pieczenia 200 g miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 duże jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Krem: 500 g bardzo gęstego twarogu sernikowego 200 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej) 2/3 szklanki mleka w proszku oraz ok. 250 g borówek Kleik wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując, dodawać po jednym jajku
Czerwień i błękitMiał być po prostu kruchy placek, ale szkoda było marnować białek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać. Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Magiczne Życie Martycukru 1 jajko Krem: 250 g mascarpone 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego* 2-3 łyżki kremu kokosowego kilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki cukru pudru** * dostępny w supermarketach- jest to krem w stylu Nutelli, możecie oczywiście go pominąć ale nadaje bardziej intensywnego smaku . ** w zależności czy używanie kremu kokosowego, który nadaje już słodyczy, możecie
Mania Gotowaniazdecydowanie na miejscu pierwszym! Ale wymyślamy też inne fajne ciasteczka, jak na przykład te korzenne ciasteczka z arachidową posypką. Składniki: 200 g margaryny, 300 g mąki, 100 g cukru pudru, laska wanilii, żółtko, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 ziarna kardamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 goździki, 2 łyżki ciepłej wody, 3 łyżki dżemu morelowego, 100g orzeszków solonych arachidowych. Przygotowanie Margarynę
Z miłości do słodkościmasła 2 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek sułtanek 250 ml bardzo mocnej herbaty skórka z 1 cytryny szczypta soli lukier: cukier puder sok z cytryny wykonanie: Zaparzamy mocną herbatę. Do rondelka wlewamy świeżą herbatę i rodzynki.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Odsączamy rodzynki, a wywar zostawiamy do całkowitego
Przysmaki Karolkitortownicy o średnicy 18cm. Sernik pomarańczowy bez pieczenia Składniki: 80g (10 sztuk) herbatników 30g czekolady deserowej 6 łyżek mleka masa serowa 400g twarogu sernikowego 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 150ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt) 2 łyżki żelatyny masa pomarańczowa 3 żółtka 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1szt) 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki soku
Smakołyki Berenikimikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy. Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 - 30 minut źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 300 ml kefiru 1 jajko 150 g czekolady deserowej 100 g masła 100 g białej czekolady Sposób przygotowania
Słodkości i nie tylkopucharki) 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 300 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 12szt. biszkoptów okrągłych 10 truskawek, listki mięty 3 kostki białej czekolady(...)PRZYGOTOWANIE Biszkopty kruszymy i wrzucamy na dno pucharków. Skrapiamy kawą rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Kremówkę ubijamy z serkiem i cukrem na sztywno. Połowę masy kładziemy do pucharków. Na to część pokrojonych truskawek. Potem drugą warstwę. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i listkami mięty. Posypujemy startą białą czekoladą - u mnie z ziarnami kakaowymi. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Moje Kuchenne Rewelacjesię dosłodzić. Wszystkim zakochanym życzę miłości na co dzień, a wszystkim singlom znalezienia swojej połówki. Pozdrawiam:) Składniki: brownie: tabliczka gorzkiej czekolady 225 g masła 3 jajka 250 g cukru pudru szczypta soli masa: tabliczka białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny serek philadelphia 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% poleca: półtabliczki czekolady deserowej 50 g masła Wykonanie: Ciasto: Czekoladę
ciastkarnia na kruchym spodzieznajdziecie też inne moje przepisy na racuchy. Crumpets, czyli angielskie racuchy są idealne na śniadanie. składniki na 10 sztuk: 175 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru pudru 175 ml ciepłego mleka 100 ml letniej wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka soli olej rzepakowy do smażenia metalowe pierścienie Mąkę przekładamy do dużej miski i mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis na mazurek z dżemem, w dwóch odsłonach. Składniki: 1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej ponadto: gęsty dżem, u mnie winogronowy do dekoracji: płatki migdałów lukier inne dodatki Wykonanie: WERSJA 1 Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło
kolorowotorcikowonaprawdę! Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Składniki na ok.15 sporej wielkości kulek i 6 mniejszych batoników: 200 g wiórków kokosowych 100 ml śmietany kremówki 70 g cukru pudru 70 g masła kilka kropel aromatu rumowego Polewa: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Kremówkę i masło podgrzewamy w garnku do momentu,aż masło się roztopi
Blondynka GotujePolecam!!! Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki) Składniki na około 25 ciasteczek: · 3 duże jajka · 80 g cukru pudru · 90 g mąki · s zczypta soli · marmolada wieloowocowa(...)kolorowe barwniki w proszku (opcjonalnie) Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie s topniowo dodawać cukier cały czas miksując. Kiedy piana będzie błyszcząca (wtedy mamy pewność, że cukier dobrze połączył się z białkami) dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach. Przestawić mikser na najniższe obroty i wsypywać powoli mąkę
Mania Gotowaniajajka 120 ml zimnej wody 1 kieliszek likieru kokosowego ½ szklanki wiórków kokosowych Składniki na masę: 350 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego Polewa: 2 00 g czekolady 2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się
Mania Gotowania