Kapusta jest wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie cenna jest kapusta pekińska , która zawiera bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A). Pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Wszystkie natomiast kapusty są doskonałym źródłem witaminy C, potasu i wapnia. Surówka z kapusty pekińskiej. Składniki: - kapusta pekińska - czosnek - świeży koper - różowa sól himalajska - olej sezamowy (ciemny(...)kapusty zdejmujemy liście, dokładnie płuczemy, otrząsamy z wody. Z każdego liścia wycinamy środek (na kształt trójkąta) i kroimy w paski. Przekładamy do miski, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na chwilę (nie ma potrzeby wygniatania). Pozostałe, zielone liście, kroimy w grubsze paski, przekładamy do miski. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie używamy praski), siekamy koperek – dodajemy do kapusty, mieszamy, w razie
mojewypiekiinietylkoukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;)Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek nazywa się sarma i podawany jest najczęściej z gęstą(...)swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :)Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy
Codzienna kuchnia niecodziennaBigosik jest potrawką bez kapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek. Z.Gloger, "Encyklopedia staropolska" "Warto wspomnieć, że jeszcze w XVII(...)XVIII wieku na szlacheckie stoły serwowano wprawdzie bigosy przyrządzane na różne sposoby, ale nie było w nich ani kawałka kapusty. Te staropolskie bigosy składały się wyłącznie z mięsa. Brało się na nie pieczone wcześniej krojone w kawałki mięso wołowe lub skopowe ( z kastrowanych i tuczonych baranów ), cielęcinę, tłusty drób, a nawet ryby i raki i dusiło się
Kulinarne przemysleniaColesław to jedna z najpopularniejszych surówek na całym świecie. Jest to pożywne i smaczne danie, które składa się głównie z białej kapusty i marchewki, a jego smak wzbogacają różne dodatki i sosy. Surówka Colesław często podawana jest jako dodatek do mięs, burgerów czy kanapek, ale może być też świetnym daniem samo w sobie. Ta sałatka to danie, które można modyfikować(...)według własnych upodobań. Można dodać do niego różne składniki, takie jak jabłka, rodzynki czy orzechy, aby uzyskać ciekawszy i bardziej zróżnicowany smak. Można też eksperymentować z różnymi rodzajami kapusty, takimi jak czerwona kapusta czy kapusta pekińska. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych surówek, a jednocześnie danie, które może stać się bazą dla innych dań. Można na przykład dodać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam dzisiaj do wypróbowania prostego i smacznego przepisu na danie przygotowane zgodnie z regułami postu warzywno owocowego doktor Ewy Dąbrowskiej. Kapusta jest przygotowywana na wzór tradycyjnej kapusty zasmażanej, tak by uzyskać podobny smak jeśli go lubimy jednak z pominięciem niedozwolonych na poście składników. PRZEPIS KAPUSTA ZASMAŻANA POST DR DĄBROWSKIEJ Składniki: 2 cebule 0,5 główki kapusty białej sól pieprz czarny(...)świeżo mielony koperek suszony majeranek szczypta ziaren kminku szczypta mielonego ziela angielskiego czosnek granulowany Jak zrobić kapustę zasmażaną na poście dr Dąbrowskiej: Do przygotowania tego przepisu najlepiej użyć patelni lub garnka z nieprzywierającą powłoką. Kapustę szatkujemy drobno, oprószamy solą i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, niezbyt mocno. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni mieszając aż zacznie brązowieć. Podsmażoną cebulę
Dorota Smakujezrobienie. W takim przypadku rozwiązaniem może być zapiekanka gołąbkowa. To danie przygotowuje się z takich samych składników, jak tradycyjne gołąbki. Jednak w tym przypadku pokrojone i sparzone liście kapusty układamy warstwowo na przemian z farszem mięsnym w naczyniu żaroodpornym i całość zapiekamy w piekarniku. Zapiekanka gołąbkowa w moim wydaniu została przygotowania z wykorzystaniem kapusty włoskiej, ale może to też być(...)biała kapusta, ale wówczas trzeba ją trochę dłużej gotować, ponieważ jej liście są twardsze. Zapiekanka gołąbkowa to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. U mnie zapiekanka gołąbkowa została podana w towarzystwie ziemniaków, ale może to być również pieczywo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zapiekankę gołąbkową: 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 kg kapusty włoskiej 100 g ryżu 1 średniej
Danka PichciRewelacyjna w smaku, prosta do zrobienia i przede wszystkim bardzo sycąca sałatka z suszonymi pomidorami i kapustą pekińską. Idealna do pracy, na kolację, a nawet na obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ta bardzo smaczna sałatka z suszonymi pomidorami i kapustą pekińską smakuje naprawdę świetnie. Do jej przygotowania zainspirowałam mnie sałatka z suszonymi pomidorami i rukolą . Pomyślałam, że kapusta pekińska też może(...)także na rodzinne spotkania i domowe imprezy. Z pewnością swoim smakiem zachwyci każdego gościa. Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować tę smaczną sałatkę z suszonymi pomidorami i kapustą pekińską. Zapraszam na przepis. SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ – PRZEPIS Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 400 g fileta z kurczaka
Przepiski.plBigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, boczku oraz marchewki poleca się na wiosenny obiad. Bigos jest przepyszny, a przepis sprawdzony. W sezonie w mojej kuchni bardzo często gości taki bigosik. Można go podawać z ziemniakami lub z pieczywem. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na bigos z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg) 1 młoda marchewka(...)liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki kminku świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie ją myjemy i dzielimy na cztery części. Odcinamy twarde, białe głąby, a kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę
Gotuj z PrezesemNajsmaczniejszy kapuśniak z młodej kapusty i pozostałych, świeżych warzyw. Zupa jest syta, lekka, aromatyczna i babcino domowa. Kapuśniak jest tak dobry, że z pewnością tak jak ja nalejesz sobie dokładkę. Dodatek pomidorów lub przecieru poprawia kolor oraz wyrazisty smak zupy. W ogródku wczesna kapusta dojrzała i kusiła mnie od kilku dni. Postanowiłam zrobić z niej kapuśniak. Zupa wyszła przepyszna. Żebym(...)mąż sam poszedł do kuchni po dokładkę! Jednym słowem niebo w gębie. Poniżej dzielę się swoim przepisem wraz ze szczegółowym opisem wykonania oraz zamiennikami składników. Kapuśniak z młodej kapusty – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. około 2,5 – 3 litry wody 500 g mięsa (porcje kurczaka, indyka, żeberka) 600 g młodej kapusty 250 ml przecieru pomidorowego
Ania gotujeZapraszam wszystkich miłośników młodej kapusty na smaczne danie z jej udziałem. Będzie to młoda kapusta z kurczakiem. Danie bardzo treściwe, smaczne i pożywne. Można je serwować z pieczywem, ziemniakami na nawet makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taki obiad można przygotować w około 25 minut. Dodatkowo jest łatwy do odgrzania, dzięki czemu może nam posłużyć jako posiłek na kilka dni. Młoda kapusta(...)opisałam Wam etapy przygotowania tego dania. Jak sami widzicie, lista kroków jest dosyć krótka, bo całe danie jest szybkie i łatwe do zrobienia. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z KURCZAKIEM Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 1 mała główka młodej kapusty 500 g fileta z kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula czerwona
Przepiski.plSkładniki: 1 duża główka białej kapusty 0,6 kg mięsa mielonego (np. wieprzowe) 100 g białego ryżu 1 jajko 1 średnia cebula drobno posiekana przyprawy: majeranek, sól i pieprz, słodka papryka masło przecier pomidorowy ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% 1. Sparzanie liści kapusty: Z każdej główki kapusty wycinam nożem głęboko głąb. W jednym dużym garnku(...)dwóch mniejszych doprowadzam wodę do zagotowania, wkładam kapustę (bez głąbów) i gotuję na małym ogniu, aż będzie można łatwo oddzielać liście z główki. Czynność tę wykonuję przy pomocy dwóch widelców, uważając aby nie porwać liści. Można też po kilku minutach obierać wierzchnie liście, które już zdążyły zmięknąć. I tak sukcesywnie po kolei, co kilka minut obierać i wyciągać kolejne liście
Z notatnikaDziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk 3-4 grzybki(...)suszone smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę odcedzamy, jeśli jest długa kroimy i zalewamy wodą i odstawiamy. 2. Żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem i podsmażamy na smalcu na złotobrązowy kolor z każdej strony. 3. Podsmażone żeberka odstawiamy na bok i na pozostałym tłuszczu smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. 4. Odcedzamy kapustę i na patelni po cebulce podsmażamy
Kulinarna Patilogias.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -główka kapusty białej -500 g kapusty kiszonej -6 szt. podudzi z kurczaka -500 g mięsa z udźca indyka -500 g kiełbasy np. podlaskiej lub zwyczajnej -300 g tłustego boczku wędzonego -2 duże(...)marchewki -1 duża pietruszka -5 ziemniaków -3 duże cebule -sól -pieprz w ziarnach -250 ml bulionu lub wody Kapustę poszatkować, delikatnie posolić i dokładnie wymieszać, ugnieść i odstawić, aby zmiękła. W tym czasie obrać warzywa. Ziemniaki pokroić w grubszą kostkę, marchewkę i pietruszkę w talarki, cebulę w krążki. Z podudzi kurczaka zdjąć skórę, mięso z indyka
Kulinarne przemyslenia