Karp duszony w kapuście kiszonej – kolejna wigilijna wariacja na temat karpia. Doskonałe rozwiązanie, jeśli nie przepadacie za smażonym karpiem, albo po prostu się Wam znudził. Karp duszony w kapuście kiszonej nie wymaga ani dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Za to gdy poczęstujecie rodzinę karpiem duszonym w kapuście kiszonej na pewno zyskacie uznanie w oczach teściowej :) – choćby za cudownie(...)aromatyczną i soczystą rybę, genialnie doprawioną kapustę ze skórką cytrynową i suszonym śliwkami. Co więcej, karp duszony w kapuście kiszonej jest mocno przyprawiony majerankiem – nie ma mocnych, żeby hejterzy karpia powiedzieli, że czuć muł ;) tak w ogóle to rozprawmy się wreszcie z mitem, że karpia czuć mułem – nie! jeśli kupicie dobrego karpia, ze sprawdzonego źródła (polecam Milickiego
Pociąg Do KuchniKapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeniu jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy raz jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już kwestia smaku.Składniki:1 główka kapusty włoskiejFarsz:2 szklanki ryżu50(...)siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 4. Mięso smażymy na patelni, aż straci surowość. Dodajemy do ryżu, przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy
Kuchnia domowa Anijest to danie wigilijne. Robię taką kapustę jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym.Składniki:1 kg kapusty kiszonej1/2 główki małej kapusty białej2 cebulki2 marchewki1 mały seler1 pietruszka2 szklanki drobnej suchej fasoli100 g boczkusólmajeranekkminek w ziarenkachliść laurowyziele angielskie Sposób wykonania:1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka(...)podgotowana fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, selera i pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości.2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości.3. W tym samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować.4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć
Kuchnia domowa AniDziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składnikiciasto0,5kg mąki1 jajkogorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))1/4 szkl oliwy1 łyżeczka solifarsz1kg(...)kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.)1,5 szkl suszonych grzybów leśnych0,5 torebki kaszy gryczanej3/4 szkl orzechów włoskich3/4 małej paczki suszonej żurawiny1 jabłko (zetrzeć na tarce)sólpieprz Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę dusimy na patelni. Łamiemy suszone grzyby na dość drobne kawałki i wrzucamy do talerza z gorącą wodą, aby trochę
CoolinarniePLkażdy chyba lubię pierogi z kapustą i grzybami… ale już z ich lepieniem jest gorzej…. Jest to dla mnie bardziej konieczność niż przyjemność, no cóż…. nikt nie jest doskonały Ale kiedy znalazłam u Natalii (http://www.poezja-smaku.pl/pieczone-pierogi-z-kapusta-i-grzybami/) przepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi(...)kapustą i grzybami. Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi się łatwo, jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)!Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki
UgotujmyTo.pljakie pyszne :)! Ze względu na to, że są pracochłonne to rzadko je robię i przez to smakują jeszcze bardziej…;)! Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. Mięso ugotowałam przy okazji przygotowania wywaru na zupę. Ponieważ się spieszyłam to resztę farszu zrobiłam trochę inaczej niż zwykle… Po prostu podsmażyłam cebulę, dodałam ugotowane grzyby, kapustę i ugotowane(...)wynikać z różnic w mące i może następnym razem trochę więcej jej podsypię do wyrabiania. Przepis jest zdecydowanie wart powtórzenia… Zapraszam więc na pyszne pierogi z mięsem, kapustą i grzybami…Pierogi z mięsem, kapustą i grzybamiSkładniki:ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka)2 cebule1/2 kg kapusty kiszonejgarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranekolej rzepakowyCiasto (na 80 pierogów
UgotujmyTo.plBigos inaczej, czyli kapusta z mięsem mielonym i ryżem... Drobno poszatkowana, biała kapusta. Podsmażone z cebulą mięso mielone. Ziarna ugotowanego, białego ryżu. Całość razem podduszona i dobrze doprawiona. Pyszna odmiana tradycyjnego bigosu. Smacznego! Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (waga ok. 1,35 kg); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 200 g białego ryżu (u mnie(...)liśc laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1,5 l zimnej wody; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule obrać, porkoić w drobną kostkę. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i podsmażać, aż będzie zarumienione. Pod koniec smażenia mięso
Gospodyni MiejskaKapuśniak... Kwaśna, kiszona kapusta. Chrupiący boczek, zeszklona cebula. Całość doprawiona kminkiem i majerankiem. Pyszny początek obiadu! Składniki: 1 duża marchewka, 1 średnia pietruszka, 1/4 korzenia selera, Biała część pora; 400 g kapusty kiszonej; 5 średnich ziemniaków; 2 liście laurowe; Ząbek czosnku; 2 litry zimnej wody; Duża cebula; 100 g wędzonego boczku; 2 łyżki oleju do podsmażenia; Łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki(...)momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem. Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać. Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek
Gospodyni MiejskaSurówka z kiszonej kapusty... Lekko kwaśna, kiszona kaspusta. Wiórki jabłka i soczystej marchewki. Drobno posiekanka biała cebula. Całość oblana olejem i przyprawiona solą, cukrem i pieprzem. Pyszny dodatek do dań rybnych i nie tylko! Składniki: 400 g kiszonej kapusty (waga netto, po odsączeniu); 1 średnia marchewka; 1 jabłko; 1 mała cebula; 4 - 6 łyżek oleju (u mnie rzepakowego); 1 łyżeczka(...)curku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kapustę dobrze odcisnąć z soku i drobno posiekać. Jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych). Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (u mnie na grubych). Cebulę obrać, drobno posiekać. Do miski włożyć odsączoną i posiekaną kapustę. Dodać startą marchewkę i jabłko
Gospodyni MiejskaZupa ze słodkiej kapusty... Kawałki słodkiej, białej kapusty. Plasterki marchewki i kosteczki ziemniaków. Mocno przyprawiona koncentratem pomidorowym. O delikatnym aromacie majeranku i papryki. Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g); 200 g koncentratu pomidorowego; 5 średnich ziemniaków; 1 duża marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 cebula; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela(...)vegety; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana
Gospodyni MiejskaAzjatycka surówka z kapusty pekińskiej... Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora. Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem. Pychotka! Składniki: Kapusta pekińska o wadze około 500 g; 2 średnie marchewki; Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; Sól; Pieprz. Sos: 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%; 2 łyżki białego cukru; 2 łyzki jasnego sosu(...)sojowego; 1 ząbek czosnku; 1/2 łyżeczki oleju; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; 250 ml majonezu. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty wymieszać. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki
Gospodyni MiejskaPrzepis na najlepsze kotlety z czerwonej kapusty i ziemniaków. Proste w przygotowaniu, smaczne i bardzo pożywne bezmięsne danie, które zrobisz zarówno na patelni jak i w piekarniku! Idealna mieszanka odpowiednich przypraw sprawia, że kotlety są cudownie doprawione, a czerwona kapusta nadaje im pięknego koloru oraz chrupkości, której trudno się oprzeć! To proste danie zawieraj mieszankę ugotowanych ziemniaków, tartej kapusty oraz(...)banalne jak mogłoby się wydawać. Dzięki temu świetnie nadaje się zarówno na specjalne okazje jak i na kameralny obiad w domu. Jeśli więc nigdy nie jadłeś kotletów z czerwoną kapustą, nie przegap tego przepisu! Koniecznie musisz ich spróbować! Warto zaznaczyć, że wegetariańskie kotlety z czerwoną kapustą , to dobry sposób na wykarmienie dużej ilości osób przy wykorzystaniu bardzo ekonomicznych składników. Podobnie
Kuchnia Na WypasieKulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane kapustą lub mięsem. Jest on idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego i śmiało zastąpić nim można paszteciki bądź krokiety. Kulebiak wigilijny, którego nadzienie poza kapustą zawiera również suszone grzyby, to moja propozycja na dodatek do barszczu czerwonego , który podać można w nadchodzące Święta. Ciasto drożdżowe w tymże kulebiaku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach(...)kolei nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów , jest aromatyczne, pięknie pachnie i ma świetny smak. Polecam Wam zatem poniższy przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kulebiak z kapustą Składniki na kulebiak. Ciasto drożdżowe: 30 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 dkg świeżych drożdży
MeCookslnianym (u mnie jest olej rzepakowy), więc jeżeli ktoś chce może też zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami w takiej wersji. Ja do zrobienia tych gołąbków wykorzystałam główkę kapusty włoskiej, ale może to też być biała kapusta. Natomiast moja babcia gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami zawijała w liście kiszonej kapusty. W tym celu podczas kiszenia kapusty(...)beczki lub dużego garnka wkładało się całą główkę kapusty z przeznaczeniem właśnie na gołąbki. Liści z takiej kapusty nie trzeba parzyć, tylko od razu zawijać gołąbki. Tak więc podtrzymując rodzinną tradycję, ja co roku na Wigilię przygotowuję gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami. Można je też przygotować bez okazji na bezmięsny obiad rodzinny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Gołąbki
Danka PichciSurówka z czerwonej kapusty. Surówka z czerwonej kapusty Czerwona kapusta, marchewka i koper włoski, a do tego słony sos sojowy, orzeźwiająca limonka, odrobina kremowego majonezu, miodu i sosu Sriracha. Prosta, szybka i pyszna surówka, która urozmaici niemal każdy posiłek! Surówka z czerwonej kapusty jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na grillowej(...)imprezie. To wyjątkowo ciekawa w smaku sałatka z czerwoną kapustą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów, hot-dogów, czy domowych burgerów. Najlepsza surówka z czerwonej kapusty jak z azjatyckiej restauracji z dressingiem Sriracha i majonezem oraz kolendrą. Ten łatwy przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest hitem o każdej porze
Moja Książka Kucharska