Lubię mieć zapas kiszonej kapusty na zimę. Kapustę kiszę sama ,robię to zazwyczaj pod koniec września lub w październiku. Do kiszenia zwykle używam kapusty białej,ale i czerwona też doskonale nadaje się do tego celu. Czerwoną najczęściej wykorzystuję do przygotowania surówek. 3-4 główki czerwonej kapusty 3 łyżki soli kamiennej Główki kapusty obieram do czystych liści,kroję(...)połówki i szatkuję ręczną szatkownicą. Poszatkowaną kapustę mieszam solą kamienną. Kapustę przekładam do kamiennego garnka warstwami i kolejno ugniatam drewnianym tłuczkiem. Na wierzch kładę deseczkę i obciążam kamieniem. Ustawiam w ciepłe miejsce i na bieżąco usuwam nadmiar soku który wydzieli kapusta. Po kilku dniach,gdy kapusta się zszumuje przebijam ją kijem robiąc kilka otworów do samego dna i odkrytą zostawiam
Kolorowa kuchnia ElkiSurówka z młodej kapusty z sosem winegret – to pyszna propozycja na szybką i prostą surówkę do obiadu lub do grilla. Jest lekka, więc idealnie pasuje do smażonych lub grillowanych dań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – Składniki: Składniki na surówkę: mała główka młodej kapusty ok. 700 g (po poszatkowaniu samych liści(...)łyżeczka octu winnego) 3 łyżeczki oliwy – ok. 12 g 1 łyżeczka musztardy delikatesowej – ok. 10 g sól i pieprz do smaku Cała surówka z młodej kapusty waży ok. 750 gramów i ma 380 kcal oraz 3,3 WW (wymienników węglowodanowych). Tworzy ona 5 porcji surówki. Jedna porcja surówki (ok. 150 g) z młodej kapusty z sosem winegret
Kulinarne PrzebojePrzyznam szczerze, że ta potrawka powstała z lenistwa Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię kaszę bulgur, więc połączyłam te dwa składniki, a żeby bardziej podkręcić smak, dodałam trochę boczku i sosu sojowego. Wyszło przepysznie i pewnie będę częściej wracać do tego przepisu,. a Wy koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie Składniki: – 500g młodej kapusty – 150g boczku surowego wędzonego – 200g(...)przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, kurkuma, czubryca zielona, świeża zielenina) Do przygotowanie tej potrawki będziecie potrzebować dwóch patelni- jedną dużą i głęboką, drugą – ciut mniejszą. Kapustę pokroić w kostkę, boczek pokroić w kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę pokroić w małą kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, czosnek pokroić w cienkie plasterki. W dużej, głębokiej patelni
Smaki ArmineSezon na młodą kapustę w pełni, więc nie mogło jej zabraknąć w moim codziennym menu. Młoda kapusta z dobrą kiełbasą, cebulką i koperkiem. Delikatny, maślany smak całego dania wprawia w tę młodzieńczą radość czując znów smak dzieciństwa. Młoda kapusta występuję u nas także w wersji wege, bez mięsa jakiegokolwiek, lecz dziś na bogato, mięsnie i dość syto, obowiązkowo z koperkiem(...)Jeśli przygotowuję tę wersję kapusty to podaję ją z ziemniakami najczęściej lub pajdą chleba rezygnując już z dodatkowego mięsa w daniu. Wersja kapusty młodej bez kiełbasy występuje obok kotleta mielonego, schabowego lub piersi kurczaka pieczonej, z młodymi ziemniakami i koprem oczywiście! Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem SKŁADNIKI: 2 główki młodej kapusty 3 cebule 1 pętko kiełbasy dobrej jakości
Zasmakuj KuchniKocham kapustę kiszoną, a mój Mąż chyba jeszcze bardziej. Najlepsza jest ta domowa lub od sprawdzonego dostawcy. My mamy swój taki osiedlowy sklepik, w którym zawsze możemy zaopatrzyć się w przepyszną kiszoną kapustę prosto z beczki. Dlatego, gdy tylko usłyszałam o regionalnej potrawie prosto z Beskid, którą są fuczki, to wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić. Jako, że podstawowym składnikiem(...)jest tutaj kiszona kapusta, to warto wybrać taką z zaufanego źródła, smaczną, jędrną i nie za kwaśną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty: 400 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty 1 pełna szklanka mleka – ok. 250 ml 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ok. 200g 2 średnie cebule – ok. 150g sól
Kulinarne PrzebojeKlopsiki duszone z młodą kapustą to idealne danie jednogarnkowe na obiad. Miękkie klopsiki w połączeniu z delikatną młodą kapustą świetnie smakują, a ich przygotowanie nie zajmuje, aż tak dużo czasu. Latem młoda kapusta jest bardzo delikatna i smaczna, warto więc to wykorzystać. Jesienią już taka nie jest i potrzeba więcej czasu na jej przygotowanie. Młodej kapusty nie trzeba zbyt długo(...)łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku) łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli mąka pszenna lub sojowa do obtaczania tłuszcz do obsmażenia Kapusta: główka młodej kapusty 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku duży pomidor wiązka koperku i pietruszki 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki kminku (może być w ziarenkach) łyżka majeranku
Kuchcik gotujeMłodą kapustę gotuję w ten właśnie sposób. Nie używam żadnej wody, bulionu, mięsa, a z tłuszczu to tylko masło i odrobina oleju. To taka dietetyczna kapusta i najbardziej mi smakuje jak nie jest rozgotowana, bo rozgotowana być nie powinna. Można jeść z młodymi ziemniakami lub po prostu z grzanką, maczając ją w powstałym sosie. Smakuje na ciepło(...)zimno. Najlepsza na następny dzień. Młoda kapusta zasmażana Potrzebujemy 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty, 2-3 cebule ze szczypiorem, 3-4 ząbki czosnku, duży pęczek koperku, pęczek lubczyku, pęczek świeżego majeranku, 2-3 marchewki, 5-6 sztuk dojrzałych pomidorów, ½ kostki masła. 2-3 łyżki oleju, pół małego kubeczka śmietanki 30%, sól, pieprz, 3-4 łyżki octu jabłkowego
Leśny ZakątekSchab duszony w kapuście kiszonej Oprócz tradycyjnego polskiego kotleta schabowego z tej zacnej części mięsa można przygotować potrawy na wiele sposobów, a jednym z pomysłów jest przepis na: schab duszony w kapuście kiszonej, dzięki któremu przyrządzimy pyszny soczysty schab, który zaspokoi podniebienie niejednego smakosza. Schab duszony w kapuście kiszonej. Składniki porcja dla 3-4 osób: 500g schabu wieprzowego 500g(...)kapusty kiszonej Mąka pszenna Sól Pieprz 1 cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku Schab duszony w kapuście kiszonej. Przygotowanie: Schab kroimy w plastry takie jak na kotlety, lekko pobijamy tłuczkiem, następnie oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy chwilę (po dwie –trzy minuty z każdej strony) na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Cebulę
Księga-SmakuCześć :D Następny dowód na to, że im mniej składników to smaczniej :D Rozpoczął się czas na nowalijki. Pierwszą moją nowalijką w kuchni jest młoda kapusta. Smak wyniosłam chyba z rodzinnego domu i maminego garnka :D Pamiętam tę kuchnię całą w siekanej kapuście....:D W mojej jest tak samo :D Ta kapusta ma do siebie bałagan chyba .... Poruszając się(...)temacie młodych warzyw, napiszę co popełniłam w domu :D Tak dla odmiany kapustę :D Składniki: * 2 młode kapusty * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej * 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego * 3 łyżki smalcu, bądź stopiona słoninka * koncentrat pomidorowy * cebula * garść kopru * sól, pieprz * 1-2 łyżki mąki Kapustę obrałam z grubszych wierzchnich liści. Posiekałam drobno i sparzyłam. Wrzuciłam
Pieprzyć z FantazjąSKŁADNIKI Kapusta kiszona 1,5 kg Kapusta biała główka ok. 2,0 kg Żeberka mięsne 1,2 kg Boczek wędzony 0,25 kg Kiełbasa podwawelska 0,5 kg Łopatka wieprzowa 0,6 kg Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu(...)vegeta (najlepiej domowa). PRZYGOTOWANIE Przygotowanie kapusty kiszonej Dzień wcześniej namaczamy grzyby (podgrzybki lub prawdziwki). Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy
Moje Kuchenne Rewelacjewielką radością i ekscytacją udostępniam dzisiaj przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami. Chociaż jest to zupełnie nowy przepis i przetestowałam go dopiero 3 razy to nie mogłam się nim nie podzielić. Pierogi są po prostu obłędne. Poczęstowałam nimi też osoby, które nie są na diecie bezglutenowej i przyznały, że nie ma różnicy między wersją standardową a tymi pierożkami(...)przygotowania tego dania, ponieważ pierogi po prostu uwielbiałam. Mogłam je jeść pod każdą postacią na słono i na słodko – ruskie, z mięsem, z jagodami, buraczkami i oczywiście z kapustą i grzybami. Te ostatnie były zawsze moimi ulubionymi! Pierogi bez glutenu i bez gotowych mieszanek Dodatkowym utrudnieniem przy wymyślaniu składników ciasta na pierogi był fakt, że przechodząc na dietę
Book of spellsPierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto(...)mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: ¼ główki kapusty (około 300 g) 25 g suszonych grzybów 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka maggi Przygotowanie: Farsz: Kapistę wypłukać, oderwać brzydkie liście i wyciąć głąb. Drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut, aby puściła soki. Zalać wrzątkiem (0koło
KuchniaWeDwoje.plCzas uruchomić kapustę kiszoną, która dojrzewała w spiżarni od lata. Dzisiaj opowiem wam o tym jak przygotować łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem. Zanim przejdziemy do gotowania kilka ważnych informacji. Jak wyglądają łazanki? Łazanki to doskonale znany w polskiej kuchni makaron w kształcie kwadracików o bokach do 1,5 cm. Bywają też większe odmiany. Łazanki przygotowywane są z mąki pszennej(...)przepisów polecam wam także zapiekankę ziemniaczaną z czterech składników . Możecie także spróbować mojego przepisu błyskawicznego na zupę pomidorową . Zobacz mój film z przygotowania łazanek Składniki – Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem 250 g łazanek – tu możecie zamówić łazanki 0,5 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 1 cebula 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki liścia laurowego pół
Kuchennyviral.plZupa krem z białej kapusty Pomysł na zupę krem z białej kapusty podpatrzyłam w jednym z odcinków " Ugotowanych". Biorąc pod uwagę bardzo pozytywne komentarze pozostałych uczestników, którzy jej próbowali, doszłam do wniosku, że zupa może być ciekawa w smaku i postanowiłam ją wypróbować. Świetną do tego okazją jest nasze dzisiejsze wyzwanie kulinarne - zupa z kapusty. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie(...)pomysły na zupę z kapusty - Malwina, Mopsik i Mikimama. Zupa z białej kapusty jest niezwykle prosta do przygotowania, choć nieco czasu zajmuje jej gotowanie kapusty, aby była miękka. Krem z białej kapusty jest nadzwyczaj smaczny, lekko słodki, nieco kwaskowy - jednym słowem niezwykle ciekawy, zdecydowanie warto jej spróbować! Składniki: 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku pół
Codzienne GotowaniePrzyznawać się, na ile sposobów przyrządzacie kapustę kiszoną na surówkę do obiadu? Znając swoich znajomych, każdy z nich ma jeden oklepany przepis, który powiela o ile przyjdzie go ochota na kiszoną kapustę. Nie, żebym była lepsza, bo ja też często robię kapustę kiszoną na jeden sposób- tak zupełnie tradycyjnie, z marchewką, szczyptą cukru i oliwą. No dobra, na dwa sposoby(...)Niestety, koleżanka ją wypluła z obrzydzeniem. Jak faktycznie smakowała moja surówka w obiektywnych ustach nie dowiedziałam się nigdy, bo po drodze do domu, wypadł mi z rąk pojemniczek z kapustą i tyle było z mojej surówki. A teraz wróćmy do tematu wpisu, czyli surówki z kapusty kiszonej ale nieco inaczej. Dodałam do niej trochę innych warzyw dla urozmaicenia smaku. Ponieważ
Mieszam w Garnku