Zawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje
Ewa w kuchnipodjąć ostateczną decyzję co ma się pojawić na wigilijnym oraz świątecznym stole. Barszcz zakiszony, ale co podać do barszczu ? U nas będą uszka z grzybami , ale także krokiety z kapustą bo po prostu je lubię. Chrupiące z wierzchu z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem - uwielbiam i to nie tylko na święta ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakapusty pekińskiej1/2 średniej cukinii1 marchew1 czerwona cebula1/3 szk posiekanego szczypiorku25 g kiełków brokuła3 duże rzodkiewki1 saszetka oleju sezamowego ( 30 ml )Do smaku :sok z cytrynycukiersólpieprz kolorowyRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniZnowu użyłam oleju, który dostałam do testów. Niestety oleju ubywa a jest smaczny. Widziałam olej Rapso w sklepie, ale zwyczajnie mnie na niego nie stać. Używam
Ewa w kuchniPo prostu zdrowa i smaczna surówka z kapusty.Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchniUwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisię robi i lubimy je z pieczywem. Zwłaszcza świetnie nadaje się gdy jest taka jak dziś pogoda czyli paskudna i zimna. Oczywiście można użyć innego mięsa, ja już na kapuście robiłam golonkę, żeberka, białą kiełbasę i wszystko super smakowało. Tak więc dla lubiących tego typu jedzonko polecam bez wahania. Jak raz zrobicie to będą powtórki i inne kombinacje smakowe.Rozwi
Ewa w kuchnidomowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzyprawach i długim gotowaniu. Raz dodaję więcej mięsa a raz mniej, raz dodaję różne rodzaje mięsa a raz tylko jeden gatunek… a czasami tylko grzyby i wtedy kapusta z grzybami też przecież smakuje. Oczywiście czym więcej rodzajów mięsa tym lepiej, ale nawet jak jest ich dużo a bigos nie gotował się wystarczająco długo to i tak bardziej przypomina smakiem(...)kapustę z dodatkami a nie bigos.Ja zawsze gotuję bigos trzy dni. Pierwszego 2-3 godziny a następne dni po 1-2 godzin. Zawsze na małym ogniu i zawsze od czasu do czasu mieszam, żeby się nie przypalił od spodu. Kiedyś dodawałam na koniec koncentrat ale teraz już go nie dodaję. Można też podlać bigos czerwonym winem ale niekoniecznie. Ponieważ
UgotujmyTo.plKapuśniak zazwyczaj gotuję z kiszonej kapusty, ale nie zawsze. Słodka też się nadaje na tę zupę. Oczywiście smak jest inny, ale wcale nie gorszy. Miseczka takiej pożywnej i rozgrzewającej zupy przyda się po powrocie do domu w zimny, jesienny dzień.Zobacz przepis na Kapuśniak z trąbkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaChyba nic nie robiłam do tej pory z czerwonej kapusty. Zwykłą też rzadko używam, najczęściej to jeszcze włoską do zup. Ale jak zobaczyłam na straganie taką śliczną, zgrabną czerwoną główkę, to nie mogłam się oprzeć. Kupiłam z przeświadczeniem, że na pewno jakiś pomysł mi przyjdzie do głowy na jej temat. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywrzucamy kopytka, podsypujemy bułką tartą.Smażymy na brązowy kolor. W osobnym garnku podgrzewamy sos mięsno - warzywny : Wykładamy kopytka na talerz, polewamy gorącym sosem i dookoła rozkładamy surówkę z kapusty pekińskiej: Mniam. SMACZNEGO . CMOK . http://jollowanie.blogspot.co.uk/2014/11/kopytka-zielone-klasyczne-z-buka-w-masle.html
Pasje Jolkilubiane przez prawie wszystkich. A kotlety wcale nie muszą być z mięsa i ja, chociaż jestem mięsożerna, to czasami z przyjemnością jem taką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy . Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno doprawiłam - kminek i lubczyk bardzo jej pasują. A do tego kremowy sos koperkowy - mówię Wam pyszny obiad ! ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaSezon na młodą kapustę w pełni. Staram się wykorzystywać ją do potraw pod każdą postacią. Za kilka tygodni nie będzie już ani taka krucha, ani taka soczysta ani tak pięknie zielona.... Dziś kolejna odsłona bigosu. Przepis podstawowy jest TUTAJ . Dzisiejszy bigos wzbogaciłam tylko o 250dkg pieczarek i dwie piersi z kurczaka pokrojone na duże kawałki. Jest przez
Walijskie Pichcenie