Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem to propozycja na bardzo szybki i smaczny obiad wegetariański. Kapustę z pomidorami można przygotować z kapusty młodej, włoskiej, pekińskiej, a także w późniejszym sezonie z białej. Lekka, bezmięsna potrawa na szybki i smaczny obiad. Co zrobić z kapusty na obiad? Pomysłów jest wiele, kapusta zasmażana, kapusta z koperkiem, kapusta z grochem. Jednak korzystając(...)sezonu polecam szybkie, lekkie potrawy wegetariańskie i bezglutenowe z młodej kapusty. Jak ugotować kapustę z pomidorami i koperkiem? Co w poniedziałek na szybki obiad? Kapusta z koperkiem Młoda kapusta i koperek to tandem doskonały. Bezmięsne potrawy z kapusty i koperek idealnie do siebie pasują. Kapusta i aromatyczny koperek który podkreśla wiosenne smaki warzywa. Jeśli mamy ochotę na lekki i szybki
Dieta moja pasjaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem Pojawienie się młodej kapusty na targach i w marketach jest oznaką nadejścia wiosny. To bardzo smaczna potrawa wiosenna, którą warto przygotować w swoim domu, puki sezon w pełni. Młoda kapusta to sezonowe warzywo, które posiada wiele cennych właściwości. Podnosi odporność, korzystnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie, dlatego też warto(...)wprowadzić do swojej diety. Wielu osobom kapusta kojarzy się z dodatkiem dużej ilości tłuszczów, boczku i innych zasmażek. Jak to moja babcia mówiła, kapusta dużo tłuszczu przyjmie W dzisiejszych czasach już nie jadą się tak tłusto, jak dotychczas, a większość osób zwraca uwagę na to, co je. Kapusta, którą przygotowałam, jest bardzo smaczna, duszona na wodzie z dodatkiem cebulki smażonej
Przepiski.plSurówka z czerwonej kapusty wspaniale pasuje do dań typu: zdrowy fast food. Jest bardzo pożywnym składnikiem, z mnóstwem dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Zapraszam Was dziś na tortillę z surówką z czerwonej kapusty, która nasyci, odżywi i wzmocni nasze zdrowie. Czerwona kapusta to warzywo, które nie jest tak popularne, jak na to zasługuje. Dlatego ja, w ramach akcji KALENDARZ SMAKÓW(...)zamiar docenić tę piękną główkę kapusty W tym tygodniu głównym motywem przewodnim moich przepisów będzie właśnie kapusta . To warzywo zimowe, które w styczniu i lutym warto jeść. Serię rozpoczynam od przepisu na czerwoną kapustę, która jest królową wszystkich gatunków kapusty. Czerwona kapusta – przepis na zdrowie Swój purpurowy kolor kapusta czerwona zawdzięcza antocyjanom. Są to związki polifenoli, które mają działanie
WiszniówkaPaweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 10 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 110 kcal Najlepsze gołąbki z mieloną wieprzowiną i ryżem, w białej kapuście, polane pikantnym pomidorowym sosem. Tradycyjny przepis na gołąbki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: GOŁĄBKI 400 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 100 g ryżu długiego (1 torebeczka) 2 niewielkie żółte cebule(...)oleju rzepakowego grubo mielony czarny pieprz i sól 1 główka płaskiej białej kapusty do gołąbków SOS POMIDOROWY 300 g pomidorów w puszcze 2 chochelki rosołu dużo mielonego czarnego pieprzu, sól i cukier 1 łyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: GOŁĄBKI W rondelku zagotuj wodę i we wrzątku ugotuj torebeczkę ryżu przez 12 minut. Obie cebulki obierz z łupiny
ProstePesto.plNajprostsza i najzdrowsza surówka z kapusty warzywno-owocowa, którą zrobisz w 10 minut. Pyszna, soczysta, chrupiąca i słodka. Surówka z kapusty! Kto jej nie jadł? Każdy jadł, bo to przecież królowa niedzielnych obiadów, dodatek niezastąpiony do schabowych, kurczaków i innych miejsc. Rzecz prosta, bardzo zdrowa, ale chyba nieco zapomniana. Dzisiaj modnie jest jeść kimchi, ale zwykłą kapustę kiszoną to już(...)bardzo. Polecamy super prosty przepis na surówkę z kapusty z dużą ilością marchwi, jabłka i mandarynki. Kapusta jest tu właściwie dodatkiem, jednak najważniejszym. Surówkę z kapusty robi się prosto i szybko: szatkujesz składniki na tarce, mieszasz, dodajesz do przesiekanej kapusty, doprawiasz oleje, solą, czasem cukrem. Smak surówki z kapusty zależy od jakości kapusty właśnie. Nie ma co ukrywać – najlepsza
Niedzielny kucharzPodobno kapustę powinno się kisić do 1 listopada. Wielokrotnie o tym czytałam. Dziś jest parę dni po tym terminie, a kapusta w słoiku radzi sobie całkiem dobrze. Pachnie i smakuje też ok. Nastawiłam ją 4 dni temu i wszystko idzie w dobrym kierunku. Zobaczymy za parę dni (tfutfu). Pierwszą kapustę ukisiłam jakiś miesiąc temu. Oesu… wyszła przepyszna. Może(...)kwestia szczęścia, może pochodzenie kapusty (którą przywieźliśmy z Podlasia), a może tak po prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał w 10. To był chyba najlepszy barszcz, jaki udało mi się kiedykolwiek ugotować. Zupa
KardamonovyMłoda kapusta z boczkiem to sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Łapcie przepis bo tylko teraz w maju i czerwcu na straganach można spotkać młodą kapustę, późniejsza kapusta to już nie jest to co lubię. Przede wszystkim potrawy z młodej kapusty przygotowuje się błyskawicznie. A jej smak zależy od pozostałych składników, które wykorzystacie. Przepisów na młodą kapustę jest tyle(...)jest kucharzy. Gdy pojawia się w maju młoda kapusta, nie ma mocnych abym jej nie kupiła Lubimy młodą kapusty na równi z botwinką i ogórkami małosolnymi. Bardzo lubię jeść i lubię przygotowywać kapustę na boczku wędzonym. Wystarczy kilka składników, chwilka gotowania i pyszna młoda kapusta z boczkiem jest gotowa, prosto i smacznie! Polecam też młodą kapustę z pieczarkami , z koperkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKapusta z grochem lub groch z kapustą to tradycyjna potrawa wigilijna, bardziej lub mniej znana i popularna w polskich domach. Dla mnie nowość. W rodzinnym domu w święta królowały krokiety z kapustą i grzybami oraz pierogi podawane do barszczu, także bigos podany na bogato do świątecznej pieczeni w Boże Narodzenie. Kto nie jadł, niech spróbuje, kapusta z grochem(...)wersji jest przepyszna! To prosta i szybka potrawa, nie tylko na świąteczny stół. Kapusty z grochem wychodzi cały garnek, można go podzielić dodając do drugiej części np. wymoczone i posiekane suszone grzyby, mięso lub kiełbasę oraz suszone śliwki. Powstaną dwie potrawy polecam! SKŁADNIKI: 1300 g kapusty kiszonej, odciśniętej (u mnie kiszona z marchewką) 400 g łuskanego, suchego grochu, u mnie
Zasmakuj Kuchnitakie warzywa, które bez dwóch zdań kojarzą mi się z jesienią. Należą do nich dynia, buraczki i oczywiście kapusta. Jeśli już mowa o kapuście to surówki, zupy i bigosy przychodzą mi od razu na myśl. Surówka z kapusty i kopru Od dani, które w danym momencie robię zależy czy sięgam po kapustę białą czy czerwoną. Biała kapusta jak dla mniej(...)jest daje więcej możliwości. Idealna jest do kiszenia, gotowania czy podawana na surowo. Z czerwoną kapustą jest nieco trudniej. O ile świetnie sprawdzi się kiszona jak w surówkach, to w daniach gorących poza kapustą zasmażaną, jak dla mnie osobiście nie jest już taka dobra jak kapusta biała. Skoro fajnie odnajduje się w surówkach to do surówek właśnie trzeba ją używać
mecooksKimchi, czyli kiszona kapusta pekińska z dodatkiem warzyw jest wielkim przysmakiem i tradycyjnym dodatkiem, który Koreańczycy jedzą praktycznie każdego dnia. W Korei uważa się, że kobieta wtedy nadaje się na żonę, jeśli potrafi przyrządzić dobre kimchi. Zdaniem mojego Męża – wielkiego konesera kimchi – ja wspaniale nadaję się na koreańską żonę W moim (nie-koreańskim ) domu jemy kimchi przez cały(...)kilka metod robienia kimchi – w tej wersji w ogóle nie ma w ogóle gotowania, tylko dużo solenia, trochę czekania i miksowania, a później już tylko wmasowywanie sosu w kapustę. Proste i łatwe Kimchi ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych: zawiera zdrową bakterię lactobacilli, ułatwia trawienie i jest naturalnym probiotykiem, bogata w witaminy A, B i C i, jak podają najnowsze
Lamarida.plcałość. Do klasyki w tym zakresie należą prezentowane już przez nas wielokrotnie ratatouille czy leczo , ale jest ich dużo więcej. Wśród nich także dość popularna w Polsce duszona słodka kapusta, najlepiej młoda. Z jednej strony możemy ją zjeść po prostu z pieczywem lub innym podstawowym dodatkiem, ale też podać jako uzupełnienie innych dań, zwłaszcza z wieprzowiny. Pomimo długiej listy składników(...)czynności do wykonania, w rzeczywistości duszona słodka kapusta nie jest trudna, ani nawet specjalnie czasochłonna w przygotowaniu. Dlatego poniższego przepisu nie należy poczytywać za jakoś odstraszający nawet dla początkujących. Jakkolwiek jest więc dość prosty i nie zawiera wyszukanych składników, nie należy traktować go też jako banalnego czy w inny sposób „drugorzędnego”. Kluczowe jest jak połączymy ze sobą nawet proste składniki
Kulinarna Pokusamoja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:)Składniki:1 kg kapusty kiszonej1 główka kapusty białej3 laski kiełbasy3 cebulesól, pieprzkoncentrat pomidorowyziele angielskieliść laurowykminek10 suszonych śliwekodrobina ostrej i słodkiej paprykikilka kulek jałowcaSposób przygotowania:1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać ją 2-3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i pokrojone śliwki(...)Gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać wodę.2. Białą kapustę poszatkować, włożyć do osobnego garnka, posolić i wlać odrobinę wody, gotować do miękkości. Obie kapusty połączyć.3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Dodać też kminek.4. Kiełbasę pokroić w półplasterki, obsmażyć na rumiano i dodać do kapusty.5. Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy i jeszcze chwilę
Kuchnia domowa AniKrokiety z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny obiad podczas całego roku. Krokiety z Kapustą i Grzybami to nieziemskie połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Bardzo smaczne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety z z Kapustą i Grzybami(...)Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka
Słodka StronaPierogi z kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw.Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki:farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików(...)nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Grzyby dusimy
Słodka StronaŚwiąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki , czy krokiety z kapustą i grzybami. Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam. Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki(...)ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzyw więc do bólu trzeba to wykorzystać. Ostatnio na półce zobaczyłam mleczko kokosowe i przyszła mi myśl ....a może by tak....... i tak powstało jak dla mnie niecodzienne połączenia kapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski pół główki kapusty czerwonej(...)pół mniejsze główki kapusty białej 1 dużą marchew sok z połowy limonki ok 1 cm startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cukru sól ok pół łyżeczki garść słonecznika ok 70 ml mleczka kokosowego SPOSÓB WYKONANIA: - kapusty przekrawam i szatkuję na drobno, marchew myję obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach
Basia w kuchnipomocą przepis, który wyszukałam w książce Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands. Zamiast bulionu, do zupy dodajemy po prostu krojone pomidory z puszki (lub passatę ), uzupełniając je sycącym wkładem z kapusty i fasoli. Zupa jest gotowa w maks. 25 minut i nie wymaga wiele pracy. W oryginalnym przepisie autorka woła o dodatek cavolo nero , czyli czarnej kapusty toskańskiej, który z powodzeniem(...)można zastąpić włoską kapustą lub jarmużem. No właśnie, ta zupa przypomina mi toskańską ribollitę, tylko w uproszczonej i przyspieszonej formie. Nie byłabym sobą, gdybym podstawowy przepis nie dosmaczyła ostrością papryczek pepperoncino (możecie zastąpić np. płatkami chilli, ja chciałam pozostać we włoskich klimatach), oraz odrobiną kwaśnego octu winnego. Powstała bardzo smaczna zupa o cudownych właściwościach kojąco-rozgrzewających. I wcale
Chilli Czosnek i OliwaCabbage Pak Choi with salmon. Pak Choi, Bok Choi, Choi Sum to nazwy odmian kapusty, którą Chińczycy nazywają małą białą kapustą. Znana jest też jako kapusta gorczycowa. Składniki. 2 kapusty 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru świeżego 2 cm papryczki chilli szczypta soli, cukru 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu słodko pikantnego 2 plastry łososia wędzonego Wykonanie. Kapustę(...)umyć. Odciąć twardy spód, wyrzucić. Od spodu ściąć po 2 plastry, nie wyrzucać. Resztę kapusty pokroić wzdłuż na parę części. Plastry łososia pokroić w paski. Czosnek, imbir i chilli drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać plastry i dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody, Następnie dodać resztę kapusty i smażyć ,aż zmięknie. W czasie duszenia dodać sos słodko
Kulinarny karnet ChristopheraChrupiąca sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę. Czerwona kapusta do słoików, to sprawdzony i niezawodny sposób na pyszny oraz kolorowy dodatek do wielu dań. Samodzielne przygotowanie tej pysznej sałatki jest dużo łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wszystko czego potrzebujesz, to poszatkowana kapusta, jabłka oraz cebula i nieco przypraw. Do tego bardzo prosta i skuteczna zalewa, w której sałatka(...)przetrwa wiele miesięcy! Przepisy na sałatki z czerwonej kapusty do słoików, to idealny sposób na przechowanie i zatrzymanie smaków tego pysznego warzywa. Kapustę możesz poszatkować przy pomocy robota kuchennego, mandoliny lub ostrego noża. Jeśli szykujesz dużo przetworów z kapusty, warto wówczas rzecz jasna zaopatrzyć się w szatkownicę, która zdecydowanie ułatwia życie. Do naszej sałatki z czerwonej kapusty na zimę zawsze
Kuchnia Na WypasieZapiekanka z mięsa kapusty i ryżu. Zapiekanka gołąbkowa. O tej porze roku do przygotowania tej zapiekanki wykorzystuję młodą kapustę, ale inne gatunki jak: kapusta włoska, pekińska, czy też biała oczywiście też się nadają. Moja zapiekanka gołąbkowa to tzw. gołąbki dla leniwych, podobnie jak gołąbki bez zawijania , ta potrawa jest idealna dla tych, którzy nie potrafią zawijać gołąbków lub nie chcą(...)tracić czasu w zwijanie gołąbków, gdyż to trochę trwa i zabiera czas. Składniki na zapiekankę gołąbkową są takie same jak na tradycyjne gołąbki (kapusta, mięso mielone, ryż, nie daję do farszu jajka) tylko zamiast zwijać kapustę z farszem w roladki, układamy warstwowo farsz i kapustę, możemy to zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia. Mielone mięso wieprzowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMłoda kapusta ze śmietaną Młoda kapusta to symbol wiosny i pięknej pogody. To sezonowe warzywo, które posiada wiele cennych i korzystnych dla naszego organizmu właściwości. Podnosi odporność, wzmacnia nasze włosy, skórę i paznokcie. Niestety wiele osób ma złe wyobrażenia o kapuście, ze względu na to, że dawniej przygotowywane ona była z dużą ilością boczku, smalcu i tłuszczu. Kapusta wówczas zaliczana(...)była do wysokokalorycznych dań. W obecnych czasach nie gotuje się już tak tłusto, ponieważ większość osób dba o swoje ciało, zwracając uwagę na to, co je. Kiedy tylko młoda kapusta pojawia się na targach czy w sklepach, warto ją wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Najbardziej popularnym daniem jest oczywiście młoda kapusta ze śmietaną , którą każdy uwielbia. Młoda kapusta
Alle Dobre!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z pomidorami Sezon na młodą kapustę w pełni! Warto go wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Młodą kapustę przygotowuje w swoim domu bardzo często, w różnych wariantach. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na młodą kapustę jak na przykład: Sałatka z młodą kapustą Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem Naleśniki z młodą kapustą(...)razem w moim domu zagościła młoda kapusta z pomidorami. Ta smaczna pomidorowa kapusta świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale także możemy ją spożywać samą z dodatkiem świeżego pieczywa. Młoda kapusta duszona w pomidorach smakuje naprawdę świetnie, szczególnie na drugi dzień, po odgrzaniu, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Jeśli jesteście miłośnikami ostrzejszych dań, możecie dodać do kapusty odrobinę chilli
Przepiski.plBigos z młodej kapusty tylko z 4 składników nie licząc przypraw. Kapusta, boczek, kiełbasa paprykowa i domowa pasta paprykowa , którą można zastąpić kupnym ajwarem. Wszystko jest tu czerwone! Nie wyobrażam sobie lata bez młodej kapusty. Mam nadzieję, że ten prosty przepis skradnie Wasze serca i podniebienie i zagości na stałe w letnim menu ? Dlaczego warto przygotować ten prosty bigos? Dlatego(...)jest bardzo smaczny, do tego prosty i szybki w przygotowaniu. Sezon na młodą kapustę jest bardzo krótki, warto więc korzystać póki jest! Przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty znajdziecie tutaj. Ten letni bigos z młodej kapusty różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty , ale w sezonie uwielbiam go przyrządzać gdyż przygotowuje się go błyskawicznie. Jest pikantny, pyszny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlato to przepisy ze świeżych sezonowych owoców i warzyw. Gotowanie, pieczenie i grillowanie latem jest u mnie proste, łatwe i szybkie. Jednym z przepisów na lato jest młoda kapusta. Moje dzieci zawsze mówią kapustka. Uwielbiają to danie. Ja też lubię młodą kapustę i przyrządzam ją latem praktycznie raz w tygodniu, nie mówiąc już o gołąbkach z młodej kapusty . Młoda kapusta(...)soczystą marchewką i mnóstwem ziół duszona zaledwie przez 2o minut to pyszna przystawka na gorąco do mięsa. Moje podniebienie podbiła młoda kapusta szpiczasta, tu i ówdzie zwana stożkową. Jej niewielkie główki, to porcja akurat na czteroosobową rodzinę. Kapusta stożkowa posiada te same walory smakowe i odżywcze jak inne kapusty . Jak gotować młodą kapustę? Młoda kapusta jest delikatna i krucha, więc
codojedzeniaKiszona kapusta zasmażana to świetny dodatek do obiadu, zwłaszcza do różnego rodzaju mięs duszonych lub smażonych. Idealnie sprawdza się także w towarzystwie kopytek, czy też klusek (zobacz przepis na najlepsze kluski śląskie ). Czas gotowania kapusty jest niestety dość długi, ponieważ kapusta musi odpowiednio zmięknąć, lecz dla jej smaku warto czasami poświęcić tę godzinę. Kapusta wychodzi słodka – bo taką najbardziej(...)lubię :) Jeśli zaś wolicie mniej słodką kapustę zasmażaną , to możecie dać np. pół łyżeczki cukru :) Niektórzy do kapusty kiszonej zasmażanej dodają również kminek, lecz ja go pomijam z tego względu, że Mąż za bardzo go nie lubi ;) Jeśli Wy zaś uwielbiacie kminek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę go dodać do kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiszona kapusta zasmażana
Kulinarne PrzebojeSurówka z czerwonej kapusty, przyznam dość rzadko gości na naszym stole. Może za rzadko, bo przecież jest pyszna i zdrowa. Może to dlatego, że ciężko znaleźć małą główkę czerwonej kapusty? A może dlatego, że wymaga nieco większych zabiegów przy przygotowaniu, bo jest zdecydowanie bardziej sucha niż kapusta biała? Tak czy siak, zapraszam dzisiaj na surówkę z czerwonej kapusty. Swoją drogą(...)Śląsku, czerwona kapusta zwana jest modrą kapustą. Pięknie, nieprawdaż? Ale wróćmy do czerwonej kapusty. Ponieważ nie jest tak soczysta i lekko twardawa, więc są dwie szkoły robienia surówki. Jedna to sparzenie kapusty a druga to użycie kapusty w surowej postaci. Dzisiaj surówka z blanszowanej/sparzonej lub podgotowanej kapusty. Po wyłożeniu kapusty na sito, trzeba pamiętać, aby skropić ją sokiem z cytryny
Mieszam w GarnkuFaszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym mięsem mielonym i podać z ryżem zasmażanym z pomidorkami koktajlowymi - tak jak podaję w dzisiejszym przepisie. Wybór należy do Was. Niezależnie od tego co włożymy do środka, najważniejszym etapem jest obróbka kapusty. Dlatego zanim(...)przystąpicie do pracy warto zapoznać się z całym przepisem by mieć na uwadze cenne wskazówki. Będziemy rozbierać kapustę na warstwy i składać na powrót do pierwotnego kształtu przekładając ją mięsem :-) Składniki: nieduża główka włoskiej kapusty (wybieramy dość luźną główkę, im luźniejsza tym lepiej) 70 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jaja pieprz i sól
Poezja Smaków - blog kulinarnyJedna z najprostszych potraw świątecznych to krokiety z kapustą. Przygotowywane w ciągu roku nie smakują tak samo, wydają się jakieś takie mdłe, jałowe. Też tak macie? Usmażone na wigilijny stół są pachnące, apetyczne, jedyne w swoim rodzaju. I nie wiem z czego to wynika, może z naszego nastawienia, że podczas świąt wszystko jest wyjątkowe(...)byliśmy strasznie głodni! wszystko tak wspaniale smakowało, nie wiadomo było po co najpierw sięgać :)I nie wiem dlaczego bo nie pamiętam ze swojego dzieciństwa, żeby krokiety z kapusta były u nas na wigilię, ale to własnie one kojarzą mi się z postem :)Ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mleka,1,5 szklanki zimnej wody,2 jajka,pół
Codzienna kuchnia niecodziennagłówka białej kapusty1 duże kwaśne jabłko2 średnie cebulekawałeczek słoninyocet spirytusowysólbiały pieprzcukier2 łyżki mąkiZasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki albo do schabowego. Kapusta jest najpierw duszona, a następnie podprawiana zasmażką. Można ją przyrządzić z kapusty kiszonej, świeżej białej albo czerwonej. Dziś zaprezentuję przepis z wykorzystaniem białej świeżej kapusty. Kapustę dosyć drobno(...)godziny, do momentu aż zmięknie. Jabłko obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na cienkie półtalarki. Następnie jabłko i cebulę dodać do kapusty i dalej dusić. Doprawić do smaku octem, solą, białym pieprzem i cukrem. Słoninę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na osobnej patelni do momentu aż zrobią się skwarki. Dodać do kapusty
Świat Domowej KuchniKapusta z grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogów. Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów z kapustą przygotować również kapustę z grzybami z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom(...)łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 listek laurowyWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatitydopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą.Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy zatem śmiało podjadać ją wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów(...)Kapuśniaczki, surówki czy gotowana w całości kapusta to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe potrawy. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty póki jest :)Do ugotowania w całości najlepsze są te pierwsze, niewielkie kapustki. Gotują się szybko, a smakują niebiańsko. Wystarczy obrać główkę z pierwszych, luźnych liści i ugotować ją w wodzie z dodatkiem soli
Codzienna kuchnia niecodziennaKapuśniak z młodej kapusty... Delikatna i aromatyczna zupa. Idealne połączenie młodej kapusty, ziemniaków i jarzyn. Tania, prosta i dość szybka w wykonaniu. Chętni? Zapraszam! Składniki: 1/2 główki małej, młodej kapusty; 2 średnie marchewki; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 4 średnie ziemniaki; 2 litry wody; 3 kostki rosołowe Sól; Pieprz; Natka pietruszki. Sposób wykonania: Marchewkę, pietruszkę(...)seler, ziemniaki i kapustę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki; Pietruszkę i seler obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Przygotować wywar: do garnka wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki
Gospodyni MiejskaPierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami... Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz. Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek. Okraszone podsmażoną cebulą. Pycha! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty(...)pieczarek; 1 cebula; 1 kostka rosołowa; Sól; Pieprz; 2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek i cebuli. Okrasa: 2 łyżki oleju; 1 duża cebula. Sposób wykonania: Kiszoną kapustę opłukać (nie robić tego, jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy), pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez
Gospodyni MiejskaDrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz(...)kiszonej kapusty; 100 g suszonych grzybów; 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym; 3 średnie cebule; 1 liść laurowy; Sól; Pieprz; 2 łyżki oleju. Dodatkowo: 1 roztrzepane widelcem jajo; Kminek do oprószenia po wierzchu. Sposób przygotowania: Grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą (tak, aby przykryła grzyby) i odstawić do namoczenia na kilka godzin (u mnie cała noc). Kapustę odcisnąć
Gospodyni Miejska