właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super. W sumie(...)sfotografowania, na dodatek jestem sama w domu, więc chętnych do pomocy brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, szatkujemy
Kardamonovytutaj przy okazji innych postów, mój mąż powoli zaczyna wracać do „normalnych” nawyków żywieniowych. Bo w sumie z tej całej dzisiejszej potrawy nie powinien jeść jedynie wieprzowiny. Kapusta jest ok, passata także, czarny ryż – jak najbardziej. Od dłuższego już czasu chodziły za mną gołąbki. Więc jak już narobiłam ich z 15 sztuk (dodatkowo z tym konkretnym ryżem(...)powtórzyć. Musiałam jednak zrobić sos inny niż ona robiła, ze względu na bezglutenową dietę My. Z 25 lat temu moja babcia robiła zasmażkę, zalewała ją wodą z gotowania kapusty, potem dodawała koncentrat, przyprawy, czasami śmietanę. Wrócę kiedyś do tego przepisu, ale nie teraz. Szczerze Wam powiem, że nie widzę jakiejś dużej różnicy w smaku między gołąbkami pieczonymi w sosie
KardamonovyTradycyjny przepis na modrą kapustę to oczywiście rzecz święta i tak przyrządzoną wręcz ubóstwiamy, ale czasami, szczególnie, gdy ma być dodatkiem do bardziej tłustego mięsa, robimy jej lżejszą wersję – bez boczku czy słoninki i bez zasmażki. Też jest pyszna! Przepis na modrą kapustę w lżejszej wersji Składniki: Średniej wielkości czerwona kapusta, 2 cebule, 4 łyżki oleju, 4 łyżki octu(...)jabłkowego lub innego, sól, pieprz. Jak zrobić lżejszą wersję modrej kapusty? Cebulę drobno posiekaj, lekko zrumień na oleju. W międzyczasie drobno poszatkuj kapustę. Dodaj ją do zrumienionej cebuli, wlej pół szklanki wody, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Duś przez około 12 minut, aż woda wyparuje, a kapusta zmięknie. Dodaj ocet i ponownie wymieszaj. Rada: tak przyrządzoną kapustę można podawać
Kulinarna PolskaZapiekane naleśniki z młodą kapustą i kiełbasą to ciekawa propozycja na naleśniki inaczej. Tradycyjnie serwuje się je w wersji na słodko, z dżemem czy czekoladą. W ostatnim czasie bardzo polubiłam naleśniki na słono, z różnymi ciekawymi farszami. Na blogu znajdziecie wiele smacznych przepisów na naleśniki jak na przykład: Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym Naleśniki ruskie Naleśniki z porem i pieczarkami(...)Naleśniki z młodą kapustą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem przygotowałam zapiekane naleśniki z kiełbasą i młodą kapustą. Bardzo fajne i warte przygotowania danie, które z pewnością zachwyci każdego swoją oryginalnością i swoim smakiem. Młoda kapusta idealnie łączy się z kiełbasą i ciastem naleśnikowym. Dodatek żółtego sera i ketchupu jeszcze bardziej podkreśla smak całego dania. Naleśniki zapiekane z młodą kapustą
Przepiski.plWitam serdecznie i zapraszam na pyszne danie z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy. Przepis jest dość znany ale wart przypomnienia, a jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej kapusty, to szczerze polecam bo jest bardzo smaczna. Do przygotowania młodej kapusty będziemy potrzebowali: mała główka młodej kapusty (około 1 kg) około 400 gramów kiełbasy (użyłam swojskiej) 1 cebula około 100 g koncentratu(...)ziarenka ziela angielskiego kminek (dodałam dwie większe szczypty) cukier lub ksylitol (dodałam dwie szczypty) sól, pieprz jeżeli lubimy to pęczek koperku Link do filmiku z przepisem na: Młoda kapusta z kiełbasą Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści i szatkuję. Cebulę kroję w drobną kostkę, kiełbasę obieram ze skórki i kroję w półplasterki. Następnie w rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę
Uwaga Babcia GotujeJednogarnkowy obiad z młodą kapustą Witajcie Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis na obiad . Tym razem króluje u mnie młoda kapusta. Uwielbiam ją A Wy? Robię z niej surówki i różne dania jednogarnkowe . Dziś jedno z nich. Pyszny jednogarnkowy obiad z młodą kapustą . Tu wszystko idealnie do siebie pasuje. Młoda kapusta, pieczarki, kiełbasa i koperek. Całość jest naprawdę pyszna(...)prosta w przygotowaniu. Polecam na szybki obiad lub jako dodatek do innych dań. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków suszonej cebuli 250 g pieczarek pół pęczka koperku lub według upodobań kiełbasa z jałowcem lub inna ulubiona 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy lub mała szczypta mielonych liści laurowych sól i świeżo mielony czarny
Słodkie okruszkiDziś coś z kuchni wielkopolskiej a więc pyry z pyrami czyli kluski z ziemniaków z kapustą z ziemniakami. Babcia mówi, że to wstyd gościom podać takie jedzenie i że to tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty(...)kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemy aż kapusta zrobi się miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach lub obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy w smaku. Można
Kulinarna PatilogiaŁazanki z mięsem i kapustą Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić i zostawić do przestudzenia. Mięso razem z marchewką zmielić w maszynce do mięsa, osobno zmielić kapustę. W szerokim garnku o nieprzywierającym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę(...)pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Na patelnię z cebulą przełożyć zmielone mięso i podsmażać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 10 min. Następnie dodać zmieloną kapustę, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, czosnek granulowany, majeranek, przyprawę w płynie i 1/2 szklanki wywaru lub bulionu. Dusić na niezbyt dużym ogniu co jakiś czas mieszając
ememe kitchenKremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Stary Lubliniec, gmina Cieszanów, powiat lubaczowski Stary Lubliniec to miejscowość o ponad pięćsetletniej historii, która usytuowana jest w pobliżu obecnej granicy Polski z Ukrainą, a także w sąsiedztwie granicy między województwem podkarpackim a lubelski. Położenie miejscowości miało znaczący wpływ na trudną historię tego miejsca, jak i na masowe, często przymusowe migracje miejscowej(...)wiele sfer życia, w tym na lokalne tradycje kulinarne. Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Lublińcu – Osiedlu deklaruje różnorodność kulturową wśród członkiń koła, którą się dzielą i wymieniają. Kremowa kapusta z kolorową fasolą to jedno z tych dań, które doskonale reprezentują bardzo silną w tym regionie symbiozę kuchni kresowej z tradycyjną kuchnią polską. Przepis został zaprezentowany w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki
Trzeci talerzPlacki ziemniaczane z kiszoną kapustą Poznaj przepis na pyszne placki ziemniaczane z super dodatkiem. Tradycyjne placki i oryginalny skład sprawia, że smakują rewelacyjnie. Już nasze babki znały ten patent, w ten sposób przemycano dzieciom kapustę. Same placki z kapusty kiszonej, czy placki z kapusty białej to już polecałam. Teraz czas na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. To danie, które poza(...)smakowe. Przepis na placki ziemniaczany jest prosty i niezawodny. I choć technika przygotowania może być różna to czy placki ziemniaczane z blendera czy placki ziemniaczane na grubych oczkach z kapustą kiszoną są godne polecenia. Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą? Placki ziemniaczane z Jak już wspomniałam placki ziemniaczane dają nam wiele możliwości. Placki z cukinii i ziemniaków, placki ziemniaczane
