kapustą - 19268 przepisów (strona:41/1285)

Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami 115

Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami to pyszny dodatek do naszej niedzielnej perliczki z owocami. Nie mogło w niej zabraknąć wrześniowych owoców – ciemnych winogron z Mołdawii, a także jabłek oraz śliwek węgierek z polskich sadów. Za każdym razem, gdy robimy duszoną czerwoną kapustę , dodajemy nieco inne przyprawy i smakowe akcenty. Tym razem kapusta miała być dodatkiem do perliczki(...)owocami, więc warstwy kapusty przełożyliśmy takimi samymi darami sadów i ogrodów. Dobrze, że z podanych składników wyszedł nam spory gar czerwonej kapusty, bo będziemy mogli cieszyć się tym smakiem jeszcze co najmniej dwa razy. Udostępnij Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami – składniki 1 średnia główka czerwonej kapusty 1 duże, twarde jabłko 6-8 śliwek węgierek 1 kiść ciemnych winogron

niecodziennikpary
Kapusta zasmażana z soczewicą 140

Kapusta zasmażana z soczewicą to mój sposób na ciepłą sałatkę do obiadu albo szybki pomysł na kolację. Jest bardzo łatwa do przygotowania, nie wymaga wcześniejszego gotowania a więc to szybkie danie. Jest też tania i z łatwo dostępnych składników. Jesień i zima to dla mnie czas kapusty, którą zresztą bardzo lubię – zawsze mam w swojej spiżarni główkę. Wymyśliłam sobie też(...)takie ułatwienie, którym się z wami podzielę, może komuś ułatwi życie Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję drobno (lubię robić to za pomocą mojego robota kuchennego z tarczą do szatkowania w cienkie plasterki). Taką poszatkowaną, oprószam solą, wrzucam luźno do zamykanego pojemnika szklanego lub plastikowego, zamykam przykrywką. Przechowuję w lodówce do kilku dni. Taka kapusta jest gotowa i czeka

Dorota Smakuje
BIGOS WIGILIJNY 589

Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co region Polski to inny przepis. Można ją przygotować z samej kapusty kiszonej z suszonymi grzybami lub wymieszać kapustę świeżą z kiszoną. Często dodaje się też suszone śliwki. U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje(...)się z kapusty mieszanej - świeżej i kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz tartej marchewki. Rzadko dodaje się suszone śliwki, gdyż domownicy za nimi nie przepadają. Odkąd mamy szybkowar to przygotowanie bigosu jest dużo szybsze, gdyż zamiast prawie 3 godzin gotowania wystarczy tylko niecała godzina!  Taki bigos najlepiej smakuje jak jest przygotowany 2-3 dni wcześniej, przed Wigilią

Kuchnia MagdaLeny
BIGOS WIGILIJNY 589

Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co region Polski to inny przepis. Można ją przygotować z samej kapusty kiszonej z suszonymi grzybami lub wymieszać kapustę świeżą z kiszoną. Często dodaje się też suszone śliwki. U mnie w domu bigos wigilijny przygotowuje(...)się z kapusty mieszanej - świeżej i kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz tartej marchewki. Rzadko dodaje się suszone śliwki, gdyż domownicy za nimi nie przepadają. Odkąd mamy szybkowar to przygotowanie bigosu jest dużo szybsze, gdyż zamiast prawie 3 godzin gotowania wystarczy tylko niecała godzina!  Taki bigos najlepiej smakuje jak jest przygotowany 2-3 dni wcześniej, przed Wigilią

Kuchnia MagdaLeny
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ: przepis, do obiadu 236

Surówka z białej kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska Przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty ze śmietaną do obiadu. Najlepsza surówka obiadowa z białej kapusty z koperkiem i śmietaną, doprawiona cukrem i sokiem z cytryny. Surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka to pyszny dodatek do obiadu, do pieczonych lub smażonych mięs, a także potraw z grilla(...)surówki z kapusty można dodać namoczone rodzynki, jej smak będzie jeszcze lepszy. Jak zrobić tradycyjną surówkę z białej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zobacz sprawdzony przepis krok po kroku na prostą i szybką surówkę z kapusty.  Oto składniki i przyprawy na surówkę z białej kapusty . Surówka z białej kapusty fot. Moja Książka Kucharska Składniki na surówkę

Moja Książka Kucharska
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I PORA DO OBIADU, mieszana 158

Surówka z kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska Przepis na surówkę z białej kapusty do obiadu. Smaczna i zdrowa surówka do obiadu ze świeżej, białej kapusty i pora. Mieszana surówka z kapustą, ogórkiem kiszonym, porem, czerwoną papryką, marchewką i jabłkiem. Surówka z kapusty jak u chińczyka, doprawiona musztardą, chrzanem, sokiem z cytryny i cukrem. Zamiast soku z cytryny surówkę(...)można doprawić octem jabłkowym lub winnym. Jak zrobić surówkę z białej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z prostego i pysznego przepisu na surówkę do obiadu z kapusty i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na surówkę z kapusty obiadową. Surówka z białej kapusty do obiadu fot. Moja Książka Kucharska Składniki na surówkę z kapusty: 1/2 niewielkiej

Moja Książka Kucharska
Pierogi z kapustą kiszoną siostry Anastazji: Przepis, jak zrobić 719

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami. Pyszne wigilijne pierogi z kapusty kiszonej i suszonymi grzybami siostry Anastazji. Tak samo można przygotować pierogi ze słodkiej kapusty. Jak zrobić tradycyjne, postne pierogi na święta - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pierogi z kiszoną kapustą(...)pierogowe: 0,5 kg mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 jajko 1/2 płaskiej łyżeczki soli ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1/4 szklanki ciepłego mleka Farsz na pierogi z kapustą: 1 kg kiszonej kapusty 200g suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki masła sól i pieprz czarny lub ziołowy do smaku Pierogi z kiszoną kapustą przepis. Przygotowanie pierogów: Krok 1. Przygotować

Moja Książka Kucharska
Faszerowana kapusta z sosem jak do gołąbków 185

drobno posiekać. Trochę cebulki odłożyć około 1/3 ilości, a pozostałą dodać do mięsa razem z majerankiem, pieprzem, papryką ostrą lub słodką, jajkiem. Dokładnie wymieszać i doprawić solą. Przygotowanie kapustykapusta musi być niezbyt twarda, ułatwi to faszerowanie i się nie rozłamie. Do dużego garnka wlać wodę i włożyć kapustę. Gotować około pięciu minut. Kilkakrotnie przewrócić kapustę podczas gotowania. Wodę(...)osolić do smaku. Faszerowanie – kapustę po obgotowaniu położyć na sitku górą do dołu. Musimy się pozbyć wody. Włożyć kapustę do małej miski i delikatnie rozchylić liście. Mięso mielone wkładać między liście. Na koniec lekko zdusić kapustę, wkładając ją między dwie dłonie. W ten sposób rozprowadzimy głębiej i równomierniej mięso. Owinąć kapustę sznurkiem. Na patelnię wlać odrobinę oleju i obsmażyć

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku. 141

Sprawdźcie przepis krok po kroku na gołąbki z kapusty włoskiej. Dzięki niemu stwierdzicie w końcu, że z gołąbkami nie ma tak dużo roboty i nie zajmują zbyt dużo czasu. Jeżeli uważacie inaczej piszcie w komentarzach pod wpisem.   Będziemy wdzięczni JGołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok(...)kroku. Składniki na 10 gołąbków:   główka kapusty włoskiej 1,5 kg 800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 100 g ugotowanego białego ryżu „al dente” 1 łyżka suszonego majeranku 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz Sos: 30 g masła 1 łyżka mąki pszennej

kuron.com.pl
Surówka z czerwonej kapusty i papryki 164

Temperatura dzisiaj znów sięgnęła zenitu. Dosłownie. Prawie 33 stopnie. Surówka z czerwonej kapusty i papryki Siedzę i zastanawiam się co by tu robić żeby się schłodzić. O gotowaniu nawet nie ma mowy bo jest za gorąco. Zrobiłam lekką surówkę, którą mam zamiar zjeść z ryżem i mozzarellą i na tym koniec. Nie mam niestety klimatyzacji w kuchni i przy(...)wysokich temperaturach gotowanie czy pieczenie przychodzi mi z wielkim bólem. Surówka jaką zrobiłam jest na bazie kapusty czerwonej i papryki. Pasuje do mięs jak i do dań jarskich. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na surówkę z czerwonej

mecooks
Surówka z kapusty w kilka minut – na grilla 136

Surówka z kapusty w kilka minut idealnie sprawdzi się na grilla lub jako pyszny dodatek do obiadu. Jest smaczna, prosta do przygotowania i robi się ją dosłownie w parę chwil. W sezonie letnim najlepiej będzie wykorzystać młodą kapustę, ale równie dobrze sprawdzi się pekińska. Jeśli mamy białą kapustę najlepiej po posiekaniu ją posolić, ugnieść ręką i odstawić na 15 minut(...)następnie odcisnąć z wody. Kapusta będzie dzięki temu bardziej miękka. Surówka jest bardzo zdrowa i lekka, także nawet będąc na diecie, można ją przygotować. Jeśli natomiast nie dbamy aż tak bardzo o kalorie, jej smak można wzbogacić łyżką majonezu.   Składniki: pół główki młodej kapusty (poza sezonem biała lub pekińska) 2 pomidory cebula czerwona pęczek szczypiorku łyżeczka octu winnego łyżka

e-PrzepisyKulinarne
Surówka w kiszonej kapusty 230

Kapustę kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Cechuje ją długa trwałość i silny kwaśny smak, który powstaje z obecności kwasu mlekowego. Jakie witaminy ma kapusta kiszona? Kapusta kiszona okazuje się być idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie(...)warzyw. Wszystko to za sprawą dużej ilości witaminy C, zaś dzięki witaminom z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu. Oprócz witaminy C i B kapusta kwaszona zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas. Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki – pierwiastka, który korzystnie wpływa

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kapusta faszerowana mięsem mielonym, a la gołabki 195

Bardzo dobre danie, coś jak gołąbki tylko podane inaczej. Również można podać taką kapustę na imprezy, wtedy naokoło rozsypać obsmażone pieczarki. Przygotowanie mięsa – cebulę drobno posiekać dodać do mięsa. Dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przygotowanie kapustykapusta nie może być zbyt ścisła. Do garnka wlać wodę, osolić do smaku. Włożyć kapustę górą(...)dół. Gotować 5 minut. Wyjąć kapustę z wody. Wody nie wylewać, potem się przyda. Lekko potrząsnąć, żeby usunąć wodę. Położyć kapustę na głębokim talerzu co pomoże utrzymać ją w dobrej pozycji. Delikatnie rozchylić liście kapusty.Między liście włożyć mięso. Kapustę związać nitką lub sznurkiem. Przygotowanie sosu – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kapustę, najpierw górną stronę. Obsmażoną kapustę położyć

Kuchnia Pokoleń
Kapusta z grochem 182

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak Polska długa i szeroka na Wigilię wszyscy jedzą kapustę. Różnorodność jej gotowania   jest ogromna. Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji(...)uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli nie posiadamy swojej, domowej kapusty, zwracajmy uwagę kupując ją w sklepie czy jest to kiszona czy kwaszona.   Sposób gotowania mojej kapusty z grochem jest bardzo prosty.  Potrzebujemy: - 2,5 kg kapusty kiszonej - 1/2 kg grochu średniej

Kulinarne przemyslenia
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 216

wręcz zyskują na smaku. Jednym z nich jest bigos.  Tak jak w przypadku rosołu, istnieją jego niezliczone warianty, które różnią się dodatkami, rodzajem mięsa, czy użytej kapusty.  Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować bigos z kiszonej kapusty z delikatnie słodkim akcentem. Przepis można wykorzystać także na święta, zwłaszcza, że jego przygotowanie jest znacznie szybsze, bo nie wymaga(...)szatkowania kapusty.  Zdecydowaliśmy się na wybór kiszonej kapusty, także ze względu na jej niesamowite właściwości, których jest całe mnóstwo. Nie będziemy ich teraz wszystkich wymieniać, może powiemy jedynie, że kiszona kapusta ma wpływ na regulację ciepłoty ciała - gdy mamy gorączkę, pomaga w jej zbiciu, a gdy jest nam za zimno pomaga się nam rozgrzać. Ważne są także znajdujące

Kuchnia od dwojga