kapustą - 19268 przepisów (strona:107/1285)

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami 104

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami jest jedną z bardzo lubianych wersji bigosu w moim domu. Przyrządzam go niezależnie od pory roku, ale w okresie poświątecznym sprawdzi się idealnie, ponieważ możecie do niego dodać różne mięska i wędliny. Jeśli nie macie grzybów lub ich po prostu nie lubicie to wystarczy je pominąć.  Bigos najlepiej smakuje w kolejnych dniach(...)ugotowaniu! Polecam. Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami - składniki: 1 główka kapusty (średnia) kości schabowe lub żeberka (można pominąć) kiełbasa, mięso 1 cebula 1 marchewka 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 150g) 1 łyżka majeranku papryka słodka i ostra w proszku (idealnie sprawdzi się wędzona ) sól, pieprz Dodatkowo

Di gotuje
Krokiety z kapustą i grzybami 141

Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)keczupowym   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli   500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 141

Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)keczupowym   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana) 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli   500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło

Kulinarne S.O.S.
Farszynki z kapustą 86

jednak różnicą, że sasznie są zazwyczaj nadziewane twarogiem. Farszynki to podobnie jak kopytka, sposób na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Ja zrobiłam je z nadzieniem z kiszonej kapusty z pieczarkami, takiej jak do pierogów albo krokietów .  Bardzo smakowite są, polecam!  Farszynki z kapustą  Składniki (na 12 sztuk): 0,5kg tłuczonych ziemniaków "z wczoraj" 3/4 szklanki mąki(...)podsypywania) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko gałka muszkatołowa sól pieprz olej do smażenia nadzienie: 300g kiszonej kapusty 100g pieczarek 1 cebula majeranek czarny pieprz sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna), odcisnąć. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić

Obiad gotowy
Placki z białej kapusty 133

Niedawno na blogu Weganona zobaczyłam przepis na białostockie kotlety z białej kapusty. Przypomniały mi się wtedy kulki kapuściane smażone w głębokim oleju w jednej z warszawskich, wegetariańskich restauracji. Kiedyś bardzo je lubiłam. Ich zapach czuję niemal codziennie i zatęskniłam za ich smakiem. Na wzór Weganona podałam je z pure ziemniaczanym z dużą ilością kopru i marchewką z groszkiem. Składniki(...)placków): ćwiartka dużej białej kapusty łyżeczka suszonego cząbru mała cebula 3 gałązki natki pietruszki 2 jajka 3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól olej do smażenia Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, dosypać cząber, zalać wodą (powinna przykryć kapustę), doprowadzić do wrzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Kapusta kiszona w słoikach 131

Spróbowałam swoich sił w kiszeniu kapusty. Udało się! Jak na warunki blokowe kapusta wyszła naprawdę super. Składniki: 10 kg białej kapusty poszatkowanej 1 kg marchewki startej na dużych lub średnich oczkach 15-17 g soli kamiennej kilka połamanych listków laurowych kminek, ziele angielskie - można pominąć Sposób przygotowania: 1. Zrobiłam z połowy porcji. Soli dałam "na oko". 2. Kapustę, marchew, sól(...)listki laurowe wymieszać dokładnie w dużej misie. W czasie mieszania warzywa zmniejszą swoją objętość. 3. Wymieszane warzywa pozostawić na godzinę i w międzyczasie przygotować sobie słoiki. 4. Przed nałożeniem kapusty do słoików należy ją odcisnąć z nadmiaru soku, ale nie całkowicie, bo kapusta wyjdzie sucha. 5. Podczas nakładania do słoików kapustę ugniatamy - pomogłam sobie drewnianą pałką. Jak zgromadziło się

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z kapustą i pieczarkami 123

Jesień rządzi się swoimi prawami. I pogodą również. Na naszym stole też już jesiennie. Zajadamy gorące zupy, treściwe zapiekanki. Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami jak najbardziej pasują do tej jesienno-zimowej kuchni. Na Wigilię będą pysznie smakować z barszczem, a teraz sprawdzą się jako smakowita kolacja albo lunch do pracy. Wyróżnia je dodatek mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu są zdrowsze(...)Polecam;)  Krokiety z kapustą i pieczarkami Składniki (na ok 15 sztuk): naleśniki: 3 duże jajka 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2/3 szklanki mąki (np. typ 500) 400ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty 500g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka majeranku pieprz 2 łyżki oleju panierka: 1szklanka bułki tartej 2 jajka olej

Obiad gotowy
Drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą. 74

Takie drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą można przygotować na obiad, ja tak właśnie zrobiłam. Można podać je z czerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki mąki(...)pszennej 1 łyżeczka soli około 300 ml ciepłej wody 6 łyżek oleju Na farsz: 50 dag kapusty kiszonej 2 duże cebule masło lub margaryna do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku przyprawa do dań z kapusty według uznania kminek mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych paluchów

Izabelawkuchni
Przekładaniec z młodej kapusty i karkówki w ketchupie 190

Przekładaniec z młodej kapusty i karkówki w ketchupie Cały obiad za jednym zamachem, czyli kruche i aromatyczne mięsko duszone w soczystych warzywach. Przepyszny obiad z piekarnika. Razem z tym daniem polecam upiec pyszne ziemniaczki, które będą idealnie pasować do mięska w warzywach PRZEPIS NA ZIEMNIACZKI (KLIK) .       Składniki: 1/2 główki młodej kapusty ok 600g karkówki(...)pieczarek 1 marchewka 1 cebula ok. 5 łyżek pikantnego ketchupu Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek       *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę kroimy w dość cienkie plastry *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 10 minut *** *** Mięso smarujemy z dwóch stron ketchupem, przekładamy do miseczki i odkładamy na około 20 minut *** *** W międzyczasie

Blog z Apetytem
” Domowa ” surówka z młodej kapusty 418

Domowa ” surówka z młodej kapusty Surówka z młodej kapusty to taki obowiązkowy element obiadu . Musi choć raz lub dwa, pojawić się na stole w tygodniu . Zwłaszcza teraz , kiedy nie brakuje w sklepach smakowitej młodej kapusty , na tą z własnej uprawy przyjdzie nam jeszcze troszkę poczekać ale warto Uwielbiam taką surówkę , ta która Wam dziś polecam jest jednym z naszych(...)dokładnie z tego co rośnie na grządkach w ogródku Choć tym razem niestety produkty jeszcze nie własnej uprawy , ale też bardzo świeże i smaczne składniki : 1 mała główka młodej kapusty lub 1/2 dużej 1 duża ,młoda marchewka sos : 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego pieprzu 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu

Ogrodnik w podróży
Zasmażana Modra Kapusta 157

Taka kapusta zasmażana jest dla mnie idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu, a zwłaszcza obiadu z dodatkiem rolady ;) Składniki: główka czerwonej kapusty (około 1 kg) 1 cebula 2 liście laurowe około 150 g boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 łyżka octu lub soku z cytryny dodatkowo: 2-3 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki smalcu lub masła(...)Kapustę obieram z zewnętrznych liści, wykrawam głąb i szatkuje. Przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby zakryła kapustę. Zagotowuje i odlewam tą wodę tzn. odcedzamy kapustę (możemy do tej gotującej się wody dorzucić w całości cebulę i też ją zagotować jeśli mamy problemy żołądkowe, ja tak właśnie robię) 2. Następnie, zalewam kapustę odrobina wody, dodaje listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę

Gotowanie...to proste !
Najlepsza sałatka gyros KROK PO KROKU 135

przepisu, a jeszcze niżej znajdziecie przepis KROK PO KROKU. Do dzieła! Składniki: – 700g piersi z kurczaka – 2 duże czerwone cebule – 1 puszka kukurydzy – 1 główka kapusty pekińskiej – 6-8 większych ogórków konserwowych – 100g żółtego sera – 6-7 łyżek ketchupu – 3-4 łyżki majonezu – 1 łyżka oleju – przyprawa do gyros(...)podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą do gyros’a. Chwilę studzimy i połowę umieszczamy w misce, w której będziemy podawać sałatkę. Wierzch mięsa polewamy kilkoma łyżkami ketchupu. Z kapusty usuwamy pierwsze liście i szatkujemy. Na ketchup układamy połowę poszatkowanej kapusty. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na kapuście. Cebule kroimy w kostkę i układamy na ogórkach. Następnie układamy drugą

Be Fit Be Strong
Młoda kapusta po wiejsku 114

Młoda kapusta po wiejsku Pyszna, młoda kapusta po wiejsku , po prostu nie można się oprzeć . Doskonała przystawka lub nawet danie główne jeśli dodać np . świeże, pieczywo pełnoziarniste lub czosnkowe grzanki . Genialny wynalazek , który zawiera samie boskie składniki , czyli boczek no i młodą kapustę Reszta to już tylko tło i dodatki … Uwielbiam młodą kapustę , jak zresztą cała nasza rodzinka . Chociaż(...)przeciwieństwie do reszty domowników ja mogłabym żyć na niej przez okrągły rok , dzień w dzień Polecam , pyszny , prosty i szybki w wykonaniu przepis . Składniki : 1 mała główka młodej kapusty około 20 – 30 dg wędzonego na zimno boczku , najlepiej swojskiego 2 małe cebule 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka cukru lub miodu 1 łyżka octu jabłkowego sól , pieprz

Ogrodnik w podróży
Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania 121

Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania Tak zwane oszukane albo leniwe gołąbki czyli nie zawijane w kapustę tak jak tradycyjne, choć w smaku prawie, że identyczne. Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.       Składniki: 50dkg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 główki młodej kapusty 1 niewielka marchewka 100g ugotowanego ryżu(...)obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej do smażenia Sos pomidorowy: 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 garść pokrojonej drobno młodej kapusty kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli 1/3 szklanki bulionu lub rosołu opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego       *** Kapustę kroimy w drobną kostkę

Blog z Apetytem
Surówka z kapusty 148

Opis Surówka z kapusty: Surówka z kapusty – zarówno w wersji świeżej, jak i kiszonej kapusta doskonale sprawdza się w surówkach i sałatkach. Surówka z białej kapusty i marchewki to idealny dodatek do obiadu. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na surówki. Składniki : 1/4 główki białej kapusty 1 marchewka 1/2 cebuli 3 łyżki oliwy(...)oliwek 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki octu winnego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Białą kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w małą kostkę, marchewkę obieramy i szatkujemy. Następnie wszystko dodajemy do kapusty. Całość solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos do surówki. Do rondelka dodajemy ocet winny, cukier

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne