Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto(...)mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: ¼ główki kapusty (około 300 g) 25 g suszonych grzybów 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka maggi Przygotowanie: Farsz: Kapistę wypłukać, oderwać brzydkie liście i wyciąć głąb. Drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, posolić i odstawić na 15 – 2o minut, aby puściła soki. Zalać wrzątkiem (0koło
KuchniaWeDwoje.plCzas uruchomić kapustę kiszoną, która dojrzewała w spiżarni od lata. Dzisiaj opowiem wam o tym jak przygotować łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem. Zanim przejdziemy do gotowania kilka ważnych informacji. Jak wyglądają łazanki? Łazanki to doskonale znany w polskiej kuchni makaron w kształcie kwadracików o bokach do 1,5 cm. Bywają też większe odmiany. Łazanki przygotowywane są z mąki pszennej(...)przepisów polecam wam także zapiekankę ziemniaczaną z czterech składników . Możecie także spróbować mojego przepisu błyskawicznego na zupę pomidorową . Zobacz mój film z przygotowania łazanek Składniki – Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem 250 g łazanek – tu możecie zamówić łazanki 0,5 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 1 cebula 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki liścia laurowego pół
Kuchennyviral.plZupa krem z białej kapusty Pomysł na zupę krem z białej kapusty podpatrzyłam w jednym z odcinków " Ugotowanych". Biorąc pod uwagę bardzo pozytywne komentarze pozostałych uczestników, którzy jej próbowali, doszłam do wniosku, że zupa może być ciekawa w smaku i postanowiłam ją wypróbować. Świetną do tego okazją jest nasze dzisiejsze wyzwanie kulinarne - zupa z kapusty. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie(...)pomysły na zupę z kapusty - Malwina, Mopsik i Mikimama. Zupa z białej kapusty jest niezwykle prosta do przygotowania, choć nieco czasu zajmuje jej gotowanie kapusty, aby była miękka. Krem z białej kapusty jest nadzwyczaj smaczny, lekko słodki, nieco kwaskowy - jednym słowem niezwykle ciekawy, zdecydowanie warto jej spróbować! Składniki: 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku pół
Codzienne GotowaniePrzyznawać się, na ile sposobów przyrządzacie kapustę kiszoną na surówkę do obiadu? Znając swoich znajomych, każdy z nich ma jeden oklepany przepis, który powiela o ile przyjdzie go ochota na kiszoną kapustę. Nie, żebym była lepsza, bo ja też często robię kapustę kiszoną na jeden sposób- tak zupełnie tradycyjnie, z marchewką, szczyptą cukru i oliwą. No dobra, na dwa sposoby(...)Niestety, koleżanka ją wypluła z obrzydzeniem. Jak faktycznie smakowała moja surówka w obiektywnych ustach nie dowiedziałam się nigdy, bo po drodze do domu, wypadł mi z rąk pojemniczek z kapustą i tyle było z mojej surówki. A teraz wróćmy do tematu wpisu, czyli surówki z kapusty kiszonej ale nieco inaczej. Dodałam do niej trochę innych warzyw dla urozmaicenia smaku. Ponieważ
Mieszam w GarnkuNajprostsza zupa , krem z kapusty i pora! Nic dodać nic ująć. Zapowiada się kilka chłodnych dni, więc zupa krem przyda się jak nic na rozgrzewkę. Nigdy nie robiłam kremu z kapusty, ale powiem Wam, że świetnie smakuje. Ponieważ krem zawiera jedynie dwa składniki, kapustę i por, więc warto go ugotować na bulionie z kurczaka. Ostatnio często kupuję kurczaki hodowane(...)kukurydzy. Bulion jest żółciutki i tłusty, idealny na zupę. Krem z kapusty i pora jest niezwykle smaczny. Niektórzy ludzie nie lubią gotowanego pora w kawałku, bo jak kiedyś to powiedziała moja koleżanka z ogólniaka sprawia wrażenie włosów w zupie. Bardzo dosadne stwierdzenie…Jak widzicie zrobiło na mnie wrażenie, bo pamiętam je po 30 latach
codojedzeniaŻeberka w kapuście kiszonej to danie, które kojarzę już z czasów dzieciństwa. Zawsze smakowało mi takie mięso w kwaskowym, aromatycznym sosie. Jest to danie szczególnie popularne gdy za oknem hula zima. Pogoda nas teraz nie rozpieszcza i wciąż jest zimno, więc żeberka są idealną propozycją obiadową na ten czas. Zazwyczaj robiłam żeberka duszone, ale tym razem przygotowałam wersję pieczoną(...)przygotować nieco prędzej np na imprezę, a potem tylko wystarczy podgrzać. Takie odgrzane są jeszcze smaczniejsze. Żeberka obok roladek z karkówki to dwa dania, które uwielbiam, ale podstawą jest kapusta kiszona dobrej jakości, najlepiej domowa. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy kiszą kapustę, ale warto poszukać w pobliżu naszego miejsca zamieszkania gospodarza, który ją kisi. Polecam takie żeberka zanim wiosna
Pieguskowa KuchniaUwielbiam młodą kapustę. Mogła bym ją jeść codziennie. W surówce, w śmietanie z koperkiem, w wiosennym bigosie, w łazankach – pod każdą postacią smakuje wyśmienicie. Dziś przychodzę do Was z propozycją jednogarnkowego dania z młodej kapusty. Szybkie w przygotowaniu, proste, smaczne i sycące. Zapraszam ! Składniki: 1 główka młodej kapusty pętko kiełbasy – ok 300 g 150 g wędzonego boczku(...)cebule 3 ziemniaki 1 litr wywaru jarzynowego sól, pieprz do smaku garść posiekanego świeżego koperku 2 łyżki oleju Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i płuczemy główkę pod bieżącą wodą. Usuwamy głąb. Kapustę grubo szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na olej. Chwilkę smażymy . Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Do zrumienionej kiełbasy dodajemy
Kasia i jej kobiecy światGroch z kapustą czy kapusta z grochem? Jaka jest różnica? Otóż groch z kapustą pochodzi z Kujaw i jest wpisany na listę potraw regionalnych kujawsko-pomorskiego, a kapusta z grochem zarejestrowana jest jako potrawa regionalna w łódzkim. Natomiast wyrażenie „groch z kapustą” oznacza wielki bałagan i nieład czyli(...)poplątanie różnych smaków, jakie w tej potrawie się łączą, bo słodkawy wręcz mdły smak grochu teoretycznie nie pasuje do zdecydowanej kwaśności kiszonej kapusty. Jak zwał tak zwał, ale to pomieszanie smaków jest wyśmienite. Wychowałam się na Podkarpaciu i to danie to również moje wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to babcia gotowała
To co kochamDziś zapraszam na kapustę z grochem. A może groch z kapustą? W każdym razie jest to bardzo treściwe danie a do tego proste. W niektórych rejonach Polski, kapusta z grochem podawana jest w czasie Wigilii. W Wielkopolsce znana jako ciupka z grochem. Danie wpisane na listę dań regionalnych w woj. kujawsko-pomorskim. U mnie w domu, długo nie jadło się(...)kapusty z grochem. Raz kupiliśmy ją w markecie i tak nam smakowała, że kupowaliśmy ją dalej. Szkoda, że rodzice nie wpadli na to, aby zrobić ją samemu. Kapusta z grochem jest banalnie prosta do zrobienia i poradzi sobie z nią nawet dziecko. Jak dla mnie ma taki charakter jak bigos, im więcej razy ją podgrzewamy, tym jej smak jest głębszy
Mieszam w Garnkujadło się go po raz pierwszy. Bigos jest taką potrawą, że w każdym domu smakuje inaczej, ale na pewno podstawowe dwa składniki bigosu muszą się w nim znaleźć: kiszona kapusta i suszone grzyby. Mój bigos jest jeszcze obowiązkowo z dodatkiem wędzonych śliwek i miodu. Do bigosu na Wigilię nigdy nie dodaję pomidorów ani koncentratu, powinno się w nim czuć tylko(...)smak grzybów i kapusty. Bigos z kiszonej kapusty można przygotować na 1 - 2 dni wcześniej, wtedy nawet po podgrzaniu jest jeszcze smaczniejszy. Jestem ciekawa, czy podobny bigos gości na Waszym świątecznym stole i co w nim musi się obowiązkowo znaleźć? Składniki: (porcja na 2 - 3 osoby) 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (u mnie prawdziwki
Kuchcik gotujetargach Natura Food zostałam obdarowana przez jednego z wystawców czterema kiszonymi liśćmi kapusty. Podarował mi ostatnie jakie miał. Ponieważ liście dostałam bez soku, musiałam błyskawicznie je wykorzystać. Nie miałam w domu żadnego mięsa ale, na szczęście, przypomniałam sobie przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, podawany kiedyś przez Magdę Gessler . Jeżeli nie macie kiszonych liści, ten farsz(...)najbardziej można wykorzystać do białej nie kiszonej kapusty. Ale muszę przyznać, że z kiszonymi smakował znakomicie! Dla wzmocnienia smaku na dno naczynia położyłam warstwę domowej kiszonej kapusty. Nie dodawałam soku. Wadą takiego rozwiązania było to, że moje gołąbki miały bardzo mało sosu - płyn wchłonęła kapusta. Ale i bez sosu gołąbki były pyszne. Jeżeli lubicie dużo sosu trzeba albo dodać więcej
Stare Garynajbardziej realny do wykonania przez nawet mało zaawansowanego kucharza-amatora we współczesnej polskiej kuchni i ze składników łatwo dostępnych w dzisiejszych sklepach. Podstawowym składnikiem jest praktycznie zawsze kiszona kapusta, ale często dodaje się również pewną ilość kapusty świeżej. O ile jednak nie jesteśmy miłośnikami wyjątkowo kwaśnych smaków, kiszoną kapustę dokładnie odciskamy i przepłukujemy zimną wodą. Wg tradycji do bigosu dodaje(...)się również wędliny, w tym wędzone, i pieczone mięsa w ilości mniej więcej równej kapuście. W pewnym sensie były to „ścinki” ze szlacheckiego stołu. Ale uwaga – jakikolwiek nie byłby skład mięsnego wkładu, musi on być dobrej jakości! Akurat na potrzeby poniższego przepisu pozwoliłem sobie dokonać wyboru konkretnych wędlin i mięs, ale nie musicie się go dokładnie trzymać. Do innych typowych
Kulinarna PokusaSycąca, rozgrzewająca, o dość specyficznym i niezwykle kwaśnym smaku. Tak można opisać tradycyjną góralską zupę, jaką jest kwaśnica. Duża ilość kiszonej kapusty i kwasu z kapusty wpływa na jej smak. W przeciwieństwie, do dość często goszczącego na naszych stołach kapuśniaku, do kwaśnicy nie używamy żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych(...)żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się ją na wywarze z ryb. Ja jednak dzisiaj pozostanę wierny tradycji,tylko lekko ją modyfikując. Składniki: 500g żeber wędzonych 500g kapusty kiszonej 300ml kwasu z kiszenia kapusty 3 duże ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: Żebra dzielimy na mniejsze porcje i zalewamy ok. 1 litrem wody. Dodajemy liść laurowy
Jacob Tastesprawda wegetarianami nie są, ale lubią duże ilości rozmaitych warzyw. Jakkolwiek bowiem jednym z najważniejszych składników jest wędzony kurczak, to jednak ilościowo zdecydowanie przeważają produkty roślinne – „tytułowa” czerwona kapusta, ale też pomidory, kukurydza, papryka, cebula, zielone oliwki… Wychodzi tego sporo, a przy tym sałatka, wprawdzie dość lekka, jest całkiem sycąca. Dlatego można się nią naprawdę najeść – z doświadczenia wiem(...)powodzeniem zastąpiła mi taki czy inny posiłek. Największa „magia” w jej przygotowaniu dotyczy czerwonej kapusty. Surowa jest twarda, więc musimy ją lekko podgotować we wrzątku z dodatkiem soli i octu. Ten ostatni jest oczywiście potrzebny, aby nadać kapuście koloru. Jednak nie gotujemy długo, co najwyżej 15 minut, tak aby pozostała jędrna i al dente. Poza tym przygotowanie sałatki sprowadza się
Kulinarna PokusaMoje ulubione danie z dzieciństwa :-) Uwielbiam to połączenie mięsa, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Z podanych poniżej składników wyszło mi 7 bardzo dużych gołąbków. SKŁADNIKI 1 duża główka kapusty białej 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 mała cebula oliwa 2 opakowania ryżu (2 x 100 g) pieprz, sól Na sos pomidorowy: 1 mały sok pomidorowy(...)puszka pomidorów (400 g) 2-3 ząbki czosnku około 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) WYKONANIE Kapustę obrać z liści (jeżeli to młoda kapusta, to da się bez problemu, jeżeli stara, to wymagać będzie zamoczenia na kilka minut we wrzątku). W dużym garnku zagotować wodę i wrzucać do niej po kilka
Passions hobbies life