kapustą - 19268 przepisów (strona:23/1285)

Schab w kapuście kiszonej 159

Gotuję dla męża i dwoje dzieci Schab w kapuście kiszonej Składniki: schab - 1,50 kg kapusta kiszona - 1 kg śmietana - 250 g cebula - 2 szt sól i pieprz bazylia oregano ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy - 2 listki oliwa PRZYGOTOWANIE: Mięso pokroić na 12 kotletów, lekko rozbić. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor(...)Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, przesmażyć na oliwie z przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor, wymieszać z cebulą, chwilę poddusić. W naczyniu żaroodpornym, układać warstwami, kapusta, kotlety, do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być kapusta. Posypać wierzch kapusty bazylią i oregano, polać śmietaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec ok.60 minut

Kuchnia Danusi
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 156

jestem zadowolona - tym bardziej, że to pierwsze paszteciki w moim wykonaniu i dodatkowo w niecodziennej odsłonie. Uwielbiam takie inspirujące wyzwania! I oczywiście mam apetyt na więcej! Paszteciki z kapustą i fasolą w walentynkowej odsłonie Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 15 dag drożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej(...)papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży nam się nieco czas gotowania) a następnie gotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię dodając 1 łyżkę oleju. Cebulę obrać, posiekać w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać do cebuli podobnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Łazanki z młodą kapustą i boczkiem 29

moim notatniku „młoda kapusta” jest notka, którą nazwałam „odpowiedniki przepisów z kapusty”. I są tam te wszystkie gołąbki, surówki, itp. Przeglądałam te opcje parę tygodni temu. Wiedziałam co poleci na drugi ogień. Piszę „drugi”, bo na pierwszy poleciała surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim . Łazanki z młodą kapustą i boczkiem zrobiłam już(...)wyszło poprawne. Jak My się dowie, że trzeci raz (w tak krótkim czasie) będę robić łazanki, wywali mnie z domu. No nie lubi, nic na to nie poradzę. Młoda kapusta zaczyna smakować już tak jak powinna, można już w kuchni kombinować. Miesiąc temu, trochę z głupoty, kupiłam młodą kapustę i to nie było to. Niby była to kapusta już polska

Kardamonovy
Staropolski bigos z kiszonej i słodkiej kapusty 72

Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty. Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty       Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. To danie, które kojarzy się z długimi jesienno-zimowymi wieczorami i ciepłym domem. Przygotowanie bigosu wymaga odrobinę pracy, ale efekt końcowy z pewnością zrekompensuje nam wysiłek.     Bigos staropolski(...)które  z pewnością zadowoli niejednego smakosza. Jego bogaty smak i aromat sprawią, że chętnie będziemy do niego wracać o każdej porze roku. Bigos przygotowany z kiszonej i słodkiej kapusty, na wędzonym boczku i pieczonym mięsie. Bigos staropolski. Bigos staropolski      Bigos to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. To aromatyczne danie z mięsem, kiszonej i słodkiej

Moja Książka Kucharska
Gołąbki z kaszą i grzybami 57

oraz sporej ilości golonki bądź też mięsa, na przykład mielonego. Zdecydowanie inaczej ma się to w kwestii gołąbków, na które przepis mam dla Was poniżej. Te gołąbki bazują na kapuście i farszu w skład, którego wchodzi kasza oraz grzyby. Jeśli chodzi o wybór kaszy to zdecydowałam się wykorzystać połączenie kaszy gryczanej i kaszy jęczmiennej. Z kolei w kwestii grzybów, sięgnęłam(...)łyżeczki kminku w ziarnach 1,5 -2 łyżeczki soli 1 łyżka soli 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu 20 dkg kaszy gryczanej prażonej 10 dkg kaszy jęczmiennej 1,5 kg kapusty na gołąbki Sos pieczarkowy: 15 dkg cebuli 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml wody z moczenia grzybów 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu 100 ml śmietanki

MeCooks
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 64

Wciąż trwa sezon na młodą kapustę. Przygotowuję ją na wiele sposobów, na ciepło, na zimno, z dodatkiem mięsa bądź bezmięsną. Często na moim stole pojawia się surówka z młodej kapusty z koperkiem czy bigos z młodej kapusty, ostatnio nawet przygotowałam zupę warzywną na bazie młodej kapusty. Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to bardzo smaczny dodatek do wiosennego obiadu(...)posiłek np. z pszenną kajzerką ze świeżym masłem. Przygotowanie tego dania jest praktycznie błyskawiczne od rozpoczęcia pracy do pierwszego kęsa mija mniej niż 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem – Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 200 g kiełbasy podwędzanej 1 łyżka masła 3/4 szklanki bulionu bądź wody łyżeczka cukru łyżeczka soku z cytryny płaska

To Musisz Wiedzieć
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 87

sporej ilości suszonych grzybów. Farsz kapuściano grzybowy przygotowuję wcześniej w większej ilości i mrożę w porcjach, by szybko móc przygotować przekąskę na wieczór. Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami to idealne danie na imprezę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego garść sezamu 1 jajko(...)posmarowania pasztecików Składniki na farsz z kapusty kiszonej ok. 400 g odsączonej kapusty kiszonej 1 szklanka wrzątku bądź wody z gotowanych grzybów 200 g pieczarek kilka suszonych grzybów 2 średnie cebule 2 liście laurowe kilka łyżek oleju do smażenia 2 łyżki masła do smażenia sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą

To Musisz Wiedzieć
Ciapkapusta po śląsku 57

Przepis na proste w przygotowaniu danie kuchni regionalnej, czyli ciapkapusta po śląsku. Jeśli zastanawiasz się, jak smakuje ciapkapusta z kiszonej kapusty, to jest pomiędzy smakiem bigosu, zasmażanej kapusty oraz kapuśniaku z ziemniakami. Zresztą, ten kto nie próbował tego śląskiego dania, koniecznie powinien. Ten, kto zna, z pewnością posiada swój sprawdzony przepis na ciapkapustę po śląsku. Każdy przygotowuje panczkraut nieco inaczej(...)zazwyczaj wszyscy stosują się do zasady zachowania odpowiednich proporcji. Otóż ziemniaków w daniu powinno być dwa razy więcej niż kiszonej kapusty. To poza jakością składników, podstawa dobrej ciapkapusty. Przyznamy się, że nam najlepiej smakuje ciapkapusta z pieczonymi lub duszonymi żeberkami. Polecamy podać ją w takim zestawie. Zapraszamy na przepis! Ciapkapusta po śląsku Składniki: ziemniaki: 1 kg kapusta kiszona

Kuchnia Na Wypasie
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą 57

Parę dni temu zobaczyłam w sklepie młodą czerwoną kapustę. Pomyślałam, że zrobię z niej surówkę na najbliższego grilla. Bo taka ładna i taka młoda. Chciałam dodać do niej dodatkowo jeszcze jakąś sezonową perełkę. I dodałam kalarepę. A jak kapusta i kalarepa to koperek. Akurat w lodówce klasycznie miałam jego nadmiar. Bo tak, zioła trzymam w lodówce. Zaraz po kupnie wkładam(...)drzwi lodówki. Jest świeża zdecydowanie dłużej, niż jakbym trzymała ją w obecne upały na blacie w kuchni. Wiem, że to żadne odkrycie. Może akurat jednak dla kogoś będzie. Młoda kapusta jest o tyle łatwiejsza w obsłudze od normalnej, że nie potrzebuje zbyt dużo czasu na zmięknięcie. Surówki zawsze robię w ten sam sposób: kroję kapustę, lekko ją solę, ugniatam

Kardamonovy
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika 58

Tradycyjne domowe gołąbki z młodej kapusty w pysznym sosie pomidorowym z piekarnika. Gołąbki to dla mnie zawsze podróż sentymentalna i wspomnienia kulinarnych czasów dzieciństwa. Zapach gotowanej kapusty wymieszany z aromatem koncentratu pomidorowego i dymu z naszej starej kuchni kaflowej. Niezależnie od tego, czy lubiłem wówczas wszystkie te smaki i zapachy, czy też nie. Dziś z pewnością stwierdzam, że gołąbki(...)młodej kapusty w sosie pomidorowym, to danie, które nigdy się nie znudzi. To idealne połączenie mięsa, kapusty i ryżu, które doskonale uzupełnia pyszny sos. Gołąbki z młodej kapusty duszone w piekarniku, to danie, które bardzo często gości w naszym domu. Nie mogło więc ich zabraknąć również na Blogu. Gołąbki pieczone polecamy szczególnie tym z Was, którzy jeszcze w tej wersji

Kuchnia Na Wypasie
Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą – przepis na pyszny obiad 67

Młoda kapusta po węgiersku z kiełbasą i papryką to przepis na pyszny obiad w sezonie wiosennym i letnim, kiedy trwa sezon na młodą kapustę. Danie jest lekkie, kolorowe, aromatyczne i stanowi niezłą alternatywę dla tradycyjnego bigosu. Można je podać jako samodzielne danie, z pajdą świeżego chleba albo młodymi ziemniakami z koperkiem – w każdej z tych wersji smakuje obłędnie. Młodą(...)kapustę po węgiersku robi się stosunkowo szybko – wystarczy około 45 minut i nie jest to szczególnie skomplikowane danie. Wystarczy składniki pokroić, podsmażyć i wrzucić do duszącej się w garnku kapusty.   Składniki na młodą kapustę po węgiersku: 300 g kiełbasy dobrej jakości (dałam myśliwską) 1,5 główki młodej kapusty (około 2,5 kg) 2 papryki czerwone 3 pomidory 2 cebule

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z młodej kapusty z kukurydzą 60

Prosta w przygotowaniu, wiosenna surówka obiadowa z młodej kapusty, kukurydzy i świeżego ogórka. To sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty bez dodatku octu, majonezu i bez śmietany. Składniki łączy klasyczny sos koperkowy na bazie oleju i soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Idealna surówka do klasycznego schabowego, do kurczaka z piekarnika oraz do smażonej lub pieczonej ryby. Doskonale sprawdzi się(...)również jako warzywny dodatek do domowego kebaba oraz kiełbasy i karkówki z grilla. Surówka z młodej kapusty na surowo jest soczysta, chrupiąca i aromatyczna. W sezonie, to bez wątpienia jedna z najlepszych surówek z młodych warzyw. A do tego bardzo prosta w wykonaniu i dużą ilością witamin. Świetnie komponuje się jako dodatek do pieczonych młodych ziemniaków. Nasza surówka z młodej

Kuchnia Na Wypasie
Krokiety z kapustą i grzybami 87

przygotowaniem świątecznych krokietów nosiłam się już od dawna. W końcu zmobilizowałam się i zapraszam na pyszne krokiety z kapustą i grzybami . Takie krokiety to świetna alternatywa dla pierogów i tych którzy nie lubią ich lepić - farsz jest dokładnie taki sam. Krokiety z kiszonej kapusty i suszonych grzybów można także podać na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Krokiety będą wspaniale smakowały(...)towarzystwie czerwonego barszczu . Przygotowanie krokietów jest nieco praco i czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart. Ponadto pracę nad krokietami można sobie rozłożyć. Farsz z kiszonej kapusty i grzybów można przygotować dzień lub dwa wcześniej, później można usmażyć naleśniki i też je zostawić, a kolejnego dnia złożyć i usmażyć krokiety. Gorąco polecam! Krokiety z kapustą i grzybami Składniki

Codzienne Gotowanie
Świąteczna czerwona kapusta z żurawiną 89

Czerwona kapusta z żurawiną to świetna przystawka na ciepło do mięsa. Czerwona kapusta to i ówdzie zwana modrą jest smaczna i zdrowa. Uwielbiam jej smak. Najprostszy sposób na przyrządzenie kapusty to surówka lub duszona kapusta z zasmażką. W okresie świątecznym staram się jednak przyrządzić z niej coś ekstra. Kapusta z żurawiną is a think! Jest super smaczna, słodko kwaśna(...)pachnie korzennymi przyprawami. Tak przyrządzona kapusta świetnie pasuje do pieczonego drobiu. Może to być indyk, kaczka czy nawet gęsina. Duszona kapusta to idealna świąteczna przystawka na ciepło. Wiadomo, czerwony kolor to kolor świąt. Poza tym kapustę można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce do świąt. Uwielbiam praktyczne rozwiązania przed świętami. Bigos, pierogi czy śledzie to kolejne świąteczne dania, które można

codojedzenia