kapustą - 19268 przepisów (strona:30/1285)

Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka 76

Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka Żeberka zapiekane z kapustą to idealne danie na świąteczny obiad. Do naczynia do zapiekania wkłada się kapustę i obsmażone mięso, po czym całość zapieka się w piekarniku. Równie dobrze danie można przyrządzić w garnku z grubym dnem, dusząc je na wolnym ogniu, choć wymaga ono wówczas mieszania i doglądania. Żeberka zapiekane z kapustą(...)pochłaniają wiele pracy, a smakują wybornie. Na Podkarpaciu przygotowuje się je w dwóch odmianach – z kapustą słodką i z kapustą kiszoną. Zazwyczaj smak kapusty wzbogacany jest podsmażoną cebulą, marchewką i kminkiem. W sezonie letnim dodaje się też do niej świeże pomidory. Tradycją gospodyń z rejonu Dolina Strugu jest zapiekanie żeberek w kiszonej kapuście z dodatkiem marchewki i jabłka, dzięki czemu

Trzeci talerz
Pieczona kapusta z grzybami 75

Pieczona kapusta z grzybami jest aromatyczna, mięciutka, słodka, ale równocześnie kwaskowata za sprawą musztardowo-kaparowego dresingu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Pieczona kapusta z grzybami to może być ciekawa alternatywa dla wigilijnej kapusty – choć jest to wersja dla mocno nieortodoksyjnych ludzi. Z całą pewnością w takiej, pieczonej postaci, kapusta jest znacznie zdrowsza niż duszona(...)przez 3 dni – jak każe tradycja. No i znacznie pożyteczniejsze dla konsumenta są pieczone boczniaki niż najbardziej aromatyczne, suszone borowiki. Pieczona kapusta z grzybami to przepis dziecinnie prosty, do poskładania ze składników jakie masz pod ręką. My do kapusty dodaliśmy ziemniaki, ale można wkroić do niej marchew, albo rzepę. Tu uwaga: jednym z kluczowych składników dania jest sos, w którym

Niedzielny kucharz
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI – ŁĘŻNIE 96

Kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami czy pysznie ciągnącym się serem, wiadomo są znakomite. Dziś dla odmiany wersja iście świąteczna. Kotlety ziemniaczane z kapustą i grzybami tzw. fachowo łężnie. Te kotlety to pyszne, chrupiące ziemniaczki z pysznym kapuścianym, nieco leśnym wnętrzem. INNE PYSZNE ŚWIĄTECZNE PRZEPISY TU NA BLOGU:   SAŁATKA ZIEMNIACZANO ŚLEDZIOWA     SERNICZEK CHAŁWOWY Z CYNAMONEM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI(...)OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM     SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ     PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE   Kotlety ziemniaczane z kapustą i grzybami – łężnie: – Kotlety ziemniaczane w wersji wigilijnej – Idealne, nie tylko na święta – Z pysznym kapuścianym, nieco leśnym wnętrzem – Smaczne i sycące – Pyszne, chrupiące ziemniaczki ILOŚĆ PORCJI: 10 KOTLETÓW CZAS

globuskulinarny
Wegetariańska kapusta zasmażana 92

Czas czytania: 2 min Wegetariańska kapusta zasmażana z suszonymi wędzonymi śliwkami, czerwonym winem i suszonymi bardzo aromatycznymi grzybami. Kapusta jest niesamowicie dobra, a to za sprawą aromatycznych dodatków i mimo że kapusta jest w wersji błyskawicznej, to niewiele ustępuje klasycznie przygotowywanemu bigosowi. Porządny bigos gotować należy nawet przez kilka dni…, a tę kapustę dosłownie chwilkę. Tak przygotowanej kapusty używam(...)pasztecików wigilijnych i pierogów, które wychodzą rewelacyjne. Kapusta zasmażana to również świetna propozycja na obiad z ziemniakami lub z pajdą chleba. Wykorzystajcie ten przepis do zrobienia pysznych pasztecików wigilijnych z ciasta twarogowego . Paszteciki z farszem z kapusty i grzybów mogą zastąpić uszka do barszczu czerwonego . Zaoszczędzi to wam wiele pracy, ponieważ paszteciki są błyskawiczne do przygotowania. Smacznego! Print Wegetariańska kapusta

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem 110

mojprzepisna.pl | Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne, jak i sama(...)kapusta, rzec jasna. Trzeba trochę siły i czasu, szczególnie przy ręcznym szatkowaniu i ugniataniu, ale mój mąż twierdzi, że to co sprzedają w sklepach nie umywa się do tej robionej własnoręcznie. Składniki na 50 litrowy baniak: 30 kg kapusty białej 150 gr kminku 600 gr soli 3 kg marchewki 3 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta, Złota Reneta, Antonówka) Jabłka umyć

moj przepis na
Młoda kapusta duszona z czosnkiem 99

Młoda kapusta duszona z czosnkiem Młoda kapusta duszona z czosnkiem, to taki początek wiosny na talerzu jak dla mnie.       Młoda kapusta jest przepyszna, delikatna, lekko czosnkowa w smaku. Naprawdę polecam ją jako dodatek do obiadu. Robi się ją szybciutko, a efekt pyszny. A potrzebujemy tak naprawdę tylko kapusty, czosnku,przypraw i wody !   Młoda kapusta duszona(...)czosnkiem 1 młoda kapusta 6 ząbków czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody sól do smaku   Kapustę przekrajamy na pół, wykrawamy twardy głąb. Płuczemy kapustę pod wodą. Na chwilę odłóż ją do durszlaka, aby ociekła z wody. Kroimy kapustę w paski, a te paski na pół. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Ja wykorzystałam czosnek mrożony z letnich

Kuchnia na wzgórzu
Przepis dnia: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 108

Fińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę. Jest bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo sycąca. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach(...)każdym razie nigdzie nie jest tak celebrowana jak w naszej części kontynentu. W Polsce mamy milion i jeden potraw z kapusty. Gotowana kapusta stanowi też jeden z centralnych punktów kuchni austriackiej. Turcy mają swoją kapuskę, nazwę i danie zapożyczone od Rosjan. Na Białorusi i na Ukrainie kapusta darzona jest wielką estymą, nawet Francuzi doceniają smak i urok kapusty, co tylko

Niedzielny kucharz
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 159

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)nieduża główka czerwonej kapusty ok. 2 kg 2 niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka soli na kilogram kapusty 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek Do kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce

Gotujemy i jemy
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 165

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki(...)nieduża główka czerwonej kapusty ok. 2 kg 2 niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka soli na kilogram kapusty 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach przyprawy według uznania: pieprz, gorczyca, kminek Do kiszenia wybieramy kapustę o zwartej strukturze, zbitych, jędrnych liściach. Przed szatkowaniem usuwamy zewnętrzne liście oraz wszystkie liście, które są nadpsute lub uszkodzone. W dużej misce

Korniszonki
Surówka z młodej kapusty i pomidora 129

Surówka z młodej kapusty i pomidora – pyszna, lekka, wiosenna – idealna surówka do grilla i do obiadu. Pasuje zarówno do mięs z grilla, smażonych kotletów i ryb, a także do mięs duszonych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić surówkę z młodej kapusty i pomidorów Do wykonania surówki z młodej kapusty i pomidorów najlepiej użyć słodkich, dojrzałych sztuk. Idealnie sprawdzą się(...)zastąpić olejem roślinnym, np. rzepakowym, zaś zamiast cytryny można użyć octu winnego, ale mi bardziej odpowiada smak soku z cytryny, wydaje się być bardziej delikatny i pasujący do młodej kapusty. Surówka z młodej kapusty i pomidorów idealnie pasuje do dań grilla, gdyż jest lekka i super równoważy ciężkie potrawy. Śmiało można ją także serwować jako dodatek do obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kulinarne Przeboje
Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną 350

Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną – to nic innego jak kapusta młoda duszona w śmietanie i z dodatkiem koperku – pyszny i delikatny w smaku dodatek do obiadu! Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną jest bardzo podobna do kapusty zasmażanej z boczkiem, aczkolwiek bardziej delikatna w smaku i nieco szybsza w wykonaniu. Jest też super sałatką na ciepło(...)obiadu, a zwłaszcza do drobiowych kotletów i młodych ziemniaczków. Dzięki dodatkowi śmietanki kapusta ta jest bardzo delikatna w smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną – Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 700 g 3/4 szklanki wody lub bulionu – ok. 180 ml 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 średnia cebula

Kulinarne Przeboje
Poniedziałek: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 140

Fińska zapiekanka z kapusty przypomina naszą lasagnę. Jest bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo sycąca. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach(...)każdym razie nigdzie nie jest tak celebrowana jak w naszej części kontynentu. W Polsce mamy milion i jeden potraw z kapusty. Gotowana kapusta stanowi też jeden z centralnych punktów kuchni austriackiej. Turcy mają swoją kapuskę, nazwę i danie zapożyczone od Rosjan. Na Białorusi i na Ukrainie kapusta darzona jest wielką estymą, nawet Francuzi doceniają smak i urok kapusty, co tylko

Niedzielny kucharz
Surówka Colesław z młodej kapusty 161

Świeża kapusta smakuje doskonale przyrządzona zarówno na ciepło i na zimno. Gotowana z zasmażką czy w formie surówki, nieważe, lubię obie formy. Surówka Colesław z młodej kapusty Przepis na surówkę, którą mam dla Was znają chyba wszyscy. Pamiętam, że ja sama po raz pierwszy zrobiłam ją kilka lat temu. Najlepiej smakuje przygotowana z młodej kapusty, gdyż kapusta jest soczysta(...)krucha. Używając świeżej kapusty nie trzeba dodawać zbyt dużo soli aby zmiękczyć kapustę. Surówka ta idealnie sprawdza się podana do każdego rodzaju mięsa. Pasuje zarówno do kurczaka jak i mięsa wołowego czy wieprzowego. Dobrze łączy się także z mięsem ryb. Sama bardzo często dodaję ją też często jako dodatek do burgerów. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
Kapusta z grochem 178

kolejna z potraw, bez której święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć w moim domu. Stąd kapusta z grochem trafia na mój kulinarny blog. „Mieszały się ze sobą w tłoku jak groch z kapustą wojewódzkie kontusze, fraki, czamary, granatowe kurty wojskowym krojem…” pisał Stanisław Reymont w powieści historycznej pt. „Rok 1974. Ostatni Sejm”. Zatem(...)moim garnku zmieszałem groch z kapustą ;). Kapustę z grochem przygotowuje tylko raz w roku, czyli na Boże Narodzenie. To bezmięsna tradycyjna potrawa. Niespodzianką dla wielu gospodyń może być fakt, że dodaje do kapusty z grochem także zasmażkę na bazie masła i mąki. Nie ukrywam, że przygotowanie potrawy zajmuje trochę czasu. Jednak nie zniechęcajcie się, bowiem potrawa zostanie doceniona przez domowników

Kuchennyviral.pl
Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) 257

Rodzice małych dzieci często głowią się, co podać maluchom na Wigilię i jakie potrawy z wigilijnego stołu mogą skosztować najmłodsi członkowie rodziny. Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami leśnymi niestety nie nada się dla dzieci poniżej 12 roku życia, ale możemy przygotować jej alternatywną wersję. Kapusta z pieczarkami sprawdzi się doskonale jako wigilijne danie nie tylko dla dzieci, ale także(...)osób z wrażliwym żołądkiem. Możemy ją podać dzieciom po 1 roku życia. Taką kapustę można wykorzystać też jako farsz do pierogów, krokietów czy bułek. 0,5 kg kiszonej kapusty* (nie kwaszonej!) 250 g pieczarek 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego Kapustę odciskamy z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać wodą. Szatkujemy

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania