może lepiej smakować, niż surówka ze świeżej, kiszonej kapusty. Na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje niemal do wszystkiego. -ok. 30 dkg kiszonej kapusty -1 marchewka -1 jabłko -1 cebula -pieprz -olej Kapustę kroimy nożem, aby była drobniejsza. Marchew, jabłko i cebulę tarkujemy na grubych oczkach. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z odrobiną oleju i gotowe
Maminek kulinarnyBardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzodkwi i innych składników. Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -pół białej rzodkwi -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna cebula -przyprawa warzywna -majonez Z kapusty wycinamy zgrubienia a liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na grubych oczkach tarkujemy jabłko, rzodkiew
Maminek kulinarnyZapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa warzywna Kapustę drobno szatkujemy. Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
Maminek kulinarnywiecie, że kiszona kapusta zawiera więcej witaminy C niż surowa? Poza tym kiszonki są pełne bakterii odpowiedzialnych za dobrą pracę naszych jelit.Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy do wyboru niewiele sezonowych warzyw i owoców, a sezon sprzyja przeziębieniom.podałam z kurczakiem duszonym z ziołamiSkładniki:kapusta kiszonamarchewcebulapieprzolej lub oliwaKapustę kroimy na mniejsze kawałki, jeśli jest za kwaśna
chwile dla mniefamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg pieczarek 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do bigosu szczypta mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki kminku ¼ łyżeczki tymianku W dużym garnku umieszczamy kapustę razem(...)kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej na głęboką patelnię. Do zeszklonej cebulki dorzucamy pieczarki i smażymy do odparowania soków. W między czasie kroimy kapustę. Dodajemy na patelnię. Doprawiamy wymienionymi przyprawami lub według uznania. Smażymy do czasu aż smaki nam się ładnie połączą. Przygotowane wcześniej naleśniki, nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety, brzegami naleśnika
kulinarnyswiatdomiktóre nijak miały się do siebie. Nauczyłam się, że czasem im mniej, znaczy więcej. Dzisiaj prezentuję Wam szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;) Składniki: 1/2 makaronu wonton 1 pierś kurczaka 1 zielona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 kapusty pekińskiej kilka orzechów nerkowca oliwa sól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy jasny(...)paprykę. Zostawiamy (najlepiej na noc, minimum 15 minut), następnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę, resztę czosnku i cebulę, podsmażamy na średnim ogniu. Gdy warzywa są chrupiące, dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, przyprawy i sos sojowy. Mieszamy. Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Pilnujcie wonton, bo gotuje się go tylko 3-4 minuty :) Gotowy makaron odsączamy z wody, dodajemy do warzyw
Kitchens AlphabetSkładniki: 1kg karkówki przyprawa do karkówki 2 cebule pół kg dobrej kiszonej kapusty olej majeranek pieprz Wykonanie: Karkówkę kroimy w kawałki. Obsypujemy przyprawą do karkówki i majerankiem. Podsmażamy na oleju aż do zrumienienia ze wszystkich stron wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Kapustę kiszoną szatkujemy. Do podsmażonej karkówki przekładamy kapustę. Podlewamy wodą, lekko całość solimy i gotujemy na małym ogniu
Walijskie PichcenieBardzo prosta i bardzo pyszna jest surówka z białej kapusty... szczególnie z tej pierwszej, młodej, która jest zieloniutka i chrupiąca. Trochę później zrobi się już przytwardawa i wtedy nie podaję już jej na surowo. Składniki: 1/2 główki białej kapusty (najlepiej młodej) 2 marchewki 2 małe młode cebulki lub 1 młody por koperek olej łyżeczka octu winnego(...)połówki małej cytryny sól, pieprz cukier Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny, żeby wszystkie smaki dokładnie się "przegryzły". Serwujemy jako dodatek do obiadu lub zjadamy samą
Walijskie Pichcenieserwuję u mnie w domu od czasu do czasu. Może być to pomysł na obiad albo gorącą kolację. Proste i smaczne danie. Gorąco polecam wszystkim miłośnikom kaszanki :)) Składniki ziemniaki kapusta kwaszona (dość kwaśna) kaszanka cebula ser żółty majeranek ziele angielskie liść laurowy Nie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów. Wykonanie : Ziemniaki(...)gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, kroimy w plastry. Kapustę gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli . Na patelni smażymy 2 spore cebulki, po koniec smażenia dodajemy kawałki kaszanki obranej z flaka. Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę
Walijskie Pichceniekażdym regionie Polski na tradycyjny kapuśniak ze słodkiej kapusty mówi się inaczej. Gdzieniegdzie jest to parzycha ... gdzie indziej parzybroda, jeszcze w innym regionie mówią słodki kapuśniak. W każdym razie ta stara, "babcina" zupka ma wiele zalet. Jest prosta, tania, szybka do ugotowania no i bardzo smaczna :) Pewnie ile domów tyle przepisów na kapuśniak. Niektórzy dodają do niego(...)fasolkę szparagową, inni pomidory lub czosnek ... Dziś przedstawiam wersje kapuśniaka, jaki gotowało się w moim domu. Składniki: 1 główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól 3 udka z kurczaka sól i pieprz do smaku Wykonanie: Umyte udka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele
Walijskie Pichceniezbędnych moim zdaniem dodatków w postaci ziemniaków czy pieczywa, ale dla bardziej "ziemniaczanych" proponuję towarzystwo 2-3 młodych ziemniaczków i ... obiad niebo w gębie ;-) Składniki: 1 główka młodej kapusty 400 g łopatki 2 jajka 3 łyżki kaszy manny sól pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek cukier ocet winny koperek 1 marchewka 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: Łopatkę mielimy(...)wrzucamy na wrzątek uformowane wcześniej pulpety. Nasz gotujący się bulion powinien tylko przykryć pulpety. Gotujemy ok 25 minut. Następnie pulpety wyjmujemy a na bulion po pulpetach wrzucamy poszatkowana kapustę. Gotujemy ją ok 20 minut. Kiedy jest już miękka doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i octu winnego. Kroimy w plasterki ugotowaną wcześniej marchewkę, posypujemy obficie posiekanym koperkiem
Walijskie Pichceniepomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele(...)liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle
Walijskie Pichcenieporze roku kapusta nadaje się idealnie do serwowania jej w postaci surówki. Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po prostu pyszna! Zajadamy się nią póki sezon trwa ... :) Składniki: 1/2 g łówki młodej kapusty 2 marchewki 1 mała puszka kukurydzy (200g) 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula szczypiorek cukier sok z cytryny sól 1 łyżka majonezu(...)Wykonanie: Kapustę szatkujemy cienko, lekko solimy, ugniatamy rękoma i odstawiamy na ok 20 minut. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, kukurydzę odcedzamy, szczypior kroimy. Ogórka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku: sokiem z cytryny, odrobina cukru oraz majonezem. Mieszamy, chłodzimy w lodówce przed podaniem
Walijskie Pichceniedworze zimno, w domu nie wiele cieplej, a w miseczce pyszna, rozgrzewająca, jesienna kolacja. Takie to ja lubię :) ~ Biała kapusta duszona z koperkiem i kminkiem ~ Składniki: liście kapusty koperek ketchup przyprawy: sól pieprz, kminek mielony Liście kroimy w drobne paski, wrzucamy do garnka i wlewamy trochę wrzątku. Przyprawiamy do smaku, dodajemy poszatkowany koperek i dusimy pod przykryciem minimum godzinę(...)kapusta zmięknie). Dodajemy ketchup i dusimy jeszcze przez chwilę. Przekładamy do miseczek i zajadamy. Jeśli ktoś jest mięsożercą to może dodać jakąś kiełbaskę lub szyneczkę
Kuchenny Skrawek NiebaKapusta pekińska przygotowywana jest na wiele sposób. Prezentuję jeden z nich. SKŁADNIKI pół kapusty pekińskiej 1 marchewka 2 kwaśne jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego WYKONANIE Kapustę szatkujemy nożem. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłka obieramy i ścieramy na grubszych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny. Z majonezu i jogurtu robimy sos, zalewamy
W kuchennym oknie Ewy