Lato i wiosna to czas warzyw, za którymi tęsknię przez całą zimę. Pachnąca natka pietruszki, koperek, rzodkiewka, młoda kapusta, szczypiorek i wiele, wiele innych – to dla mnie raj. Udało mi się kupić młodą kapustę, więc postanowiłam ją ugotować wraz z koperkiem. Bardzo, bardzo lubimy taką kapustkę. Pyszności!;) Salatka z młodej kapusty Młoda kapusta składniki: 1 młoda kapusta 1 duża cebula(...)pęczek kopereku łyżka masła sól i pieprz cukier (na czubku małej łyżeczki) sok z cytryny Salatka z młodej kapusty Przepis: Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować. Następnie sparzyć. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na masełku. Salatka z młodej kapusty Kapustę i cebulę przełożyć do garnka. Zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru
Gotowanie-ukokazję pogawędzić z nim o nowym przepisie do wypróbowania: ognistym gulaszu w mocnym sosie. Wg Snafa pod tą nazwą kryje się „chrupiące, delikatne, pieczone mięso w otoczce z ognistej kapusty”, a mocny sos przyrządzany jest z bardzo mocnego bimbru na bazie przepisu od niejakiego Lou. Kucharz zleca nam zdobycie składników i przygotowanie mikstury potrzebnej do sosu, obiecując, że gotowaniem zajmie(...)Innosa! Otóż nie tylko wybuchowa, ale i dość problematyczna! Musimy przyznać, że ognisty gulasz przysporzył nam sporej rozkminy. Nie dość, że ciężko nazwać gulaszem pieczone mięso owinięte w kapustę, to jeszcze sos z rumu wymieszanego z ziołami zupełnie nie klei nam się smakowo z resztą potrawy. Dlatego musieliśmy nieco nagiąć zasady, którymi kierowaliśmy się w poprzednich wpisach. Najpierw spróbowaliśmy stworzyć
Nerds KitchenKiszeniaki to nic innego, jak rodzaj gołąbków, tyle że zawijanych w liście kapusty kiszonej. Oczywiście całe liście. A to oznacza, że do przygotowania kieszeniaków, czy też po chorwacku sarmy (gołąbki z ryżu i mięsa mielonego w proporcji 1:3) potrzebna jest cała główka kiszonej kapusty. Z niewielkim trudem (bo trzeba się troszkę naszukać) można kupić taką kapustę, najpewniej(...)dużym supermarkecie. A poszukać naprawdę warto, ponieważ i sarma, i kiszeniaki zasługują na uwagę - to naprawdę świetna, bardzo smaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście. Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie. Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą
Kuchnia PrezydentowejDomowa, pyszna i zdrowa kapusta kiszona z której można przygotować wiele smacznych potraw takich jak: bigos, kapuśniak, kwaśnicę a także różnych surówek. Kapusta kiszona może być również składnikiem farszu do pierogów, uszek czy pasztecików. Zapraszam do samodzielnego ukiszenia takiej kapusty w domu. składniki na około 2 kg kiszonej kapusty duża główka kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 4 łyżeczki soli(...)jodowanej ) 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ziela angielskiego 5 liści laurowych przepis Kapustę obieramy z grubych i zniszczonych liści, myjemy i osuszamy a następnie szatkujemy razem z głąbem mechanicznie lub ręcznie. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużego naczynia. Obraną i umytą marchew również rozdrabniamy i wrzucamy do poszatkowanej kapusty. Wszystko posypujemy solą, dodajemy kminek, ziele angielskie oraz połamane liście laurowe. Kapustę
Smakowite Daniapomysł na szybką i bardzo tanią sałatkę. Idealna na przyjęcia dla młodych ludzi. Może ktoś zrobi taką na zabawę andrzejkową? :)Składniki:2 opakowania makaronu chińskiegopół kapusty pekińskiejpół szklanki ziaren słonecznika4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka octu1 łyżka musztardysól, pieprz, cukier do smakuKapustę pekińską drobno kroimy. Makaron zalewamy wrzątkiem, po 8 minutach odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy(...)octem i musztardą oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy. Makaron mieszamy z kapustą, sosem i ziarnami słonecznika. Gotowe :)sałatka z chińskim makaronem
Bon Appetit MałgorzatyKolejna propozycja na szybką surówkę. Można użyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje.składniki1 bardzo mała główka czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona 1 jabłko2 - 3 duże łyżki majonezuolej rzepakowy lub oliwa z oliwekszczypior lub szczypiorek drobno pokrojonyocet balsamicznysól pieprz
Stare GaryMałe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku.składniki:ciasto350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa200g masła lub margaryny1 jajkoszczypta soli100g gęstej kwaśnej śmietanyfarsz300 g pieczarek250 g ugotowaniej kiszonej kapusty1 duża(...)drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól
Monia miesza i gotujeRobiłam już golonkę na kapuście, teraz przyszła kolej na biała kiełbasę. A niebawem będą żeberka. Kapusta kiszona zapiekana z dodatkami to po prostu smakowite jedzonko. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć.6 białych kiełbas ( surowych )1 kg kiszonej kapusty350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne )2 cebule ( lub 1 duża )ok. 500 ml bulionu
Ewa w kuchniteż tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej :) Tym razem surówka z kapusty czerwonej i chrzanu - z bogatej kolekcji przepisów siostry Anastazii.Kapustę oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Jabłka obrać
Świat Domowej Kuchnimała kapusta pekińska1/2 puszki kukurydzy2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soku z cytrynyszczypta soliszczypta białego pieprzuSurówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, to bardzo prosta w przygotowaniu lekka surówka stanowiąca doskonały dodatek do dań obiadowych.Kapustę pekińską drobno posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy z puszki. Dodać majonez i jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, cukrem
Świat Domowej Kuchnipoprzednim poście proponowaliśmy przykładową surówkę do wątróbki. Bardzo prosta w przygotowaniu-surówka z białej kapusty. W zależności od tego, jaką ilość surówki potrzebujemy przygotowujemy odpowiednią ilość kapusty białej, marchewkę, cebulę, przyprawę warzywko, sos sałatkowy koperkowo-ziołowy i olej. Kapustę drobno szatkujemy, marchew i cebulę kroimy w kosteczkę. Posypujemy do smaku warzywkiem i sosem sałatkowym, dodajemy łyżkę oleju, mieszamy. Surówka
Maminek kulinarnymoże lepiej smakować, niż surówka ze świeżej, kiszonej kapusty. Na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje niemal do wszystkiego. -ok. 30 dkg kiszonej kapusty -1 marchewka -1 jabłko -1 cebula -pieprz -olej Kapustę kroimy nożem, aby była drobniejsza. Marchew, jabłko i cebulę tarkujemy na grubych oczkach. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z odrobiną oleju i gotowe
Maminek kulinarnyBardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzodkwi i innych składników. Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -pół białej rzodkwi -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna cebula -przyprawa warzywna -majonez Z kapusty wycinamy zgrubienia a liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na grubych oczkach tarkujemy jabłko, rzodkiew
Maminek kulinarnyZapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa warzywna Kapustę drobno szatkujemy. Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
Maminek kulinarnywiecie, że kiszona kapusta zawiera więcej witaminy C niż surowa? Poza tym kiszonki są pełne bakterii odpowiedzialnych za dobrą pracę naszych jelit.Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy do wyboru niewiele sezonowych warzyw i owoców, a sezon sprzyja przeziębieniom.podałam z kurczakiem duszonym z ziołamiSkładniki:kapusta kiszonamarchewcebulapieprzolej lub oliwaKapustę kroimy na mniejsze kawałki, jeśli jest za kwaśna
chwile dla mnie