Udka z kurczaka pieczone na młodej kapuście Łatwy w przygotowaniu i pyszny obiad „jednogarnkowy” z piekarnika – pałki z kurczaka pieczone z sosem na młodej kapuście z marchewką. Mięsko przygotowane w ten sposób wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne. Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku. Składniki: 6 Udek(...)kurczaka 1 główka młodej kapusty 1 marchew 150ml wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki śmietanki 30% Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, bazylia, tymianek *** Mięso nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem, bazylią, tymiankiem. Całość odkładamy na około pół godziny *** *** Kapustę szatkujemy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Kapustę
Blog z Apetytem/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/golabki.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne","Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["go\u0142\u0105bki","go\u0142\u0105bki z mi\u0119sem mielonym","go\u0142\u0105bki zawijane","kapusta w\u0142oska","kasza gryczana","mi\u0119so mielone","ry\u017c","tradycyjne go\u0142\u0105bki"],"datePublished":"2020-04-22T20:05:13+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"20 go\u0142\u0105bk(...)recipeIngredient":["500 g mi\u0119sa mielonego","2 cebule","2 woreczki ry\u017cu","1 woreczek kaszy gryczanej","\u015bwie\u017co zmielony pieprz i s\u00f3l","1 g\u0142\u00f3wka w\u0142oskiej kapusty","SOS POMIDOROWY","1 puszka pomidor\u00f3w","300 ml bulionu lub roso\u0142u","pieprz i s\u00f3l morska"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Farsz: Ry\u017c oraz kasz\u0119 ugotowa\u0107
ProstePesto.plPierogi razowe z kapustą po komborsku - kuchnia podkarpacka Ciasto pierogowe przygotowane z pszennej mąki razowej z dodatkiem zwykłej mąki ma swój intensywny smak, dlatego nadaje się jedynie do przygotowania pierogów z farszem o zdecydowanym, mocnym smaku. Farsz z białej kapusty podsmażonej ze skwarkami i cebulką, doprawiony solą i pieprzem doskonale się w tej roli spełnia. Świeża kapusta jest warzywem raczej(...)smaku, jednak poddana odpowiedniemu procesowi obgotowywania i wysmażania nabiera pełnego smaku, dlatego często wykorzystuje się ją jako farsz do pierogów. Szczególne znaczenie ma tutaj smażenie podgotowanej wcześniej i zmielonej kapusty. Trzeba ją dobrze odparować na patelni, żeby zamiast wody przyjęła smak cebulki i skwarków. W wersji niskokalorycznej skwarki można zastąpić olejem i dodatkowa cebulą. Przepis w publikacji „Smaki regionalne
Trzeci talerzSurówka z kapusty pekińskiej z owocami to doskonały dodatek do obiadu, który łączy w sobie warzywa i owoce. Taką kombinację smakową poznałam jeszcze w czasach studiów, kiedy to byłam częstowana surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka lub pomarańczy. Nasza wersja jest z pomarańczami i śliwkami, ale tak naprawdę można taką surówkę skomponować z dowolnych owocowych dodatków. Dodatkowych atutów smakowych(...)dostarcza świeża mięta użyta do dresingu miodowo-winnego, jest ona jednocześnie zielonym akcentem na talerzu. Surówka z kapusty pekińskiej z owocami z pewnością warta jest spróbowania. Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z owocami 1 średnia kapusta pekińska (ok. 500 g) 5-7 śliwek 1 pomarańcza 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżka
niecodziennikparyKapusta z fasolą i grzybami - kuchnia podkarpacka Gotowana kiszona kapusta z fasolą to jedno z charakterystycznych dań kuchni lasowiackiej. Fasolę nazywa się tu często grochem, a w powszechnym użyciu jest nie tylko fasola biała, ale też czerwona i tzw. krasa, nazywana też przez niektórym „amerykonem”. Kapusta przygotowana według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Sarzyny to kapusta na bogato. Poza fasolą(...)chlebem lub ziemniakami. Przepis pochodzi ze skarbnicy podkarpackich przepisów, a ściślej mówiąc z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Kapusta z fasolą i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych grzybów 2 cebula kawałek słoniny lub boczku 400 g fasoli Jaś lub kolorowej 2 liście laurowe
Trzeci talerzŁazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami Dziś mam dla Was przepis na prosty i pyszny obiad. Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami. My uwielbiamy to połączenie. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Oczywiście łazanki możecie też śmiało przygotować z białą kapustą. Jednak osobiście najbardziej lubię wersję z kapustą kiszoną. Do tego dobrej jakości kiełbasa – ja polecam Wam kiełbasę(...)rzeźnika od Podlaska Chata. Kiełbasa jest wyrazista w smaku, dobrze doprawiona, dzięki czemu wspaniale komponuje się z kiszoną kapustą i makaronem. Oczywiście mój mąż (ja również) uwielbiamy tą kiełbasę również od tak na kanapkę Dziś dodatkowo do łazanek dodałam również kawałek szynki, co wzbogaciło smak. Możecie pominąć ten dodatek, wówczas po prostu dodajcie więcej kiełbasy. To kto przygotuje proste łazanki
Słodkie okruszkiŁazanki z kiszonej kapusty z boczkiem to kolejny smak mojego dzieciństwa. Danie proste, smaczne i tanie, szybko zaspokoi głód. Dodatek boczku wędzonego sprawi, że łazanki będą bardzo aromatyczne a kapusta kiszona nada im wyrazistego smaku. składniki na 4 porcje 250 g makaronu łazanki 300 g wędzonego boczku 500 g kiszonej kapusty 2 cebule liść laurowy 2 ziarenka ziela(...)angielskiego czarny pieprz sól przepis Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą w takiej ilości aby kapusta była przykryta, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy ją do miękkości około 40 minut, od czasu do czasu mieszamy (w razie potrzeby dolewamy wodę). Ugotowaną kapustę
Smakowite DaniaSurówka z kapusty pak choi, pora i pomidora (nawet rym się znalazł) to niezwykle prosta propozycja na pyszny dodatek obiadowy, ale i nie tylko. Przede wszystkim chciałam Was zapoznać z kapustą pak choi, a takie nieskomplikowane przepisy są najlepsze. Kapusta pak choi , zwana też chińską jest coraz popularniejsza w Polsce, a sama odkąd po raz pierwszy ją spróbowałam(...)sięgam po nią dość często. Nadaje się do wielu potraw na ciepło, lecz przyznam, że bardzo lubię kapustę pak choi na surowo. W całości jest jadalna i dodatkowo niskokaloryczna! Poza tym kapusta posiada mnóstwo pozytywnych właściwości oraz stanowi źródło błonnika, żelaza, wapnia i wielu witamin z grupy B i witaminy C. Znacie kapustę pak choi? Prosta surówka z kapusty
Di gotujechwilę zostawiamy Bałkany Mimo, że kapusta morska jest popularna i dostępna u naszych wschodnich sąsiadów, w Polsce jest prawie nieznana i zdobycie jej graniczy z cudem. Jednym z niewielu miejsc, gdzie możemy próbować o nią pytać są sklepy z rosyjska i wschodnią żywnością. Małe opakowanie kapusty morskiej przywędrowało i do nas. Oczywiście nie mieliśmy pojęcia do czego się jej używa(...)stwierdziliśmy, że ją kupimy, i coś się z nią zrobi. Już od 3 miesięcy spoczywała w lodówce i czekała na lepsze czasy, aż do dziś... Ale od początku. Kapusta morska to przynajmniej w naszym wypadku Laminaria japonica , czyli listownica japońska. Nasza kapustka mimo, że z rynku wschodniego, została wyprodukowana w Niemczech. Okazuje się, że nasz glon ma towarzystwo i jest
Roślinożerni urlopowiczePierogi wigilijne to dla mnie najsmaczniejsza potrawa na świątecznym stole. Nie ma chyba polskiej gospodyni, która nie umiałaby przygotować pierogi z kapustą i grzybami. Mało tego, pewnie każda polska gospodyni chwali się. że jej przepis na pierogi wigilijne jest najlepszy… He, he, nie śmię nawet napisać, że mój przepis jest najlepszy. Oczywiście podstawą dobrych pierogów jest ciasto na pierogi(...)olejem. Jest to ciasto, które łatwo się wałkuje, nawet bez podsypywania mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne, a pierogi po ugotowaniu mięciutkie. Na udane pierogi niewątpliwie ma wpływ farsz z kapusty i grzybów. Przyrządzam farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię, kiedy kapusta wciąż jest lekko kwaśna. Lubię też kiedy w farszu jest dużo grzybów. Surowe pierogi można zamrozić
codojedzeniaprzygotowanie domowej kiszonej kapusty zabierałam się już od kilku lat... Wydawało mi się to dość skomplikowane i jakoś tak mnie zniechęcało... Wizja długiego kiszenia, ubijania, itp.itd... Jak dobrze mieć dorosłe dzieci...;-) Mojej córce nie trzeba dwa razy powtarzać, ona przeczyta i już się zabiera do roboty, w ten sposób powstała nasza pierwsza domowa kapusta kiszona. Jako, że ja tylko nadzorowałam(...)przepis jest banalnie prosty, więc dacie radę. Polecam, to skarbnica witamin, do tego wprost genialny smak. Dodatki oczywiście dowolne, u nas był tylko dodatek marchewki. U nas były 2kg kapusty, tak więc proporcje automatycznie były zmniejszone. Uzyskaliśmy z tego 3 słoiki kapusty. Przepis Horetskyego. Przepis na ok.4-5 słoików 0,9l Składniki: - 2,5-3kg poszatkowanej białej kapusty
Smaczne Zdroweswojemu, dużemu chłopcu przygotowuję dziś ciasto bez pieczenia z galaretek, które lubi najbardziej. Natomiast dziś, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony obiad – gołąbki z kapusty włoskiej. Jest to świetny pomysł na obiad, który starczy nam spokojnie na co najmniej dwa dni. Wiele osób uważa, że ich przygotowanie jest czasochłonne… nic bardziej mylnego! Jak przygotujecie(...)ryżu basmati – 2 cebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu – 1 średnia kapusta włoska Składniki na sos pomidorowy: – 2 l bulionu – 500g przecieru pomidorowego – 3-4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Be Fit Be StrongKolorowa surówka z kiszonej kapusty to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest prawdziwą bombą witaminową, bogatą w naturalne probiotyki, a do tego liczy sobie niewiele kalorii, dlatego można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju ryb, a także pieczonych mięs czy mięsnych roladek. Polecam! Składniki na surówkę(...)kiszonej kapusty: 0,5 kg kiszonej kapusty papryka czerwona duża cebula czerwona marchew mały pęczek szczypiorku puszka kukurydzy 3 łyżki oleju pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie Zawsze przed przygotowaniem surówki próbuję najpierw kapustę kiszoną. Jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję ją pod zimną wodą. Następnie odciskamy ją i kroimy na mniejsze kawałki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce
e-PrzepisyKulinarneSmażona młoda kapusta , słodko – kwaśna Pyszna smażona młoda kapusta , delikatna słodko -kwaśna . Idealna jako przystawka do każdego dania . Osobiście uwielbiam ją także samą . Cóż sezon kapuściany w pełni , więc trzeba korzystać . Tym bardziej ,że to pyszne warzywo , zdrowe i dietetyczne .. Zawsze kiedy młoda kapusta zaczyna rządzić na grządkach i sklepowych półkach , pochłania się jej u nas w domu niebotyczne(...)ilości Dzieci kiedyś opornie się do niej zabierały , teraz chłopcy kochają ją w każdej postaci Polecam , naprawdę pyszna i nieco inna odmiana smażonej młodej kapusty Prosty przepis , składniki są ascetyczne i dostępne w każdej kuchni składniki : 1 główka , niezbyt duża , świeżej młodej kapusty 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżkę brązowego cukru sól , pieprz do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego
Ogrodnik w podróżysklepach i na bazarach można już kupić młodą, tegoroczną kapustę. Do tej pory pierwszą główkę zużywałam do przygotowania zupy ze słodkiej kapusty z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. W tym roku postanowiłam zrobić tę zupę bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Zastanawiałam się nad dodatkiem tofu zamiast kiełbasy, ale ostatecznie wybór padł na pieczarki. Składniki (na 3 porcje): pół główki kapusty łyżeczka kminku wrzątek(...)pół łyżeczki mielonej kozieradki 3 pieczarki cebula marchew 3 listki (nie gałązki) lubczyku 2 łyżki oleju sól 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej pęczek koperku 2 szczypiorki dymki Kapustę poszatkować, zalać wodą tak, by przykrywała kapustę i dodać łyżeczkę kminku* (całego). Kapustę zagotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Poddusić na nim marchew pokrojoną w półtalarki, a potem cebulę pokrojoną
Weekendy w domu i ogrodzie