cukier puder - 2539 przepisów (strona:95/170)

Szarlotka z Budyniem.... 162

coś słodkiego dla tych, którzy nie muszą lub mają gdzieś  być na diecie ;) Składniki: 800 g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg. jabłek 2 budynie waniliowy i toffi z cukrem 750 ml. mleka szczypta cynamonu Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto

NaKońcuJęzyka
Panna cotta czyli słodkie popołudnie 142

wiedział sama nazwa deseru oznacza gotującą się śmietankę (ostatnio przeczytałam to się pochwalę)  Składniki na  4 porcje 250 ml śmietanki 250 ml mleka pełnotłustego 100 g cukru pudru laska wanilii   4 łyżeczki żelatyny truskawki według uznania.  Wykonanie: mleko wlewamy do garnka razem z śmietanką i dodajemy cukru. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach wody i wlewamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto śliwkowe z migdałowym kremem 172

Składniki: 800 g śliwek  200 g miękkiego masła  200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Krem migdałowy  4 żółtka 60 g drobnego cukru 50 g mąki 1/2 litra tłustego mleka 100 g mielonych migdałów 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki. Tortownice

Niezły Młynek
Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą 221

inne orzechy będą pasować do tego wypieku. Poniższe proporcje składników sprawdzą się przygotowane w formie o średnicy 21cm. Tarta śliwkowa z orzechami i czekoladą Składniki: 210g mąki pszennej 30g cukru pudru 100g masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 500g śliwek 100g gorzkiej czekolady z orzechami laskowymi 1 łyżka cukru tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie: - mąkę i cukier przesiać, dodać

Smakołyki Bereniki
Sernik kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym 167

łyżki mąki ziemniaczanej Pianka kokosowa: ·        3 białka ·        3-4 łyżki cukru pudru ·        60 g wiórek kokosowych   Przygotowanie:   Zaczynamy od przygotowanie spodu. Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenie, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko wymieszać. Suche składniki wysypać na blat lub stolnicę

Mania Gotowania
Letnia Pavlova 283

się wydaje . Moja też idealna nie jest  , "odrobinę" się pokruszyła w czasie przekładania na paterę , ale smaku jej to nie ujmuje Składniki : 6 białek  1,5 szklanki cukru pudru 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 300 ml śmietany 30 % 2 op cukru waniliowego Owoce - maliny , truskawki , jagody , porzeczki , wiśnie  .... Wykonanie : Białka

Malinowa Kawiarenka
Sernik Gumiś ;) 1111

sera, jeśli za mało słodki, dodajemy resztę) 5 jajek + 2 białka, które zostały od ciasta 60 g miękkiego masła Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% do deserów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny    Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao

Czerwona Porzeczka
Zapowiadany tort 191

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie) Do ganache: 200 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 36% Do kremu: 900 ml śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 4 szt. śmietan fix'u (niekoniecznie, ale jeśli nie ufacie swojej śmietanie, to może się przydać) 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w bardzo małej ilości wody

Ratunku obiad
Makowiec 225

makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli

Słodkości i nie tylko
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 176

minut, aż zmiękną. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i mieszamy z jabłkami. Wystudzoną masę jabłkową wykładamy na biszkopt. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany tortowej 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka brzoskwiniowa Połowę galaretki rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną

Salonik smaków
Ciasto z białek 362

szklanki cukry 3/4 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklaki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu lub spirytusu Bita Śmietana: 30% śmietanę kremówkę (dużą) pół szklanki cukru pudru 1 śmietan fix Dodatki: 3 galaretki truskawkowe świeże truskawki Białka ubij ze szczyptą soli, do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier, wiórki kokosowe na to mąkę i proszek do pieczenia. Powoli ubijać

Niezły Młynek
Ciasto cytrynowo - morelowe 218

słodkie za to idealne na upalne dni. Przepis jest bardzo prosty.  Składniki na ciasto: 600 g mąki 300 g margaryny 1 jajko 4 żółtka 160 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych  moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż

Niezły Młynek
Sernik wiśniowy 238

jego konsystencję, sernik jest delikatny i kremowy. Sernik z poniższego przepisu można przygotować w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik wiśniowy Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 60g masło 30g cukier puder szczypta soli 1 żółtko masa serowa 500g twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 100g kwaśnej śmietany 18% 100g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Smakołyki Bereniki
Najlepsze kruche ciasto z owocami 241

kruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników czy innych ciast.    Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g   mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200  g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców około 5 łyżek cukru 2 łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki

Mania Gotowania
Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym 137

łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu waniliowego Krem kawowy: 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Dodajemy

Mania Gotowania