Młoda kapusta ze śmietanką... Intensywnie zielone, poszatkowane liście młodej kapusty. Młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem. Krążki soczystej marchewki i wiórki koperku. Zaprawione słodką śmietanką. Pyszny dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki: 1 główka młodej kapusty (moja była o wadze około 700 g); 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem; 1 średnia marchewka; Pęczek koperku; 1/2 łyżki vegety; 125 ml słodkiej śmietanki(...)kawy); 1 łyżka masła; 2 łyżki octu (u mnie spirytusowy); 1,5 łyżki mąki pszennej; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz; 1 litr + 250 ml zimnej wody. Sposób przygotowania: Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebulę dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka
Gospodyni Miejskastole. Jest nie tylko pyszna, ale szybka do przygotowania. Polecam!Składniki:0,5 główki młodej kapusty1 marchewka2-3 łyżki siekanego koperkusólpieprz2 łyżki olejusok z cytrynySposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Warzywa mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy olej i sok z cytryny. Całość mieszamy. Dodajemy koperek i wszystko mieszamy.Smacznego
Kuchnia domowa AniBardzo lubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu.Składniki:1 mała kapusta pekińska1 owoc kaki1 czerwona papryka2 marchewki1 por1 jabłkoolej + wodaprzyprawa do sałatek (lubię Prymat)Sposób przygotowania:1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski.2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę.3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej.4. Pora (białą część) kroimy w półplasterki, solimy, odstawiamy
Kuchnia domowa AniSkładniki:1/2 kapusty pekińskiej1 duża marchewka1 ogórek1 jabłko1 pomidorsiekana natka pietruszkisól, pieprzprzyprawa do sałatekmajonezSposób wykonania:1. Kapustę drobno kroimy.2. Obraną marchew ścieramy na tarce jarzynowej.3. Pomidora oraz obrane jabłko, ogórek kroimy w kostkę.4. Wszystko łączymy. Dodajemy majonez, natkę, sól, pieprz i przyprawę do sałatek i mieszamy.Smacznego
Kuchnia domowa Anipozwolić w dużych ilościach :)Składniki:1/2 dużej główki młodej kapusty1 marchewka3 pomidory2 ogórki gruntowesiekany koperek2-3 łyżki oleju1 łyżka octu winnego lub soku z cytrynysól, pieprzSposób wykonania:1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę.3. Wszystko mieszamy, skrapiamy octem winnym lub sokiem
Kuchnia domowa AniSkładniki:1/2 główki kapusty pekińskiej2 marchewki1 porulubiony dressing do sałatek np. takilubczyk ( świeży lub suszony)Sposób wykonania:1. Kapustę drobno szatkujemy.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.3. Pora drobno kroimy i solimy.4. Wszystko mieszamy, dodajemy dressing i lubczyk.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki:1/2 główki włoskiej kapusty2 duże marchewki1 cebulasiekana natka pietruszkiSos:2-3 łyżki oleju2 łyżeczki musztardy krymskiejodrobina octu jabłkowegoodrobina soku z cytrynyodrobina cukruewentualnie sólSposób wykonania:1. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.2. Składniki sosu mieszamy.3. Warzywa łączymy z sosem, dodajemy natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki:1/2 kapusty pekińskiej1/2 pora1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa30 dag szynki drobiowej3-4 ogórki kiszone2 różnokolorowe papryki - tu żółta i zielonamajonez1 łyżka musztardyząbek czosnkusól, pieprzSposób wykonania:1. Kapustę pokroić w kostkę, podobnie jak ananasa, szynkę drobiową, paprykę i ogórki.2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.3. Pora drobno posiekać, przelać wrzątkiem. 4. Wszystko wymieszać, dodać majonez, musztardę i doprawić według smaku.Smacznego
Kuchnia domowa Anibulgur. Jeżeli do tej pory nie gotowaliście tej kaszy, to najwyższa pora spróbować. Jest znakomita, idealnie sprawdziła się w gołąbkach.składnikiPorcja na 20 gołąbków 2 średnie główki młodej kapusty (Możemy kupić 3 mniejsze, większe liście zużyć do gołąbków, z reszty zrobić surówkę lub ugotować )400 g zmielonej jagnięciny220 g kaszy bulgurl,1 średnia cebula 3 ząbki czosnku1(...)bardzo drobno.Kiedy kasza jest już gotowa szykujemy farsz: połączyć baraninę z na wpół miękkim bulgurem, dodać cebulę z czosnkiem, pietruszkę, miętę, paprykę, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście umyć i zachować. Z główki oddzielamy maksymalnie dużo liści, a główkę z której już nic nie możemy oderwać należy zalać wrzątkiem, gotować
Stare Garyjest jej za malo.Kapusta w trakcie gotowania "pusci"jej sporo.Wtedy byloby jej za duzo,a szkoda byloby odlewac takie multum mineralow. Calosc mieszamy przykrywamy i dusimy do miekkosci.Mloda kapusta szybko sie dusi.U mnie bylo to 20 minut.Na koniec doprawic przyprawami.Poniewaz moje pomidory byly malo pomidorowe,musialam sie ratowac koncentratem pomidorowym.Na koniec wsypac lyzke maki krupczatki ( nie zbryla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!garach, bo przy niej nie ma 'brudzenia'). Dobrze jest mieć pod ręką przepis na taką ekspresową, smaczną i niebanalną sałatkę, więc... zapraszamy na małe co nieco! SKŁADNIKI: - kapusta pekińska, połowa, - puszka tuńczyka (najlepiej w oleju, aczkolwiek w sosie własnym też się nadaje), - puszka kukurydzy, - torebka ryżu parabolicznego, - cebula czerwona - 3, - majonez, - przyprawy: pieprz czarny, odrobina vegety (najlepiej domowej), - opcjonalnie jajko(...)Dość drobno kroimy kapustę i cebulę. Mieszamy z wystudzonym, ugotowanym ryżem, z kukurydzą i z tuńczykiem. Dodajemy przyprawy i majonez - my dajemy go dość dużo, bo nabiera wtedy idealnego smaku. Jeśli dodajemy jajko, kroimy je w małą kosteczkę. Po sprawie. Zapominamy o robocie i delektujemy się pysznym smakiem naszego ekspresowego, mini dzieła sztuki. :) Ps. banalnie proste, a zobaczycie, że posmakuje
Wypisz WymalujJesień trwa w najlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę na cieście francuskim, która smakuje jak kapuśniaczki. Do tego słodka śliwka by złagodzić smak kapusty. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmożecie użyć tego, co Wam się żywnie podoba - szynki, parówek, kiełbasy, jeśli chcecie, by Wasza sałatka była bezmięsna, zamiast wędliny dodać można kukurydzę z puszki. Składniki: - pół główki kapusty pekińskiej - 0,5 kg mortadeli - szklanka ryżu - 2-3 łyżki majonezu - curry, vegeta, pieprz W pierwszej kolejności musimy zająć się ryżem. Wrzucamy go na suchą patelnię i prażymy przez chwilę(...)grama wody. Gdyby jednak był oporny i nadal twardy, wody można dolać i dalej trzymać pod pokrywką, aż zmięknie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie szatkujemy kapustę pekińską i kroimy wędlinę w kostkę. Gdy wszystko jest już pokrojone, a ryż w miarę wystudzony (nie musi być całkiem zimny, ważne, by nie był gorący), wrzucamy nasze składniki do miski
Kulinarne zapędy KokosaBardzo lubimy gotować po wegetariańsku. Dziś jedna z wariacji na temat pasztetu sojowego ;) Składniki: 450g suchych ziaren soi główka kapusty 2 cebule 1 marchew 5 łyżek płatków owsianych 2 jajka kminek mielony pestki dyni i słonecznika sól, pieprz oliwa Wykonanie: Soję namoczyć na noc, następnego dnia ugotować . Oddzielnie ugotować kapustę i marchew,(najlepiej na parze). Cebulkę zeszklić na oliwie
Anioły w kuchnizupa ze świeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję zjadają z dokładką ;) Składniki: kapusta świeża 1/4 główki papryka 1 szt pomidory 2 szt marchew 2 szt ziemniaki 4-5 szt koperek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku oliwa lub olej filet z indyka(...)zdecydowanie lepiej poprawiłaby kolor ;) Przygotowanie: Mięso ugotować w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobne paski. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, chwilę pogotować i odlać wodę. Dodać ziemniaki, marchew, pomidory, paprykę, oliwę i mięso, zalać wodą i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, dodać koperek
głodny alergik