płatków owsianych 100 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg sera w wiadereczku ( 100% twaróg, bez dodatków skrobi czy innych ) 200 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 1 galaretka Winiary o smaku "Mojito" 1/2 torebki galaretki cytrynowej 2 płaskie łyżki żelatyny 1 limetka 1 szklanka wrzątku + zimna woda do namoczenia żelatyny 1 łyżka posiekanej świeżej
kolorowotorcikowociąg truskawkowych smakołyków.Korzystamy z tego krótkiego sezonu ile się da.Deser banalnie prosty ale za to bardzo pyszny. Składniki: 2 szt galaretka truskawkowa 400 g jogurt grecki 50 g cukier puder 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny truskawki do galaretki i na dekorację Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody,wymieszać i rozlać do pucharków. Do letniej galaretki
Ala piecze i gotujesłodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Na taki upał jaki teraz gości to w sam raz. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścic w 3 szkl. wrzątku, odstawic
Słodkości i nie tylkoorzeszków ziemnych niesolonych (orzeszki włożyłam do woreczka i kilkakrotnie uderzyłam je tłuczkiem do mięsa) Składniki na jasną warstwę: 250 g sera mascarpone 1 budyń waniliowy (30 g) 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wierzch ciasta: 50 g czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka, kilka truskawek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie masy czekoladowej: Margarynę, mleko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 10 dag cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka małe opakowanie rodzynek 2 łyżeczki pasty waniliowej Wykonanie: Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę. Dodajemy roztopione masło, jajko i resztę składników
ciastkarnia na kruchym spodziesię do środa i jest niezwykle krucha, ale tak jak beza, a nie jak prawdziwa tarta. Składniki: 180 g masła 1 laska wanilii 5 białek szczypta soli 300 g cukru pudru 110 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów łyżeczka płatków migdałowych 200 g truskawek Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać ziarenka z laski wanilii i pustą laskę. Gotować przez
Sto kolorów kuchniniemalże zawsze, a smak.. hmm mniam! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia Ilość porcji: Cała foremka Składniki: Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka śmietanki kremówki Szklanka cukru pudru 200g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Kilka kropki esencji waniliowej Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść płatków migdałowych
Kolizje Smakówlubiła!:) Mnie gofry najlepiej smakują w takie dni jak dzisiaj-tym bardziej, że jest niedziela i można sobie odpocząć na tarasie w promieniach słońca objadając się goframi posypanymi cukrem pudrem, lub jak woli mój mąż z dziećmi- z konfiturą malinową . Ciasto wychodzi bardzo rzadkie, ale takie ma być, ponieważ dzięki temu gofry są bardzo delikatne. Gorąco polecam bo są baaardzo
Smaczne Zdrowemąkę z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać, Piec ok 20 min w wyłożonej papierem do pieczenia formie w 180'C Beza : 5 białek ubić na pianę , dodać pół szklanki cukru pudru i nadal ubijać ,aż masa będzie lśniąca i zdecydowanie sztywna, Wsypać dwie łyżki mąki ziemniaczanej , wlać 2 łyżki soku cytrynowego , Wymieszać i wylożyć na blachę. Piec
Malinowa Kawiarenkakubek puree dyniowego kubek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Spód: 220 g herbatników pół kostki rozpuszczonego masła kilka łyżek mleka Krem: 2 opakowania serka do smarowania cytryna 3 łyżki cukru pudru Dynię odpestkowujemy, obieramy i kroimy na centymetrowe paski. Pieczemy przez 45 minut - godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po przestudzeniu miksujemy na gładkie puree(...)mniejsze części i miksujemy z masłem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę mleka. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Twaróg, puree z dyni, cukier i mąkę miksujemy na gładką masę, jajka rozbełtujemy w oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy
sama złodyczIdealne na leniwe, niedzielne śniadanie... Doskonałe na drugie śniadanie lub deser. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem. Ja podałam z prażonymi jabłkami, które dostałam od mamy, ale pasują do nich wszelkie powidła i konfitury. Przepis znalazłam tutaj i od razu postanowiłam wypróbować:) Moja resztka twarogu ważyła 170g i czuć było, że sera mogłoby być więcej. Składniki: - 250 g twarogu
Kraina Tysiąca Smakówbazie mascarpone i kremówki wyszedł rewelacyjnie. Coś jak pianka ale z wyraźnym sernikowym smakiem. Składniki : * duże opakowanie herbatników maślanych * pół kostki masła * opakowanie mascarpone * mała śmietana kremówka * pół szklaki cukru pudru * sok z 2 limonek * skórka otarta z 3 limonek * pół tabliczki mlecznej czekolady *2 łyżki żelatyny * pół szklanki wrzątku Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło. Wymieszać i wyłożyć
Magiczne Życie Martyjajek szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie dałam) Krem: 4 żółtka 1 jajko 1 szklanka cukru pudru 450 g serka homogenizowanego waniliowego 2 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3,5 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie biszkoptów (użyłam 1,5) 1 szklanka mocnej kawy 1 kieliszek wódki
Sto kolorów kuchnibyły karmelizowane w miodzie z migdałami plasterki jabłka i gruszki. Ahh co za rozkosz, musicie wypróbować :) Na 3 torciki: 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 3 kopiaste łyżki serka Almette Fruit z gruszką i jabłkiem 100 ml schłodzonej śmietanki 30% 2 łyżki miodu gryczanego łyżka miodu pitnego łyżka pokrojonych drobno migdałów jabłko
Mienta blogroku dodatkowo posmarowałam je czekoladową polewą i obtoczyłam w zmielonych orzechach laskowych. Są pyszne, kruche słodkie, idealne;) Ciasto: 2 jajka, 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 łyżeczki soli, 1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie postawić(...)między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić. Krem: 50g masła, 50g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, 400ml mleka, 1/2 szklanki mleka, łyżka cukru waniliowego. W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń i żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Mieszać, aż masa całkiem zgęstnieje. Ostudzić
Z miłości do słodkości