kapustą - 19268 przepisów (strona:55/1285)

Kapusta kiszona w dębowej beczce 82

KISZENIE KAPUSTY “Obrawszy główki kapusty ze wszystkich zbytecznych liści, przekrajawszy je w pół i odrzuciwszy głąby, pokrajać pozostałą twarda masę główek jaknajdrobniej heblem. Potem na dwa czubate węborki uheblowanej kapusty dać małą filiżankę soli, małą garść kminku, kilka kawałków kwaśnych jabłek i 5 do 6 jagód jałowcowych i te przyprawy dobrze w większem naczyniu z kapustą przemieszać.” Cytat(...)książki “Kuchnia Polska – niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich” – Toruń 1901. Minęło ponad 100 lat i tak naprawdę w kwestii kiszenia kapusty nic się nie zmieniło! Chociaż… co to jest ten “Węborek” ? Poszukałam i w słowniku języka polskiego napisane jest, że węborek, to wiadro w gwarze poznańskiej

Tajemnice Smaku
Pierogi z kapustą kiszoną, słodką białą i pieczarkami. Doskonałe również jako delikatna wersja pierogów na danie wigilijne 180

Przepis na te pierogi mam od mojej Mamy. Na Święta robiła dwie wersje pierogów z kapustą. Pierwszą wersję znacie, bo pokazałam je w tym przepisie . To pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Dzisiaj proponuję zrobić pierogi w drugiej wersji, czyli z kapustą kiszoną, kapustą słodką białą i z pieczarkami. Te pierogi są delikatniejsze w smaku, lżejsze do strawienia(...)idzie chętniej zjedzą je osoby, które wolą potrawy lekkostrawne. Wybór należy do Was Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej ok. 700 g białej, słodkiej kapusty 1 łyżeczka kminku 600  pieczarek 2 – 3 cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto (na około 50 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska

Kuchnia u Krysi
Krokiety z kapustą i grzybami 130

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z kapustą i grzybami to jeden z moich ulubionych sposobów na wytrawne naleśniki. Naleśniki to danie, które można podawać na wiele sposobów. Mogą być daniem wytrawnym a z innymi dodatkami przepysznym deserem. Według mnie najlepszym sposobem na naleśniki są krokiety. Przepis na krokiety z grzybami może nie jest najprostszy a samo wykonanie jest dosyć pracochłonne, jednak(...)warto poświęcić ten czas, by cieszyć się smakiem przepysznych krokietów. Można podawać je jako danie obiadowe, bądź dodatek do kolacji czy śniadania. Dzięki połączeniu kiszonej kapusty i aromatycznych grzybów smakuje zawsze wyjątkowo. Krokiety z kapustą i grzybami są daniem, którego nie może zabraknąć na stole wigilijnym oraz w święta Bożego Narodzenia. Podajemy je jako dodatek do barszczu czerwonego. Od dzieciństwa

To Musisz Wiedzieć
Surówka z młodej kapusty z marchewką i pietruszką 636

Rozpoczął się okres na nowalijki i młodą kapustę. Dziś rano na targu na każdym stoisku sprzedawcy mieli świeży i pachnący koperek, młode ziemniaczki oraz młodą kapustę. Kupiłam główkę kapusty i postanowiłam, że dziś do obiadu zrobię swoją ulubioną surówkę z młodej kapusty z marchewką i pietruszką. Będzie idealnie smakować ze świeżymi ziemniaczkami i panierowanymi schabowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka(...)młodej kapusty z marchewką i pietruszką – składniki główka niewielkiej młodej kapusty, 2 duże marchewki, pęczek pietruszki, sok z połowy małej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, pieprz do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty z marchewką i pietruszką – wykonanie Ściągnij z kapusty wierzchnie liście, umyj kapustę a następnie

To Musisz Wiedzieć
Surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką 118

Dostałam od rodziców całkiem dorodną główkę kapusty. Ponieważ są takie upały, że o żadnych bigosach czy wersjach kapuchy na ciepło nie może być mowy wiedziałam, że wykorzystam ją na surówki. Dzisiaj zatem surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką a do tego jeszcze koperek, marchewka, jabłko i dla przełamania smaku i koloru koperek. O ile surówki z selera(...)innych warzyw, często ktoś nie lubi, to zazwyczaj surówkę z kapusty białej lubią wszyscy. Do tego pasuje i do dań mięsnych jak i do kluch, kasz czy ryżu i oczywiście grilla. Ja bym dodała do tej surówki jeszcze kukurydzy, ale nie miałam akruat napoczętej puszki, a nie chciałam otwierać nowej, więc mamy taki wariant biedniejszy Ogólnie, dodajemy to co właśnie

