jestem niesamowicie dumna z efektu. <3 Teraz niestety muszę przejść przez traumę "nie ruszaj, to na święta"... i chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów 1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego(...)wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 10 sztuk jagód jałowca kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 3 liście laurowe masło klarowane do smażenia sól, pieprz Białą kapustę szatkujemy dość drobno lub ścieramy na tarce do kapusty. Kapustę kiszoną przepłukujemy na sicie i kroimy. Łopatkę wołową oraz szynkę wieprzową umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą tak, by przykryła
Kuchenna KontrrewolucyaDziś coś z kuchni wielkopolskiej a więc pyry z pyrami czyli kluski z ziemniaków z kapustą z ziemniakami. Babcia mówi, że to wstyd gościom podać takie jedzenie i że to tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty(...)kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemy aż kapusta zrobi się miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach lub obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy w smaku. Można
Kulinarna PatilogiaWracamy do korzeni i przywracamy tradycyjne smaki!. Czerwona kapusta to ogrom zdrowia w całej jej głowie. Nie sposób wymieniać ilości witamin i minerałów w niej zawartych - poczytajcie, zainteresujcie się kapustą i wróćcie do tradycji :). Modrą kapustę na ciepło wzbogacimy równie zdrową suszoną żurawiną, będzie też szczypta kochanego przez wszystkich kminku :). Wbrew pozorom przygotowanie takiej kapusty na ciepło to żaden wielki(...)problem nawet jeśli nie mamy szatkownicy do niej. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Dla 5 osób Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Kapusta czerwona 0,75 kg Pół dużej cytryny Mielony kminek Cukier Sól himalajska Pieprz czarny Garść suszonej żurawiny 1 duża cebula Smalec (najlepiej domowy) Mąka pszenna Przygotowanie: 1/ Kapustę kroimy na 4 części, usuwamy głąb, szatkujemy trzymając części kapusty poziomo
Kuchnia PROzdrowotnaKapusta pekińska – przypomina raczej sałatę i w tej właśnie roli zdobyła swoją popularność. Ale nadaje się również do nadziewania, duszenia, marynowania. Zasługuje na szczególne wyróżnienie ze względu na zawartość beta-karotenu. Już pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. ” Dla tych co znają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło(...)Składniki: - średnia główka kapusty pekińskiej - 250g boczku (wędzony, pieczony, parzony) - 2 duże cebule - kawałek młodego pora - duży pęczek kopru - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz Boczek kroimy w paski, przesmażamy na patelni wytapiając tłuszcz. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku – smażymy do zeszklenia. Boczek z cebulą przekładamy do miski pozostawiając na patelni tłuszcz (jeśli będzie
mojewypiekiinietylkochoroby ma ciągłe deszcze, a wyzdrowieje jak będzie więcej słoneczka. Zastanawiałam się, co będzie odpowiednim daniem na nasze dolegliwości. Poszłam do sklepu i stanęłam przy warzywach i zobaczyłam młodą kapustę. Od razu wiedziałam, że bigos z młodej kapusty będzie idealnym daniem. Spora porcja mięsa, podduszona kapusta, zalane przecierem pomidorowym. Rozgrzewające i pyszne… chyba zdrowieje. Składniki: - 1,5 główki młodej(...)kapusty; - 35 dag żeberek; - 2 pętka kiełbasy; - 2 średnie cebule; - 1 duża marchewka; - 1 średnia pietruszka; - pół szklanki przecieru pomidorowego; - sól, czarny pieprz, ziołowy pieprz, 4 listki laurowe, 6 kulek ziela angielskiego; - olej; - koperek; Wykonanie: Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i przesmażyć na oleju. W tym czasie w sporym garnku zagotować 3 szklanki wody. Przesmażone żeberka wrzucić do gotującej
dom-agi.plSurówka z czerwonej kapusty to klasyk do obiadu, ale nie zapominajmy, że także świetnie nadaje się jako dodatek do domowych hamburgerów, hot-dogów, tortilli i kebabów. Jest bardzo chrupiąca, my ją uwielbiamy. Surówka jest tania, a wychodzi jej dość sporo. Dobrze się także przechowuje – może kilka dni stać przykryta w lodówce bez straty na jakości. Sama kapusta to warzywo(...)bardzo zdrowe – warto pamiętać o niej w codziennej diecie. Surówka z czerwonej kapusty: pół główki dużej, czerwonej kapusty (lub 1 mała główka) 1 duże jabłko 2 cebule szalotki 1 łyżka oliwy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego szczypta mielonego kminku lub kminu sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakuKapusta jest wartościowym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie cenna jest kapusta pekińska , która zawiera bardzo dużo beta-karotenu (prowitaminy A). Pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Wszystkie natomiast kapusty są doskonałym źródłem witaminy C, potasu i wapnia. Surówka z kapusty pekińskiej. Składniki: - kapusta pekińska - czosnek - świeży koper - różowa sól himalajska - olej sezamowy (ciemny(...)kapusty zdejmujemy liście, dokładnie płuczemy, otrząsamy z wody. Z każdego liścia wycinamy środek (na kształt trójkąta) i kroimy w paski. Przekładamy do miski, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na chwilę (nie ma potrzeby wygniatania). Pozostałe, zielone liście, kroimy w grubsze paski, przekładamy do miski. Czosnek kroimy w drobną kostkę (nie używamy praski), siekamy koperek – dodajemy do kapusty, mieszamy, w razie
mojewypiekiinietylkoukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;)Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek nazywa się sarma i podawany jest najczęściej z gęstą(...)swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :)Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy
Codzienna kuchnia niecodziennaBigosik jest potrawką bez kapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek. Z.Gloger, "Encyklopedia staropolska" "Warto wspomnieć, że jeszcze w XVII(...)XVIII wieku na szlacheckie stoły serwowano wprawdzie bigosy przyrządzane na różne sposoby, ale nie było w nich ani kawałka kapusty. Te staropolskie bigosy składały się wyłącznie z mięsa. Brało się na nie pieczone wcześniej krojone w kawałki mięso wołowe lub skopowe ( z kastrowanych i tuczonych baranów ), cielęcinę, tłusty drób, a nawet ryby i raki i dusiło się
Kulinarne przemysleniaColesław to jedna z najpopularniejszych surówek na całym świecie. Jest to pożywne i smaczne danie, które składa się głównie z białej kapusty i marchewki, a jego smak wzbogacają różne dodatki i sosy. Surówka Colesław często podawana jest jako dodatek do mięs, burgerów czy kanapek, ale może być też świetnym daniem samo w sobie. Ta sałatka to danie, które można modyfikować(...)według własnych upodobań. Można dodać do niego różne składniki, takie jak jabłka, rodzynki czy orzechy, aby uzyskać ciekawszy i bardziej zróżnicowany smak. Można też eksperymentować z różnymi rodzajami kapusty, takimi jak czerwona kapusta czy kapusta pekińska. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych surówek, a jednocześnie danie, które może stać się bazą dla innych dań. Można na przykład dodać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam dzisiaj do wypróbowania prostego i smacznego przepisu na danie przygotowane zgodnie z regułami postu warzywno owocowego doktor Ewy Dąbrowskiej. Kapusta jest przygotowywana na wzór tradycyjnej kapusty zasmażanej, tak by uzyskać podobny smak jeśli go lubimy jednak z pominięciem niedozwolonych na poście składników. PRZEPIS KAPUSTA ZASMAŻANA POST DR DĄBROWSKIEJ Składniki: 2 cebule 0,5 główki kapusty białej sól pieprz czarny(...)świeżo mielony koperek suszony majeranek szczypta ziaren kminku szczypta mielonego ziela angielskiego czosnek granulowany Jak zrobić kapustę zasmażaną na poście dr Dąbrowskiej: Do przygotowania tego przepisu najlepiej użyć patelni lub garnka z nieprzywierającą powłoką. Kapustę szatkujemy drobno, oprószamy solą i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, niezbyt mocno. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni mieszając aż zacznie brązowieć. Podsmażoną cebulę
Dorota Smakujezrobienie. W takim przypadku rozwiązaniem może być zapiekanka gołąbkowa. To danie przygotowuje się z takich samych składników, jak tradycyjne gołąbki. Jednak w tym przypadku pokrojone i sparzone liście kapusty układamy warstwowo na przemian z farszem mięsnym w naczyniu żaroodpornym i całość zapiekamy w piekarniku. Zapiekanka gołąbkowa w moim wydaniu została przygotowania z wykorzystaniem kapusty włoskiej, ale może to też być(...)biała kapusta, ale wówczas trzeba ją trochę dłużej gotować, ponieważ jej liście są twardsze. Zapiekanka gołąbkowa to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. U mnie zapiekanka gołąbkowa została podana w towarzystwie ziemniaków, ale może to być również pieczywo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zapiekankę gołąbkową: 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 kg kapusty włoskiej 100 g ryżu 1 średniej
Danka PichciRewelacyjna w smaku, prosta do zrobienia i przede wszystkim bardzo sycąca sałatka z suszonymi pomidorami i kapustą pekińską. Idealna do pracy, na kolację, a nawet na obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ta bardzo smaczna sałatka z suszonymi pomidorami i kapustą pekińską smakuje naprawdę świetnie. Do jej przygotowania zainspirowałam mnie sałatka z suszonymi pomidorami i rukolą . Pomyślałam, że kapusta pekińska też może(...)także na rodzinne spotkania i domowe imprezy. Z pewnością swoim smakiem zachwyci każdego gościa. Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować tę smaczną sałatkę z suszonymi pomidorami i kapustą pekińską. Zapraszam na przepis. SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ – PRZEPIS Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 400 g fileta z kurczaka
Przepiski.plBigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, boczku oraz marchewki poleca się na wiosenny obiad. Bigos jest przepyszny, a przepis sprawdzony. W sezonie w mojej kuchni bardzo często gości taki bigosik. Można go podawać z ziemniakami lub z pieczywem. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na bigos z młodej kapusty: 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg) 1 młoda marchewka(...)liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki kminku świeżo zmielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie ją myjemy i dzielimy na cztery części. Odcinamy twarde, białe głąby, a kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę
Gotuj z PrezesemNajsmaczniejszy kapuśniak z młodej kapusty i pozostałych, świeżych warzyw. Zupa jest syta, lekka, aromatyczna i babcino domowa. Kapuśniak jest tak dobry, że z pewnością tak jak ja nalejesz sobie dokładkę. Dodatek pomidorów lub przecieru poprawia kolor oraz wyrazisty smak zupy. W ogródku wczesna kapusta dojrzała i kusiła mnie od kilku dni. Postanowiłam zrobić z niej kapuśniak. Zupa wyszła przepyszna. Żebym(...)mąż sam poszedł do kuchni po dokładkę! Jednym słowem niebo w gębie. Poniżej dzielę się swoim przepisem wraz ze szczegółowym opisem wykonania oraz zamiennikami składników. Kapuśniak z młodej kapusty – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. około 2,5 – 3 litry wody 500 g mięsa (porcje kurczaka, indyka, żeberka) 600 g młodej kapusty 250 ml przecieru pomidorowego
Ania gotuje