kapustą - 19268 przepisów (strona:10/1285)

Gołąbki z młodej kapusty 45

Gołąbki z młodej kapusty robi się tak samo, jak tradycyjne gołąbki z białej kapusty. Jedyną różnicą stanowi tu rodzaj kapusty, której liście zawijamy w farsz mięsno-ryżowy. Młoda kapusta jest miękka, dlatego nie należy jej długo gotować, aby liście się nie porozrywały podczas zawijania gołąbków. Ja gołąbki z młodej kapusty , jak i te z białej zapiekam w piekarniku z dodatkiem(...)śmietanki, tak zawsze robiła moja babcia i mama. Jednak można też je ułożyć ciasno w garnku i dusić pod przykryciem na kuchence. Gołąbki z młodej kapusty świetnie smakują z sosem pomidorowym. Jest to pyszna propozycja na obiad w sezonie wiosenno-letnim, kiedy pojawia się młoda kapusta. Gołąbki z młodej kapusty też są dobre podsmażone z masłem na patelni

Danka Pichci
Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku 360

Poznaj sprawdzony przepis na gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem zarumienione w piekarniku. To danie na które czekam cały rok. Pyszny farsz z mięsa, ryżu i cebulki zawijam w liściach młodej kapusty, zalewam wywarem i piekę. Podaję polane sosem pomidorowym. Liście młodej kapusty są elastyczne, nie pękają i łatwo się zwijają. Gołąbki z piekarnika są miękkie i wbrew(...)pozorom szybkie w przygotowaniu. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Ilość porcji gołąbków zależy od wielkości użytych główek kapusty. U mnie wyszło ponad 20 pysznych gołabków. 2 główki młodej kapusty (ewentualnie 1 duża) 1 kg mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 jajk0 200g ugotowanego ryżu 2 cebule średniej wielkości przyprawy do smaku: 2-3 łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki świeżo

Ania gotuje
KUCHENNA APTEKA #23 - KAPUSTA KISZONA 108

Kapusta kiszona w kuchni polskiej gości od bardzo dawna i stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań. Jednak warto mieć też na uwadze, że ta zwykła kiszona kapusta, którą znamy od dziecka ma wiele właściwości zdrowotnych, bo to bogactwo witamin i minerałów. Powstaje ona w procesie fermentacji mlekowej, podczas której cukry zawarte w kapuście przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym(...)związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Proces kiszenia zachodzi na skutek działalności bakterii mlekowych. I to właśnie dzięki bakteriom kwasu mlekowego kapusta kiszona ma dobroczynny wpływ na jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacnia odporność organizmu. Warto wiedzieć, że w sklepach coraz częściej kapustę kiszoną zastępuje kwaszona, która ma niewiele wspólnego z kiszonkami... Pamiętajmy - kiszonki to najlepszy probiotyk i powinny się

Kuchnia MagdaLeny
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, wigilijne 121

Pierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najlepsze, tradycyjne postne pierogi z kiszonej kapusty z grzybami i podsmażoną cebulką. Pyszne wigilijne pierogi z kapustą. Jak się robi pierogi z kapustą i grzybami - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na wigilijne pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam(...)składniki i przyprawy na pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na pierogi z kapustą: Na ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła szczypta soli farsz na pierogi z kapustą i grzybami: ok. 0,5 litra kwaszonej kapusty 4 kapelusze suszonych grzybów (najlepiej borowików) 1 szklanka mleka do namoczenia

Moja Książka Kucharska
Młoda kapusta – szybki przepis na młodą kapustę 121

Młoda kapusta… uwielbiam, podobnie jak botwinkę, dymkę i wszystko co wiąże się z wiosną i rozkwitającymi kolorami straganami na bazarkach. Każdy tydzień wiosny przynosi praktycznie coś nowego I jak tu nie czekać z wywieszonym językiem? Dzisiaj zapraszam na młodą kapustę w wersji ekspresowej. Robi się ją naprawdę szybciutko. To taka kapusta, jaką robił mój tata i jaką pamiętam(...)dzieciństwa. Z młodymi ziemniaczkami, górą kopru, prawdziwym zsiadłym mlekiem…no dobra i czasem chrupiącym mieloniaczkiem Młodych kapust w swoim życiu jadłam wiele, a raczej wykonań młodych kapust, bo tutaj podobnie jak przy bigosie, co gospodyni, to inny przepis. Ja nie upieram się, że moja kapusta jest najlepsza, ale jest z tych lżejszych, szybka do zrobienia i po prostu smaczna

Mieszam w Garnku
DOMOWA KISZONA KAPUSTA Z BURAKIEM 163

naszej kuchni ostatnio bardzo kapuściano. Wczoraj umieściłam przepis na surówkę z kapusty czerwonej, a dziś dzielę się naszym domowym hitem - kiszoną kapustą z buraczkiem. Specem od fermentacji w naszej rodzinie jest mój mąż. Oprócz kiszonej kapusty zajmuje się też przyrządzaniem kambuchy (przepis wkrótce). Osobiście zajmuję się kiszeniem jedynie ogórków i to tylko w sezonie ogórkowym. Moje zapasy się dawno skończyły(...)więc o zdrową florę bakteryjną naszych jelit dbają teraz "mężowe" kiszonki. Nasza córka potrafi zjeść na raz pół litrowego słoika kiszonej kapusty z buraczkiem i prosi o więcej. Zachwyt tak małego dziecka nad domową kiszonką jest chyba najlepszą motywacją do jej przyrządzania. Pamiętajmy, że większość takich ze sklepu nie jest fermentowana, lecz kwaszona w occie i pasteryzowana, co pozbawią

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bigos postny z kiszonej kaspusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. 344

Bigos z wielką ilością kiszonej kapusty, z niewielkim dodatkiem białej kapusty, z sezonowymi warzywami okopowymi oraz z jabłkami. Wyśmienity, kwaśny, bardzo aromatyczny. Jest to bigos bez grama tłuszczu, bardzo zdrowy, esencjonalny dzięki zgrillowanym warzywom, z przebijającą nutą słodyczy, a to za sprawą dodanych jabłek. Z duża ilością przypraw. Na jesienne czy zimowe dni jest idealny, świetnie rozgrzewa od wewnątrz(...)już wyziębione postem organizmy. Można jeść go przez cały dzień, ja raz zrobiłam sobie bigosowy dzień, i to bez żadnych rewolucji żołądkowych dzięki dużej ilości kminu rzymskiego. Kapusta zarówno biała, jak i czerwona, stanowi bogate źródło witamin C, E i K oraz potasu. Zawiera beta - karoten, błonnik, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Kapusta zawiera dużo indoli, substancji

Naturalna Kuchnia
Łemkowska kapusta duszona z kminkiem 139

Dzisiaj kolejny raz będę próbowała Was przekonać do prostych tradycyjnych potraw Podkarpacia. Kapusta duszona z kminkiem jest daniem łemkowskim, ale jadało (i jada) się ją na całym Podkarpaciu. Taką kapustę znam z domów moich ciotek i mojej babci. Niemal identyczny przepis można znaleźć również wśród przepisów Terezy Kyszczak w  „Tradycijni łemkiwśki strawy”. Polecam jako dodatek do mięs, albo(...)przykład do hreczanyków (przepis na nie już wkrótce na blogu). Składniki: 1 kg kapusty kiszonej (niżej info dlaczego kiszonej, a nie kwaszonej) 2 cebule 3 łyżki masła 3 łyżeczki kminku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka pieprzu sól do smaku Kapustę wypłukać pod zimną, bieżącą wodą, odcisnąć i pokroić nieco drobniej. W garnku z grubym dnem zagotować około 2 szklanki wody

Trzeci talerz
Kapusta z grochem i grzybami 318

Kapusta z grochem i grzybami... Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta. Dodatek grochu i suszonych grzybów. Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia. Smacznego! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 2 cebule; 200 g grochu łuskanego; 125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli; 1 łyżeczka cukru; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; Sól(...)moczyć przez noc. Następnego dnia grzyby ugotować w tej samej wodzie (w razie potrzeby dolać trochę wody). Ugotowane grzyby odcedzić (wywar z gotowania grzybów zostwaić) i pokroić.  Kapustę przepłukać (jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać), odcisnąć, pokroić, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie, ugotowane grzyby i gotować na małym

Gospodyni Miejska
Duszona kiszona kapusta 35

Coś pysznego. Dodatkowo prostego, bardzo domowego. Duszona kiszona kapusta kojarzy mi się z moimi teściami. Od nich mam też dzisiejszy przepis, który musiał (no musiał) pojawić się na blogu. Parę dni temu umówiliśmy się z rodzicami na obiad. My przyczłapaliśmy do nich z pieczoną karkówką. Rozmawiałam wcześniej z mamą co zrobię i co by do tego pasowało. Stanęło na kiszonej(...)kapuście. Ja byłam przekonana, że chodzi o surówkę, mama w domyśle miała duszoną. I całe szczęście, że na domyśle się skończyło. Jak tylko weszłam do domu i poczułam zapach gotowanej kapusty, od razu pomyślałam, że jestem w odpowiednim miejscu. Od razu zaczęłam pytać jak zrobić, co dodać. I oczywiście się okazało, że smalec, że boczek. No pewnie, że smalec

Kardamonovy
Kiszona czerwona kapusta 26

Podobno kapustę powinno się kisić do 1 listopada. Wielokrotnie o tym czytałam. Dziś jest parę dni po tym terminie, a kapusta w słoiku radzi sobie całkiem dobrze. Pachnie i smakuje też ok. Nastawiłam ją 4 dni temu i wszystko idzie w dobrym kierunku. Zobaczymy za parę dni (tfutfu). Pierwszą kapustę ukisiłam jakiś miesiąc temu. Oesu… wyszła przepyszna. Może(...)kwestia szczęścia, może pochodzenie kapusty (którą przywieźliśmy z Podlasia), a może tak po prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał w 10. To był chyba najlepszy barszcz, jaki udało mi się kiedykolwiek ugotować. Zupę

Kardamonovy
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka 66

Surówka z kiszonej kapusty. Surówka z kiszonej kapusty       Przepyszna surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulą i jabłkiem. Chrupiąca, słodko-kwaśna. Jest świetnym dodatkiem do smażonej ryby ( przepis tutaj>>> ), albo panierowanych kotletów z kurczaka z parmezanem ( przepis tutaj>>> ). surówka z kiszonej kapusty jest bardzo prosta do zrobienia jest świetnym dodatkiem(...)dań mięsnych i rybnych każdy składnik doskonale do siebie pasuje, surówka jest pyszna i aromatyczna Surówka z kiszonej kapusty      Szybka i bardzo smaczna surówka z kiszonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty, zaś składniki niedrogie i łatwo dostępne. Dodatek cebuli sprawia, że surówka z kiszonej kapusty jest ostrzejsza i wyraźniejsza w smaku. Zamiast

Moja Książka Kucharska
Kapusta z grochem wigilijna 52

Tradycyjna kapusta z grochem jak się gotuje Jak się gotuje kapustę z grochem? Postna kapusta bez grzybów i mąki to obowiązkowa potrawa na niejednym wigilijnym stole. Biała kapusta z grochem czy kapusta kiszona? Pyszna tradycyjna kapusta z grochem, od lat ten sam sprawdzony przepis na wigilijną kapustę. Kapusta z grochem z przepisu Babci, to prosta potrawa, która kojarzy się głównie(...)Wigilią, a szkoda. Taki przepis na kapustę doskonale smakuje o każdej porze roku. Stary przepis na kapustę wciąż wyprzedza te nowoczesne i wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez tej prostej potrawy. Na Blogu znajdziesz wiele przepisów z kapustą tych tłustych wypasionych i tych chudych, lekkich. Można przygotować kapustę z grochem i boczkiem, kiełbasą, kapustę z ziemniakami czy z grochem

Dieta moja pasja
Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami – prosty przepis 156

Przepis na łazanki z młodej kapusty z pieczarkami to pomysł na lekki i dość szybki w przygotowaniu obiad. Łazanki zrobione z tego przepisu są wegańskie. Jak zrobić łazanki z pieczarkami? Aby przygotować łazanki, należy posiekaną młodą kapustę ugotować do miękkości w wodzie. Następnie kapustę odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Oddzielnie gotujemy makaron i podsmażamy pieczarki z cebulą. Na koniec(...)wszystkie składniki łączymy i doprawiamy przyprawami oraz ziołami. Przepis na łazanki z młodej kapusty krok po kroku Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami Via Gusto Przepis na łazanki z młodej kapusty z pieczarkami to pomysł na lekki i dość szybki w przygotowaniu obiad. Łazanki zrobione z tego przepisu są wegańskie. Jak zrobić łazanki z pieczarkami?… Drukuj Proporcje

Via Gusto
Kurczak pieczony na młodej kapuście 56

Bardzo aromatyczny kurczak pieczony na młodej kapuście w naczyniu żaroodpornym, to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Kto z nas nie lubi dań jednogarnkowych, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni? W tym przepisie po wstępnym przygotowaniu składników, wystarczy 45 minut, aby mieć gotowy obiad! Rezultatem jest soczysty kurczak o chrupiącej skórce oraz aromatyczna, delikatna młoda kapusta w pysznym, zredukowanym(...)zagęszczonym sosie! Ten przepis polega na przygotowaniu pysznego dania ze składników, które akurat masz w spiżarni i lodówce. Dlatego udka z kurczaka na młodej kapuście , to świetna propozycja do przystosowania przepisu do własnych potrzeb. Zamiennie możesz dodać więc kapustę włoską lub pekińską. Do dania sprawdzi się również fasola lub groszek z puszki oraz pieczarki. Młoda kapusta świetnie komponuje się również

Kuchnia Na Wypasie
Biała kiełbasa w kapuście 51

Sprawdzony pomysł na pyszne danie z piekarnika, czyli biała kiełbasa pieczona w kapuście. Niezwykle polskie, domowe jedzenie z wykorzystaniem tradycyjnych składników, czyli białej surowej kiełbasy, kiszonej kapusty, wędzonego boczku oraz cebuli. Ta prosta potrawa sprawdzi się nie tylko jako danie na Wielkanoc, ale również wtedy, gdy szukasz pomysłu na sycący obiad. Do składników można wówczas dodać kilka ziemniaków(...)sposób przygotować pełnowartościowy posiłek. Ten przepis na białą kiełbasę w kapuście jest bardzo uniwersalny i w sezonie świetnie sprawdzi się również w połączeniu z młodą kapustą lub kapustą włoską. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby do kapusty dodać pieczarki lub grzyby leśne. Taka wersja też czasem pojawia się na naszym stole. Wiemy też, że wiele osób przepada za wariantem

Kuchnia Na Wypasie
Kapusta z pomidorami i koperkiem 65

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem to propozycja na bardzo szybki i smaczny obiad wegetariański. Kapustę z pomidorami można przygotować z kapusty młodej, włoskiej, pekińskiej, a także w późniejszym sezonie z białej. Lekka, bezmięsna potrawa na szybki i smaczny obiad. Co zrobić z kapusty na obiad? Pomysłów jest wiele, kapusta zasmażana, kapusta z koperkiem, kapusta z grochem. Jednak korzystając(...)sezonu polecam szybkie, lekkie potrawy wegetariańskie i bezglutenowe z młodej kapusty. Jak ugotować kapustę z pomidorami i koperkiem? Co w poniedziałek na szybki obiad? Kapusta z koperkiem Młoda kapusta i koperek to tandem doskonały. Bezmięsne potrawy z kapusty i koperek idealnie do siebie pasują. Kapusta i aromatyczny koperek który podkreśla wiosenne smaki warzywa. Jeśli mamy ochotę na lekki i szybki

Dieta moja pasja
Młoda Kapusta ze Śmietaną i Koperkiem 231

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem Pojawienie się młodej kapusty na targach i w marketach jest oznaką nadejścia wiosny. To bardzo smaczna potrawa wiosenna, którą warto przygotować w swoim domu, puki sezon w pełni. Młoda kapusta to sezonowe warzywo, które posiada wiele cennych właściwości. Podnosi odporność, korzystnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie, dlatego też warto(...)wprowadzić do swojej diety. Wielu osobom kapusta kojarzy się z dodatkiem dużej ilości tłuszczów, boczku i innych zasmażek. Jak to moja babcia mówiła, kapusta dużo tłuszczu przyjmie W dzisiejszych czasach już nie jadą się tak tłusto, jak dotychczas, a większość osób zwraca uwagę na to, co je. Kapusta, którą przygotowałam, jest bardzo smaczna, duszona na wodzie z dodatkiem cebulki smażonej

Przepiski.pl
Tortille z falafelem i surówką z czerwonej kapusty 79

Surówka z czerwonej kapusty wspaniale pasuje do dań typu: zdrowy fast food. Jest bardzo pożywnym składnikiem, z mnóstwem dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Zapraszam Was dziś na tortillę z surówką z czerwonej kapusty, która nasyci, odżywi i wzmocni nasze zdrowie. Czerwona kapusta to warzywo, które nie jest tak popularne, jak na to zasługuje. Dlatego ja, w ramach akcji KALENDARZ SMAKÓW(...)zamiar docenić tę piękną główkę kapusty W tym tygodniu głównym motywem przewodnim moich przepisów będzie właśnie kapusta . To warzywo zimowe, które w styczniu i lutym warto jeść. Serię rozpoczynam od przepisu na czerwoną kapustę, która jest królową wszystkich gatunków kapusty. Czerwona kapusta – przepis na zdrowie Swój purpurowy kolor kapusta czerwona zawdzięcza antocyjanom. Są to związki polifenoli, które mają działanie

Wiszniówka
Pieczone gołąbki z mięsem mielonym i ryżem 92

Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 10 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 110 kcal Najlepsze gołąbki z mieloną wieprzowiną i ryżem, w białej kapuście, polane pikantnym pomidorowym sosem. Tradycyjny przepis na gołąbki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: GOŁĄBKI 400 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 100 g ryżu długiego (1 torebeczka) 2 niewielkie żółte cebule(...)oleju rzepakowego grubo mielony czarny pieprz i sól 1 główka płaskiej białej kapusty do gołąbków SOS POMIDOROWY 300 g pomidorów w puszcze 2 chochelki rosołu dużo mielonego czarnego pieprzu, sól i cukier 1 łyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: GOŁĄBKI W rondelku zagotuj wodę i we wrzątku ugotuj torebeczkę ryżu przez 12 minut. Obie cebulki obierz z łupiny

ProstePesto.pl
Surówka z kapusty – najprostszy przepis 76

Najprostsza i najzdrowsza surówka z kapusty warzywno-owocowa, którą zrobisz w 10 minut. Pyszna, soczysta, chrupiąca i słodka. Surówka z kapusty! Kto jej nie jadł? Każdy jadł, bo to przecież królowa niedzielnych obiadów, dodatek niezastąpiony do schabowych, kurczaków i innych miejsc. Rzecz prosta, bardzo zdrowa, ale chyba nieco zapomniana. Dzisiaj modnie jest jeść kimchi, ale zwykłą kapustę kiszoną to już(...)bardzo. Polecamy super prosty przepis na surówkę z kapusty z dużą ilością marchwi, jabłka i mandarynki. Kapusta jest tu właściwie dodatkiem, jednak najważniejszym. Surówkę z kapusty robi się prosto i szybko: szatkujesz składniki na tarce, mieszasz, dodajesz do przesiekanej kapusty, doprawiasz oleje, solą, czasem cukrem. Smak surówki z kapusty zależy od jakości kapusty właśnie. Nie ma co ukrywać – najlepsza

Niedzielny kucharz
Kiszona czerwona kapusta 70

Podobno kapustę powinno się kisić do 1 listopada. Wielokrotnie o tym czytałam. Dziś jest parę dni po tym terminie, a kapusta w słoiku radzi sobie całkiem dobrze. Pachnie i smakuje też ok. Nastawiłam ją 4 dni temu i wszystko idzie w dobrym kierunku. Zobaczymy za parę dni (tfutfu). Pierwszą kapustę ukisiłam jakiś miesiąc temu. Oesu… wyszła przepyszna. Może(...)kwestia szczęścia, może pochodzenie kapusty (którą przywieźliśmy z Podlasia), a może tak po prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał w 10. To był chyba najlepszy barszcz, jaki udało mi się kiedykolwiek ugotować. Zupa

Kardamonovy
Młoda kapusta z boczkiem 90

Młoda kapusta z boczkiem to sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Łapcie przepis bo tylko teraz w maju i czerwcu na straganach można spotkać młodą kapustę, późniejsza kapusta to już nie jest to co lubię. Przede wszystkim potrawy z młodej kapusty przygotowuje się błyskawicznie. A jej smak zależy od pozostałych składników, które wykorzystacie. Przepisów na młodą kapustę jest tyle(...)jest kucharzy. Gdy pojawia się w maju młoda kapusta, nie ma mocnych abym jej nie kupiła Lubimy młodą kapusty na równi z botwinką i ogórkami małosolnymi. Bardzo lubię jeść i lubię przygotowywać kapustę na boczku wędzonym. Wystarczy kilka składników, chwilka gotowania i pyszna młoda kapusta z boczkiem jest gotowa, prosto i smacznie! Polecam też młodą kapustę z pieczarkami , z koperkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KAPUSTA Z GROCHEM 93

Kapusta z grochem lub groch z kapustą to tradycyjna potrawa wigilijna, bardziej lub mniej znana i popularna w polskich domach. Dla mnie nowość. W rodzinnym domu w święta królowały krokiety z kapustą i grzybami oraz pierogi podawane do barszczu, także bigos podany na bogato do świątecznej pieczeni w Boże Narodzenie. Kto nie jadł, niech spróbuje, kapusta z grochem(...)wersji jest przepyszna! To prosta i szybka potrawa, nie tylko na świąteczny stół. Kapusty z grochem wychodzi cały garnek, można go podzielić dodając do drugiej części np. wymoczone i posiekane suszone grzyby, mięso lub kiełbasę oraz suszone śliwki. Powstaną dwie potrawy polecam! SKŁADNIKI: 1300 g kapusty kiszonej, odciśniętej (u mnie kiszona z marchewką) 400 g łuskanego, suchego grochu, u mnie

Zasmakuj Kuchni
Surówka z czerwonej kapusty i kopru włoskiego 133

takie warzywa, które bez dwóch zdań kojarzą mi się z jesienią. Należą do nich dynia, buraczki i oczywiście kapusta. Jeśli już mowa o kapuście to surówki, zupy i bigosy przychodzą mi od razu na myśl. Surówka z kapusty i kopru Od dani, które w danym momencie robię zależy czy sięgam po kapustę białą czy czerwoną. Biała kapusta jak dla mniej(...)jest daje więcej możliwości. Idealna jest do kiszenia, gotowania czy podawana na surowo. Z czerwoną kapustą jest nieco trudniej. O ile świetnie sprawdzi się kiszona jak w surówkach, to w daniach gorących poza kapustą zasmażaną, jak dla mnie osobiście nie jest już taka dobra jak kapusta biała. Skoro fajnie odnajduje się w surówkach to do surówek właśnie trzeba ją używać

mecooks
Wegańskie kimchi (bez gotowania) 198

Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska z dodatkiem warzyw jest wielkim przysmakiem i tradycyjnym dodatkiem, który Koreańczycy jedzą praktycznie każdego dnia. W Korei uważa się, że kobieta wtedy nadaje się na żonę, jeśli potrafi przyrządzić dobre kimchi. Zdaniem mojego Męża – wielkiego konesera kimchi – ja wspaniale nadaję się na koreańską żonę W moim (nie-koreańskim ) domu jemy kimchi przez cały(...)kilka metod robienia kimchi – w tej wersji w ogóle nie ma w ogóle gotowania, tylko dużo solenia, trochę czekania i miksowania, a później już tylko wmasowywanie sosu w kapustę. Proste i łatwe Kimchi ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych: zawiera zdrową bakterię lactobacilli, ułatwia trawienie i jest naturalnym probiotykiem, bogata w witaminy A, B i C i, jak podają najnowsze

Lamarida.pl
Duszona słodka kapusta 216

całość. Do klasyki w tym zakresie należą prezentowane już przez nas wielokrotnie ratatouille czy leczo , ale jest ich dużo więcej. Wśród nich także dość popularna w Polsce duszona słodka kapusta, najlepiej młoda. Z jednej strony możemy ją zjeść po prostu z pieczywem lub innym podstawowym dodatkiem, ale też podać jako uzupełnienie innych dań, zwłaszcza z wieprzowiny. Pomimo długiej listy składników(...)czynności do wykonania, w rzeczywistości duszona słodka kapusta nie jest trudna, ani nawet specjalnie czasochłonna w przygotowaniu. Dlatego poniższego przepisu nie należy poczytywać za jakoś odstraszający nawet dla początkujących. Jakkolwiek jest więc dość prosty i nie zawiera wyszukanych składników, nie należy traktować go też jako banalnego czy w inny sposób „drugorzędnego”. Kluczowe jest jak połączymy ze sobą nawet proste składniki

Kulinarna Pokusa
Bigos z kapusty mieszanej 234

moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:)Składniki:1 kg kapusty kiszonej1 główka kapusty białej3 laski kiełbasy3 cebulesól, pieprzkoncentrat pomidorowyziele angielskieliść laurowykminek10 suszonych śliwekodrobina ostrej i słodkiej paprykikilka kulek jałowcaSposób przygotowania:1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać ją 2-3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i pokrojone śliwki(...)Gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełniać wodę.2. Białą kapustę poszatkować, włożyć do osobnego garnka, posolić i wlać odrobinę wody, gotować do miękkości. Obie kapusty połączyć.3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Dodać też kminek.4. Kiełbasę pokroić w półplasterki, obsmażyć na rumiano i dodać do kapusty.5. Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy i jeszcze chwilę

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1027

Krokiety z Kapustą i Grzybami to kolejna propozycja idealna zarówno na Wigilijną kolacje jak i pożywny obiad podczas całego roku. Krokiety z Kapustą i Grzybami to nieziemskie połączenie smaków w szczególności dla fascynatów leśnych, aromatycznych grzybów. Bardzo smaczne ciasto na krokiety razem z  przepysznym farszem tworzą danie, któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety z z Kapustą i Grzybami(...)Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka

Słodka Strona
Pierogi z Kapustą i Grzybami 164

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw.Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki:farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików(...)nieduże cebulęmasło do smażeniasól pieprzciasto:600 g mąkiponad szklanka wody (ok. 1 i 1/4)2 łyżki olejuszczypta soliduża cebula + masło na omastę Pierogi z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania:Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody - moczymy przez całą noc.Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 h)Grzyby dusimy

Słodka Strona
Rogaliki z kapustą i grzybami 240

Świąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki , czy krokiety z kapustą i grzybami. Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam. Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki(...)ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię