buraczki - 4888 przepisów (strona:24/326)

Babeczki z kremem buraczkowym 124

form na babeczki (muffinki) i lekko dociskamy boki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy spody babeczek przez ok. 15-18 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem : 2 średnie czerwone buraczki 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 50 g cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Buraczki myjemy, zawijamy każdy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku(...)nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Zimne buraczki miksujemy na puree. Śmietanę kremówkę ubijamy, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy puree z buraczków (można dodawać partiami, w zależności jaki kolor końcowy chcemy uzyskać). Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na kilka minut. Kiedy napęcznieje, zalewamy gorącą

bistro mama
Poniedziałek: Sałatka z krewetkami, pęczakiem i pieczonymi buraczkami 107

Jędrne krewetki, pęczak, który zawsze jest al dente, słodki buraczek i marchewka, a to wszystko polane dresingiem z mango i szalotki. Czas : 25 minut plus 45 minut na upieczenie buraczków Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jared Diamond, amerykański geograf, historyk, w nagrodzonej nagrodą Pulitzera książce „Guns, germs and steel” stwierdził, że wszystko co wydarzyło się(...)lekko twardej krewetki. Całość skąpana jest w aromatycznym dresingu z szalotki i mango. Polecamy! Danie powstało z miksu przepisu z eatingwell.com i halfbakedhearvest.com Składniki: 300 g surowych krewetek 4 buraczki 1/2 szklanki pęczaku 1 marchewka 1 mała cukinia Duża garść rukoli 1 szalotka 1 łyżka masła Dresing 1 mała szalotka 2 łyżki mango drobno pokrojone 1 łyżka musztardy dijon

Niedzielny kucharz
SAŁATKA ŚLEDZIOWO - BURACZKOWA + FILMIK 250

SKŁADNIKI :  4-5  ziemniaków ugotowanych w mundurku i ostudzonych 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 2 buraczki ugotowane 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik śledzi w zalewie olejowej 800 g  2 ogórki konserwowe ( dodatkowo )  sól, pieprz do smaku odrobina chrzanu 1 łyżka oleju 3 łyżki majonezu  dodatkowo  natka pietruszki(...)groszek. przyprawy i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.  Buraczki również kroimy w kostkę, ( 2-3 plastry buraczka odkładamy do dekoracji ) przekładamy je osobno doprawiając odrobiną chrzanu, solą i pieprzem. Dekoracja 1 -Na podłużny półmisek wykładamy sałatkę,robimy wgłębienie i kładziemy tam buraczki.   Dekoracja 2 -Z kawałków buraczka wycinamy buzię i łuski ryby, następnie oczy robimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Odmładajace i lecznicze smoothie z czerwonym buraczkiem ćwikłowym 185

średnicy. Do smoothie doradzam użyć surowego buraczka bo sok z surowego buraczka jest dużo bardziej wartościowy, nie "wypłukany" w wodzie z minerałów i posiada pełen bukiet witamin które "niszczą się i wypłukują w wysokiej temperaturze podczas gotowania. Dlatego najmądrzej jest do smoothie miksować surowe buraczki ćwikłowe. I co dobrego robi nam buraczek ćwikłowy? Dla urody: odmładza przedewszystkim - dzięki zawartości(...)betaniny (czerwony kolor) czyli antyutleniacza chroni naszą skórę przed wolnymi rodnikami, które powodują starzenie się skóry i utratę elastyczności. 70% zawartych w buraczku czerwonych barwików to betanina. wspomaga odchudzanie poprzez wspomaganie przemiany materii dzięki wysokiej zawartości błonnika. zapobiega anemii oczyszczając układ trawienny czyli jelita, przyspieszajac trawienie bardzo dobre przyswajanie witamin i minerałów z pożywienia. pomaga przy istniejącej anemii czyli

Sztuka gotowania w/g Samiry
Carpaccio z buraka z pestkami dyni styryjskiej 156

Ostatnimi czasy w mojej kuchni króluje buraczek. Zakochałam się w tym warzywie, a raczej w jego nowej odsłonie, ponieważ do tej pory oprócz barszczu, buraczki znałam, tylko jako tarty dodatek do kaczki i pyz. Dziś będzie carpaccio, zapewne wielu z Was zna to danie, jednak ja postanowiłam je przygotować trochę inaczej(...)dodanie serka feta i dyni styryjskiej okazało się bardzo trafne ponieważ wyszło mega wykwintne danie. Dodam jeszcze, że buraczki do carpaccio można zarówno gotować jak i piec, jednak ja zdecydowanie polecam pieczenie ich w piekarniku ponieważ zawarty w nich cukier karmelizuję się i dzięki temu są bardzo słodkie i smaczne, a buraczki gotowane w wodzie pozbawione są już

Jadło i czytadło
Barszcz z suszonych buraczków 122

Znam sposób na przepyszny barszcz bez brudzenia sobie rąk buraczkami, które niestety farbują. Ja stosuję suszone buraczki, które do barszczu nadają się idealnie. Taki barszcz można spotkać u mnie na wigilijnym stole. Spójrzcie sami jakie to proste. Potrzebujemy: 2 opakowania suszonych buraczków , u mnie Amkez 3 marchewki  1 pietruszka 1/2 pora 2 ząbki czosnku 3 łyżki(...)świeże warzywa (marchew, pietruszkę, por i lekko rozgnieciony czosnek, grzyby, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wlewamy około 2 litry wody i gotujemy warzywa do miękkości. Do warzyw dorzucamy suszone buraczki. W razie czego można dolać nieco wody. Nie może być też jej za dużo, bo barszcz musi mieć pełny smak, musi być wyrazisty, a nie zbyt rozwodniony. Kiedy buraczki

MamaOskarka
Zupa botwinkowa z kaszą jaglaną i jajkiem 119

Czerwone buraczki nie bardzo cieszą się powodzeniem w mojej rodzinie. Ja natomiast lubię je pod każdą postacią. Dlatego też buraczki i ogonki botwinki zmiksowałam w zupie, co okazało się strzałem w dzisiątkę, bo nawet Monice smakowała. Zostawiłam tylko liście botwinki, aby razem z kaszą jaglaną nadały zupie strukturę. Dodatek gotowanego jajka(...)kropka nad i. Składniki na 4 porcje: • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami • 1 mała cebula • 3 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • szczypta cukru • tymianek, cząber do smaku • 2 łyżki octu winnego • 8 jajek ugotowanych na twardo • 1/3 szklanki kaszy jaglanej Wykonanie: • Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą, posolić i gotować

To co kocham
Buraczki konserwowe 179

już wypróbowany przepis na buraczki i od kilku lat tak je przygotowuję. Buraczki są w słodko-kwaśnej zalewie co daje im lekko winny smak.  Są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Przepis znalazłam w internecie,ale nie pamiętam już autora ani strony skąd pochodzi.    ok. 3 kg buraków zalewa: 1 litr wody 3/4 szkl. octu(...)łyżki soli 3/4 szkl. cukru 125 ml oleju rzepakowego Buraczki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki . Starte buraczki nałożyć do wyparzonych słoików.  Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki.  Słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 25 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Kiszone buraczki 193

paru lat robię latem parę słoików kiszonych buraczków. Zimą sok sprawdza się idealnie, jako dodatek do czerwonego barszczu, latem można sok wykorzystać do chłodnika. Buraczki kroję w jak najcieńsze plasterki, i takie, po ukiszeniu nawet surowe, bez gotowania, są bardzo smaczne. Dodaję je do wszelkiego rodzaju surówek. Ilość kopru, czosnku i chrzanu zależy oczywiście od Waszych upodobań(...)składniki ( na ok 6 słoików 0,3l) 2 kg buraczków 12 ząbków czosnku w łupinkach (po dwa na słoik) koper po 2 małe baldaszki na słoik ( można zastąpić koperkiem) laska chrzanu - po 2 kawałki na słoik sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody Przygotowanie  Buraczki umyć, osuszyć obrać. Pokroić w cienkie plasterki

Stare Gary
Wiosenny chłodnik z botwinką i jajkiem! 163

Chłodnik wiosenny z botwinką, buraczkiem i jajkiem! W gorące dni, które już nadeszły, najlepiej na obiad smakuje chłodnik z młodej botwinki i buraczków. Chłodnik sam w sobie jest dość lekkim posiłkiem nie ma zbyt dużo kalorii, wszytko zależy od tego jak go przygotujemy czy na śmietanie czy na jogurcie albo na kefirze. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Mój(...)wkładem i jajkiem na wpół miękkim. Dlaczego? Takie jajko dużo łatwiej organizm trawi, jest mniej wzdymające, a także mniej obciąża żołądek.  Polecam! SKŁADNIKI: - spory pęczek młodej botwinki z buraczkami (2-3 buraczki) - szczypior - ogórek zielony - rzodkiewka - czosnek - 1/4 awokado - 350 ml jogurtu naturalnego - 200 ml kefiru - 150 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego - sól, pieprz, sok z cytryny

SMYKWKUCHNI
Biff Lindstrom - kotleciki z buraczkami 119

Sądzę że to za sprawą bułki tartej nasączonej wodą. Polecam! Składniki : 400-500g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowo - wołowego) 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czerwona cebula 2 buraczki ugotowane lub marynowane (użyłam gotowanych) 1-2 łyżki kaparów* sol, pieprz Przygotowanie : Bułkę tarta wsypać do kubka i zalać woda, odstawić i poczekać aż nasiąknie. Do dużej miski wrzucić(...)wszystkie składniki: mięso mielone, jajko, starte na tarce buraczki, drobno pokrojona cebule, posiekane kapary, bułkę tarta wraz z woda, sol i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić, następnie formować średniej wielkości kotleciki. Smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami i sałatką (u mnie kiszony ogórek). *Jeżeli używacie marynowanych buraczków, możecie użyć nieco mniej kaparów, jeśli jednak korzystacie z gotowanych

Codzienne Gotowanie
Placuszki z cukini i buraczków 91

Placuszki z cukini zdecydowanie ożywają w towarzystwie buraczków i cebuli. Bardzo polecam na jesienny obiad albo kolację :) 1 średnia cukinia 2 ugotowane czerwone buraczki 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić(...)łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie ugotowane buraczki obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię i buraczki przełożyć na sito i dobrze odcisnąć. Cebulę bardzo drobno posiekać. Do miski przełożyć cukinię z buraczkami, dodać cebulę, jajka, natkę pietruszki, bułkę tartą i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze

Trzeci talerz
Sałatka z buraków po ukraińsku 216

Muszę przyznać, że najbardziej lubię buraczki na ciepło i dlatego najczęściej pojawiają się na naszym stole. Doskonale takie buraczki pasują do smażonych lub pieczonych dań i właśnie się zastanawiam czemu jeszcze nie mam ich na blogu ;)? Jedyna trudność to zrobienie apetycznych zdjęć takiej potrawie. Ale przecież kiedyś będę musiała się z tym zmierzyć Dzisiejszy przepis na sałatkę(...)buraków po ukraińsku od razu wpadł mi w oko i od razu go wypróbowałam….bo po co czekać ;)? Przepis znalazłam tutaj . Sałatka była rewelacyjna! Bardzo smakowało mi połączenie buraczków z chrupiącymi orzechami, śliwkami i czosnkową nutą. Zdecydowanie ten przepis na stałe u nas zagości. Zapraszam, oto sałatka z buraków po ukraińsku Sałatka z buraków po ukraińsku Składniki

UgotujmyTo.pl
Chłodnik z sokiem z kiszonych buraków 214

moich ulubionych. Robi się szybko, ma piękny kolor, jest tylko jeden warunek - trzeba mieć sok z kiszonych buraków. A ponieważ ukiszenie buraczków to żaden kłopot, zachęcam  - kiście!!! Buraczki są pyszne, a chłodnik z dodatkiem soku rewelacyjny.składniki ( 4 porcje)400 g jogurtu greckiego400 g kefiruparę łyżek śmietany (opcjonalnie)szklanka soku z kiszonych buraków (np z tego(...)przepisu)10 rzodkiewek3 nieduże ogórki pęczek koperkupęczek szczypiorkuparę kiszonych buraczków, jeżeli nie mamy  - 2 - 3 małosolne ogórkiprzygotowanieOgórki obrać , pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki i buraczki (lub ogórki małosolne) pokroić w kostkę lub paski, posiekać koperek i szczypiorek.W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać sok z kiszonych buraczków

Stare Gary
Makaron z sosem buraczkowym 177

Jeżeli mamy akurat upieczone buraczki, to ten przepis jest znakomitym sposobem na ich wykorzystanie. Gotujemy makaron, a w tym czasie z buraczków robimy błyskawicznie znakomity sos  - i obiad gotowy! składniki - 3 porcje4 małe upieczone buraczki3 łyżki oliwy z oliwek2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka(...)liście, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić liście jarmużu, obsmażać aż będą lekko chrupiące, ale nie spalone. Odłożyć na bok. Wstawić makaron do gotowania.Upieczone i obrane buraczki zblendować z czosnkiem, oliwą octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, przełożyć na głęboką patelnię dodać bulion zagrzać. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Ugotowany makaron, odcedzić, wrzucić

Stare Gary