Jednogarnkowy obiad z młodą kapustą Witajcie Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis na obiad . Tym razem króluje u mnie młoda kapusta. Uwielbiam ją A Wy? Robię z niej surówki i różne dania jednogarnkowe . Dziś jedno z nich. Pyszny jednogarnkowy obiad z młodą kapustą . Tu wszystko idealnie do siebie pasuje. Młoda kapusta, pieczarki, kiełbasa i koperek. Całość jest naprawdę pyszna(...)prosta w przygotowaniu. Polecam na szybki obiad lub jako dodatek do innych dań. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 mała cebula lub pełna łyżka płatków suszonej cebuli 250 g pieczarek pół pęczka koperku lub według upodobań kiełbasa z jałowcem lub inna ulubiona 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy lub mała szczypta mielonych liści laurowych sól i świeżo mielony czarny
Słodkie okruszkiDziś coś z kuchni wielkopolskiej a więc pyry z pyrami czyli kluski z ziemniaków z kapustą z ziemniakami. Babcia mówi, że to wstyd gościom podać takie jedzenie i że to tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty(...)kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemy aż kapusta zrobi się miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach lub obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy w smaku. Można
Kulinarna PatilogiaŁazanki z mięsem i kapustą Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić i zostawić do przestudzenia. Mięso razem z marchewką zmielić w maszynce do mięsa, osobno zmielić kapustę. W szerokim garnku o nieprzywierającym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę(...)pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Na patelnię z cebulą przełożyć zmielone mięso i podsmażać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 10 min. Następnie dodać zmieloną kapustę, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, czosnek granulowany, majeranek, przyprawę w płynie i 1/2 szklanki wywaru lub bulionu. Dusić na niezbyt dużym ogniu co jakiś czas mieszając
ememe kitchenKremowa kapusta z fasolą – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Stary Lubliniec, gmina Cieszanów, powiat lubaczowski Stary Lubliniec to miejscowość o ponad pięćsetletniej historii, która usytuowana jest w pobliżu obecnej granicy Polski z Ukrainą, a także w sąsiedztwie granicy między województwem podkarpackim a lubelski. Położenie miejscowości miało znaczący wpływ na trudną historię tego miejsca, jak i na masowe, często przymusowe migracje miejscowej(...)wiele sfer życia, w tym na lokalne tradycje kulinarne. Koło Gospodyń Wiejskich w Starym Lublińcu – Osiedlu deklaruje różnorodność kulturową wśród członkiń koła, którą się dzielą i wymieniają. Kremowa kapusta z kolorową fasolą to jedno z tych dań, które doskonale reprezentują bardzo silną w tym regionie symbiozę kuchni kresowej z tradycyjną kuchnią polską. Przepis został zaprezentowany w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki
Trzeci talerzPlacki ziemniaczane z kiszoną kapustą Poznaj przepis na pyszne placki ziemniaczane z super dodatkiem. Tradycyjne placki i oryginalny skład sprawia, że smakują rewelacyjnie. Już nasze babki znały ten patent, w ten sposób przemycano dzieciom kapustę. Same placki z kapusty kiszonej, czy placki z kapusty białej to już polecałam. Teraz czas na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. To danie, które poza(...)smakowe. Przepis na placki ziemniaczany jest prosty i niezawodny. I choć technika przygotowania może być różna to czy placki ziemniaczane z blendera czy placki ziemniaczane na grubych oczkach z kapustą kiszoną są godne polecenia. Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą? Placki ziemniaczane z Jak już wspomniałam placki ziemniaczane dają nam wiele możliwości. Placki z cukinii i ziemniaków, placki ziemniaczane
Dieta moja pasjaOsobiście sama nie przepadam za ostrymi smakami przetworów z octem, więc wszystkie przetwory, które są bez octu to dla mnie zbawienie. Dzisiaj mam dla Was przepis na czerwoną kapustę do zimowych obiadów, która właśnie jest bez octu! Przygotowując się do napisania teg o postu bardzo pozytywnie się zaskoczyłam ponieważ jak się okazuje czerwona kapusta ma wiele właściwości, ważnych(...)mnie podczas wyboru warzyw, które spożywam np. niski indeks glikemiczny, ponieważ jak już pewnie wiecie staram się panować nad moją glukozą we krwi. Dodatkowo czerwona kapusta jest źródłem witamin A, C oraz witamin z grupy B. Barwniki zawarte w tym bardzo niedocenianym warzywie mjają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe. A co najważniejsze? JEST NISKOKALORYCZNA :) Dlatego zdecydowanie polecam
Kuchnia moimi oczamiSałatka z kapusty Przepis na smaczną sałatkę z kapusty i ogórków na zimę. Łatwa w przygotowaniu, chrupiąca sałatka z papryki, ogórków i kapusty. Sałatka z kapusty czyli sałatka wielowarzywna to klasyka w polskiej kuchni. Sałatka na zimę i nie tylko, taki zestaw doskonale smakuje o każdej porze roku. Sałatka z ładnych kształtnych ogórków już zrobiona, te mniej urodziwe można wykorzystać(...)sałatki z kapustą i papryką. Jak zrobić sałatkę z kapusty i ogórków do słoików? Zastanawiasz się co jeszcze zrobić z ogórków gruntowych albo z ogórków i papryki? Sałatka na zimę przepisy Sałatka na zimę z ogórków należy do najpopularniejszych. Następna w kolejce jest sałatka z cukinii, a dopiero później sałatka z kapusty. Nie można w tych zestawach na zimę pominąć
Dieta moja pasjaSłodka kapusta zapalona – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów Całkiem niedawno na blogu gościł przepis na zupę zapalankę. Jej nazwa pochodzi od zasmażki, którą „zapala” się wywar. Jak się okazuje już 200 lat temu w Galicji Wschodniej używano tego określenia. W książce kucharskiej wydanej we Lwowie na początku XIX wieku znajdziemy wiele zapalonych dań, a pośród nich słodką kapustę zapaloną. Jest(...)przepis na prosty dodatek do dań obiadowych. Poszatkowaną kapustę gotuje się do miękkości, a po odcedzeniu dodaje się ją do zasmażki i rozprowadza niewielką ilością bulionu. W mniej lub bardziej podobnej formie danie funkcjonuje w naszym regionie do dzisiaj. Gdyby jednak ktoś jeszcze nie robił, polecam :) Źródło przepisu: „Książka kucharska czyli: jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych
Trzeci talerzMłoda kapusta to bardzo smaczne warzywo, które warto wykorzystać w swojej kuchni, póki sezon w pełni! Można z jej dodatkiem przygotować wiele smacznych surówek, sałatek, a także dań obiadowych. Delikatne, odpowiednio doprawione, podsmażone na odrobinie masła naleśniki z farszem z młodej kapusty to idealny pomysł na letni, rodzinny obiad. Farsz z dodatkiem młodej kapusty, marchewki, żółtego sera i śmietanki idealnie(...)pasuje do ciasta naleśnikowego. Całe danie wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swojego codziennego menu, naleśniki z farszem z młodej kapusty będą idealnym wyborem. Poniżej znajdziecie przepis, który jest bardzo łatwy, szybki i smaczny! PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z FARSZEM Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki NALEŚNIKI 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 2 jajka rozmiar
Alle Dobre!Parę dni temu miałam ochotę na najprostszą na świecie zupę z białą kapustą. Wyczarowałam zupę tak nijaką, że postanowiłam Wam jej nie publikować. Wyszła bardzo poprawnie i bardzo bez sensu. Jak widać internet czasami potrafi źle doradzić. I nie mam zupełnie z tym problemu. Ludzie mają różne wymagania, różne smaki. Ale dziś nie o tym. Dziś o surówce, którą zrobiłam(...)resztki kapusty. Po prostu. Zrobiłam ją bez przekonania, pewnie myślałam, że też wyjdzie bez sensu. Korciło mnie od początku żeby dodać do niej majonez z jogurtem i zrobić klasycznego coleslawa. Coleslawów jednak na blogu mam jak mrówków, postanowiłam zrobić surówkę bez tych dodatków. I w sumie też z ciekawości. Poszatkowałam, wymiąchałam, spróbowałam i ten… nic nadzwyczajnego. Potem przypomniałam sobie
KardamonovyZapiekanka ziemniaczana w kapuście to pyszny pomysł na obiad, który jest w mojej rodzinie od kilku pokoleń. Ziemniaki, marchewka i boczek, otoczone liśćmi kapusty i zapieczone z sosem beszamelowym to smaczny, domowy obiad, który pamiętam jeszcze z wyjazdów do babci na wieś w okresie dzieciństwa. Zapiekankę robi się z kilku prostych składników i najczęściej powstaje, kiedy zostanie trochę kapusty(...)robieniu gołąbków. Składniki na zapiekankę ziemniaczaną w kapuście: 600 g ziemniaków 200 g marchewki 400 g kapusty włoskiej (około pół główki, ja dałam sparzone liście, które zostały mi po robieniu gołąbków) 2 cebule 250 g boczku wędzonego szklanka mleka łyżka mąki pszennej łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy. Do wrzącej
e-PrzepisyKulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapusta pekińska, jak sama nazwa mówi, pochodzi z Chin, a tam wykorzystuje się ją na wiele różnych sposobów. Chińczycy traktują kapustę pekińską tak jak my cebulę, ląduje ona w zupach, smażonych potrawach, jako dodatek do ryżu czy makaronu. Cenne walony witaminowe, jakie zawiera kapusta pekińska, można wykorzystać spożywając ją w wersji surowej. W naszym kraju(...)kapusta pekińska najczęściej wykorzystywana jest do sałatek i na nich właśnie się skupimy. W tym wpisie znajdziecie 10 przepisów na sałatkę z kapustą pekińską. Możemy ją połączyć w sposób tradycyjny z kurczakiem, przygotowując sałatkę gyros , ale świetnie także smakuje w połączeniu z tuńczykiem, a nawet makrelą. Możliwości na wykorzystanie kapusty pekińskiej do sałatek jest mnóstwo. Zerknijcie do poniższych przepisów
Damusia.plmoże w końcu coś zaskoczyło i tak już zostanie. Pierogi wyszły idealne. Cienkie, nafaszerowane tak jak trzeba, dobrze doprawione. W ogóle przepis na pierogi z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i grzybami już dawno mi dudnił w głowie. Na blogu mam już pierogi z kapustą i grzybami , chciałam dorzucić w te święta coś innego. Stanęło więc na soczewicy, która w smaku(...)przypomina trochę groch. A więc kapusta, suszone grzyby, „groch” i święta. Wszystko pasuje. I oczywiście świeżo mielony pieprz. Używanie innego do pierogów to zbrodnia. Pierogi prawie w całości zamroziłam (poza tymi, które ugotowałam do zdjęcia). Jak mrożę? Po ulepieniu, układam je na drewnianej desce do krojenia, która lekko jest podsypana mąką. Potem wkładam tę deskę do zamrażalnika
KardamonovyPaszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Sprawdźcie nasze przepisy na wigilijne dania , aby w ten wyjątkowy dzień zaimponować bliskim, że gotujecie jak szefowie najlepszych restauracji. Zaskoczcie swoich gości pysznymi potrawami! Dziś kolejna propozycja dania, które urozmaici wigilijny stół – drożdżowe paszteciki. Zdjęcie zrobiłam podczas Wigilii w 2019 roku, niestety jest tylko jedno, gdyż te drożdżowe kapuśniaczki zniknęły ze stołu(...)wigilijnego barszczu zamiast uszek, będą równie pyszne. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według Waszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, ale na Święta Bożego Narodzenia obowiązkowo z kapustą i grzybami. Jeśli nie macie czasu na czekanie, aż ciasto wyrośnie to polecam kruche kapuśniaczki z kapustą i grzybami lub rogaliki , które się przygotowuje z mąki, masła, śmietany i odrobiny soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego postanowiłam przygotować kilka ciekawych przepisów, które możecie zaserwować podczas uroczystego obiadu. Pierwszym takim daniem jest czerwona kapusta z wolnowara z aromatycznymi przyprawami. Tak przygotowana kapusta idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Jej przygotowanie jest szczególnie proste jeżeli jesteście posiadaczami wolnowara ( slow cooker ), wystarczy wrzucić do niego wszystkie składniki, ustawić na 6 godzin(...)pyszna kapusta gotowa :) Świąteczna czerwona kapusta z wolnowara Składniki: nieduża główka czerwonej kapusty (ok 1kg) 1 duża czerwona cebula 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki octu z czerwonego wina 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 2 ziarenka kardamonu 2 liście laurowe 2 goździki nieduża gwiazdka anyżu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu skórka otarta z pomarańczy sól
Codzienne Gotowanie