kapustą - 19268 przepisów (strona:56/1285)

Kimchi (kimczi) - pikantna kiszonka z Korei 432

Kimchi to kiszona kapusta pekińska z wersji azjatyckiej, symbol koreańskiej kuchni. To prawdziwa bomba zdrowotna, szczególnie teraz w sezonie na przeziębienia. Przyspiesza  metabolizm, oczyszcza z toksyn, poprawia odporność, obniża cholesterol. To bogate źródło bakterii probiotycznych, bardzo pozytywnie wpływających na mikroflorę naszych jelit. Według magazynu Health kimchi uznane zostało za jedno z 10-ciu najzdrowszych dań na świecie. Właściwości zdrowotne(...)prawie identyczne co nasza kiszona kapusta, jednak bogatsze jest w składniki poddane fermentacji - czosnek, imbir i chili. Tradycyjnie w skład kimchi wchodzą: kapusta pekińska, rzodkiew, marchew, cebula, czosnek, imbir, papryka. Najważniejsza rolę w oryginale odgrywa dodatek koreańskiej papryki chili gochugaru. Nadaje ona niezwykłej pikanterii. Kimchi to prawdziwa petarda smaku, mieszają się tu smaki kwaśne, z pikantymi i słonymi tworząc niepowtarzalną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z kapustą i grzybami 161

Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz(...)grzybów suszonych (110 g po ugotowaniu) 1 kg kapusty (750 g po poszatkowaniu) 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka maggi Dodatkowo: 2 – 3 jajka Bułka tarta Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Przełożyć ją do garnka, posolić (1 łyżeczką soli) i odstawić na 20 minut, aby puściła

KuchniaWeDwoje.pl
Domowy bigos 187

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie on niezwykle aromatyczny i zapach rozniesie się po całym domu. W przeciwieństwie to wielu innych przepisów, tej wersji bigosu nie musicie zbyt długo gotować. Jednak pamiętajcie im częściej będziecie go podgrzewać tym będzie bardziej(...)smaczny :) Domowy bigos idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko olej do smażenia sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka kminku 2 -3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 500ml wody Domowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy bigos 185

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie on niezwykle aromatyczny i zapach rozniesie się po całym domu. W przeciwieństwie to wielu innych przepisów, tej wersji bigosu nie musicie zbyt długo gotować. Jednak pamiętajcie im częściej będziecie go podgrzewać tym będzie bardziej(...)smaczny :) Domowy bigos idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko olej do smażenia sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka kminku 2 -3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 500ml wody Domowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapusta pieczona w pomarańczach 172

Biała kapusta zapiekana w pomarańczach Jesień to pora na warzywa kapustne, dlatego też w najbliższym czasie możecie spodziewać się kilku przepisów z wykorzystaniem kapusty. Dziś przygotowałam  kapustę pieczoną w pomarańczach . Tak przygotowana kapusta jest niezwykle smaczna, lekko słodka i chrupiąca. Jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs (pieczonych, smażonych), kiełbasek z grilla, itp. Dziś wspólnie z Anią , Mirabelką , Mopsikiem(...)Patrycją  i Emilią przygotowałyśmy wegetariańską wersję dania z kapusty. Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn i zerknijcie na ich pomysły na wykorzystanie tego jakże popularnego i powszechnego warzywa! Kapusta pieczona w pomarańczach Składniki : pół główki białej kapusty sok z 2 pomarańczy 2 łyżki syropu klonowego 3 łyżki marmolady pomarańczowej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli Jak przygotować białą kapustę pieczoną

Codzienne Gotowanie
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami 457

Kolejną potrawą, w której motywem przewodnim są grzyby leśne, świeże bądź mrożone, to krokiety z kapustą kiszoną i grzybami. Krokiety z takim właśnie farszem wraz z czerwonym barszczem to obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, ale równie dobrze można je przyrządzać w każdym innym czasie.   Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Składniki (8-9szt.) Farsz(...)400g – Kapusta kiszona – waga po odciśnięciu 300g – grzyby leśne (świeże bądź mrożone) 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sól Pieprz Olej do smażenia Naleśniki: 0,5L mleka 2 jajka 250g mąki pszennej Szczypta soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 2 jaka Bułka tarta Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami Przygotowanie: W garnku zalewamy wodą kapustę kiszoną, dodajemy

Księga-Smaku
Obiad na środę – gnocchi, ryba, surówka 314

który składa się z drugiego dania wymaga surówki. U mnie jest to zestaw przynajmniej dwóch surówek. Obok tradycyjnej surówki z marchewki i pora przyrządziłam surówkę na ciepło z czarnej kapusty . Właśnie niedawno pojawiła się w sklepach. W Polsce uważa ją się za odmianę jarmużu i tak praktycznie smakuje. W Szwecji jednak jest to rodzaj kapusty tak samo jak we Włoszech(...)Mniejsza o to. Lubię i kapustę i jarmuż, więc taka krzyżówka w pełni zadowala moje podniebienie. Podobnie jak jarmuż można jeść kapustę na surowo i ugotowaną. Trzeba również usunąć twarde nerwy liściowe, które nie za bardzo nadają się do spożycia. Smażona czarna kapusta w migdałach jest smacznym dodatkiem do ryby. Obiad na środę Składniki: na 4 porcje Gnocchi

codojedzenia
Młoda kiszona kapusta 1139

Młoda kapusta to niewiele kalorii, za to dużo błonnika i ogrom witaminy C (4x więcej niż w kiszonej), a młoda kiszona - prosty rachunek! Młoda kiszona kapusta smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna jesienna. Delikatna, super chrupiąca, po prostu pyszna. Nie czekaj do jesieni, by delektować się kiszoną kapustą! Zamiast rozglądać się po warzywniakach za młodą kiszoną kapustę z łatwością samodzielnie przygotujesz(...)domu! Przynajmniej masz pewność, że jest bez dodatku octu! Młoda kapusta właściwie nie potrzebuje żadnych przypraw oprócz soli. Dododałam jedynie marchewkę, by surówka cieszyła nie tylko smakiem ale i kolorem. Główki młodej kapusty są na tyle luźne, że do poszatkowania wystarczy zwykły nóż. Im cieniej poszatkowana, tym szybciej się ukisi. Składniki: 2 kg kapusty 2 łyżki soli kamiennej 2 marchewki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda kiszona kapusta ze słoika 193

Jeżeli komuś znudzi się (o ile to możliwe 😜) surówka ze świeżej, młodej kapusty zawsze może zrobić... kiszoną! Domowe kiszenie, to bardzo prosta sprawa, nie trzeba- jak kiedyś- ugniatać kapusty nogami w specjalnych, ogromnych beczkach, wystarczy 1-litrowy słoik (1 kg kapusty = 1 litrowy słoik) i 2 dni oczekiwania 🤗 A potem taka soczysta i krucha jako dodatek do rybki, do mięska(...)zapiekanki... Słoik 1 litrowy: * młoda kapusta- 1 kg (1 mniejsza główka) * marchewka- 1 mała szt. * sól- 4 łyżeczki* Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski, zasypać solą, wymieszać i odstawić na 30 minut (dzięki czemu kapusta zmięknie i szybciej puści sok podczas ugniatania). Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do kapusty i całość dokładnie ubijać ręką bądź drewnianym tłuczkiem/łyżką

Kraina Miodem Płynąca
Gołąbki z mięsem i ryżem 284

Pracochłonnie, ale pysznie - gołąbki z mięsem i ryżem. Lekko podsmażone na patelni, takie lubię najbardziej :) Składniki: 1 średnia biała kapusta 500 g ryżu białego 700 g mielonej karkówki 4 średnie cebule olej sól pieprz mielony 2 czubate łyżeczki majeranku ----------------------------------- 8 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 8 listków laurowych Wykonanie: Przygotowanie farszu: Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka, solimy(...)podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek (2 czubate łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę obieramy ze zwiędniętych liści, wykrajamy z niej głąb i wkładamy do dużego garnka, dziurą po głąbie w dół. Do kapusty dolewamy wrzątek i dosypujemy 1 czubatą

Smak mojego domu
Kapusta gospodyń z Nawsia – kuchnia podkarpacka 186

Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Kiedy przychodzi wiosna, zawsze najbardziej czekam na młodą kapustę. W lasowiackich domach przygotowywano ją z przecierem pomidorowym, koperkiem i cebulową zasmażką. Dzisiaj proponuję podkarpacki specjał z okolic Wielopola Skrzyńskiego (powiat ropczycko-sędziszowski). Od pokoleń gospodynie z Nawsia młodą kapustę przygotowują z marchewką, koperkiem i śmietaną. Charakterystyczny smak kapusta z Nawsia zawdzięcza odrobinie octu, który(...)nadaje jej lekkiej kwaśności. Oryginalny przepis dostosowany jest do białej kapusty dostępnej od końca wiosny do jesieni – kapusty, która nie jest sezonowana. Ponieważ ja do tego dania użyłam młodej, zielonej kapusty, zmniejszyłam ilość masła i śmietany o połowę. Polecam szczególnie z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi. Kapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 marchewka

Trzeci talerz
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 331

Jesień i zima to czas, kiedy pierogi goszczą na naszym stole dość często. A pierogi z kapustą, jeszcze te odsmażane… ciężko o lepsze danie po powrocie z długiego spaceru, kiedy za oknem śnieg a my wracamy przemarznięci. Wtedy szybko podgrzewamy czerwony barszcz, wrzucamy na patelnię pierogi i mamy rozgrzewające jedzenie w oka mgnieniu. Pierogi z kapustą i grzybami(...)też obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Zachęcam do ich samodzielnego zrobienia, bo ciężko kupić dobre pierogi z kapustą i grzybami. Nie wiem, czy wynika to z dość wysokiej ceny grzybów suszonych czy z wyniesionych z domu smaków. Zawsze w kupnych pierogach mi czegoś brakuje. Za wzorcowe uważam te robione przez mojego tatę, który sieka tasakiem farsz, a nie przekręca przez

Mieszam w Garnku
Gołąbki z sosem pomidorowym 217

Chociaż raz na kwartał w moim domu obowiązkowo muszą być na obiad gołąbki. Gołąbki zazwyczaj przygotowuję w szybkowarze, co przyśpiesza gotowanie i zapobiega rozprzestrzenianiu się po kuchni zapachu gotowanej kapusty. Czas gotowania w garnku lub szybkowarze zależy od kapusty, młoda potrzebuje mniej czasu, a starsza oczywiście więcej. Kapustę do gołąbków najlepiej wybierać średniej wielkości, o równej i nieuszkodzonej powierzchni. Wielkość(...)kapusty dobrać do posiadanego garnka, w którym będziemy kapustę odparzać. Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie gołąbków, gdyż świetnie smakują od razu po ugotowaniu, ale i odgrzewane na następny dzień nie tracą nic ze swego smaku. Przyznam się, że gdy ich dłużej nie robię, to brakuje mi ich smaku, więc idę na skróty i przygotowuję chociaż: Zapiekankę gołąbkową . Składniki

Kuchcik gotuje
Caldo verde - kapuśniak po portugalsku 129

jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej  kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja). Na polskim rynku kapusta galicyjska jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników - jarmużu + młodej kapusty, szpinaku + młodej kapusty lub kapusty włoskiej. Dla pysznego efektu smakowego istotne jest zachowanie kolejności gotowania poszczególnych składników(...)fazie gotowania przygotowuje się bazę smakową zupy. Charakter nadaje jej podsmażony czosnek, a aksamitną strukturę zmiksowane ziemniaki. Jarmuż lub szpinak są dodatkami, które mają nadać zupie charakterystyczny zielony kolor. Kapusta jest dodawana w drugiej fazie gotowania, gdy wcześniej gotowane składniki zostaną zmiksowane. Kapusta powinna być poszatkowana bardzo, bardzo cienko. Zupy nie gotuje się zbyt długo od momentu dodania kapusty, która

Codziennik Kuchenny
Surówka z kapusty – najprostsza. Kulinarny ‘basic’ 202

surówka to stały element naszego jesiennego i zimowego menu. Kapusta i marchew dostępne są zawsze i wszędzie. Cebula, pieprz i sok z cytryny zaostrzają smak. Cukier i olej – łagodzą i łączą. Mimo użycia tylko kilku składników – surówka prosta i przepyszna. I do podkręcenia! Z kapusty odrzucam popsute, potłuczone brudne wierzchnie liście. Kapustę do tej surówki szatkuję zawsze bardzo, bardzo drobno(...)cieniej poszatkowana – tym więcej soku puści przy doprawianiu i zostanie bardziej wilgotna. Najwygodniej robi mi się to na mandolinie. Całą startą kapustę przekładam do dużej miski, soląc ją lekko, warstwa po warstwie i lekko słodząc. Tak naszykowaną kapustę zostawiam na 20-30 minut. Co jakiś czas warto kapustę zamieszać i wygnieść dłonią. Puści sok, przestanie być sztywna, odczuwalnie zmięknie. Marchewkę

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania