kapustą - 19268 przepisów (strona:13/1285)

Bigos 84

Bigos to potrawa przyrządzana z kapusty i mięsa. Są to oczywiście podstawowe składniki tego dania, gdyż poza nimi w bigosie znaleźć można także grzyby, śliwki, cebulę oraz przyprawy. Ja do przygotowania bigosu używam mieszanki kapusty kiszonej i kapusty świeżej, w proporcjach pół na pół. Myślę, iż większość z Was robi podobnie. Jeśli chodzi o wybór mięs, które dodać można(...)kilka dni, co najmniej przez dwa. Bigos podaję na obiad lub jako gorące danie na imprezach. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Bigos z kapusty Składniki na bigos. 80 dkg kapusty kiszonej 80 dkg kapusty świeżej 40 dkg kiełbasy wędzonej np. śląskiej 20 dkg wędzonego boczku 10 dkg suszonych śliwek wędzonych 2 dkg suszonych grzybów

MeCooks
Czerwona kapusta zasmażana 77

Czerwona kapusta zasmażana Pyszna zasmażana czerwona kapusta, zobacz jakie to proste zrobić czerwoną kapustę na ciepło. Klasyczny przepis na modrą kapustę do obiadu. Czerwona kapusta zasmażana jak zrobić? Z czym podawać czerwoną kapustę na ciepło? Przepis na kapustę zasmażaną jest prosty, potrawa ma jeszcze jedną ważną zaletę. Kapustę czerwoną można usmażyć dzień wcześniej i przechować w lodówce. Nie traci(...)smaku, a wręcz przeciwnie czerwona kapusta do obiadu jest jeszcze smaczniejsza. Czerwona kapusta na ciepło Czerwona kapusta na ciepło inaczej mówiąc, a raczej pisząc modro kapusta zasmażana. Jest to przepis na kapustę typową dla Kuchni Śląskiej i Wielkopolskiej. Są przepisy na kapustę czerwoną z jabłkiem, rodzynkami lub innym dodatkiem. Modro w wersji podstawowej to trzy składniki plus przyprawy. Kapusta modra

Dieta moja pasja
Kolorowe łazanki 94

Łazanki z kapustą to danie, które miło wspominam z dzieciństwa. Chcę Wam dziś zaproponować przepis na łazanki w wersji zdrowszej i bardziej kolorowej: z czerwoną kapustą, marchewką i jarmużem. Łazanki to danie, które kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią polską. Faktycznie, w staropolskich książkach kucharskich łazanki są obowiązkową pozycją na liście przepisów. Jednak danie to oryginalnie nie pochodzi wcale(...)lazania: “te łazanki” to inaczej “te lazanie”. Co ciekawe, wbrew popularnemu mitowi, Bona Sforza wcale nie sprowadziła do Polski włoszczyzny. Warzywa takie, jak kalafior czy kapusta pojawiły się w naszym kraju za sprawą włoskich imigrantów dużo wcześniej, zanim panowanie objęła królowa Bona. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj . Jak zrobić łazanki? Łazanki to po prostu ciasto

Wiszniówka
Indyk w kapuście 85

Indyk w kapuście jest zdrowym i pożywnym jednogarnkowym daniem obiadowym. Kapusta i mięso z indyka sprawiają, że posiłek jest nie tylko sycący, ale i zdrowy. Pierś z indyka jest chudym i lekkostrawnym mięsem. Do indyka w kapuście wykorzystałam tym razem pierś, ale świetnie sprawdzi się również udziec. Jeśli użyte mięso będzie razem ze skórą, to danie stanie się również bardziej(...)kaloryczne. Połączenie kapusty z nawet nieco bardziej tłustym kawałkiem mięsa i przyprawami sprawia, że powstałe danie jest lepiej trawione. Wiadomo przecież, że jedzenie kapusty może nawet odchudzać. Z przypraw do kapusty zawsze dodaję kminek, dzięki niemu kapusta traci swoje właściwości gazotwórcze. Ostatnio również odkryłam smak kminu rzymskiego, jednak tak, jak i kminek, należy go stosować z umiarem, gdyż dodany

Kuchcik gotuje
Surówka z młodej kapusty z sosem czosnkowym 471

Robisz obiad mięsny i nie masz pomysłu z jaką surówką go podać? Może sięgniesz po pyszną surówkę z młodej kapusty białej. Surówka z młodej kapusty z sosem czosnkowym Biała kapusta do kupienia jest już z tego sezonu. Plusem takiej młodej kapusty jest to, iż jest ona delikatniejsza i bardziej miękka od tej, która leżakuje przez zimę. Z takiej młodej kapusty(...)tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z młodej kapusty. 50 dkg młodej białej kapusty 1 duża marchew mały pęczek natki pietruszki 1 mała papryka czerwona 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju słonecznikowego

mecooks
Kapusta z grochem 155

Szukacie sprawdzonego przepisu na kapustę kiszoną z grochem? Jeśli tak to musicie wypróbować przepis, który mam dla Was w poście poniżej. Kapusta kiszona z grochem Gotowana, kiszona kapusta z dodatkiem grochu jest u mnie w domu jednym z obowiązkowych dań na wigilijnym stole. Niektórzy zamiast grochu sięgaja po grzyby. Ja z grzybami podaję barszcz biały pewnie dlatego też nie chcę(...)dodawać również i do kapusty. Do przygotowanej przeze mnie kapusty nie robię ani zasmażki ani nie podbijam jej w żaden inny sposób mąką. Serwuję ją jedynie okraszoną masłem z cebulką. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne

mecooks
Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną 108

Planujesz zrobić na Święta danie z kapustą kiszoną i nie wiesz co miałoby to być? Może skusisz się na kruche ciasto z nadzieniem mięsno-kapuścianym? Kruche ciasto z mięsem i kapustą kiszoną Oczywiście jest to tylko jedna z moich nielicznych propozycji dania, które przygotowałam dla Was przed tymi nadchodzącymi Świętami. Udało mi się “wykopać” dwa słoiki domowej kapusty(...)kiszonej, które dostałam od mamy. Wystarczyło mi akurat na ciasto i na inne danie z kapustą kiszoną właśnie, na które wkrótce opublikuję dla Was przepis. Moja mama kisi kapustę z dodatkiem marchewki i kminku. Pamiętam, że dawno, dawno temu nie dodawała do kiszenia kapusty żadnego z tych składników, ale ostatnimi laty trzyma się tylko i wyłącznie wariantu z marchewką

mecooks
Łazanki z kapustą, pieczarkami i boczkiem 250

moim domu rodzinnym, nie wiem czemu, ale nie robiło się łazanek, przynajmniej w takiej formie, z dodatkiem kapusty i grzybów dowolnego rodzaju. Łazanki o ile były używane, lądowały w zupie. Czemu? Nie wiem. Szkoda, bo łazanki jako danie, tak naprawdę poznałam dopiero po przeprowadzce do Krakowa. W grudniu, przed Świętami, mieliśmy z mężem taką łazankową jazdę, w oczekiwaniu na pierogi(...)kapustą i grzybami, że jedliśmy łazanki coś koło 5 dni z rzędu. Łazanki z pieczarkami, łazanki z kapustą i pieczarkami aby zakończyć łazankami z kapusta i suszonymi grzybami. Dzisiaj łazanki z kapustą i pieczarkami oraz dodatkiem boczku. Możecie spokojnie je robić bez boczku, bo ten boczek to taki mój wymysł na wykorzystanie resztek wędliny. Ja do łazanek dodaję kapustę kiszoną

Mieszam w Garnku
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 171

blogu jest już przepis na czerwoną kapustę duszoną bez tłuszczu, przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały(...)dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki na maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 436

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia.Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło.Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki:Farsz:nieduża główka kapusty(...)smażenia (ok. 50 g)sól pieprzCiasto:600 g mąki pszennej250 ml mleka100 g masła2 żółtkacałe jajko łyżeczka cukru25 g drożdżypół łyżeczki solijajko + odrobina mlekakminek lub czarnuszkaDrożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości

Słodka Strona
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami 202

prawdziwków)2 małe lub 1 duża cebula3 ziela angielskie2 liście laurowebułka tartałyżka olejusól, pieprzNa ciasto:150 g mąkigorąca woda (ok. 80 stopni)sólPrzygotowanie:Do miski odlewamy wodę z kapusty, a ją samą kroimy dosyć drobno i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W mniejszym garnuszku umieszczamy grzyby zalane wodą. Do kapusty dolewamy wodę od niej (jeśli(...)jest mało to dolewamy trochę zwykłej) i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy pilnując by na dnie cały czas była woda, a kapusta się nie przypaliła. Grzyby gotujemy ok. 30 minut aż zmiękną. Następnie siekamy je dosyć drobno i wraz z wodą z gotowania dodajemy do kapusty. W międzyczasie na łyżce oleju smażymy cebulę posiekaną w drobną kostkę i także

Zakręcony Widelec
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 189

bulion ,a ostatecznie użyłam cydru ( nie mylić z winem jabłkowym) zamiast calvadosa , jednak już bez rozcieńczania.Bardzo polecam ten sposób.Cydr sprawdził się również jako dodatek do duszenia czerwonej kapusty i pieczonych jabłek,także napoczętą butelkę zużyjecie w mig.Nie chcialabym przynudzać,ale jedno slowo jeszcze o gęsim smalcu.Ma on silne dzialanie rozgrzewające i od wieków jest stosowany jako naturalna maść(...)stronę.Mięso jest ponoć wówczas niezwykle mięciutkie.Dziesieć minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i w temperaturze 200°C i dopiec uda , tak by skóra stała się chrupiącaPrzygotowanie czerwonej kapusty duszonej w cydrze:Muszę przyznać,że to najlepsza czerwona kapusta jaką jadłam.Niezwykle delikatna w smaku i winna.Dzięki duszeniu w cydrze nie wymagała dodatku octu.Goździki nadały jej charakterystycznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą 385

Zapraszam dzisiaj na pyszną i bardzo prostą do przygotowania zapiekankę z ziemniakami, mięsem mielonym i kiszoną kapustą. Przepis na zapiekankę znalazłam u Agaty na blogu. Nie trzymałam się dosłownie przepisu jak ją przygotowywałam. ale nie sądzę, żeby wpłynęło to znacznie na jej smak. Wykorzystałam -do przygotowania jej- już ugotowane ziemniaki, z których miałam przygotować coś innego ale ostatecznie zmieniłam zdanie(...)zamiast obgotowania kapusty to ją przesmażyłam… jak szaleć to szaleć…;) Zapiekanka okazała się jednak całkowitym sukcesem, bo smakowała wszystkim bez wyjątku. Na pewno warta powtórzenia! To danie idealne na jesienną słotę czy zimowe dni Zapraszam więc, oto pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kapustą kiszoną…:)Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustąSkładniki :mięso mielone- najlepiej

UgotujmyTo.pl
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 155

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu.   Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz(...)cukru łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę. Drobno kroimy kapustę kiszoną i szatkujemy czerwoną kapustę. Obie kapusty dodajemy do cebuli i smażymy wszystko razem kilka minut. Do kapusty dodajemy żurawinę i podlewamy szklanką wody. Dusimy do momentu, aż kapusta będzie

Smakowity Blog Kulinarny
Kiszona kapusta w słoikach. 99

Kapusta kiszona jest bardzo prosta do zrobienia. Może ją zrobić każdy, nawet  jeśli nie ma miejsca do przechowywania. Można robić ją na bieżąco i po ukiszeniu  trzymać w lodówce.  Domowe kiszonki są bardzo zdrowe dlatego warto je robić samemu.  Kapusta kupiona w sklepie, często jest zakwaszana octem. Zawsze jesienią kisimy kapustę w beczce, ale po ukiszeniu(...)słoikach.  Jedna główka, około 2,5 kg, to 2 słoiki 900 ml. i jeden 700 ml.  Słoiki napełnione do 3/4 wysokości.  Składniki: 1 główka białej kapusty 1 marchewka (niekoniecznie) sól 20 g. na 1 kg. poszatkowanej kapusty  Wykonanie: Główka kapusty którą kupiłam ważyła niecałe 2,5 kg.  Najpierw należy usunąć wierzchnie liście, przekroić i usunąć

Agusiowe smakołyki
Młoda kapusta z boczkiem 86

Młoda kapusta z boczkiem to dodatek do obiadu, który jest gotowy bardzo szybko. Ja uwielbiam wszelkie wariacje potraw z dodatkiem młodej kapusty np. bigosy, kapusty zasmażane, ale również surówki z młodej kapusty. Młoda kapusta zasmażana z boczkiem smakuje najlepiej jako dodatek do młodych gotowanych ziemniaków, ale również świetnie smakuje ze świeżą kajzerką lub grubym kawałkiem świeżego wiejskiego chleba z masłem(...)Polecam również spróbować mój przepis na bigos z młodej kapusty z dodatkiem sporej ilości mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z boczkiem – Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 200 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 200 ml bulionu warzywnego bądź wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny czubata łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle

To Musisz Wiedzieć
Kiszona kapusta z marchewką – przepis 100

Kiszona kapusta z marchewką Kiszonki, kiszone warzywa to produkty pełne wspaniałych dla nas wartości. Są bogactwem m.in. witamin B i C a powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego pobudzają trawienie, regulują prace jelit. Kiszona kapusta ma również działanie przeciwwirusowe, wzmacniające odporność. Kiszona kapusta usprawnia metabolizm, jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca Uwielbiam ogórki kiszone, choć(...)robimy latem, za to kiszoną kapustę czy sok z kiszonych buraków właśnie teraz – mega zdrowe i tanie. Poniżej przedstawiam Wam przepis na domową kapustę kiszoną w wersji z marchewką. Jedyne co potrzebujemy to kapusta, marchew i sól. Jeśli lubicie, możecie dodać tu jeszcze kminku. PRZEPIS KISZONA KAPUSTA Z MARCHEWKĄ Składniki: 2 kg kapusty białej 1 duża marchewka sól kamienna

Dorota Smakuje
Kiszona kapusta czerwona 99

Kiszona kapusta czerwona Kiszonki, kiszone warzywa to produkty pełne wspaniałych dla nas wartości. Są bogactwem m.in. witamin B i C a powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego pobudzają trawienie, regulują prace jelit. Kiszona kapusta ma również działanie przeciwwirusowe, wzmacniające odporność. Kiszona kapusta usprawnia metabolizm, jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca Uwielbiam ogórki kiszone, choć te robimy(...)latem, za to kiszoną kapustę czy sok z kiszonych buraków właśnie teraz – mega zdrowe i tanie. Poniżej przedstawiam Wam przepis na domową kapustę kiszoną w wersji klasycznej. Jedyne co potrzebujemy to kapusta i sól. Jeśli lubicie, możecie dodać tu jeszcze kminku. PRZEPIS KISZONA KAPUSTA CZERWONA Składniki: 2 kg czerwonej kapusty sól kamienna – ok 2 łyżki Jak zrobić kiszoną kapustę czerwoną

Dorota Smakuje
Kapusta z grochem – stary sprawdzony przepis 141

Tradycyjne danie, które warto przygotować wcześniej, ponieważ doskonale przechowuje się w lodówce, To kapusta z grochem , bo o niej mowa i nasz stary sprawdzony przepis! Do przygotowania tego wyjątkowego dania potrzebne będą kilogram kiszonej kapusty, pół kilograma grochu, cebula, masło, cukier oraz przyprawy. Kapusta z grochem to staropolska postna potrawa wigilijna. W wierzeniach ludowych symbolizowała obfitość, urodzaj i bogactwo oraz(...)witalność. Kapusta z grochem dzięki dodatkowi masła, staje się bardzo aksamitna i kremowa. A jej maślanemu smakowi nie dorówna żaden inny tłuszcz. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na kapustę. Min. na postną kapustę z grzybami , wyjątkowy kapuśniak z kaszą jęczmienną , oraz kapustę „bidulę „. Polecamy też pyszną kapustę z grzybami i makaronem. Kapusta z grochem – stary

Kuchnia Na Wypasie
Modra kapusta 99

dwie szkoły robienia modrej kapusty: śląska i wielkopolska. W wersji śląskiej do kapusty dodawany jest podsmażony boczek a w wersji wielkopolskiej jabłka. Ja lubię obie wersje tejże kapusty i robię je u siebie w domu naprzemiennie. Kapustę modrą podaję jako dodatek do pieczonych mięs (kaczki, karkówki, rolad) oraz do mięs w sosie. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz(...)Facebook:  MeCooks Gotowana kapusta czerwona Składniki na modrą kapustę. 1 kg czerwonej kapusty 2 łyżki octu jabłkowego 10 dkg cebuli 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 2 łyżki masła klarowanego albo oleju słonecznikowego 25 dkg jabłek 2,1 l wody 1 łyżeczka cukru kryształu Jak zrobić modrą kapustę. Cebulę pokroić

MeCooks
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I MARCHEWKĄ 156

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki fot. Moja Książka Kucharska Przepis na surówkę z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką do obiadu. Pyszna surówka do obiadu z kapusty kwaszonej, z marchewką i jabłkiem. Surówka z kapusty na słodko, doprawiona cukrem i olejem. Prosty przepis na surówkę obiadową z kiszonej kapusty i marchewką. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go ! Polecam(...)przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie surówki z kiszonej kapusty i marchewki do obiadu. Surówka z kiszonej kapusty i marchewki obiadowa fot. Moja Książka Kucharska Składniki na surówkę z kiszonej kapusty i marchewki obiadową: 0,5kg białej, kiszonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru szczypta soli Surówka z kiszonej kapusty i marchewki przepis. Przygotowanie surówki

Moja Książka Kucharska
PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne 154

Pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami. Pyszne, tradycyjne pierogi ze słodkiej kapusty, pieczarkami, cebulką i jajkiem na twardo, doprawione koprem, wędzoną papryką i ziołowym pieprzem. Postne pierogi na wigilię. W dawnej kuchni polskiej do pierogów ze świeżej kapusty dodawano posiekane jajka ugotowane na twardo oraz świeży koperek. Smak(...)pierogów uszlachetniano niekiedy dodatkiem z wędzonych śliwek. Dzisiaj powszechnym dodatkiem do pierogów z białej kapusty są pieczarki, a w sezonie inne świeże grzyby . Farsz pierogowy jest wówczas bardziej intensywny i ciemniejszy. Bardzo delikatne w smaku i uwielbiane przez dzieci będą pierogi bez dodatku grzybów, papryki i ziołowego pieprzu. Jak robi się pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami wigilijne- wypróbowany przepis

Moja Książka Kucharska
Surówka z kapusty – czerwona czy modra 268

Surówka z kapusty…Właściwie to jakiej nazwy używacie, czerwona kapusta czy modra? Przyzwyczaiłam do nazwy czerwona kapusta, bo tak też i jest zwana po szwedzku. Po 26-u latach w Szwecji spolszczam wszystko co się da, ale u nas w domu faktycznie ta kapusta zawsze była czerwona. Moja mama zawsze robiła surówkę z kapusty. Prosta tradycyjna surówka z jabłkiem(...)cebulą, marchewką i oczywiście czerwoną kapustą. Polewana dressingiem z oliwy lub wymieszana z majonezem. Zawsze pyszna! Duża miska wypełniona po brzegi drogocennymi warzywami. Podobnie jest u mnie w domu. Obiad zaczynam od przygotowania surówki. Kapusta koniecznie musi być drobno pokrojona, najlepiej przy pomocy kuchennego robota. Surówka z kapusty zajmuje pół talerza, a ta świetnie pasuje do ryby jak i mięsa

codojedzenia
Kapusta kiszona w domowym zaciszu 380

Kiszona kapusta jest chyba jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników kulinarnych na całym świecie. Albo ją kochasz albo jej nienawidzisz. Albo jesz ją garściami, albo nawet nie możesz na nią patrzeć. Nigdy nie spotkałam się z rekacją „pomiędzy”. „Pomiędzy” rozpoczyna się, kiedy w grę wchodzi proces zakwaszania kapusty. To pozornie „prostackie” warzywo ma bowiem swoją „duszę(...)najbardziej „wyrafinowana” kapusta kiszona (wiem, że to brzmi jak oksymoron!) jest naturalnie fermentowana, tak jak wino. Zachowuje ona głęboki, ziemisty profil smakowy, naturalną chrupkość zielonej kapusty i bardzo zbalansowaną kwasowość. Masowo produkowana kiszona kapusta często nie jest naturalnie fermentowana. Przemysłowy dodatek, który przyspiesza proces zakwaszenia powoduje, że staje się ona kwaśna jak ocet i maziowata w teksturze. Rzadko

Jem więc Jestem
Kapusta z grochem i grzybami 315

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Składniki:2 kg kiszonej kapusty0,5 kg grochu łuskanego2 cebule10 dag suszonych grzybów1 łyżka kminku całegosól, pieprz, cukierolej do smażenia4 liście laurowe6 kulek ziela angielskiegoGroch zalewamy wodą  i pozostawiamy najlepiej(...)Grzyby zalewamy zimna woda i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około 1 godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszona kapustę płuczemy w zimnej wodzie a następnie siekamy ją. Następnie gotujemy w osobnym garnku z listkami laurowymi, zielami angielskimi i kminkiem. Cebulę kroimy w kostkę, a grzyby w paseczki

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 253

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Wczoraj zaserwowałam ją na Wigilii blogerskiej. I znalazła swoich amatorów do tego stopnia, że musiałam się nią podzielić także na wynos. No i dobrze! Choć kocham kapustę to jednak zbyt skutecznie działa na perystaltykę(...)Grzyby zalewamy letnią wodą i czekamy około pół godziny żeby się namoczyły. Następnie gotujemy groch około do godziny aż do miękkości. Ale nie może być rozgotowany. Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie (żeby nie była zbyt kwaśna) a następnie siekamy. Potem gotujemy w osobnym garnku w małej ilości wody z listkami laurowymi, zielami angielskimi i kminkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na surówki 428

zdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze śmietaną i jajkiemSałata z dressingiem jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowymSałata z marynowaną fasolkąSałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselnaSurówka wielowarzywna z kapustą pekińską Surówka z buraczka ze słonecznikiem Surówka z czerwonej kapusty(...)ISurówka z czerwonej kapusty IISurówka z czerwonej kapusty z chrzanemSurówka ze świeżego szpinaku z pomidorem Surówka z kalarepy ISurówka z kalarepy IISurówka z kalarepy III Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Surówka z kapusty pekińskiej z lubczykiem Surówka z kapusty pekińskiej z marchewkąSurówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki  Surówka

Kuchnia domowa Ani
Żeberka w kapuście 146

Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:) A wyglądając za okno można śmiało przygotować sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba(...)jest niestety zbyt dietetyczne, ale wyjątkowy smak i delikatność mięsa rekompensują z nawiązką nadprogramowe kalorie. Przyjemność dla podniebienia jest nie do opisania. Zapraszam na tradycyjne żeberka w kapuście…:)Żeberka w kapuście – składniki:1 kg żeberek1 kg kapusty1-2 cebulesól, pieprz, papryka, majeranek, kilka listków laurowychtłuszcz do smażenia (u mnie smalec) 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić

UgotujmyTo.pl
Schab ze śliwką na kapuście 182

Pyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :)SKŁADNIKI600g schabu bez kości100g wędzonego boczku300g kiszonej kapustyok 15 sztuk suszonej śliwki2 jabłka2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekolej do smażeniaPRZYGOTOWANIECebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, Dodajemy kapustę, jabłka i suszone śliwki do boczku(...)małym ogniu. W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami. Pyszny schab z kapustą i śliwką

Moje Kuchenne Rewelacje
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 186

się za każdym razem urozmaicać, dodając inne niż standardowe przyprawy. Chrzan, musztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki(...)jajko,3 spore garście brązowego ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt duża główka włoskiej kapusty,odrobina oleju do obsmażenia gołąbków.Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykroić ewentualne zbędne ścięgna czy żyłki. Pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania