cukier puder - 2539 przepisów (strona:90/170)

Miodek 210

jajek 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki  proszku do pieczenia Krem: 7 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 3,2% 3/4 szklanki cukru pudru 200 g miękkiego masła lub margaryny Polewa: 7 łyżeczek wody 7 łyżeczek cukru 1/4 kostki masła 2 łyżki kakao Ciasto:  mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem

NaKońcuJęzyka
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 144

Dzisiaj nie za słodko ale pysznie, do kawy w sam raz. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 180 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka  nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką

Niezły Młynek
Ciasto z masą jabłkową 264

pieczenia Masa jabłkowa: 5- 6  jabłek 2 galaretki (dowolne ja dałam cytrynowe) 75 0ml wody Masa: 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 aromat waniliowy WYKONANIE: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo żółtka i cukier. Na koniec mąka i proszek, wymieszać delikatnie. Piec w prostokątnej formie

W kuchennym oknie Ewy
Snikers na imieninowe przyjęcie 186

zbyt fajnie ale naprawdę nadrabia smakiem.   Następnym razem postaram się poprawić. Składniki: ciasto kruche: 30 dag mąki 20 dag margaryny 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia ciasto kokosowe: 20 dag kokosu 1 szklanka cukru 5 białek ciasto orzechowe: 10 dag orzechów 5 białek  1 łyżeczka proszku do pieczenia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Domowe ptasie mleczko 1544

ptasie mleczko szybkie w wykonaniu i bez pieczenia :) Składniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33  8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny 2 krople aromatu cytrynowego 1 cukier wanilinowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru 2 łyżki śmietany

Niezły Młynek
Para buch! Sosem w brzuch! 300

babcine "łachy" ) ok. 10- 15min. Warto zostawić odstęp pomiędzy kluskami, ponieważ w trakcie parowania jeszcze delikatnie puchną. Na słodko: 1 duży jogurt naturalny paczuszka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 paczka truskawek (mrożonych) dżem truskawkowy (Rozmrożone) owoce rozdziabałam widelcem. Dodałam jogurt, cukry i wszystko razem zmiksowałam na gładki sos ( można zblendować

bastalena
Mazurek lub tartaletka..ciasto podstawowe 150

dekoracje do tych upieczonych mini mazurków..ciasto jest z dodatkiem mielonych migdałów...pyszne.. 70 g  tartych migdałów  BackMit 30 dkg  mąki  90 g cukru pudru 20 dkg  miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i  margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane

Moje domowe kucharzenie
Makaron z sosem truskawkowym 137

800g truskawek  500g makaronu  250ml kefiru  cukier puder (wedle gustu ) Truskawki szypulkujemy i myjemy  Wrzucamy do blendera i miksujemy  Dodajemy cukier i kefir i znow razem mieszamy w blenderze  Gotowy sos odkladamy  Teraz gotujemy makaron, wedle przepisu na opakowaniu  Ugotowany makaron nakladamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym, jesli jest malo slodkie

Klaudynkowa kuchnia
Muffinki z dynią i kardamonem z kremem śmietanowo- waniliowym - CZAS NA DYNIĘ ;-) 163

temp. 200 stopni C   Z w/w składników wychodzi około 16 babeczek. przepis na krem - 1/2 szklanki śmietany 36% - 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 1 łyżka cukru pudru waniliowego Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach po około 10 minutach dodajemy cukier, ciągle ubijając, dodajemy serek. Dla początkujących kucharzy dodajcie śmietan-fix. Wtedy śmietana zawsze się Wam ubije

SMYKWKUCHNI
Lody truskawkowe 176

przepisu znalezionego u Kasi . Kręciłam je w środku nocy, a następnego dnia dzieciaki miały niespodziankę. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietanki 30 % 200 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę delikatnie ubijamy, ale ma pozostać lejąca. Dodajemy zimny jogurt, cukier i mieszamy. Większość truskawek rozgniatamy, pozostałe kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy. Do włączonej maszyny

Sto kolorów kuchni
Tarta ze śliwkami 135

fajne, lekko kwaskowate połączenie. Niestety krem może odrzucić tych, którzy boją się surowych jajek w potrawach. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 2 łyżki cukru pudru Krem [przepis stąd ] : 250 g serka mascarpone 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru Dodatkowo: ok. 20 śliwek pół opakowania płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść

Pasja Smaku
Domowe pieguski 328

family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 2   ½   szklanki maki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka masła cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli tabliczka czekolady orzechy laskowe Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę

Pasja Smaku
Ciasteczko prawdę Ci powie... 218

pokuszę się i poleję wosk. A tymczasem sypiemy mąkę do miski, dorzucamy resztę składników i lepimy ciasteczka!      Ciasteczka z wróżbą Składniki 300 g mąki 100 g cukru pudru 3 jaja  łyżka oleju  łyżka wody Mąkę przesiewamy do miski, wrzucamy jaja, cukier, olej i wodę, po czym zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie, ale lekko klejące

Sajkofanka smaku
Ciasteczka cieszyńskie koniczynki 303

Bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem orzechów mielonych i dodatkowo w środku z orzechem laskowym. Są bardzo smaczne, kruche i efektowne. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 200 g masła 120 g mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g orzechów laskowych całych białko czekolada mleczna cukier perlisty Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę

Ala piecze i gotuje
Torcik " Niebieska laguna " 224

albo bitą śmietaną. Wymiary foremki : średnica 23 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 40 minut Składniki: Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska  brzoskwinie Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka

Słodkości i nie tylko
Mazurek pomarańczowy 344

który prezentuję na zdjęciach, upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm i na taką blachę podaję proporcje w przepisie. Mazurek pomarańczowy Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli masa pomarańczowa 1 duża pomarańcza 1/4 cytryny 150g cukru 50ml wody 50g płatków migdałowych do dekoracji garść płatków migdałowych kilka cienkich plasterków obranej ze skórki

Smakołyki Bereniki
Mini serniczki z kremem truskawkowym 516

sztuk mini serniczków, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie. Mini serniczki z kremem truskawkowym Składniki: ciasto kruche 70g mąki pszennej 10g (około 1 łyżki) kakao 40g masła 30g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 150g trzykrotnie zmielonego twarogu 1 białko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej krem truskawkowy 180g truskawek 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 łyżka soku

Smakołyki Bereniki
Klasyczna tarta z owocami 335

Temperatura pieczenia : 1 80 o C | Czas pieczenia : ok. 20 minut   Kruche ciasto (wg Michel Roux "Ciasta") 250 g mąki tortowej 200 g masła nieco rozmiękczonego 100 g cukru pudru szczypta soli  2 żółtka Przygotowanie spodu tarty Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, sól, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i wyrabiać delikatnie czubkami palców

coolinarnastrefa.blogspot.com
Śmietankowa szarlotka 901

szkl. mąki 3 jajka 3/4 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 250 ml śmietany kremówki 30 % 1,5 kg jabłek Szarej Renety ( można użyć słoik jabłek litrowy) cukier puder   Sposób przygotowania: 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj z przesianą mąką , proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną. Połowę

Słodkości i nie tylko
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 377

Czas pieczenia : 70 minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony ) Temp. pieczenia : 165 C Składniki: Biszkopt orzechowy: 10 jajek 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno.  Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Masę jajeczną łączymy

Słodkości i nie tylko
Pleśniak z jabłkami i rodzynkami. 201

należą do moich ulubionych ciast. Ten, który dziś proponuję jest mniej słodki dzięki dużej ilości kakao. Składniki ciasta 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego

Praktyczna pl
Biszkopt z kawowo-miętową pianką 138

wody, wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić i dodać do niej żelatynę. Masę wylać na całkowicie wystudzony krem budyniowy. Schłodzić. 0,5 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzić. śmietanę ubić "na sztywno". Dodać cukier i wystudzoną żelatynę. Wylać na piankę miętową. Posypać lekko kakaem. Taka porcja wystarczy na dużą

Praktyczna pl
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 295

cukru 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu cynamon 2 łyżeczki olejku waniliowego masło i bułka tarta do tortownicy na kruszonkę 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100g zimnego masła 2 łyżeczki olejku waniliowego PRZYGOTOWANIE W mikserze ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie cynamon i olejek. Mieszamy ciasto.   Śliwki przekrawamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort Pavlova 401

małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać. Schłodzić, by sos zgęstniał.     Dodatkowo: 500g truskawek, 250g malin, 250g jagód, szkl. śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, łyżeczka esencji waniliowej.     Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową.  Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć

Z miłości do słodkości
Czekoladowe Ciasto Guinness 435

patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Gorące polewamy 6 łyżkami piwa Guinness a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Uważamy by nie ucierać za długo, bo może nam sie krem zwarzyć. Na wystudzone ciasto

Made By Mom And Son
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ 170

już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut Masa jagodowa 200 g jagód 100 g cukru pudru 400 g białego sera 3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w ¾ szklanki ważącej wody) Jagody, cukier zmiksować   blenderem , następnie powstałą masę jagodową połączyłam z serem, na końcu  do masy

RAROSSA
Mini mazurki -jajko sadzone 149

Zapomniałam o.. moich mazurkach -tartinkach...wyglądem przypominające jajko sadzone.. Ciasto kruche: 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki  90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Pianka : 4 białka 3/4 szkl. cukru   4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy  bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać

Moje domowe kucharzenie
Miodownik karmelowy 413

Składniki: Ciasto: 500 g mąki 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko 3 łyżki miodu 150 g masła ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 2 lub 3 łyżki śmietany szklanka cukru pudru Orzechy: 300 g orzechów włoskich 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego Krem: 2,5 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka

Mania Gotowania
Wiosenna babka miętowa 137

wanilina lub prawdziwa wanilia v   100 ml słodkiego syropu miętowego Do przybrania: v   400 ml śmietany 36% v   1 łyżeczka syropu miętowego v   2 łyżki cukru pudru Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie d odajemy po jednym żółtku, po każdym  ubijamy mikserem

Mia Cucina Sofieta
Ciasto W–Z 332

kakao 40 g mąki ziemnaczanej lub innej skrobi 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Poncz: 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 – 3 łyżki alkoholu Polewa: 1 ½ tabliczki czekolady deserowej

Mia Cucina Sofieta
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 219

cukru + odrobina cukru z prawdziwą wanilią sok z 3 limonek + otarta skórka z 1 limonki   szczypta imbiru Warstwa śmietankowa: 1 opakowanie schłodzonej śmietanki 30% (250ml)   2 łyżki cukru pudru ¼ szklanki zimnej wody + 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka skórki otartej z limonki odrobina cukru z prawdziwa wanilią (opcjonalnie) Galaretka limonkowa z nutką cytryny: sok z 4 limonek

Symfonia Smaków
Sernik marmurkowy 145

Sernik obowiązkowo na święta być musi. W tym roku stawiam na tradycyjny ale z kakao. Polecam spróbować. Wychodzi puszysty.       Składniki : Kruche ciasto : * 100g masła * 100g cukru pudru * 225g mąki pszennej * 1 jajko Masa serowa : * kg twarogu sernikowego * 150g masła * 200g cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * 3 łyżki kakao * szczypta soli * sernix     Przygotowanie : Zagnieść kruche ciasto

Magiczne Życie Marty
Pierniczki bez leżakowania 372

korzennej 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki mleka 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18% lukier z białek i cukru pudru pisaki spożywcze Wykonanie: - margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną i cynamon - z cukru przygotować dość ciemny karmel - karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać

Smakołyki Bereniki
Sernik 915

Czas pieczenia: ok. 20 min. Temperatura pieczenia sernika: 180 o C Czas pieczenia: 1 h 20 min.   Kruche ciasto 1,5 szkl. mąki 100 g masła 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka szczypta soli zapach waniliowy Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki

coolinarnastrefa.blogspot.com