Seromak. Seromakowiec bez spodu. 7096mielonych migdałów 70 g kokosu *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru pudru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę makową i równomiernie rozprowadzić. Masa serowa: Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem (i ewentualnie z cukrem). Następnie dodać ser, mleczko lub śmietanę, skórkę pomarańczową, budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę
Ze smakiem i z pasją
75. Kolejny słodki dzień, czyli serniczki trochę inaczej. 238słodkości! Składniki (obie wersje) 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 2 jaja 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 płaska łyżka cukru z wanilią (lub wanilinowy) 1- 2 łyżki cukru pudru (zależnie od upodobań) konfitura z malin (koniecznie domowa) jabłko, lub więcej niż jedno (u nas Jabłka Grójeckie) 1 łyżeczka miodu drahimskiego wielokwiatowego kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny płatki(...)dużo by nie przebić skórki. Wnętrze smarujemy łyżeczką miodu i owijamy folią część jabłka pokrytą skórką. Twaróg miksujemy tak aby trochę rozbić grudki i dodajemy mascarpone. Dodajemy jaja, cukry, mąkę i miksujemy dalej. Do jabłka nakładamy trochę masy twarogowej i wstawiamy do nagrzanego (180 st.) piekarnika i pieczemy do ścięcia się wierzchu, następnie nakładamy konfiturę malinową wymieszaną z odrobiną
Symfonia Smaków
Snickers Brownie jak z Coffee Heaven 541karmelowy: · 1/3 kostki masła · ½ szklanki wody · ½ szklanki cukru pudru · 2 szklanki mleka w proszku (użyłam mleka odtłuszczonego, granulowanego) · 100 g solonych orzeszków ziemnych(...)się przypalają, więc lepiej mieć je cały czas pod kontrolą. Roztopić czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem, następnie wymieszać z ostudzoną masą. Na koniec delikatnie połączyć wszystko z mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, wysmarować tłuszczem i posypać
Mania Gotowania
Ciasto z budyniem i jagodami 391miałkiego cukru 1 op. budyniu waniliowego 30 g wiórków kokosowych 20 dag jagód ( mogą też byc maliny , borówki ) 1 op. galaretki jasnej np. brzoskwiniowej Sposób przygotowania: Mąkę z cukrem pudrem przesiac na stolnicę. Wbic 1 jajko i dodac 150 g pokrojonego na kawałki masła.Wyrobic gładkie ciasto i wstawic je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowac na okrągły płat(...)temp. 180 C i piec ok. 20 minut. Następnie usunąc folię oraz fasolę i piec jeszcze ok. 10 - 15 minut . Ciasto ostudzic w formie. Z 300 ml mleka , cukru oraz 1 opakowania budyniu ugotowac gęsta masę. (W przepisie należy połączyc masę z 2 żółtkami , ale ja ten składnik ominęłam.) Krem należy zmiksowac ze 100 g pokrojonego na kawałki masła.Składniki
Słodkości i nie tylko
Puszysty krem czekoladowo-rumowy 194zawsze jest czas i ochota :) Dzisiaj propozycja na deser czekoladowo-rumowy. Składniki: dla 4 osób 500 g śmietany kremówki 50 g mlecznej czekolady 1 i 1/2 łyżki cujru pudru 20 g rodzynek 50 ml rumu 6 małych bez 10 g startej czekolady deserowej Rondelek do połowy napełniamy wodą. Czekamy do momentu kiedy woda zacznie wrzec, po czym zmmniejszamy ogień(...)miski ( będzie nam potrzebna do dekoracji deseru). Do pozostałej bitej śmietany dodajemy roztopiona i schłodzoną lekko czekoladę oraz nasączone rodzynki. Odstawiona wcześniej śmietanę miksujemy z 1 i 1/2 łyżki cukru pudru. Na dnie każdego pucharka układamy beze a na nia za pomocą łyżki wykłądamy porcję kremu czekoladowo-rumowego. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy starta czekoladą deserową ( najlepiej schłodzoną
Słodkości i nie tylko
ARE YOU READY TO FREDDIE? I znowu konkurs 218dokładkę dokładki. A to duży komplement. Bo nie każde ciasto mu TAK smakuje ;) gorzka czekolada (70%) 200g białka i żółtka z 4 jajek roztopione masło 200g cukier (puder) 200g Śnieżka, bita śmietana zimne mleko 200ml żelatyna pół łyżeczki kolorowe galaretki (pomarańczowa, cytrynowa, agrestowa) Całą zabawę rozpoczęłam od końca. Galaretki przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozlałam do trzech osobnych(...)Ciasto przygotowałam minimum 4-5h później. Najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. W osobnej miseczce rozpuściłam masło. Białka ubiłam na pianę ze szczyptą soli. Żółtka zmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno wlałam masło, czekoladę. Połączyłam na jednolitą masę. Na koniec partiami i delikatnie dodawałam ubite białka. Wymieszałam i przelałam do formy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy
bastalena
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 240niespodzianka bo polewa pochodzi z przepisu Usta Adama. W ten sposób Adam spotkał Karolinę i uprzyjemnił mi plotkowanie w babskim towarzystwie. Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2 szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki(...)wierzch układamy uformowane kulki w niewielkiej odległości do siebie. Zawsze pamiętaj, że ciasto zwiększa objętość podczas pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach Mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami
ciastkarnia na kruchym spodzie
Semifreddo z mascarpone i czekoladą 365wypróbować, cokolwiek by się miało okazać;) I dobrze zrobiłam! Przepis z Kotlet.tv Składniki: 200 g serka mascarpone - dałam całe opakowanie czyli 250 g 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru - dałam 100 g fruktozy 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów - dałam 7 digestive 1/2 tabliczki czekolady mlecznej - dałam gorzką 2 łyżki czekoladowych drobinek (posypka) - dałam 2 pomadki - galaretki(...)Komentarze m.dawid 2010/06/02 10:45:42 Sowa to jest niehumanitarne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!i teraqz będę siedziec i kombinować jak to zrobić bez ciastek,bez cukru i bez polewy:) sowa_nie_sowa 2010/06/02 10:59:24 Jak zrobisz bez ciastek (choć one są pełnoziarniste), to będzie całkiem dietetycznie anty-cukrzycowo:) rain1drop 2010/06/10 11:37:34 Bardzo lubię semifreddo. pozdrawiam! Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, ccq221.neoplus.adsl.tpnet.pl
Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik gotowany waniliowo-kakaowy 354fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} CIASTO: 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka czubata amoniaku, 2 łyżki śmietany /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} MASA SEROWA: 1 kg twarogu w wiadereczku, 1 jajko, 1/2 margaryny, 1 szkl cukru, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka płaska maki ziemniaczanej, 1 laska wanilii Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
kolorowotorcikowo
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 284Lubicie tosty francuskie? Moje tosty są z sokiem 100% pomarańcza TYMBARK, nadają się idealnie na śniadanie, ale również na kolację. Można je podać z konfiturą, posypane cukrem pudrem lub polane syropem pomarańczowym. Francuskie tosty często przygotowuję mojemu synowi. On uwielbia smażony chleb wcześniej wymoczony w roztrzepanym jajku z mlekiem. Sama jadałam takie tosty jako dziecko przygotowane na śniadanie przez moją(...)soku pomarańczowego 100 % Tymbark do masy jajecznej 4 kromki pieczywa tostowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju na syrop: 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark 2 łyżeczki cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki sok pomarańczowy, jajka, można dodać trochę świeżo otartego cynamonu i skórkę z pomarańczy. Kromki chleba tostowego zanurzamy w płynie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
27. Słodki pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, czyli puszysty sernik z gruszkami 228przepyszny klasyczny, trochę ekstrawagancki sernik z całymi gruszkami! Inspiracją był sernik z tego bloga. Składniki na spód ok. 2,5 szklanki mąki 2 żółtka ok. pół szklanki cukru pudru garść zmielonych migdałów (nie na mąkę, ale bardzo drobno) 2/3 kostki masła w temp. pokojowej Przygotowanie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy tortownicę papierem(...)już zmielony, w wiaderku) ok. 50 g kaszy mannej 5 jaj aromat waniliowy 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 230- 250 g cukru Przygotowanie Masło ucieramy w misce z cukrem, żółtkami i aromatem. Następnie do utartej, puszystej maślanej masy dodajemy kaszę manną, skrobię, proszek do pieczenia i dalej ucieramy (można robić to mikserem
Symfonia Smaków
Tort à la Snickers 421proszek do pieczenia tylko wtedy, gdy piana z białek nie ubije mi się idealnie sztywno) Do kremu orzechowego: 3 opakowania serka mascarpone (każde po 250 g) 8-10 łyżek cukru pudru (do smaku) 150 g masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny Do kremu czekoladowego: 500 g śmietanki kremówki 36% 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Do przełożenia/nas(...)misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne, dodajemy po łyżce cukier (w sumie 2/3 szkl.). Ubijamy aż będą ładne i błyszczące, jak na bezę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po troszeczku żółtka. Kiedy całość się połączy wyłączamy mikser i zaczynamy dodawać
Ratunku obiad
Mufinki waniliowe 242przed końcem warto włożyć wykałaczkę i sprawdzić czy ciastka nie są już gotowe. Jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to że można już wyciągnąć blachę z ciastkami do wystygnięcia.Posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Nazwa wanilii wywodzi się od wyrazu „vaina”- oznaczającego „futerał”, „strąk”. W XVII w. wanilia była podstawowym dodatkiem do czekolady. Wierzono też, że ma właściwości(...)Galliano; • W przemyśle spożywczym stosuje się zamiennik wanilii- wanilinę. Jest to tani produkt, który, z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji cukru wanilinowego; • Wanilię dodaje się do herbaty i kawy, jako środek aromatyzujący. Poleca się zmielenie ziaren kawy i wanilii razem, w celu otrzymania aromatycznej kawy
Moje domowe kucharzenie
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 229się goframi sprzedawanymi w budach przy plaży. Pamiętam także gofry u mojego kuzynostwa w Tucholi - mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze(...)Bocconotti calabresi ciasto z tego przepisu na 8 babeczek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 30 min. na chłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni
Chilli Czosnek i Oliwa
Racuszki - na Tłusty Czwartek 200gorącym smalcu małe pączki i smażyć Smażyć z obydwu stron na rumiano (przekręcać je), nie mogą być surowe w środku- sprawdzić patyczkiem Osączać po wyjęciu na ręczniku papierowym, posypywać cukrem pudrem. Z tej ilości produktów wyszło mi 18 średniej wielkości racuszków. Tak wyglądało moje ciasto, a tu niżej już smażą się racuszki ( można do tłuszczu włożyć mały kawałek ziemniaka). Smacznego
Proste Potrawy