Dieta moja pasjaOsobiście sama nie przepadam za ostrymi smakami przetworów z octem, więc wszystkie przetwory, które są bez octu to dla mnie zbawienie. Dzisiaj mam dla Was przepis na czerwoną kapustę do zimowych obiadów, która właśnie jest bez octu! Przygotowując się do napisania teg o postu bardzo pozytywnie się zaskoczyłam ponieważ jak się okazuje czerwona kapusta ma wiele właściwości, ważnych(...)mnie podczas wyboru warzyw, które spożywam np. niski indeks glikemiczny, ponieważ jak już pewnie wiecie staram się panować nad moją glukozą we krwi. Dodatkowo czerwona kapusta jest źródłem witamin A, C oraz witamin z grupy B. Barwniki zawarte w tym bardzo niedocenianym warzywie mjają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe. A co najważniejsze? JEST NISKOKALORYCZNA :) Dlatego zdecydowanie polecam
Kuchnia moimi oczamiSałatka z kapusty Przepis na smaczną sałatkę z kapusty i ogórków na zimę. Łatwa w przygotowaniu, chrupiąca sałatka z papryki, ogórków i kapusty. Sałatka z kapusty czyli sałatka wielowarzywna to klasyka w polskiej kuchni. Sałatka na zimę i nie tylko, taki zestaw doskonale smakuje o każdej porze roku. Sałatka z ładnych kształtnych ogórków już zrobiona, te mniej urodziwe można wykorzystać(...)sałatki z kapustą i papryką. Jak zrobić sałatkę z kapusty i ogórków do słoików? Zastanawiasz się co jeszcze zrobić z ogórków gruntowych albo z ogórków i papryki? Sałatka na zimę przepisy Sałatka na zimę z ogórków należy do najpopularniejszych. Następna w kolejce jest sałatka z cukinii, a dopiero później sałatka z kapusty. Nie można w tych zestawach na zimę pominąć
Dieta moja pasjaSłodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów Całkiem niedawno na blogu gościł przepis na zupę zapalankę. Jej nazwa pochodzi od zasmażki, którą „zapala” się wywar. Jak się okazuje już 200 lat temu w Galicji Wschodniej używano tego określenia. W książce kucharskiej wydanej we Lwowie na początku XIX wieku znajdziemy wiele zapalonych dań, a pośród nich słodką kapustę zapaloną. Jest(...)przepis na prosty dodatek do dań obiadowych. Poszatkowaną kapustę gotuje się do miękkości, a po odcedzeniu dodaje się ją do zasmażki i rozprowadza niewielką ilością bulionu. W mniej lub bardziej podobnej formie danie funkcjonuje w naszym regionie do dzisiaj. Gdyby jednak ktoś jeszcze nie robił, polecam :) Źródło przepisu: „Książka kucharska czyli: jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych
Trzeci talerzMłoda kapusta to bardzo smaczne warzywo, które warto wykorzystać w swojej kuchni, póki sezon w pełni! Można z jej dodatkiem przygotować wiele smacznych surówek, sałatek, a także dań obiadowych. Delikatne, odpowiednio doprawione, podsmażone na odrobinie masła naleśniki z farszem z młodej kapusty to idealny pomysł na letni, rodzinny obiad. Farsz z dodatkiem młodej kapusty, marchewki, żółtego sera i śmietanki idealnie(...)pasuje do ciasta naleśnikowego. Całe danie wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swojego codziennego menu, naleśniki z farszem z młodej kapusty będą idealnym wyborem. Poniżej znajdziecie przepis, który jest bardzo łatwy, szybki i smaczny! PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z FARSZEM Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki NALEŚNIKI 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 2 jajka rozmiar
Alle Dobre!Parę dni temu miałam ochotę na najprostszą na świecie zupę z białą kapustą. Wyczarowałam zupę tak nijaką, że postanowiłam Wam jej nie publikować. Wyszła bardzo poprawnie i bardzo bez sensu. Jak widać internet czasami potrafi źle doradzić. I nie mam zupełnie z tym problemu. Ludzie mają różne wymagania, różne smaki. Ale dziś nie o tym. Dziś o surówce, którą zrobiłam(...)resztki kapusty. Po prostu. Zrobiłam ją bez przekonania, pewnie myślałam, że też wyjdzie bez sensu. Korciło mnie od początku żeby dodać do niej majonez z jogurtem i zrobić klasycznego coleslawa. Coleslawów jednak na blogu mam jak mrówków, postanowiłam zrobić surówkę bez tych dodatków. I w sumie też z ciekawości. Poszatkowałam, wymiąchałam, spróbowałam i ten… nic nadzwyczajnego. Potem przypomniałam sobie
Kardamonovy