Danie w sam raz do zrobienia w wolnowarze. Kapusta, po tylu godzinach duszenia, jest bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując bigos. Mięso miękkie i różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości.składniki (2 duże(...)małe porcje)1 duża lub 2 mniejsze peklowane golonki ( ok 1200g ) np z tego przepisuok 500 g kapusty kiszonejkminekprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku - dowolnie. Na dno misy włożyć kapustę, na niej ułożyć golonkę. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin
Stare GaryGroch z kapustą (źródło: almamarket.pl)Składniki: 1/4 kg grochu łuskanego1/2 kg kapusty kiszonejolejsólpieprzliście lauroweziele angielskieSposób przygotowania:Przez dobę moczyć groch w zimnej wodzie, a następnie kilkakrotnie przepłukać groch w zimnej wodzie.Następnego dnia gotować groch w czystej wodzie, aż zmięknie.Drobno poszatkować kapustę, dodać przyprawy i dusić przez godzinę z odrobiną oleju, uzupełniając wodę.Po zagotowaniu zmieszać kapustę
WojnaNaSmaki.plPolish goose in the oven Składniki. 2 nogi gęsi 50 dag kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona 2 pomidory 1 łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mąki sól 5 dag smalcu 5 dag boczku wędzonego 100ml śmietany 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem(...)Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc. Kapustę pokroić, przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać kminek i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki. Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa i boczek, dusić parę minut. Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa
Kulinarny karnet Christopherazwariowałam... i nie mylicie się, to ciasto naprawdę zawiera kapustę kiszoną. I mimo tego niewiarygodnego dodatku jest przepyszne. Wilgotne, słodkie i bardzo czekoladowe, w którym absolutnie nie czuć kapusty i nikt kto go jadł nie wpadł na to że w środku jest kapusta kiszona. Zapytacie się to po co dawać tę kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno
Bernika - moj kulinarny pamietnikDodatkowo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego też staram się wykorzystywać go bardzo często w mojej kuchni. Małe rzeczy, a jakże dodają smaku. Składniki: główka kapusty młodej 2 młode marchewki 2 pomidory koncentrat pomidorowy koperek kiełbasa, mięso surowe, boczek cebula olej rzepakowy 2 łyżki mąki sól, pieprz, listek, ziele Wykonanie:Kapustę obieramy z pierwszych brzydszych(...)kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy. Kiedy kapusta zrobi się szklista i delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory
Malinowe PocałunkiUlubiona (nie tylko dlatego, że jedyna;) siostra mojego męża na ostatni niedzielny obiad przyniosła surówkę z czerwonej kapusty. Przyznaję, że w takiej wersji dotąd jej nie serwowałam:) Surówka z wielkim apetytem spałaszowana, fotka zrobiona, zgoda na publikacje uzyskana toteż dzielę się przepisem: Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 łyżka soku z cytryny 3 jabłka(...)cebula 1 łyżka oliwy cukier, sól, pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzątku (do lekko posolonej wody) żeby ją sparzyć. Gdy się zagotuje odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.Gdy wystygnie dodajemy jabłka utarte na grubej tarce, cebulę pokrojoną w kostkę, około 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku, oliwę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzypraw czubrica Royal Brand 1 łyżka, vegeta 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, bułka czerstwa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, jajko 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba, kapusta biała 1 sztuka, maggi - do smaku łopatkę zmieloną dobrze wymieszać z jajkiem, czubricą, vegetą, namoczoną w wodzie i odciśniętą z niej bułką, tartą bułka, pieprzem z tej ilości mięsa uformować(...)duże owalne kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz do garnka po mielonych włożyć pokrojoną młodą kapustę, zamieszać i włożyć mielone kotlety pod przykryciem dusić z 20 minut, mielone wyjąć na talerz, dodać koperek, maggi do smaku, wsypać mąkę i szybko zamieszać zagęszczając kapustę kotlety pokroić na grube plastry i podać
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam szybkie i proste obiady, dania jednogarnkowe, tarty obiadowe i wszystko co jest tradycyjne. Dzisiaj serwuję Wam świetny pomysł na pyszny obiad z kapusty kiszonej. To idealny czas, bo większość z nas własnie przygotowuje kapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób. Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego(...)masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość
Niezły MłynekCutlets with white cabbage with dill Składniki 0,5 główki kapusta biała 2 cebule 1 jajko 1 pęczek koperku 3 łyżki mąki przyprawa do dań Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić(...)cząstki, przesmażyć na oleju, dodać do kapusty, zmielić w maszynce. Otrzymaną pulpę wyłożyć na sito, do obcieknięcia, następnie, dodać jajko, mąkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę nabierać łyżką, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron kotleciki na oleju. Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można jeść same kotlety, albo jako dodatek
Kulinarny karnet Christopherapierogi z grzybami to klasyczna i smakowita kompozycja, która stanowi doskonałe danie na wiele okazji. Zarówno w tradycyjnych wigilijnych potrawach, jak i na co dzień, pierogi z farszem z kapusty i grzybów cieszą się ogromnym uznaniem. Warto poznać przepis na ten wyjątkowy farsz, który sprawi, że Twoje pierogi będą smakować jeszcze lepiej. Farsz z kapusty i grzybów Farsz na pierogi(...)grzybami skomponowany z kapusty i grzybów to połączenie smaków, które zachwyca nie tylko wegetarian. Kapusta kiszona i aromatyczne grzyby nadają pierogom wyjątkowego charakteru. Przygotowanie tego farszu jest proste i satysfakcjonujące, a smak gotowych pierogów z pewnością wynagrodzi wysiłek. Pierogi z kapustą kiszona Pierogi z kapustą kiszoną to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Kapusta kiszona nadaje farszowi charakterystycznego kwasowego
Ania i Marcin gotująMłoda kapusta zapiekana jest bardzo prosta w przygotowaniu, cudowna w smaku, idealna do obiadu i nie tylko! Kapustę zazwyczaj serwuję jako dodatek do ziemniaków i mięsa, świetnie również smakuje z ziemniakami i jajkiem sadzonym. W towarzystwie świeżego pieczywa również smakuje niesamowicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapusta zapiekana z mojego przepisu jest bardzo łatwa do zrobienia i każdemu smakuje. Najlepsza jest(...)kolejnego dnia, kiedy smaki się przegryzą. Zazwyczaj szykuję większą porcję na kilka dni, a czasem nawet wekuję ją w słoiki. Jeśli jesteście miłośnikami młodej kapusty, ten przepis będzie dla Was idealny! Zapraszam! Z pewnością posmakuje Wam również młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem . MŁODA KAPUSTA ZAPIEKANA – PRZEPIS Składniki 1 kg kapusty 2 cebule 2 marchewki 1 puszka pomidorów
Przepiski.plSezon na młodą kapustę nie jest zbyt długi, dlatego sięgam po nią kiedy tylko pojawi się ona w sklepach lub na targu. Najczęściej robię z młodej kapusty surówki do obiadu, ale jest też wiele innych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Jednym z nich są drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą . Oprócz kapusty, do takich kotletów dodaję też inne warzywa: czerwoną(...)paprykę, cebulę i szczypiorek. Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą to nieskomplikowany pomysł na smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka. W moim przypadku drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą zrobiłam z mięsa kurczaka, ale może to być również filet z indyka. Takie kotlety siekane z warzywami to alternatywa dla zwykłych kotletów w panierce. Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą
Danka PichciMłoda kapusta z boczkiem i kiełbasą to proste, szybkie do zrobienia i bardzo smaczne danie, które można podać na obiad późną wiosną i latem. Poza sezonem takie danie można przygotować z kapustą pekińską, która również jest delikatna. Takie danie jest niezwykle aromatyczne, delikatne w smaku, a do tego sycące za sprawą boczku i kiełbasy. Kapusta po odgrzaniu jest równie smaczna(...)można więc przygotować jej większą ilość i mieć obiad czy kolację na dwa dni. Z czym podać młodą kapustę z boczkiem i kiełbasą? Można ją zajadać bez żadnych dodatków, z pieczywem albo gotowanymi młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Stanowczo wybieram tą ostatnią opcję, zwłaszcza kiedy podaję ją na obiad. Składniki na młodą kapustę z boczkiem i kiełbasą: główka młodej kapusty
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj do obiadu przyrządziłam surówkę z kapusty. Surówka z czerwonej kapusty jest pyszna i zdrowa. Lubię wszystkie surówki i przyrządzam je z każdego rodzaju kapusty, zarówno na zimno jak i na gorąco. Pamiętacie przepis na kapustę po szwedzku? To jest właśnie taka surówka na ciepło z białej kapusty . Przyrządzam też surówki mieszając różne rodzaje kapust. Całkiem niedawno skroiłam surówkę(...)białej kapusty i jarmużu . Latem uwielbiam surówki z młodej kapusty . Czerwona kapusta zawsze kojarzy mi się z zimą. Uwielbiam czerwone coleslaw do mięsa lub ryby. Oprócz kapusty dodałam do surówki por i jabłko. Wszystko wymieszałam z domowym majonezem . Zawsze miksuję majonez. Uwielbiam majonez do surówek. Taka surówka to prawdziwa bomba witaminowa. Znajduje się w niej również witamina
codojedzeniaSchabowe podane z ziemniakami, a do tego duszona z jabłkami i suszonymi śliwkami kiszona kapusta, to fajna propozycja obiadowa, zwłaszcza na jesienne i zimowe dni. Robiłam ją już kiedyś i ostatnio ponownie przypomniałam sobie o tym przepisie. Co do samego dania, to… schab wyszedł, jak schab – nie smakował jakoś szczególnie inaczej, bo i nie został w jakiś szczególny(...)sposób przygotowany – ot, doprawiony i usmażony saute Za to kapusta, kapusta wyszła po prostu rewelacyjna. To zdecydowanie ona smakowała mi z całego dania najbardziej i to właśnie ze względu na nią będę chciała przygotować to danie ponownie. Początkowo wahałam się czy dodać do kapusty wymienione w liście składników śliwki oraz jabłka, jednak to właśnie dzięki nim dzieje się magia
Smaki Na Talerzu