Buraczki chodziły za mną, chodziły aż mnie dogoniły ;) Myślałam o czymś w rodzaju rosyjskiej sałatki z buraczkami, którą zwykle podaje się ze śledziem, tylko ja nie chciałam ze śledziem. I wymyśliłam takie oto cudo. Koleżanka, która akurat gościła u nas powiedziała, że dopóki nie spróbowała, nie wierzyła, że z tak prostych składników wyjdzie coś tak pysznego. Zrobiła(...)dokładki, ja z resztą też nie byłam wcale w tyle ;) Bardzo polecam, jest posta i pyszna. Na dodatek kupiłam gotowane buraczki w całości, więc miałam mniej roboty. Składniki: 500g buraków (około 2 dużych sztuk) 1 kg ziemniaków (około 6-8 średnich sztuk) łyżka majonezu 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1 cebula 1 łyżka soli wrzątek
Cytryna&Co.Oczywiście gwiazdą są tu także tarte buraczki ,bez których nie miała by swojego charakterystycznego smaku Polecam ! Składniki : 0,3 kg solonych płatów śledziowych 2 gotowane lub pieczone czerwone buraczki 4 jajka ugotowanych na twardo 3 ziemniaki , także ugotowane , najlepiej w mundurkach 1 cebula średniej wielkości 3-4 ogórki kiszone starty ser żółty do posypania majonez 2 łyżki musztardy(...)łyżeczka miodu cytryna dodatkowo : szczypiorek do dekoracji Płaty śledziowe płukamy pod bieżącą zimną woda . Kroimy w małe kawałki , skrapiamy cytryną , dodajemy miód , musztardę . Odstawiamy na godzinę . Jajka i buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach . Ziemniaki , cebulę , ogórka siekamy drobno . Wszystkie składniki trzymamy osobno . W małych słoiczkach , najlepiej o prostych brzegach , układamy kolejno : warstwę śledzi , majonez , ziemniaki , cebulkę , ogórek
Ogrodnik w podróżymogłam doczekać się obiadu w niedzielę kiedy zobaczyłam co gotuje mama. Smakowały mi zawsze! Zdradzę Wam, że moje dziecko również je uwielbia :) Poszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku. Dość kłopotliwe i czasochłonne dla mnie było gotowanie całych buraków i zaczęłam ścierać je przed ugotowaniem(...)tarce o dużych oczkach. Składniki: * 2 buraki czerwone * stopiona słoninka ze skwarkami * 1 łyżka mąki * sól, cukier, kwasek cytrynowy * liść laurowy, ziele angielskie Buraczki obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Włożyłam do garnka, zalałam wodą do ok. 1/3 ich wysokości i dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Nastawiłam na gotowanie. Posoliłam. Kiedy już były
Pieprzyć z Fantazjąlodówce i sięgamy po niego kiedy tylko mamy ochotę. Doskonale sprawdza się do świeżych jak i pieczonych warzyw, do sałatek oraz pieczywa. Klasyczny hummus rządzi, ale w kraju buraczka czerwonego grzechem byłoby nie przygotować hummusu z tym warzywem. Tym bardziej, że dzięki dodaniu rodzimej ćwikły pasta staje się lżejsza, bogatsza w smaku i nabiera cudownego (w dzisiejszych czasach chciałoby się(...)marnować taki potencjał. Koniecznie zróbcie i napiszcie mi o swoich wrażeniach. Jeżeli podobnie jak ja jesteście miłośnikami chrzanu, koniecznie zajrzyjcie tutaj sos chrzanowy. Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 nieduże buraczki czerwone 3 czubate łyżki pasty tahini 1-2 łyżki tartego świeżego chrzanu 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz olej
Fitsweet.meburaków 2 duże czerwone papryki 2 duże cebule Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 6 łyżek cukru 1,5 łyżki soli kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe Buraczki ugotować i wystudzić. Następnie je obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Cebulę(...)wraz z papryką dodać do buraczków. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalać buraczki i odstawić na kilka minut. Następnie buraczki zamieszać i nakładać do słoików. Dopełnić powstałą zalewą (nie trzeba zużyć całej, tyle aby dopełnić każdy ze słoików). Mocno zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut
My simple kitchenzaczynam powoli przerabiać je na sałatki, które trafią do spiżarni by zimą cieszyć nasze podniebienia. Oprócz tradycyjnych weków postanowiłam wykorzystać je w codziennych dniach obiadowych tj. risotto. Dzięki buraczkom nabiera ono pięknego, lekko różowego koloru oraz słodkiego smaku. Jak dla mnie bomba! Składniki: pęczek małych buraczków – liście wraz z łodygami siekamy i odkładamy do osobnej miski, buraczki(...)około 3 minut. Wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejna porcję. Czynność powtarzamy dopóki ryż nie będzie miękki. Gdy ryz jest już gotowy wrzucamy pokrojone buraczki. Gotujemy około 3 minut, a następnie wrzucamy listki wraz z łodyżkami i gotujemy kolejne 2 minuty. Risotto doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz natką. Podajemy posypane ziarnami słonecznika. Smacznego
Życie ze smakiemlodówce i sięgamy po niego kiedy tylko mamy ochotę. Doskonale sprawdza się do świeżych jak i pieczonych warzyw, do sałatek oraz pieczywa. Klasyczny hummus rządzi, ale w kraju buraczka czerwonego grzechem byłoby nie przygotować hummusu z tym warzywem. Tym bardziej, że dzięki dodaniu rodzimej ćwikły pasta staje się lżejsza, bogatsza w smaku i nabiera cudownego (w dzisiejszych czasach chciałoby się(...)marnować taki potencjał. Koniecznie zróbcie i napiszcie mi o swoich wrażeniach. Jeżeli podobnie jak ja jesteście miłośnikami chrzanu, koniecznie zajrzyjcie tutaj sos chrzanowy Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 nieduże buraczki czerwone 3 czubate łyżki pasty tahini 1-2 łyżki tartego świeżego chrzanu 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz olej
Fitsweet.mepyszne i zdrowe, polskie buraczki. Nie masz pomysłu na ich wykorzystanie? Oto 10 najpopularniejszych dań z burakiem w roli głównej :) 1. Buraczane muffinki z czekoladowym nadzieniem 2. Buraczki na ciepło do obiadu 3. Przecier z kiszonych buraków 4. Buraczki na ciepło do obiadu 5. Barszcz z grzybami 6. Sałatka buraczana 7. Barszcz ukraiński 8. Kapuśniak(...)buraczkami 9. Buraczki na barszcz do słoików na zimę 10. Surówka z buraków i kapusty
Tradycyjna Kuchniagodziny (w tym godzina na pieczenie buraków) Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Sałatka z pieczonych buraków pod chmurką Jeśli sądzicie, że wiecie wszystko o sałatkach z buraczków i koziego sera, a nie jedliście sałatki z serem ubijanym, to naprawdę czas to nadrobić! Kremowy kozi serek ubity z mocną, tłustą śmietaną (napowietrzony i puszysty) wygląda i smakuje jak chmurka(...)szpinaku 1 garść orzechów włoskich 50 g kremowego serka koziego 2 łyżki gęstego jogurtu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dokładnie buraczki, przełóż na tackę do pieczenia i wstaw do piekarnika na godzinę. Krok 2 Rozgrzej suchą patelnię, wysyp na nią orzechy włoskie i praż na dość intensywnym ogniu przez
Niedzielny kucharzBURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁKIEM, do obiadu. Buraczki zasmażane z jabłkiem to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie z kotletem mielonym i młodymi ziemniaczkami 👌💓 Można je zrobić na wiele sposobów. Buraczki gotujemy w skórkach lub pieczemy w piekarniku. Ścieramy je na puree lub na tarce z większymi oczkami. Przygotowujemy je na zasmażce, śmietanie lub maśle, z jabłkiem(...)Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny. Spróbujcie sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy! SKŁADNIKI : na 6 porcji 1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości 1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami 1 cebula, najdrobniej posiekana 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru
Moja Książka KucharskaBuraczki z chrzanem to pyszny i zdrowy dodatek do dania głównego. Od naszej tradycyjnej ćwikły różnią się tylko sposobem starcia buraczków. Mój mąż nie lubi , gdy surówki starte są na papkę, więc ze względu na niego buraczki starłam na grubych oczkach. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: buraki 500 g, chrzan 1,5 łyżki, sok z cytryny do smaku(...)cukier do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Buraczki myjemy i gotujemy w łupinie do miękkości. Następnie buraczki odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan oraz sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Podajemy jako dodatek do dania głównego
kulinarne odsłony patiktórym chętnie się z Wami dzielę. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 1 polędwiczka z dzika kilka małych boczniaków królewskich pół czarnej trufli 2 małe buraczki 3 plasterki cebuli 200 ml czerwonego wina 250 m soku z kiszonych buraków masło klarowane do smażenia gałązka rozmarynu majeranek pieprz sól Wykonanie: Polędwiczkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy rozmaryn(...)marynujemy cała dobę w lodówce, w międzyczasie przewracamy na druga stronę. Buraczki gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą i zalewamy na kilka godziny, lub na noc sokiem z kiszonych buraków. Polędwiczkę wyjmujemy z marynaty (marynaty nie wylewamy), osuszamy, nacieramy solą, obsmażamy ze wszystkich stron na klarowanym maśle, podczas smażenia
Quinoa Raz!Witajcie :) Ostatnio robiłam buraczki do słoików, były sałatki i buraczki w zalewie. Zastanawiałam się czy dodawać ten przepis ale kiedy otworzyłam gotowy słoik i buraczki wyszły dobre postanowiłam jednak je dodać a nuż komuś przypadną do gustu :) Zapraszam do wypróbowania bo są proste w wykonaniu :) Składniki : 1 kg buraków kawałek chrzanu 4 szklanki(...)sucha. Obrane buraki kroimy w plastry lub w ćwiartki tak jak u mnie. Następnie wkładamy do słoików z kawałeczkiem chrzanu. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą i octem, zalewamy buraczki. Dno garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości, od zagotowania wody gotujemy około 25 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Takie buraczki
Sama słodycz i szczypta chiliBuraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraczki świetnie pasują szczególnie do dań z dodatkiem mięsa, a po wystudzeniu są również bardzo zdrową przekąską. Buraki jesienią są najsmaczniejsze i warto przygotować z nich różne potrawy. Najprostszym ich wykorzystaniem jest zrobienie buraczków na ciepło i podanie jako dodatek do obiadu. Buraki przed smażeniem, należy(...)niewielkiej ilości wody, ale można gotować je w tradycyjny sposób w wodzie do czasu, aż będą miękkie (widelec po wkłuciu swobodnie się wyjmuje z buraka). Mam nadzieję, że lubicie buraczki na ciepło tak, jak ja i często je przygotowujecie 😋 Składniki: (2 - 3 porcje) 1 kg buraków 1 małe jabłko 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku
Kuchcik gotuje