wrzucamy kopytka, podsypujemy bułką tartą.Smażymy na brązowy kolor. W osobnym garnku podgrzewamy sos mięsno - warzywny : Wykładamy kopytka na talerz, polewamy gorącym sosem i dookoła rozkładamy surówkę z kapusty pekińskiej: Mniam. SMACZNEGO . CMOK . http://jollowanie.blogspot.co.uk/2014/11/kopytka-zielone-klasyczne-z-buka-w-masle.html
Pasje Jolkilubiane przez prawie wszystkich. A kotlety wcale nie muszą być z mięsa i ja, chociaż jestem mięsożerna, to czasami z przyjemnością jem taką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy . Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno doprawiłam - kminek i lubczyk bardzo jej pasują. A do tego kremowy sos koperkowy - mówię Wam pyszny obiad ! ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaSezon na młodą kapustę w pełni. Staram się wykorzystywać ją do potraw pod każdą postacią. Za kilka tygodni nie będzie już ani taka krucha, ani taka soczysta ani tak pięknie zielona.... Dziś kolejna odsłona bigosu. Przepis podstawowy jest TUTAJ . Dzisiejszy bigos wzbogaciłam tylko o 250dkg pieczarek i dwie piersi z kurczaka pokrojone na duże kawałki. Jest przez
Walijskie PichceniePołączenie ukochanych smaków mojej Mamy i moich. Mama uwielbia duszoną kapustę. Obie lubimy ryby ( a szczupak zajmuje w tym lubieniu poczesne miejsce). A ja przepadam za kminkiem. Okazało się, że szczupak doprawiony mielonym kminkiem jest bardzo smaczny. Mamy więc potrawę , która zadowala nas obie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnikolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty. Składniki: kapusta pekińska 1 szt papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt seler naciowy 1 szt rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki szczypiorek 1 pęczek przyprawy - sól, kolorowy pieprz Sos - w zależności od wymogów diety: wersja bezglutenowa: jogurt naturalny
głodny alergikPasuje idealnie do obiadu jak i do mięsa kanapkowego. Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Przepis i porady dotyczące tego dania
w kuchni i w ogrodzieSurówka z białej kapusty z koperkiem i majonezem Najprostsza surówka z białej kapusty inaczej zwana surówka koperkowa. Szybka smaczna tradycyjna surówka z kapusty i koperku, tylko 3 składniki plus sos. Każda surówka z koperkiem czy to z kapusty białej czy kiszonej smakuje wyśmienicie. Koperek ma to do siebie, że w połączeniu z kapustą tworzą tandem idealny. Surówka z białej kapusty(...)koperkiem i majonezem do obiadu, dań z grilla oraz jako zwykła przekąska. Jeżeli nie chcesz majonezu zrób surówkę ze śmietaną lub jogurtem. Jak zrobić surówkę ze świeżej młodej kapusty i koperku? Zapraszam na przepis 🙂 Surówka z kapusty i koperku przepis kapusta 1/2 główki koperek 1 pęczek cebula 1 duża lub 2 mniejsze Sos do surówki koperkowej
Dieta moja pasjagotuje świetnie, ma świetne wzorce. Nic, tylko się inspirować. Kazia powiedziała co i jak. Że żadne tam koncentraty pomidorowe, śliwki suszone w sumie można, ale nie zawsze je daje. Kapusta, mięso i te inne, które są ogólnodostępne, tradycyjne. Żadnego wina, piwa, nic. Zdziwiłam się trochę, bo byłam przekonana, że usłyszę taką litanię, że od razu odechce mi się robić bigos(...)swoim składzie wszystko to, o czym mówiła Kazia. U Hani jest jeszcze wino, ale ja z niego zrezygnowałam. Poezja. Tak właśnie powinien smakować bigos. Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 300 g karczku wieprzowego 250 g chudej wołowiny 200 g świeżego boczku 100 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy garść suszonych śliwek 50 g suszonych grzybów 2 cebule 1 czubata
Kardamonovypotrawy. Ciekawe czy to będzie miało wpływ na ich smak. Zobaczymy. Na dziś tyle, zaraz lecę po Tolę do przedszkola, poświętujemy sobie trochę Dzień Matki. Składniki : pół główki młodej kapusty 250 g makaronu łazanki 300 g wędzonego boczku 250 g pieczarek 1 duża cebula pół pęczka koperku sól pieprz (przepis na 4 porcje) Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, pieczarki myjemy(...)boczek był dość tłusty, dlatego zrezygnowałam ze smażenia go na dodatkowym tłuszczu). Do boczku dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy na wolnym ogniu około 2 minuty, następnie dodajemy kapustę i pieczarki, mieszamy. Smażymy wszystko na wolnym ogniu około 8 minut (często mieszając) lub do momentu aż kapusta zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupiąca. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy
Kardamonovysię pulled porkiem pod dwoma postaciami: w bułkach i w tortillach. Do obu wersji idealnie pasował sos chrzanowy, świeża cebula, sos barbecue, ogórki konserwowe i tytułowa surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim. Chociaż ten sos farmerski nie był od początku planowany. Miałam zrobić po prostu coleslawa z czerwonej kapusty. Na blogu mam przepis na coleslawa z sosem farmerskim, postanowiłam(...)dzisiejszą surówkę robiłam zupełnie bez pomyślunku, wrzucałam do miski odruchowo marchewki, cebulę i jabłka (których nie miałam w planie dodawać). Jakoś jabłka są dla mnie, prawie zawsze, najlepszym kompanem kapusty. Pokroiłam więc to i owo, obrałam i starłam tamto. Zrobiłam do tego pyszny sos farmerski i efekty macie na zdjęciu. Tego typu surówka sprawdzi się do wielu potraw, właściwie
KardamonovyOjoj, no chyba są nawet smaczniejsze niż z tej nie najmłodszej. Kiszona młoda kapusta jest delikatniejsza, więc to chyba nie jest żadne odkrycie. Powiem Wam szczerze, że to jest kolejny przepis, który gdzieś tam po głowie mi chodził, ale nie zaprzątał jej jakoś wybitnie. Nie szukałam młodej kiszonej kapusty, wpadła zupełnym przypadkiem. Parę dni temu rozglądałam się po moim osiedlowym(...)warzywniaku i na zapleczu zobaczyłam pojemnik właśnie z tą konkretną kapustą. Kupiłam ją, z myślą o niczym. Zje się, jak nie z worka to w surówce. I jak to zwykle u mnie bywa, skończyło się na czymś zupełnie innym. Na plackach. Mam już przerobione plaski z kiszonej kapusty, robiłam je tak często, że mogłabym je wyczarować z zamkniętymi oczami. Połączyłam
KardamonovyMłoda kapusta z kiełbasą to danie, które szykuję kilka razy w sezonie na młodą kapustę. Uwielbiam wykorzystywać sezonowe warzywa i korzystać z nich, póki sezon w pełni! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta duszona z kiełbasą to bardzo proste w przygotowaniu danie, które składa się z kilku prostych składników. Obowiązkowo młoda kapusta, marchewka, cebulka i kiełbasa. Można jeszcze dodać odrobinę smażonego(...)boczku. Całe danie smakuje naprawdę rewelacyjnie i czuć w nim wiosnę! Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, gwarantuję, że będziecie zachwyceni! MŁODA KAPUSTA DUSZONA Z KIEŁBASĄ – PRZEPIS Składniki 1 główka młodej kapusty 250 g kiełbasy 1 cebula 1 marchewka 200 ml bulionu (lub wody) 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.plMłoda kapusta z koperkiem i śmietaną – zapraszam do wypróbowania przepisu. Lubicie młodą kapustę? Ja uwielbiam. Zawsze z utęsknieniem czekam na sezon. Po pierwsze to bardzo lubię ją chrupać po prostu (moja jedna z córeczek chrupie ze mną) i lubię też z niej surówki. Po drugie nie ma to jak gotowana młoda kapusta. Dzisiejsza wersja jest z koperkiem oczywiście(...)też ze śmietanką, która nadaje daniu niesamowitej delikatności. W kapuście tej gotowane są też starte ziemniaki, które sprawiają, że danie jest zagęszczone (bez zasmażki) i super aksamitne. Pomidory delikatnie kontrastują i podkreślają smak. Koniecznie wypróbujcie! Zobaczcie też inne przepisy na młodą kapustę . PRZEPIS MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM I ŚMIETANĄ Składniki: 2 cebule 2 młode kapusty 3 duże ziemniaki 1 pęczek
Dorota SmakujeGroch z kapustą czy kapusta z grochem? Jaka jest różnica? Otóż groch z kapustą pochodzi z Kujaw i jest wpisany na listę potraw regionalnych kujawsko-pomorskiego, a kapusta z grochem zarejestrowana jest jako potrawa regionalna w łódzkim. Natomiast wyrażenie „groch z kapustą” oznacza wielki bałagan i nieład czyli poplątanie różnych smaków, jakie w tej potrawie się łączą(...)słodkawy wręcz mdły smak grochu teoretycznie nie pasuje do zdecydowanej kwaśności kiszonej kapusty. Jak zwał tak zwał, ale to pomieszanie smaków jest wyśmienite. Wychowałam się na Podkarpaciu i to danie to również moje wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała je na każdą kolację wigilijną. Jako dziecko nie doceniałam zbytnio smaku kapusty z grochem, ale doskonale go pamiętam. Starałam się
To co kochamPesto z Czerwonej Kapusty, która jest oczywiście odpowiednikiem swojej zielonej kuzynki. Oczywiście odróżnia ją od zielonej kapusty, kolor, błyszczący czerwono – fioletowy i drobne niuanse smakowe. Kapustę czerwoną możemy mój drogi czytelniku zajadać na surowo, gotować, smażyć, dusić, marynować… Musisz również pamiętać mój drogi czytelniku, że czerwona kapusta podczas gotowania może zmieniać kolor. Kwaśne płyny pomogą zachować mocny czerwony(...)kolor. Gotowanie jej na przykład w wodzie może spowodować, że zmieni kolor na ciemnofioletowy lub niebieskawy, ale bez paniki, mój drogi czytelniku. Kiedy podczas gotowania kapusta zmieni kolor na niebieski, dodając odrobinę, na przykład octu sprawi, że wróci pierwotny kolor. Czerwona kapusta potrafi zmienić kolor potraw, z którymi jest podawana, o czym wkrótce… Na zakończenie, zapraszam na niezwykle pyszne
RafalCook