kapustą - 19268 przepisów (strona:42/1285)

Młoda kapusta 170

Młodą kapustę najczęściej podaję z puree ziemniaczanym i z dużą ilością kopru. Występują wersje obiadu z dodatkiem mięsnym, najczęściej są to kotlety mielone, schabowe lub piersi z kurczaka, faszerowane czy też nie. W zależności na jaką kapustę mamy ochotę taką podaję, samą z koprem lub z dodatkiem boczku, kiełbasy. Dziś lekka wersja, kapusta i koper(...)Młodą kapustę przygotowuję na kilka sposobów: - kapusta zasmażana na maśle, - kapusta z boczkiem i cebulką, - kapusta z tartą marchewką, - kapusta z kiełbasą i passatą pomidorową, przecierem, koncentratem, - kapusta ze świeżymi pomidorami, - kapusta z tartymi grzybami, najczęściej pieczarkami i cebulą. Zawsze towarzyszy jej spora ilość świeżo skrojonego kopru. Nigdy nie zagęszczam młodej kapusty zasmażką z mąki. Kapustę podaję

Zasmakuj Kuchni
Kapusta faszerowana mięsem mielonym, a la gołabki 161

Bardzo dobre danie, coś jak gołąbki tylko podane inaczej. Również można podać taką kapustę na imprezy, wtedy naokoło rozsypać obsmażone pieczarki. Przygotowanie mięsa – cebulę drobno posiekać dodać do mięsa. Dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przygotowanie kapustykapusta nie może być zbyt ścisła. Do garnka wlać wodę, osolić do smaku. Włożyć kapustę górą(...)dół. Gotować 5 minut. Wyjąć kapustę z wody. Wody nie wylewać, potem się przyda. Lekko potrząsnąć, żeby usunąć wodę. Położyć kapustę na głębokim talerzu co pomoże utrzymać ją w dobrej pozycji. Delikatnie rozchylić liście kapusty.Między liście włożyć mięso. Kapustę związać nitką lub sznurkiem. Przygotowanie sosu – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kapustę, najpierw górną stronę. Obsmażoną kapustę położyć

Kuchnia Pokoleń
Kapusta z grochem 151

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak Polska długa i szeroka na Wigilię wszyscy jedzą kapustę. Różnorodność jej gotowania   jest ogromna. Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji(...)uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli nie posiadamy swojej, domowej kapusty, zwracajmy uwagę kupując ją w sklepie czy jest to kiszona czy kwaszona.   Sposób gotowania mojej kapusty z grochem jest bardzo prosty.  Potrzebujemy: - 2,5 kg kapusty kiszonej - 1/2 kg grochu średniej

Kulinarne przemyslenia
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 185

wręcz zyskują na smaku. Jednym z nich jest bigos.  Tak jak w przypadku rosołu, istnieją jego niezliczone warianty, które różnią się dodatkami, rodzajem mięsa, czy użytej kapusty.  Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować bigos z kiszonej kapusty z delikatnie słodkim akcentem. Przepis można wykorzystać także na święta, zwłaszcza, że jego przygotowanie jest znacznie szybsze, bo nie wymaga(...)szatkowania kapusty.  Zdecydowaliśmy się na wybór kiszonej kapusty, także ze względu na jej niesamowite właściwości, których jest całe mnóstwo. Nie będziemy ich teraz wszystkich wymieniać, może powiemy jedynie, że kiszona kapusta ma wpływ na regulację ciepłoty ciała - gdy mamy gorączkę, pomaga w jej zbiciu, a gdy jest nam za zimno pomaga się nam rozgrzać. Ważne są także znajdujące

Kuchnia od dwojga
Młoda kapusta 245

Lato i wiosna to czas warzyw, za którymi tęsknię przez całą zimę. Pachnąca natka pietruszki, koperek, rzodkiewka, młoda kapusta, szczypiorek i wiele, wiele innych – to dla mnie raj. Udało mi się kupić młodą kapustę, więc postanowiłam ją ugotować wraz z koperkiem. Bardzo, bardzo lubimy taką kapustkę. Pyszności!;) Salatka z młodej kapusty Młoda kapusta składniki: 1 młoda kapusta 1 duża cebula(...)pęczek kopereku łyżka masła sól i pieprz cukier (na czubku małej łyżeczki) sok z cytryny   Salatka z młodej kapusty Przepis: Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować. Następnie sparzyć. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na masełku. Salatka z młodej kapusty Kapustę i cebulę przełożyć do garnka. Zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru

Gotowanie-uk
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 237

okazję pogawędzić z nim o nowym przepisie do wypróbowania: ognistym gulaszu w mocnym sosie. Wg Snafa pod tą nazwą kryje się „chrupiące, delikatne, pieczone mięso w otoczce z ognistej kapusty”, a mocny sos przyrządzany jest z bardzo mocnego bimbru na bazie przepisu od niejakiego Lou. Kucharz zleca nam zdobycie składników i przygotowanie mikstury potrzebnej do sosu, obiecując, że gotowaniem zajmie(...)Innosa! Otóż nie tylko wybuchowa, ale i dość problematyczna! Musimy przyznać, że ognisty gulasz przysporzył nam sporej rozkminy. Nie dość, że ciężko nazwać gulaszem pieczone mięso owinięte w kapustę, to jeszcze sos z rumu wymieszanego z ziołami zupełnie nie klei nam się smakowo z resztą potrawy. Dlatego musieliśmy nieco nagiąć zasady, którymi kierowaliśmy się w poprzednich wpisach. Najpierw spróbowaliśmy stworzyć

Nerds Kitchen
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 196

Kiszeniaki  to nic innego, jak rodzaj gołąbków, tyle że zawijanych w liście kapusty kiszonej. Oczywiście całe liście. A to oznacza, że do przygotowania kieszeniaków, czy też po chorwacku sarmy (gołąbki z ryżu i mięsa mielonego w proporcji 1:3) potrzebna jest cała główka kiszonej kapusty. Z niewielkim trudem (bo trzeba się troszkę naszukać) można kupić taką kapustę, najpewniej(...)dużym supermarkecie. A poszukać naprawdę warto, ponieważ i sarma, i kiszeniaki zasługują na uwagę - to naprawdę świetna, bardzo smaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście.  Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie. Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą

Kuchnia Prezydentowej
Domowa kapusta kiszona + film 159

Domowa, pyszna i zdrowa kapusta kiszona z której można przygotować wiele smacznych potraw takich jak: bigos, kapuśniak, kwaśnicę a także różnych surówek. Kapusta kiszona może być również składnikiem farszu do pierogów, uszek czy pasztecików. Zapraszam do samodzielnego ukiszenia takiej kapusty w domu. składniki na około 2 kg kiszonej kapusty duża główka kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 4 łyżeczki soli(...)jodowanej ) 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ziela angielskiego 5 liści laurowych przepis Kapustę obieramy z grubych i zniszczonych liści, myjemy i osuszamy a następnie szatkujemy razem z głąbem mechanicznie lub ręcznie. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużego naczynia. Obraną i umytą marchew również rozdrabniamy i wrzucamy do poszatkowanej kapusty. Wszystko posypujemy solą, dodajemy kminek, ziele angielskie oraz połamane liście laurowe. Kapustę

Smakowite Dania
Sałatka z chińskim makaronem,kapustą pekińską i słonecznikiem 404

pomysł na szybką i bardzo tanią sałatkę. Idealna na przyjęcia dla młodych ludzi. Może ktoś zrobi taką na zabawę andrzejkową? :)Składniki:2 opakowania makaronu chińskiegopół kapusty pekińskiejpół szklanki ziaren słonecznika4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka octu1 łyżka musztardysól, pieprz, cukier do smakuKapustę pekińską drobno kroimy. Makaron zalewamy wrzątkiem, po 8 minutach odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy(...)octem i musztardą oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy. Makaron mieszamy z kapustą, sosem i ziarnami słonecznika. Gotowe :)sałatka z chińskim makaronem

Bon Appetit Małgorzaty
Surówka z czerwonej kapusty 167

Kolejna propozycja na szybką surówkę. Można użyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje.składniki1 bardzo mała główka czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona 1 jabłko2 - 3 duże łyżki majonezuolej rzepakowy lub oliwa z oliwekszczypior lub szczypiorek drobno pokrojonyocet balsamicznysól pieprz

Stare Gary
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami 362

Małe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku.składniki:ciasto350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200g masła lub margaryny1 jajkoszczypta soli100g gęstej kwaśnej śmietanyfarsz300 g pieczarek250 g ugotowaniej kiszonej kapusty1 duża(...)drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól

Monia miesza i gotuje
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami 167

Robiłam już golonkę na kapuście, teraz przyszła kolej na biała kiełbasę. A niebawem będą żeberka. Kapusta kiszona zapiekana z dodatkami to po prostu smakowite jedzonko. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć.6 białych kiełbas ( surowych )1 kg kiszonej kapusty350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne )2 cebule ( lub 1 duża )ok. 500 ml bulionu

Ewa w kuchni
Surówka z kapusty czerwonej i chrzanu 254

też tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej  :) Tym razem surówka z kapusty czerwonej i chrzanu - z bogatej kolekcji przepisów siostry Anastazii.Kapustę oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Jabłka obrać

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy 295

mała kapusta pekińska1/2 puszki kukurydzy2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soku z cytrynyszczypta soliszczypta białego pieprzuSurówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, to bardzo prosta w przygotowaniu lekka surówka stanowiąca doskonały dodatek do dań obiadowych.Kapustę pekińską drobno posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy z puszki. Dodać majonez i jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, cukrem

Świat Domowej Kuchni
Surówka z białej kapusty 261

poprzednim poście proponowaliśmy przykładową surówkę do wątróbki. Bardzo prosta w przygotowaniu-surówka z białej kapusty. W zależności od tego, jaką ilość surówki potrzebujemy przygotowujemy odpowiednią ilość  kapusty białej, marchewkę, cebulę, przyprawę warzywko, sos sałatkowy koperkowo-ziołowy i olej. Kapustę drobno szatkujemy, marchew i cebulę kroimy w kosteczkę. Posypujemy do smaku warzywkiem i sosem sałatkowym, dodajemy łyżkę oleju, mieszamy. Surówka

Maminek kulinarny