polecić przepis na smaczne śledzie z buraczkami. Goście chwalą je za smak. Ich sekretem jest sos. Składniki: 300 g filetów śledziowych solonych (waga bez wody) 2 – 3 średnie buraczki 1 duże jabłko (ja używam championów) 1 cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki majonezu Sok z ½ cytryny Pieprz czarny mielony Mleko Wykonanie: Śledzie namocz w wodzie(...)mlekiem (ok. 3 godzin). Po tym czasie wyjmij je z mlecznej zalewy i pokrój w paski. Buraczki zagotuj. Gotuj ok.30 minut. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj i obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Śmietanę połącz z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Sosem
Przepisy Babciteraz kiedy cały czas sporządzam zakwas buraczany a buraki wykorzystuję do różnych sałatek i surówek. Najbardziej smakują mi takie z dresingiem czosnkowym, idealnie pasują do mięsa. Składniki: 5 kiszonych buraczków 3 łyżki oliwy 0,2 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Buraczki kiszone kroimy w cienkie paski lub ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy do buraczków i dokładnie mieszamy, wstawiamy na pól godziny do lodówki żeby wszystkie składniki się połączyły ze sobą
Bajeczna KuchniaZasmażane buraczki to świetny dodatek do mięsnych potraw. Doskonale smakuje nie tylko z bitkami wołowymi czy strogonowem, ale także z klasycznym kotletem schabowym. Przygotowanie buraczków zajmie około 1,5 godziny, ale zapewniam, że nie napracujecie się przy tym. 2 buraki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 2 łyżeczki miodu 1 cytryna sól Nieobrane buraki myjemy i zawijamy(...)ręce możemy obrać skórkę. Powinna sama odchodzić. Buraki trzemy najmniejszych oczkach tarki. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wsypujemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy. Gdy mąka się zarumieni dodajemy starte buraczki, łyżkę oleju i zasmażamy. Na koniec doprawiamy 2 łyżeczkami miodu, sokiem z jednej cytryny oraz solą. Gotowe
Dieta bez mlekasłodkie. Zrobiłam z połowy porcji i była ona całkiem spora. Świetnym dodatkiem okazał się olej kujawski z czosnkiem. Jest bardzo aromatyczny. Ale oczywiście możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Buraczki najlepiej upiec wcześniej, przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Bardzo polecam! Składniki na 4 spore porcje: ok 500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków 1 cebula (dałam(...)ugotować. Ostudzić, obrać. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół usunąć gniazda nasienne. Przy pomocy robota lub ręcznej tarki o grubych oczkach, zetrzeć jabłka i buraczki. Włożyć do miski. Dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę, polać oliwą, octem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzone
Stare Garyoraz sałatę strzępistą. Całość została zamknięta w wiejskiej bułce. Co ciekawe do ich przygotowania nie użyłem żadnego sosu, a smakowały rewelacyjnie. Pikantne mięso oraz rukola doskonale łączą się z buraczkami zasmażanymi, które neutralizują nieco ostrość tworząc bardzo ciekawy smak. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować takiej kompozycji koniecznie musicie ją sprawdzić. Składniki Bułki wiejskie (oczywiście można wybrać inne) Mielone(...)mięso wołowe (jeden burger około 200 g) Jalapeño (papryka chilli) Buraczki zasmażane (babcine, w słoiku) Sałata strzępiasta Rukola Sól, pieprz Przygotowanie Jalapeño siekamy bardzo drobno i łączymy z wołowym mięsem mielonym oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość jalapeño zależy od tego jak ostre jedzenie lubicie. Nie polecam przesadzać na początek. Z tak przygotowanego mięsa tworzymy nasze burgery, które smażymy
Programista w kuchnigdzieś powracałam myślami do chłodnika, i w końcu postanowiłam zrobić chłodnik, taki jak czuję, taki mój. I od wczoraj mogę Wam powiedzieć jestem miłośnikiem "różowej zimnej zupy"! Chłodnik z buraczkami jest boski, cały sukces to aby tam gdzie nie trzeba, zbyt mocno nie kombinować. Bo, jak próbujemy zbyt mocno kombinować, dodajemy zbyt dużo składników, to wychodzi totalna klapa(...)mogłabym jeść codziennie, jest pyszna, kremowa, ma obłędny kolor i po prostu chce się ją jeść! Tylko spójrzcie na ten kolor! PRZEPIS NA CHŁODNIK BURACZKOWY: - 3 duże, ugotowane młode buraczki - 250 ml śmietany 12% - 150 ml śmietany powyżej 18% - 1 duży ząbek czosnku (czosnek latem jest intensywny, dodaj najpierw pół ząbka, sprawdź smak i dopiero dodawaj resztę ilości
SMYKWKUCHNIsię chyba cieszyć, bo jak kocham piec bardziej niż gotować i mogłoby to się po prostu źle skończyć. A to ciasto czekoladowe to chwila moment. Zwłaszcza, że ugotowane buraczki można kupić i wystarczy je tylko zmiksować. Reszta to kwestia zamieszania i hop do piekarnika. Ostatnia chwila w ten weekend na takie zimowe ciasto, bo za tydzień (bardzo(...)cukru 100 ml oleju roślinnego 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka ciemnego kakao ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g ugotowanych buraków, zmiksowanych Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone buraczki miksujemy na puree. Czekoladę (ok 180 g) topimy w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i powoli mieszamy, aż czekolada się roztopi
bistro mamamóc nacieszyć podniebienie przez trzy dni :) Przepisy są bardzo różne, ja robię z tego co mam, ale można powiedzieć, że jest to zupa na bazie ugotowanych buraczków ćwikłowych ... Buraczki wraz z liśćmi kroimy i gotujemy...pozostałe składniki dodajemy po ostudzeniu botwiny... Botwinka dłużej stygnie niż się gotuje :) Ugotowane i wystudzone buraczki uzupełniamy, sałatą, ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem... Dodajemy(...)sól, pieprz i kefir ze śmietaną :), Ja mam jeszcze zapasy z zeszłego roku więc dodałem buraczki słodko kwaśne :) Mieszamy... Odstawiamy do lodówki gdzie wszystkie smaki połączą się ze sobą :) Potem podajemy z ugotowanym jajkiem :) Smacznego
chleba naszegodzieci dostały ciepłą pożywną zupę, a my mieliśmy ochotę na coś innego. Po chwili krzątaniny w kuchni pomyślałam o barszczu (w końcu w zamrażalniku miałam jeszcze troszkę pierogów). Suszone buraczki są po prostu niezastąpione w takich chwilach. Błyskawiczne przygotowanie, półgodziny gotowania i… już można się cieszyć czerwonym barszczem. Taki barszcz możecie odcedzić i podać czysty do picia, dodać(...)tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również na przepis na pierogi z kapustą i grzybami (klik) lub na uszka z grzybami (klik) . Składniki: 2 litry wody 2 opakowania suszonych buraczków Skworcu 2 x 75 g 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe Skworcu 3-4 kulki ziela angielskiego Skworcu 2 rosołki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy
Słodkie okruszkismak jaki nadają potrawom i oczywiście kolor. Niezbyt przepadam za czyszczeniem rąk po ich krojeniu, ale czego się nie robi dla nieba w gębie. Wydaje mi się, że obecnie buraczki wracają do łask i coraz więcej osób po nie sięga. Pamiętam, że kiedy wzbraniałam się przed jedzeniem zupy buraczkowej to babcia mówiła mi, że jak będę ją jeść(...)będę mieć więcej krwi… Okazało się, że babcia miała po części rację, co prawa nie chodziło o zwiększenie ilości krwi, ale prawdą jest że buraczki pomagają w zapobieganiu anemii i zwiększają przyswajalność tlenu przez komórki, więc yee! Jedzmy buraczki! Ciekawostka: aby dostarczyć organizmowi najwięcej zdrowych składników z buraka warto pić świeży, sok z buraków. Jeżeli je ugotujemy
rabarbarowoniewyczuwalny. Takie desery na śniadanie lubię! Niebo w gębie <3 Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na buraczki to kliknijcie tutaj -> klik ! Bordowe Pankejki 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: buraczki ze słoiczka 110g mleko 95ml jajko 1 sztuka mąka pszenna(...)łyżeczka ksylitol lub cukier 35g szczypta soli masło lub olej do smażenia jogurt grecki do podania ok. 130g sos czekoladowy: woda 40ml kakao 20g miód do posłodzenia Wykonanie: Buraczki miksujemy z mlekiem, a następnie roztrzepujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki na placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (po 2-3 minuty z obu stron). W międzyczasie
rabarbarowocytryny • 4 jajka • 4 kawałki sera feta Wykonanie: • Botwinkę umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki – osobno liście, osobno łodyżki. Malutkie buraczki pokroić w plasterki. • W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim buraczki i łodyżki. • Dolać 1,5 litra gorącej wody, dodać bulion wegetariański, sól i pieprz(...)smaku. • Gotować do miękkości buraczków. Zakwasić sokiem z cytryny. • Podawać z gotowanym jajkiem i pokruszoną fetą
To co kochampomysł na buraczki z jogurtem natknęłam się przeglądając książkę z przepisami z krajów perskich (Iran). Tak przygotowane buraczki to banalnie prosta i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka, która idealnie nadaje się do mięs czy ryb, ale także do samodzielnego jedzenia, np jako przekąska do pracy. Ponadto sałatka z buraczków ma fantastyczny, intensywny kolor, który ożywi każdy(...)talerz. Polecam! Składniki : 500g ugotowanych buraków 200ml jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie : Buraczki pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski, dodać jogurt, sól i pieprz i opcjonalnie sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać, aż jogurt nabierze różowego koloru. Schłodzić i podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieLekka i smaczna sałatka do obiadu z rukolą, buraczkami, jabłkiem i ogórkami małosolnymi. Doskonale pasuje do dań mięsnych lub grilla. Składniki: 3 garście rukoli 4 ugotowane młode buraczki 3 ogórki małosolne 1 jabłko Olej z pestek dyni Sól morska o`Sole Pieprz kolorowy Prażone ziarna Sposób przygotowania: Ugotowane buraczki i jabłko obieramy, razem z ogórkami małosolnymi kroimy(...)kostkę, przekładamy do miski, dodajemy olej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, układamy na talerzu, wykładamy sałatkę z buraczków, wierzch posypujemy prażonymi ziarnami
Bajeczna Kuchnia