buraczki - 4888 przepisów (strona:30/326)

Sałatka śledziowa z czerwonymi buraczkami 177

łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 duża cebula 2-3 ogórki korniszony lub kiszone 2 łyżki oleju sól i pieprz świeżo mielony gałązkę kopru do dekoracji Wykonanie: Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w paski i skrapiamy octem winnym. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 1 godz. Śledzie wyjmujemy z wody osuszamy kroimy w grubsze paski(...)Ogórki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na półmisku lub w szklanej misce układamy buraczki, solimy, pieprzymy, posypujemy cukrem oraz skrapiamy olejem. Na buraczkach układamy kawałki śledzi, pokrojoną cebulę i ogórki, skrapiamy octem winnym. Sałatkę udekorować buraczkami i świeżym koperkiem. Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka śledziowa z buraczkami 495

proponuję Wam zrobić sałatkę rybną z buraczkami. Składniki: 2 płaty śledziowe marynowane 0,5 jabłka 2 ogórki konserwowe 2 ziemniaki 0,5 puszki groszku konserwowego 2 większe ugotowane buraczki* 0,5 cebuli 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% gęstej sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko(...)lodówki by smaki się przegryzły. Przed wyłożeniem spróbować jak smakuje i można ponownie doprawić. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić na sitku. Buraczki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać zimną cebulę i doprawić do smaku. Również przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki

Ala piecze i gotuje
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 163

jaja (osobno białka i żółtka) 200 g mąki pszennej lub orkiszowej 200 g mąki gryczanej sól 50 g masła masło klarowane lub olej do smażenia 1 duża wędzona makrela Buraczki 4-5 niedużych buraczków (ok. 350 g) 3 łyżki masła klarowanego sok z cytryny sól Krem chrzanowy 300 g kremowego serka 2-3 łyżki chrzanu lub więcej(...)cieple do czasu usmażenia wszystkich placków – np. w podgrzanym żeliwnym garnku lub piekarniku nagrzanym do ok. 80°C. Podgotowane buraki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić buraczki. Chwilę podsmażyć. Powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Na usmażone placki nakładać porcję buraczków i kawałek ryby. Przykryć sosem chrzanowym, posypać szczypiorem. Od razu podawać. Smacznego

Pełny talerz
Zamiast barszczu 153

którzy sobie Wigilii bez barszczu nie wyobrażają, proponuję spróbować w każdy inny dzień roku. Nie rozczarujecie się! Krem buraczkowo-jabłkowy z kaszą jaglaną Składniki: (na 4 porcje) 600 g buraczków 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 50 g kaszy jaglanej 550 ml wody 350 ml soku jabłkowego dodatkowo(...)jabłko Buraczki obrać, pokroić w ćwiartki, marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół. Na balsze położyć duży arkusz folii aluminiowej. Ułożyć buraczki, marchewki i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, polać oliwą, posypać solą i majerankiem. Zawinąć szczelnie w folię. Piec w 180 st. C. przez 1,5 godziny. W tym czasie kaszę zalać 350 ml wody, zagotować. Gotować pod przykryciem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOTLET DE VOLAILLE Z ZIEMNIAKAMI I BURACZKAMI 481

siemieniem lnianym lub kupuję taką gotową mieszankę.  Najpyszniejsze w tych kotletach jest to gorące, aromatyczne masełko, które wypływa po ich przekrojeniu ...:)) Mmmmmm... Coś pysznego... Do tego ziemniaki oraz buraczki z cebulką i mamy przepis na niebo w gębie :D  SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 niewielkie filety z kurczaka (po około 150 g każdy) świeżo zmielony pieprz odrobina(...)łyżki suszonej) 1 duży ząbek czosnku sól olej do smażenia mąka i bułka tarta do panierowania (użyłam bułki tartej z siemieniem lnianym) 2 roztrzepane jajka SKŁADNIKI NA BURACZKI: 3-4 ugotowane buraki średniej wielkości 0,5 cebuli sól, pieprz i cukier do smaku  sok z cytryny lub ocet do smaku 1 łyżka oleju (opcjonalnie, ja nie dodaję

Słodko-Słony Świat Ilony
zimowe buraczki uniwersalne... 697

Składniki: buraki czerwone 3 kg mniejsze, ocet 1 łyżka, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki są słodsze i mniej łykowate podłużne mniejsze buraczki, buraczki obrałam ze skórki, ugotowałam w 3 litrach wody w szybkowarze 35 mninut, z wywaru mam po przyprawieniu do picia barszcz czerwony buraczki starłam w robocie na tarczy grubsze wiórki(...)porcję buraczków użyłam na surówkę a resztę wymieszałam z podanymi składnikami buraczki ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, zakręcić i pasteryzować z 15 minut, słoiki w garnku postawić na ściereczce na zakrętkach przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - takie buraki można użyć do surówki, do zasmażenia, do zupy barszczu.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Buraczki na zimę. 193

niezależnie od tego ile bym ich zrobiła to i tak w styczniu już nie ma żadnego słoiczka ;) Są idealne do barszczu (nadają mu naprawdę zmysłowego, apetycznego koloru- zarówno buraczki jak i zalewa), ze startych można przygotować pyszną surówkę, choć u nas najczęściej i tak wyjadane są bezpośrednio ze słoika :) Mniejsze sztuki robię w całości (podaję je jako samodzielna zakąska(...)dotrwać do Andrzejek ;)). Możecie przygotować je w dwóch wersjach: z cebulą lub z czosnkiem. W każdej z opcji pyszne, choć mi bliżej do tych z cebulą ;) Polecam!!! Składniki na buraczki na zimę: Ugotowane w skórkach buraki (małe). ZALEWA: 1 litr wody 125 ml octu 10% 100 g cukru 1 łyżka soli DO KAŻDEGO SŁOIKA WKŁADAMY: 1 ząbek czosnku

Rozpustne gotowanie
Buraczki na zimę 331

Buraczki na zimę Przez wiele lat robiłam buraczki z papryką na zimę. Do momentu, kiedy wypróbowałam ten oto przepis, który okazał się o wiele łatwiejszy, szybszy, tańszy i oczywiście smaczniejszy. Buraczki czerwone w słoikach na zimę to taki standard, który musi być w spiżarni. Zwłaszcza, że uwielbiamy je ponad wszystko. Szczególnie moja córka, która jest anty warzywna(...)akurat te buraczki wybitnie jej smakują. Polecam serdecznie. Składniki: 3 kg buraków 3 duże cebule 4 duże ząbki czosnku zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1,5 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 8 ziarenek pieprzu 8 ziarenek ziela angielskiego 6 goździków 5 liści laurowych Buraki wyszorować, umyć i ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce warzywnej

na moim stole...
Surówka z czerwonych buraczków do obiadu 204

pieprz do smaku opcjonalnie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Przygotowanie Robiąc zakupy staram się wybierać buraki podobnej wielkości, dzięki temu wszystkie są ugotowane w tym samym czasie. Buraczki dokładnie umyć, ale nie obierać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości buraków i średnio wynosi około 60 minut - małe około(...)wówczas do 15-25 minut - lub piekarniku (przed pieczeniem każdy buraczek zawijamy w folię aluminiową) - pieczemy w zależności od wielkości buraków od 60 do 90 minut w temperaturze 180-190 stopni Ugotowane buraki ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do buraczków. Całość przyprawić octem, sokiem z cytryny, cukrem, solą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z czerwonych buraczków i wędzonego kurczaka 279

Ponieważ bardzo lubię czerwone buraczki chętnie wykorzystuję je na różne sposoby. Sałatka z buraczków z mozarellą i wędzonym kurczakiem doskonale nadaje się na popołudniową przekąskę, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi albo niedzielne śniadanie. Sos Worcester i słodki krem balsamiczny podkreślają smak użytych składników. Chrupiący słonecznik stanowi kropkę nad „i” w tym delikatnym, a jednocześnie pełnym smaków daniu. Składniki(...)piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się lekko miękkie. Buraki można również ugotować w mundurkach, choć pieczone zdecydowanie są smaczniejsze. Przestudzone buraczki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. [Warto upiec więcej buraczków i wykorzystać je do innych dań]. Mozarellę również pokroić w cienkie plasterki. Plasterki sera i buraczków

Trzeci talerz
Jarmuż z buraczkami i cieciorką + ryż jaśminowy 153

łyżeczki słodkiej papryki - 80g ugotowanej cieciorki               - ¼ łyżeczki brązowego cukru - 2 małe upieczone buraczki             - świeżo mielony pieprz - ząbek czosnku(...)porcję, gdyż spokojnie można przechowywać cieciorkę kilka dni w lodówce - Kolejnego dnia odlać wodę i wrzucić cieciorkę na wrzątek - Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i sól, gotować przez 20 minut - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 o przez ok. godzinę; widelcem sprawdzić, czy są już miękkie - Ryż wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami 181

łyżeczki kurkumy - 100g roszponki - 2 upieczone buraczki - kilka zielonych oliwek - 1 łyżeczka oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * fasolkę adzuki można zastąpić ciecierzycą lub soczewicą Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem(...)wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 15 minut - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Sałatę umieścić na sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia - Oliwki posiekać - Do kaszy dodać odrobinę oliwy i adzuki, wymieszać, przełożyć na talerz - Obok przełożyć roszponkę, buraczki i oliwki - Sałatkę skropić oliwą

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami 191

Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki  i suszonymi pomidorami Składniki: - 100g czerwonego ryżu jaśminowego         - sól himalajska - 2 buraczki(...)łyżeczki ziół prowansalskich - 80g ugotowanej fasolki adzuki - kilka suszonych pomidorów - 1 łyżka pestek dyni - 1 łyżka rodzynek - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać

Wegańska kuchnia orientalna
Ciasto Czekoladowo – Buraczkowe z Maślanym Kremem Czekoladowym 230

kremów śmietankowych i tym sposobem kremy maślane zeszły na plan dalszy. Nie byłabym jednak sobą gdybym czegoś nie zrobiła z przekory, z nadzieją, że tym razem ciasto z buraczkami, przełożone dodatkowo kremem maślanym zachwyci moje kubki smakowe, i z czystym sumieniem będę mogła je Wam polecić. Nie uwierzycie – ciasto jest obłędnie genialne. Smak buraczków niewyczuwalny. Mocno czekoladowe(...)espresso 200 g masła 135 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru kryształu 250 g ugotowanych, obranych i zblendowanych buraczków Czekoladę rozpuszczamy z masłem na małej mocy palnika. Dodajemy gorące espresso. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywno, dodając

Made By Mom And Son