Pyszne i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Budyniowa masa i krakersy, które świetnie się tutaj sprawdzają. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, ponieważ wymaga leżakowania w lodówce przez kilka godzin (a najlepiej całą noc). Napoleonka na krakersachPRZEPIS/forma: 35x25 cm lub mniejsza/Składniki 3 szkl. mleka 2 żółtka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 masła roślinnego (125 g) 1 budyń waniliowy (40g) ekstrakt waniliowy krakersy (ilość zależna od foremki... czytaj dalej...
Wygląda mega apetycznie i łatwa wersja do przygotowania! Zapisuję do zakładek! :)
Ciasto należy do grupy "ulubione i wspaniałe" :)pychotka
Kiedy dodajesz ekstrakt waniliowy? Na sam koniec czy jeszcze gotując mleko? I ile tego ekstraktu?
Nie ma specjalnie znacznie w którym momencie (w pkt. 2 razem z cukrem można). Ilość z kolei zależy od danego produktu (tj. od tego jak jest aromatyczny). Ekstraktu waniliowego dodaję ok. 1-1,5 nakrętki. Czasami po prostu warto powąchać masę, lub nawet spróbować. ;)