapuście. Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały  dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę  go wykorzystać  do upieczenia ziemniaków, które to  jak przed laty piekłem w ognisku. Ziemniaki owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano ziemniaki były upieczone(...)powkładać  na przemian boczek wędzony, kiełbasę i plasterki sera topionego. Ziemniaki przesmarować oliwą i zapiec w piekarniku około 20 minut w temp. 180 oC. Ja zapiekałem na wigilijnej kapuście zasmażanej.   Wigilijna Kapusta zasmażana. 1 kg. kapusta kiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże cebule 2 jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek Kminek, garść majeranku

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem 28

Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem Lubicie gołąbki? Ja bardzo! Moja rodzina niekoniecznie bo z kapustą bardzo na bakier są (swoją drogą nie wiem z jakiego powodu, jest to dla mnie niezrozumiałe Czasem więc robię sobie gar gołąbków i mam na nasycenie swoich zachcianek. Rodzina je ze mną czasem, ale raczej pozostawiając liście kapusty, co mi nie przeszkadza(...)taką kapustę uwielbiam. Gołąbki do dość pracochłonne danie, bo trzeba przygotować mięso, trzeba przygotować kapustę a potem jeszcze złożyć wszystko i ugotować. Moim jednak zdaniem warto! PRZEPIS NA GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z MIĘSEM I RYŻEM Składniki: 1 kapusta 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki posiekanej zieleniny np. natka pietruszki, koperek

Dorota Smakuje
Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego 31

farmerski to takie ustrojstwo, które idealnie uzupełnia sporą ilość surówek i sałatek. Nie jest więc niczym dziwnym, że połączyłam go z pekinką. Na dodatek udało mi się dostać młodą kapustę. Surówka będzie dobrze pasować (także) do potraw z grilla, my wchłonęliśmy ją z kotletami z ziemniaków. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 większa marchewka 1 mała cebula 2 łyżki uprażonych(...)ziaren słonecznika pół porcji sosu farmerskiego sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną, startą na największych oczkach marchewkę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wlewamy sos, dorzucamy słonecznik, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podobne przepisy: Surówka z kapusty pekińskiej i pora Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu

Kardamonovy
Pieczone gołąbki z młodej kapusty 26

spróbować zrobić gołąbki z farszem ziemniaczanym, jestem przekonana, że będą mi smakowały jeszcze bardziej. Tytułowe są bez udziwnień: ryż, wieprzowina, cebula. A tak naprawdę, najbardziej w nich smakuje mi kapusta z sosem pomidorowym. No… Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku(...)sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml gęstej passaty pomidorowej 300 ml wody z gotowania kapusty pół pęczka koperku (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru (lub więcej) sól pieprz Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i mieszamy z surowym mięsem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do mięsa wrzucamy obsmażoną cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz

Kardamonovy
Szybka, duszona, młoda kapusta idealna do obiadu 37

votes) Szybka, duszona , młoda kapusta idealna do obiadu Duszona młoda kapusta to idealna przystawka do letnich obiadów. Wydawało by się że jest tak prosta, że już nie da się jej udoskonalić. Jednak jeśli spróbujesz mojej wersji, możesz się zdziwić Niby zwyczajna ale… jednak inna. Mercedes, Mercedesowi nie równy Spróbuj i przekonaj się sam ! składniki: 1 mała, główka młodej kapusty(...)ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki słodkiej śmietanki sól, pieprz biały do smaku (jeśli nie lubisz białego, użyj czarnego ) 1 duża łyżka masła Kapustę oczyść, pokrój jak Ci się uda, najlepiej dość drobno. Ja zużywam nawet te ciemnozielone liście brzegowe. Dają potrawie nieco pikantniejszy, wyrazisty smak No i oczywiście nic się nie marnuje

Ogrodnik w podróży
Dwutygodniowa surówka z młodej kapusty – do obiadu i na grilla 52

Dwutygodniowa surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku w smaku nie ma sobie równych. Z podanych składników przygotowujemy jej większą ilość (około 3 słoiki po 0,75 l), ale można ją trzymać w lodówce przez ponad dwa tygodnie, więc sięgamy po nią kiedy tylko mamy ochotę. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i do mięs z grilla(...)kanapek lub burgerów. Jak przygotować dwutygodniową surówkę z młodej kapusty? Najpierw szatkujemy warzywa, mieszamy je ze sobą i zasypujemy solą. Odkładamy je na godzinę, następnie wlewamy zalewę, przekładamy do słoików i gotowe. Jeśli mamy elektryczną krajalnicę do warzyw, przygotowanie będzie bardzo szybkie i bezproblemowe. Ręczne pokrojenie i starcie warzyw zajmie trochę więcej czasu, ale za to smak surówki wynagrodzi odrobinę

e-PrzepisyKulinarne