Mieszam w Garnku
Gołąbki z mięsem i papryką 136

Gołąbki z mięsem i papryką w liściach młodej kapusty. Zaczął się sezon na młodą kapustę, Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić surówkę , przygotować na ciepło z koperkiem , może być dodatkiem do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona też jest pyszna. A teraz wymyśliłam sobie, że z główki kapusty przygotuję dwie potrawy: młodą(...)kapustę na gęsto z pieczarkami i gołąbki. Jak mówi mój mąż, moja żona gotuje po niemiecku, czyli oszczędnie, np. robię 2 kotlety, 2 talerze zupy, smażę 4 naleśniki itp. Nie lubię jeść 2 razy z rzędu tego samego. Dziś miałam w planie robienie gołąbków pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojone kolorowe papryki. Wiedziałam, że taki farsz będzie smaczny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Młoda kapusta zasmażana. Jak przygotować? 111

Póki sezon na młodą kapustę trwa to w pełni korzystam a w kuchni aż wrze Jest potrójnie gorąco, ale jak smacznie! Ten maślany zapach delikatnej kapusty i aromat kopru, coś wspaniałego! Młoda kapusta z koperkiem i z zasmażką z masła i mąki (wyjątkowo z zasmażką! musiałam spróbować, kiedyś musi być ten pierwszy raz!;) Taka kapusta plus młode ziemniaki i serce(...)skradzione bo to takie sezonowe, letnie smaki domu. Proste, nie wymagające wiele czasu danie zaserwowane w tygodniu, na weekend, czemu nie? Młoda kapusta będzie także świetnym dodatkiem do grillowanych mięs. A sezon grillowy przecież w pełni otwarty! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 700 ml wody 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Zasmakuj Kuchni
Szybka surówka z młodej kapusty i rzodkiewki 290

Szybka surówka z młodej kapusty i rzodkiewki jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Stanowi idealny dodatek do obiadu w czasie upalnych letnich dni. Doskonale pasuje również do grillowanych mięs czy burgerów. Poza sezonem można użyć kapusty pekińskiej lub zwykłej białej, choć wiadomo, że ta młoda jest najpyszniejsza. [embed]https://youtu.be/AfACmfYch9w[/embed] Składniki na szybką surówkę z młodej kapusty(...)rzodkiewki: główka młodej kapusty pęczek rzodkiewek jeden długi ogórek lub 3-4 gruntowe pęczek koperku 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu sól   Przygotowanie Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, kroimy ją na ćwiartki i drobno siekamy nożem lub na szatkownicy. Ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do jednej miski, posypujemy około pół łyżeczki soli, mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Kapusta czerwona duszona z jabłkiem i żurawiną 145

Czerwona kapusta wraz z dodatkiem jabłka i duszonej żurawiny to dodatek idealny do pieczonej kaczki, gęsi czy też pieczeni. Wbrew pozorom taka kapusta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Warto dodać, że duszona kapusta przygotowana w poniższym wydaniu jest słodko-kwaśna w smaku 😊 Składniki na 6-8 porcji: 1 główka czerwonej kapusty (1 kg) 2 jabłka 3-4 łyżki(...)konfitury z żurawiny (przepis TUTAJ ) 1,5-2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 łyżka zwykłego cukru sól, pieprz Kapustę obrać z wierzchnich liści, usunąć głąba. Kapustę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka w kostkę. Do garnka przełożyć kapustę, dodać jabłka i wsypać przyprawy. Całość zalać wodą i dusić pod przykryciem. Masę co jakiś czas

Ugotować
Kotlety schabowe z zasmażaną kapustą. 153

Kotlet schabowy z zasmażaną kapustą, to klasyka klasyki kuchni polskiej. Przygotowanie ich zabiera trochę czasu, jednak są warte tego wysiłku. Kotlety moczy się w mleku z cebulą, gdzie nabierają smaku, aromatu i kruszeją. Przepis na zasmażaną kapustę pochodzi od kucharza Marszałka Piłsudskiego, który ponoć bardzo lubił tą kapustę. Muszę przyznać, że jest wyśmienita. Inspiracją dla tej części przepisu był filmik(...)ręcznika, aby zebrać resztki tłuszczu i panierki z poprzedniego smażenia. Usmażone kotlety ułożyć na podwójnej warstwie papierowego ręcznika, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące kotlety schabowe podawać z zasmażaną kapustą. Zasmażana kapusta Zasmażana kapusta-składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 20 dkg wędzonego boczku 1 duża cebula 1-2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie zasmażanej kapusty: Boczek

Codziennik Kuchenny
Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS] 146

Kulinarna ikona Śląska i jedno z najlepszych dań kuchni polskiej: Ślonski łobiod , czyli rolada wołowa w sosie, kluski i modro kapusta. Kto próbował, ten wie, co znaczy mieć niebo w gębie. Bez rolady z kluskami i kapustą na Śląsku nie może obyć się żaden świąteczny i niedzielny obiad ani wesele czy inna zacna okazja. Dostaniecie ją też w każdym barze(...)Tych reguł trzeba przestrzegać. Sprawdzony przepis Przepis na roladę mamy od rodowitej Ślązaczki, zawsze trzymamy się go ściśle, dziś tylko go przypomnimy, jednak dopiero z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy ona skończone dzieło kuchni regionalnej. Tego po prostu trzeba spróbować, aby poczuć kulinarnego ducha śląska. Przepis na ślonski łobiod Składniki: Rolada: duże plastry wołowiny (najlepiej z udźca), musztarda, kiełbasa

Kulinarna Polska
Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami 427

Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – sprawdzi się zarówno jako danie na wigilijny stół, tani świąteczny obiad, czy też jako zwykły obiad lub kolacja na ciepło. Idealnie pasuje do barszczu czerwonego. Podane składniki dotyczą formy o średnicy 24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – Składniki: Składniki na kruchy spód do tarty: 250 g mąki(...)pszennej 150 g zimnego masła pół łyżeczki soli 1 jajko Składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 170g olej do smażenia 2 liście laurowe 180 ml śmietany 30% 4 łyżki startego parmezanu – ok. 40g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kruchą tartę z kiszoną kapustą i pieczarkami

Kulinarne Przeboje
Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami 209

Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – sprawdzi się zarówno jako danie na wigilijny stół, tani świąteczny obiad, czy też jako zwykły obiad lub kolacja na ciepło. Idealnie pasuje do barszczu czerwonego. Podane składniki dotyczą formy o średnicy 24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – Składniki: Składniki na kruchy spód do tarty: 250 g mąki(...)pszennej 150 g zimnego masła pół łyżeczki soli 1 jajko Składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 170g olej do smażenia 2 liście laurowe 180 ml śmietany 30% 4 łyżki startego parmezanu – ok. 40g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kruchą tartę z kiszoną kapustą i pieczarkami

Kulinarne Przeboje
Pierogi z kapustą i białym serem – kuchnia podkarpacka 230

Pierogi z kapustą i białym serem - kuchnia podkarpacka Beskid Dukielski to przygraniczny region położony na południu Podkarpacia, w dorzeczu rzeki Jasiołki. Poza Polakami zamieszkiwali go niegdyś Łemkowie, Rusini, Słowacy i Żydzi. Żyli oni w symbiozie, dzieląc się nie tylko swoją kulturą, ale i zwyczajami i upodobaniami kulinarnymi. Jednoczyły ich trudne warunki życia i miłość do beskidzkiej ziemi. Latem korzystali(...)dobrodziejstwa pół uprawnych i lasów. Zimą i na przednówku było jednak ciężej. Podstawę ich wyżywienia stanowiły wówczas ziemniaki, kapusta, fasola, grube kasze oraz mąka, głównie razowa. Choć dzisiaj Ziemia Dukielska słynie głównie wyrobami wędliniarskimi, kilka z nich znajduje się nawet na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych, to podstawę regionalnej kuchni stanowią warzywa i nabiał. Pierogi ze świeżą, obgotowaną i poszatkowaną kapustą

Trzeci talerz
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem 244

mnie z łopatki); 300 g białego ryżu; 1 duża cebula; 1 duże jajo (klasy L) 1/2 łyżki majeranku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 duża główka białej kapusty; 3 - 4 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 3 szklanki); 2 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka soli; 1 łyżka oleju do wysmarowania blachy. Blacha do pieczenia o wymiarach(...)złoto. Do miski wsypać ugotowany, wystudzony ryż, podsmażoną cebulę i surowe mięso mielone.  Wbić całe jajo. Dodać roztarty (palcami) majeranek, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. KAPUSTA: Z kapusty wyciąć głąb, tak głęboko, ile się da ( o tak , gotujmy.pl). Kapustę z wyciętym głąbem włożyć do dużego garnka i zalać gorącą, dopiero co zagotowaną wodą. Dodać sól (1 łyżkę

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania