kapustą - 19268 przepisów (strona:54/1285)

Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka 80

Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Budomierz, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski Niegdyś gotowana kiszona kapusta nie była dodatkiem do mięs czy ziemniaków, tak jak dzisiaj. Zwykle podawano ją jako główny posiłek w ciągu ciężkiego dnia pracy. Z tego powodu do gotowanej kapusty dodawano różne składniki, by wzbogacić jej smak i treściwość. Mimo że były to proste składniki, danie dzięki temu było(...)bogatsze i bardziej sycące. W Budomierzu do gotowanej kapusty dodawano suszone grzyby, podsmażoną cebulę i śmietanę, które polepszały smak potrawy. Natomiast dodatek tłuczonych ziemniaków i gotowanej fasoli sprawiał, że danie było bardziej treściwe i sycące. Zachęcam do wypróbowania przepisu pań z Koło Gospodyń Wiejskich w Budomierzu. Znalazł się on w regionalnej publikacji pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi

Trzeci talerz
Bigos z młodej kapusty. 103

Bigos z młodej kapusty. Jest to pyszne połączenie młodej kapusty, marchewki , piersi z kurczaka , koperku , natki pietruszki i przypraw gotowanych na małym ogniu. Bigos z młodej kapusty to pomysł na smaczny, zdrowy i szybki obiad w ciągu tygodnia. Taki obiad jest niskokaloryczny i idealny dla osób na diecie. Kolejnym plusem bigosu jest to, że jest to tani, łatwy i szybki(...)Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 główka młodej kapusty – 500 g piersi z kurczaka – olej do smażenia – sól, pieprz – ½ łyżeczki słodkiej papryki – pęczek koperku – natka pietruszki – 2 marchewki – 3 łyżki przecieru pomidorowego Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy

Zdrowy Styl Joanny
Surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim 89

jest mi najłatwiej ogarnąć bloga, zawsze to się dobrze sprawdza. Pogrzebałam, pomyślałam i postanowiłam dziś opublikować przepis na surówkę, w której największą robotę robi tak naprawdę sos. Młoda kapusta powoli zaczyna przypominać młodą kapustę. Coraz częściej rozglądam się za nią w sklepach. Ostatnio kupiłam od razu dwie główki, bo pomysłów na nią mam jak zwykle multum. Surówki, sałatki, zupy, gołąbki(...)takie i śmakie, makarony i inne bigosy. Jednym z nich była właśnie surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim. Sos farmerski to ustrojstwo pasujące do wielu sałatek i surówek. Używałam go już do wielu cudawianek z kapustą, musiałam spróbować też z młodą. I tak, wyszło dokładnie to czego się spodziewałam. Wyszedł z tego przepyszny coleslaw, który pasuje prawie do wszystkiego

Kardamonovy
Krokiety z kapustą i grzybami 88

Krokiety z kapustą i grzybami to kolejna potrawa, która od lat jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz: 40 g grzybów suszonych (110 g po ugotowaniu(...)kapusty (750 g po poszatkowaniu) 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka maggi Dodatkowo: 2 – 3 jajka Bułka tarta Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb i posiekać. Przełożyć ją do garnka, posolić (1 łyżeczką soli) i odstawić na 20 minut, aby puściła sok. Zalać kapustę wrzątkiem (około 1 l) i gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Na spód

KuchniaWeDwoje.pl
Kimchi 80

leżał. Trochę mnie ruszyło sumienie i popędziłam na insta, molestować ludzkość z Korei debilnymi pytaniami. Uspokojono mnie, że wywalenie sosu rybnego, krewetek i mącznego gluta oraz za pokrojenie kapusty w kwadraty, a nie w długie kawałki, nikt mi chatki nie zbombarduje. Dostałam trochę porad, poznałam fajnych ludzi, bo ja tych fajnych to wiecie, w internetach zaczepiam i oni czasem mnie(...)słoika. Stąd wiem, że z tego przepisu kimchi może stać kilka lat i nic mu nie jest. Na kimchi przepyszne, oczywiście jedyne i najlepsze na świecie, potrzebujemy: 1 kapustę pekińską około 20 g soli (dwie płaskie łyżki) 1 białą rzodkiew (ok. 400 g) 1 pęczek szczypiorku pocięty na 2 cm kawałki 4 sztuki cebulki dymki, pozbawione cebuli i pocięte

ladykitchen
Domowa golonka w kapuście 102

Dziś dla odmiany coś dietetycznego, czyli domowa golonka w kapuście :). Klasyczne , swojskie danie, które w polskiej kuchni ma zagwarantowaną wysoką pozycję. Składa się na to bez wątpienia wyjątkowe połączenie smakowe tych dwóch składników, które wręcz idealnie ze sobą współgrają. Golonka z kapustą to doskonałe danie na chłodne jesienne dni. Każdy z Was zapewne ma swój ulubiony sposób na przygotowanie golonek(...)znam osobiście kobiety, która odmówiłaby zdecydowanie tym pysznym smakom. Dobrze przygotowana golonka może konkurować z wieloma bardziej wyszukanymi potrawami. Zapraszamy zatem na przepis na naszą wersję golonki w kapuście. DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE Składniki: golonka wieprzowa tylna: 2 szt. kapusta kiszona: 500 – 700 g cebula: 1 szt. suszone grzyby: garść majeranek: 2 łyżki pieprz kulki: łyżeczka liść laurowy

Kuchnia Na Wypasie
Brownie z kiszoną kapustą (ciasto czekoladowe paleo) 111

Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą? I to paleo, bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów? Tak – takie ciasto da się zrobić i jest przepyszne! Choć w Niemczech kiszoną kapustę jadano w słodkościach od setek lat, to w Polsce takie połączenie jest dość egzotyczne. Zrób coś szalonego i upiecz ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą! O kapuście kiszonej i jej leczniczych właściwościach(...)czasach podczas długich podróży morskich pozbawionych świeżego jedzenia marynarzy dziesiątkował szkorbut – choroba wynikająca z braku witaminy C. Łatwa do przechowania i transportu, trwała oraz zawierająca dużo witaminy C kapusta kiszona okazała się strzałem w dziesiątkę i odtąd na stałe zagościła na statkach. Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis : mąka kokosowa – 3/4 szklanki masło klarowane (albo

PaleoSMAK
Kapusta z grochem 147

Kapusta z grochem to w niektórych regionach Polski tradycyjne świąteczne danie, choć oczywiście bywa także jadane poza świętami. Dieta paleo ogranicza albo wyklucza rośliny strączkowe (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe ), jednak niektóre z nich od czasu do czasu nie zaszkodzą większości z nas i mogą zastąpić mięso do jednego posiłku. Kapusta z grochem to fantastyczny posiłek na zimę(...)wciąż, albo nawet szczególnie wtedy, potrzebujemy sycących i pożywnych dań. W Polsce występuje wiele wariantów tej potrawy, w niektórych grochu jest mało, w innych dominuje. Mi najbardziej smakuje, kiedy kapusty jest wagowo mniej więcej dwa razy więcej niż grochu. Kapusta z grochem albo groch z kapustą, przepis: kiszona kapusta – 1 kg groch łuskany – 1/2 kg cebula

PaleoSMAK
Włoska kapusta duszona – kuchnia galicyjska 105

Włoska kapusta duszona – kuchnia galicyjska A gdyby tak gotując kapustę zrobić wszystko na odwrót? Najpierw ją podsmażyć, potem podsypać mąką, a na samym końcu podlać bulionem? Taką właśnie kolejność proponuje autor dawnej książki kucharskiej, wydanej we Lwowie. Kapusta przyrządzona tym sposobem ma ciekawy smak z dwóch powodów. Po pierwsze ze względu na sam proces – lekkie podsmażenie nadaje liściom włoskiej kapusty(...)specyficzny smaczek. Po drugie kapusta zakwaszona jest niewielką ilością octu, co sprawia, że danie jest bardziej wyraziste. Prezentowany dzisiaj przepis na włoską kapustę duszoną pochodzi z wydanej w 1835 roku (to rok publikacji II wydania) „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”. Włoska kapusta

Trzeci talerz
Kapusta „bidula” – po naszemu. 93

Pyszne, bardzo swojskie i sycące danie z prostych składników, a więc kapusta „bidula” – po naszemu. Bidula to klasyczne polskie danie , które pochodzi podobno z kielecczyzny, gdzie jadali ją na co dzień biedni chłopi. Przyrządzano ją z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków i grochem. My nazwaliśmy bidulę po naszemu, ponieważ zrobiliśmy ją z kapusty białej i fasoli oraz(...)dodaliśmy świeżutki boczek. Smaki wschodu Polski zawsze charakteryzują się prostotą, ale to klasyczne swojskie jadło ma w sobie bardzo duży potencjał. Kapustę bidulę można przyrządzić bez boczku, wtedy otrzymamy doskonały posiłek postny lub wegetariański obiad. Można bez wątpienia powiedzieć, że „groch z kapustą”, to nie tylko rwetes i nieporządek, ale doskonała baza do wielu zastosowań. A może ktoś

Kuchnia Na Wypasie
Bigos z młodej kapusty / Young Cabbage Stew 104

Bigos z młodej kapusty Dziś zapraszam na wiosenny klasyk - bigos z młodej kapusty . Kapusta z koperkiem i kiełbasą to pozycja obowiązkowa w sezonie na to pyszne warzywo. Bigos z młodej kapusty  dobrze smakuje z podsmażoną kiełbasą albo boczkiem. Jeśli wolicie, zamiast wędlin możecie dorzucić do niej trochę mięsa. Ja bardzo lubię dodawać do kapusty z koperkiem również odrobinę suszonych(...)grzybów albo pieczarek. Czym doprawić młodą kapustę? Ja zazwyczaj dodaję odrobinę kminku, ziele angielskie i listek laurowy, młodej kapuście nie potrzeba wielu przypraw. Jeśli macie ochotę, do waszego bigosu możecie dodać też odrobinę koncentratu pomidorowego. Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do ziemniaków. Niektórzy lubią też zajadać go z różnego rodzaju kluskami. Tak czy inaczej

Lekcje w kuchni
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka 184

Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka Młoda kapusta podana do obiadu to oznaka pełnej wiosny. W naszym regionie młodą kapustę dusi się często na rosole i zaprawia się zasmażką z cebulą. Do młodej kapusty dodaje się przecier pomidorowy, a w okolicach Mielca zamiast przecieru dodaje się śmietanę, najlepiej kwaśną. Świeży koperek dodany pod koniec gotowania podkreśla smak młodej kapusty(...)czyni z niej prawdziwie wiosenne danie. Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 500 ml rosołu 2-3 łyżki masła 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka posiekanego koperku 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z zagotowaną wodą. Gotujemy 3 minuty i odcedzamy. Podgotowaną kapustę

Trzeci talerz
Kurczak pieczony na młodej kapuście 101

Kurczak pieczony na młodej kapuście to pyszne i proste do zrobienia danie na obiad, które praktycznie samo się robi. Wystarczy przygotowane składniki upiec w piekarniku – nic prostszego. W sezonie wiosennym i letnim taki obiad z pewnością będzie dobrym pomysłem. Można do niego ugotować młode ziemniaczki i powstanie danie, które nasyci nawet największych głodomorów. https://youtu.be/jRCevFN1_m4 Składniki na kurczaka pieczonego(...)młodej kapuście: 500 g piersi z kurczaka główka młodej kapusty marchew niewielki pęczek koperku łyżka ketchupu 100 ml bulionu (drobiowy lub warzywny) 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra   Przygotowanie Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Obsypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie szatkujemy kapustę. Przekładamy ją do dużej miski, dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty 112

context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Bigos staropolski ze \u015bwie\u017cej i kiszonej kapusty","description":"Staropolski bigos mi\u0119sny z kapust\u0105 \u015bwie\u017c\u0105 i kiszon\u0105. Przepyszne danie jednogarnkowe z kapust\u0105 i kawa\u0142kami soczystego mi\u0119sa z \u0142opatki.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/bigos.jpg","recipeCategory":["Dania g\u0142\u00f3wne(...)Kuchnia Polska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bigos","bigos staropolski","kapusta","kapusta kiszona","\u0142opatka wieprzowa","\u0142opatka wo\u0142owa","mi\u0119so z \u0142opatki","\u015bwie\u017ca kapusta"],"datePublished":"2020-04-22T21:04:25+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"6","calories":"115 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 kg bia\u0142ej kapusty","1\/2 kg kiszonej kapusty","300 g mi\u0119sa z \u0142opatki wieprzowej

ProstePesto.pl
Surówka z czerwonej kapusty 100

Surówka z czerwonej kapusty to efekt kupienia kapusty podczas sobotnich zakupów, kiedy to naszą uwagę przykuły jej dorodne główki. Wybraliśmy największą, żeby zrobić z niej kilka potraw. Zaczęliśmy od najprostszej, czyli surówki z czerwonej kapusty , a pomysł zaczerpnęliśmy od Mamy. Częścią związaną z przygotowaniem zajął się Bartek, a ja doprawiłam, więc to nasze wspólne dzieło. Składniki na surówkę z czerwonej(...)kapusty 500 g czerwonej kapusty 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 / 2 pora (biała część) 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Przygotować dressing z oliwy, octu, cukru, szczypty soli i pieprzu oraz ziół prowansalskich. Odstawić na 10 minut. Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania