buraczki - 4888 przepisów (strona:36/326)

Sałatka z awokado i kiszonymi burakami 95

Sałatka z awokado i kiszonymi burakami to zdrowa propozycja na szybki lunch, albo lekki, dietetyczny obiad. Przygotowanie tego posiłku jest proste. Do przygotowania tej sałatki wykorzystuję kiszone buraczki, mają specyficzny smak, ale są bardzo zdrowe. Mają działanie przeciwzapalne i zwalczają bakterie, ponadto są źródłem potasu. Kiszone buraki, jak również wszystkie kiszonki są polecany w okresie wzmożonych zachorowań na grypę(...)przeziębienia. Jak przygotować kiszone buraczki przeczytacie w tym artykule – KISZONE BURACZKI Składniki na 2 porcje duża marchewka, albo dwie mniejsze 1 awokado 2 kiszone buraki garść miksu sałat garść rukoli 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dynii oliwa 15g parmezanu Jeśli jesteście na diecie to możecie zrezygnować z parmezanu, jednak myślę, że taka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zakwas z buraczków czerwonych – zakwas na barszcz 75

Sprawdzony przepis na zakwas z buraczków, nie tylko na świąteczny barszcz, również do picia na co dzień! Jeszcze niedawno na czerwony barszcz kisiłam buraczki z dodatkiem kromki chleba na zakwasie. Okazuje się że nie jest to kluczowy dodatek i prawidłowo przygotowany zakwas wyjdzie również bez chleba. Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych „Jarzynovy ferment” w Łowyniu Jarzynova(...)oliwą i przyprawami w piekarniku. Często przepuszczam buraki z zakwasu przez wyciskarkę wolnoobrotową i mam kolejna porcję soku – zakwasu do barszczu lub do picia. The post Zakwas z buraczków czerwonych – zakwas na barszcz first appeared on Tajemnice smaku

Tajemnice Smaku
Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka 91

Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Antoniki, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski Kwas antonicki to wyjątkowo bogata w składniki zupa, pochodząca z Ziemi Lubaczowskiej. Choć pozornie jej bazowym składnikiem są czerwone buraczki, to w rzeczywistości rzecz jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ zupa zakwaszana jest kwasem z kapusty kiszonej lub z kiszonych ogórków, a nie kwasem buraczanym. W dodatku treść zupie nadają(...)tyle buraczki, co ugotowana fasola i ziemniaki. Smaki wzbogacają suszone grzyby, włoska kapusta, świeży koperek i czosnek. Kwas antonicki podbijany jest śmietaną i przecierem pomidorowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Antonikach. Tak wyjątkowa zupa ugotowana na bazie lokalnych składników zasługuje na miejsce na naszych stołach. Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej

Trzeci talerz
Sałatka z pieczonym burakiem i fetą 95

też pyszny dodatek do obiadu lub grilla. Najlepsze sałatki z buraków są proste i wymagają tylko kilku składników. Nie warto jednak iść na skróty. Do tej sałatki najlepsze będą buraczki pieczone. Są zdecydowanie bardziej pachnące niż gotowane oraz mają intensywniejszy kolor. Zadbać też trzeba o dobrej jakości fetę, którą idealnie zastąpi również kozi ser sałatkowy lub ser halloumi(...)umyj. Włóż do naczynia do zapiekania, przykryj i piecz przez 40 – 50 minut, aż będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i zostaw, aby lekko wystygły. Załóż rękawiczki, obierz buraczki i pokrój je w kostkę. Posiekaną rukolę oraz porwaną sałatę ułóż na dnie miseczki, w której będziesz podawać sałatkę. Dodaj pokrojone buraki oraz pokrojoną w kostkę lub poszarpaną fetę. Posyp

Kuchnia Na Wypasie
Botwinka z jajkiem 121

szybką zupę. Składniki: Kaloryczność botwinki z jajkiem: 175 kcal w 100g. 2 litry wody 200g porcji mięsa drobiowego (skrzydełka, udko, szyjka) * 1 duży lub 2 średnie pęczki botwiny z buraczkami 3 średniej wielkości ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średni korzeń pietruszki pół korzenia selera 2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)umyty i wyszorowane buraki przekrawam w pół centymetrowe plasterki. Ziemniaki obieram, płuczę w wodzie, kroje w ćwiartki. Do gotującego się od 15 minut wywaru wrzucam pokrojone ziemniaki oraz same buraczki (jeszcze bez łodyg i liści). Łodygę i liście wrzucam na sam koniec, aby nie straciły pięknego koloru. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki

Ania gotuje
Chłodnik litewski 89

gorące dni. Zawsze robię podwójną porcję i dwa dni z głowy :-) Z tego przepisu wyjdzie około 4 porcje. Lubicie chłodniki? Miłego dnia :-) Składniki: 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami 500 ml bulionu 400 g gęstej śmietany 400 g kefiru 2 - 3 średnie ogórki gruntowe 1/2 pęczka koperku 2 łyżki szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu sól pieprz(...)Botwinkę myjemy, odcinamy buraczki i kroimy je w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście też siekamy. 2. Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego pokrojone buraczki i łodyżki (liście zostawiamy, dodamy później), oraz ocet i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż buraczki będą miękkie. Wtedy dodajemy listki i gotujemy jeszcze z 5 minut. 3. Wywar studzimy w garnku

kruche babeczki
Pyttipanna Szwedzki Hasz 83

małe kostki.  Nie ma jednego przepisu na Pyttipanna, ale zwykle w skład wchodzą ziemniaki, cebula, warzywa i kiełbasa, boczek, szynka, wołowina czy też wieprzowina. Za to każda zawiera buraczki i jajko sadzone plus musztarda, sos BBQ czy też ketchup.  Oczywiście istnieją też wersjie bezmięsne, które można zrobić z kawałkami różnych serów. Na zakończenie w ten upalny dzień(...)sztuki Pasternak – 1-2 sztuki Masło – 40 gram Jajko – 4 sztuki Szczypiorek – garść Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Buraczki marynowane – 80 gram Musztarda Dijon Sos BBQ Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Pyttipanna Szwedzki Hasz Przede wszystkim wszystkie składniki, oprócz buraczków, pokrój na równe małe

RafalCook
Pierś z kaczki z sosem wiśniowym 93

frużelinę. Wykwintny przepis na elegancki obiad, który przygotuj stosunkowo szybko. Poniższy przepis sprawdzi że na niedzielę oraz inne bardziej uroczyste okazje. Najlepiej skomponuje się z puree ziemniaczanymi i tartymi buraczkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczona pierś kaczki ze skórą skąpana w wiśniowym sosie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 2 porcje(...)serwuj w całości razem z kością lub pokrój na plasterki, podawaj skropioną obficie sosem wiśniowym. Do dania smakowicie sprawdzą się pieczone łódeczki ziemniaczane lub kremowe puree ziemniaczane oraz tarte buraczki. SOS WIŚNIOWY Do rondelka przełóż wydrylowane wiśnie, olejek migdałowy oraz wlej wodę. Owoce duś przez 10 minut, aż uwolnią swój sok i zmiękną. Wiśnie nie powinny się rozgotować, owoce

ProstePesto.pl
Sałatka z botwinki, truskawek i koziego sera 63

koziego Kilka łyżek posiekanego szczypiora 1 łyżka masła Sól Pieprz Dresing 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Bardzo dokładnie umyj botwinkę. Odkrój buraczki, odetnij korzonki, pokrój w cienkie plastry, a łodygi w kilku centymetrowe kawałki. Liście przesiekaj nożem. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni wysyp na nie buraczki i łodyżki. Smaż chwilę aż buraczki zmiękną. Zdejmij z patelni. Krok 3 Przygotuj dresing. Wlej składniki do zamykanego słoiczka, zakręć potrząsaj energicznie. Krok 4 Rozłóż do misek liście botwinki. Wyłóż na wierzch przesmażone buraczki i łodyżki, pokruszony ser, szczypior. Polej dresingiem, podawaj. Artykuł Sałatka z botwinki, truskawek i koziego sera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Buraczki z papryką 83

ostatnie wizycie u teściów dostaliśmy sporą ilość buraków, więc postanowiliśmy zrobić z nich buraczki z papryką. Jest to sałatka na zimno do obiadu z przepisu mojej mamy. Robi się ją dość długo, ponieważ sam proces gotowania i studzenia buraków trwa około 3-4 godzin. Mam jednak nadzieję, że mimo to ktoś skorzysta z przepisu i przygotuje zapasy na zimę(...)Wszystkie składniki zagotować, od czasu do czasu mieszając. Paprykę oraz cebulę zetrzeć na tarle na grubych oczkach lub pokroić w niewielką kostkę. Warzywa gotować w zalewie przez 15 minut. Buraczki zetrzeć na tarle na grubych oczkach. Dodać do gotujących się warzyw i gotować jeszcze przez 30 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do umytych słoików. Osuszyć zakrętki i szczelnie zamknąć słoiki

KuchniaWeDwoje.pl
Gryczana tarta z botwinką i ricottą FIT 85

Składniki na spód: – 150g mąki gryczanej – 70g zimnego masła – 50ml wody – szczypta soli Składniki na masę botwinkową: – 2 pęczki botwinki z buraczkami – 350g ricotty – 1 jajko – 30g parmezanu – ½ łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego (opcjonalnie) – ½ łyżeczki gałki muszkatołowej – sól, pieprz Dodatkowo: 30g sera Feta, kiełki rzodkiewki SPÓD: Formę do tarty o śr. 25 cm natłuszczamy oliwą. Mąkę przesiewamy do miski(...)rozwałkowujemy ciasto (lub bezpośrednio wygniatamy nim spód formy). Ciasto umieszczamy w przygotowanej wcześniej formie, nakłuwamy widelcem i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. MASA BOTWINKOWA: Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy buraczki i odkładamy je na bok. Liście z łodyżkami siekamy i gotujemy 5 minut w małej ilości wrzącej, osolonej wody (z bulionem, jeśli go używamy), aż zmiękną. Odcedzamy i studzimy

Be Fit Be Strong
Bitki wieprzowe z buraczkami 105

Bitki wieprzowe z szynki w delikatnym sosie podane z buraczkami i pysznym puree z ziemniaków. Danie idealne na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom danie jest szybkie w przygotowaniu, ale musimy uzbroić się w cierpliwość, bowiem im dłużej będziemy dusić mięso tym będzie delikatniejsze. Szybki przepis na Bitki wieprzowe z kopytkami i buraczkami Składniki na bitki wieprzowe(...)osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy. Dodajemy śmietanę, mleko, masło i całość ubijamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Odrobinę solimy. Bitki wieprzowe podajemy wraz z puree ziemniaczanym oraz buraczkami na ciepło. Pycha! Polecam! Artykuł Bitki wieprzowe z buraczkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami 64

Przepis na pyszną, prostą w przygotowaniu i bardzo efektowną sałatkę śledziową z buraczkami. Składniki: 4 płaty śledziowe dwa średnie buraczki cebula 5 ogórków korniszonów jabłko majonez musztarda pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy, buraczki gotujemy. Następnie wszystko kroimy w kostkę. 300ml majonezu mieszamy z dwoma łyżkami musztardy, pieprzem i dodajemy do wcześniej pokrojonych składników. Wszystko mieszamy i odstawiamy(...)lodówki na godzinę. Smacznego! Autor przepisu: Dorota Ko Artykuł Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania