Długoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i dłużej (nie jestem w stanie określić dokładnie jak długo, gdyż zjadamy ją zawsze właśnie w jakieś dwa tygodnie). Z czasem jest jeszcze smaczniejsza. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, mięsa pieczonego na grillu(...)fast-foodu. Latem, kiedy jest sezon na młodą kapustę i mamy pod dostatkiem ogórków gruntowych, robię ją bardzo często i zawsze znika błyskawicznie, choć z podanych składników wychodzi jej dość sporo. Jeśli natomiast chcecie zachować smak surówki na zimę, można ją oczywiście włożyć do słoików i pasteryzować. https://youtu.be/EYHGWa6wrzg Składniki na długoterminowa surówkę z kapusty, ogórków i papryki: główka
e-PrzepisyKulinarnecontext":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"M\u0142oda zielona kapusta zasma\u017cana do obiadu","description":"Kapusta zasma\u017cana zamiast sur\u00f3wki i sa\u0142atki. M\u0142oda kapusta zasma\u017cana ze skwarkami, idealna do tradycyjnego polskiego obiadu.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/kapusta-zasmazana.jpg","recipeCategory":["Kuchnia Polska","Sa\u0142atki"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bia\u0142a kapusta","boczek(...)obiadu","dodadek do obiadu","kapusta","kapusta zasma\u017cana","m\u0142oda kapusta","sa\u0142atka","sur\u00f3wka"],"datePublished":"2020-04-19T17:13:11+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"6","calories":"115 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 g\u0142\u00f3wki m\u0142odejzielonej kapusty","1 cebula","kilka ga\u0142\u0105zek koperku","100 g boczku parzonego","100 ml bulionu jarzynowego","kminek, ziele
ProstePesto.plświątecznym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem i grzybami. To potrawa tradycyjna, nieskomplikowana. Dlaczego akurat groch i grzyby? Groch i leśne grzyby miały symbolizować dostatek, przynosić szczęście, zdrowie, a sama kapusta miała chronić przed chorobami. Kapusta to potrawa, którą można zamrozić. Po odmrożeniu smakuje o wiele lepiej niż ta przyrządzona dzień wcześniej! Skorzystałam z przepisu Magdy Gessler, zmieniłam(...)nieco składniki i sposób wykonania, moja wersja jest nieco inna, ale nie wpływa to absolutnie na smak i zapach dania. Jeśli dodacie żeberek, kapusta nabierze świątecznego charakteru. Składniki 1,5 kg kapusty kwaszonej 300 g leśnych suszonych grzybów 2 nieduże cebule 300 ml oleju rzepakowego lub lnianego 500 ml wody szklanka ugotowanego grochu łuskanego Kupiec .U mnie groch jest
Z Kuchni Do KuchniPołączenie mięsa i kapusty nie kończy się na bigosie! Uwielbiamy tę aromatyczną, pełną rozmaitych smaków potrawę, ale jeszcze bardziej przepadamy za poszerzaniem kulinarnych horyzontów. Ten zestaw daje nam ku temu wiele możliwości. Inspiracji szukajmy w tradycyjnych, rodzimych przepisach, ale nie bójmy się zerknąć na światowe patenty. Mięso i kapusta są w stanie trafić w najróżniejsze gusta i dopasować się(...)najróżniejszych okazji. Jeszcze nieraz nas zaskoczą! Dla oszczędnych Kapusta do ekskluzywnych i drogich produktów nie należy. Niektórych może to zdziwić, biorąc pod uwagę jej imponującą wartość odżywczą. Przystępność kapusty jest jednak dla nas znaczącym atutem. Większa porcja to więcej przyjemności! Połączona z mięsem zyskuje na szlachetności. Zaradni kucharze polecają wykorzystywać swoje zapasy maksymalnie. Zostało sporo ugotowanego mięsa z rosołu
CodogaraKażdy wie, że bigos to danie z długo gotowanej kapusty i mięsa. Ma on jednak tyle wariantów, ile domów. Pierwotnie było więcej mięsa i wędlin niż kapusty. Niektórzy robią go z białej kapusty, inni z kiszonej. Bardzo popularny jest bigos wegetariański, który każdy je co najmniej raz do roku na Wigilię, a niektórzy przez całą zimę, kiedy mają ochotę(...)coś zdrowego, probiotycznego i treściwego. Każdy zna typową wersję z kapusty, ale jest też bigos galicyjski z kapusty z ziemniakami i z fasolą, węgierski z ostrą papryką i śmietaną. Są też bigosy z cukinii i innych warzyw, gdzie nie ma ani kapusty, ani mięsa. Szokuje was to? A przecież słowo bigos pochodzi od wyrażenia siekać na bigos i opisuje sposób
Ugotowane pozamiatanetłuszczu steku z warzywami doznałam ogromnego urazu do mięs, przynajmniej na jeden dzień, co w moim wypadku - stuprocentowej mięsożerczyni*- nie zdarza się często. Dysponowałam za to ukiszoną świetnie kapustą pekińską, kawałkiem kapusty białej i bardzo słodkim winem. Smak umami stworzyłam za pomocą pomidorów suszonych, kardamonu i goździków przez co moja mieszanka kapust zyskała na smaku i aromacie(...)słowo jak "mięsożerczyni". Zostało stworzone na potrzeby wpisu. Recepturę jaką chciałabym Wam przekazać w posiadanie na wegański, ale doprawdy przesmaczny, bigos chciałabym zacząć od krótkiej opowieści o kiszonej kapuście pekińskiej. Pomysł urodził się z posiadania. Posiadania naprawdę dużej główki kapusty pekińskiej. Gdybym była standardową polką pewnie większość przerobiłabym na różne surówki i sałatki. Jednak ja NIGDY nie idę
Mango PapajaPolska długa i szeroka na Wigilię wszyscy jedzą kapustę. Różnorodność jej gotowania jest ogromna. Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji(...)uprzednim zasoleniu. Natomiast kwaszoną uzyskuje się dodając do kapusty ocet, cukier, konserwanty. Ten rodzaj kapusty jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Jeżeli nie posiadamy swojej, domowej kapusty, zwracajmy uwagę kupując ją w sklepie czy jest to kiszona czy kwaszona. Sposób gotowania mojej kapusty z grochem jest bardzo prosty. Potrzebujemy: - 2,5 kg kapusty kiszonej - 1/2 kg grochu średniej
Kulinarne przemysleniaŁazanki to jedno z tych dań, które kojarzą mi się z tradycyjną kuchnią polską, kuchnią mojego dzieciństwa i mojej babci . Łazanki z kapustą Danie w dawnych czasach należało do popularnych. Było tanie do przygotowania i robione z produktów ogólnie dostępnych. Makaron i kapusta, to właśnie kryje się pod nazwą łazanki. Łazanki przygotowywane są z grubo krojonego makaronu, podawane z kapustą(...)Kapusta może być kiszona, świeża, może być także z dodatkiem grzybów. Ja postanowiłam trochę urozmaicić to proste danie i dodałam odrobinę orzechów włoskich. Całość zagrała rewelacyjnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na domowe łazanki. Makaron
mecooksWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną kapustę z grzybami, większość z nas ma swój ulubiony przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapusty z grzybami będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej(...)łyżeczka majeranku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smażenia: olej łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Kapusta z grzybami Przygotowanie: Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na kilka godzin (można pozostawić na noc). Następnie
Uwaga Babcia GotujeMłoda kapusta z pieczarkami to kolejna wiosenna odsłona tego warzywa. Wiosna przynosi to co najlepsze – smaczne, młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić sałatkę, surówkę , czy przygotować na ciepło z koperkiem , czy jako dodatek do mięsa np. żeberek. Zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami i kurczakiem bez zasmażki i zagęszczania(...)Młoda kapusta z grzybami, jest aromatyczna, naturalnie gęsta, podana na gorąco świetnie smakuje z młodymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Potrawy z młodą kapustą są bardzo proste, pewnie każdy umie przygotować coś z młodej kapusty i nie wiem czy moje przepisy są Wam potrzebne? Co robicie z młodej kapusty? Młoda kapusta z pieczarkami i kurczakiem. Składniki na: Młoda kapusta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGołąbki przygotowałam z kapusty kiszonej w główkach,kupionej jakiś czas temu w Drohiczynie, podczas „ Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” . Producentem kapusty jest firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Firma znana jest z kapusty z beczki kiszonej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona(...)główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą z której powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej
królestwo garówOczyszcza on organizm i wzmacnia nasz system odpornościowy, reguluje florę bakteryjną i wspomaga trawienie. Kisić można większość warzyw, ale u nas największą popularnością cieszą się kiszone ogórki i kapusta. Dziś dzielę się z Wami przepisem na kapustę, bo przyda nam się na pewno do przygotowania pysznego bigosu na nachodzące święta. Oto pyszna domowa kiszona kapusta. Tutaj natomiast znajdziecie(...)przepisy na to jak ją wykorzystać, czyli sposób na bigos i bigos w wersji odchudzonej . Domowa kiszona kapusta Czas przygotowania: 40 minut + kiszenie Składniki: 5000 g poszatkowanej kapusty sól niejodowana kminek ziele angielskie listki laurowe beczka, gliniane garnki, duże słoje Wykonanie: Jeśli będziemy kisić kapustę w plastikowej beczce wykładamy ją workiem foliowym. Jeśli w glinianym garnku
Kulinarne przygody GatityGołąbki przygotowałam z kapusty kiszonej w główkach,kupionej jakiś czas temu w Drohiczynie, podczas „ Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” . Producentem kapusty jest firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest(...)wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej kapusty, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 700 g łopatki wieprzowej
królestwo garówChoć kapustę z grzybami gotuję w ciągu roku nie jeden raz, jej zapach i smak zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Suszone grzyby nadają jej aromatu, a wywar powstały przy ich gotowaniu podkreśla nie tylko grzybowy smak potrawy, ale też nadaje kapuście specyficzną barwę. Na wigilijnym stole kapusta z grzybami jest po prostu obowiązkowa. I koniecznie, podobnie jak kapusta(...)chodzi o grzyby, zazwyczaj wybieram prawdziwki lub podgrzybki. Te pierwsze są szlachetne, mają delikatny smak i piękną barwę. Te drugie są ciemniejsze, jednak znacznie bardziej aromatyczne w połączeniu z kapustą. Suszone kozaki raczej odradzam, po ugotowaniu mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest
Trzeci talerzZawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki:ciasto:50 g świeżych drożdży,szczypta cukru,1 jajka,200 ml wody,500 g maki pszennej,1 ½ łyżeczki soli,żółtko do posmarowania,szczypta(...)kurkumy, farsz:500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),500 g pieczarek,2 duże białe cebule,2 łyżki masła klarownego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,3 łyżki całego kminku. Przygotowanie:Farsz: Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.Na dużej patelni
Moniki Smakołyki