buraczki - 4888 przepisów (strona:43/326)

Surówka z buraczków do obiadu 128

Lubicie buraczki, ja uwielbiam! Surówka z buraczków do obiadu to moja ulubiona przystawka. Mogę jeść buraki codziennie, nigdy mi się nie znudzą. Doprawiam je najczęściej winnym octem i oliwą. Czasami wzbogacam je jabłkiem lub bakaliami. Surówka z buraków smakuje wyśmienicie jak się trochę przegryzie. Przyrządzam ją na dzień przed podaniem. Jest to uniwersalna surówka . Można ją podać(...)Idealna do mięsa lub drobiu. Smak buraków jest o wiele intensywniejszy jeśli są ugotowane w mundurkach. Po drugie ostudzone buraki jest o wiele łatwiej obrać ze skórki. Surówka z buraczków Składniki: 500 g buraków, 5 sztuk 1 duże jabłko 20 g cebuli, 1 łyżka 1 gałązka rozmarynu 30 g rodzynek garść włoskich orzechów sól i pieprz do smaku

codojedzenia
Carpaccio z buraczków i wędzonego łososia 187

Przepyszna i zdrowa przystawka lub kolacja dla wielbicieli buraczków i łososia :)  Z podanych składników powinno wyjść 3 takie porcje. 2 nieduże buraczki 125 g łososia wędzonego na gorąco 100 g kaszy jaglanej op. kiełków rzodkiewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska z młynka pieprz czarny z młynka   Buraczki wyszorować(...)zawinięte w folię) lub ugotować do miękkości (ok 1 godzina). Ostudzić i obrać. Pokroić w cieniutkie plasterki. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Na talerzach układać plasterki buraczków tworząc okrąg. Posypać kaszą i podzieloną na mniejsze kawałeczki rybę. Danie udekorować kiełkami, polać oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem

Smakołyki Asi
Ciasto czekoladowe z burakami 435

wypieki z warzywami ano można. Robiłam już ciasto z cukinią , szpinakiem a to jest z buraczkami. Wszystkie te ciasta są pyszne i ciężko zdecydować, które najlepsze. Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: Składniki suche: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej(...)kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g cukru kokosowego 50 g cukru Składniki mokre: 250 g ugotowanych buraczków 200 ml oleju rzepakowego 3 duże jajka 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej Krem: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru wiórki czekoladowe

Ala piecze i gotuje
Barbabietolaccio :) - buraczki alla carpaccio 185

upieczone buraczki zbliżonej wielkości - kilka łyżek oleju lnianego - miód naturalny płynny - ocet balsamiczny - orzechy włoskie - sól, pieprz Ilości poszczególnych składników sosiku zależy od tego, ile jest naraz przygotowanych buraczków. Na taki duży około 35 centymetrowy półmisek biorę 2 dosyć duże buraki, wówczas na sos potrzeba około 6 łyżek oleju, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu, porządną garść(...)pieprz.  Drobniutko siekam orzechy. Wszystkie pozostałe składniki sosu umieszczam w słoiczku i mocno zakręciwszy, mieszam, energicznie wstrząsając do uzyskania płynu o jednolitej postaci. Rozsypuję równomiernie orzechy na buraczkach, które wcześniej, bardzo cieniutko pokrojone, układam dachówkowo na półmisku. Następnie na powierzchni całości rozlewam sos, tak by znalazł się na każdym plasterku buraczków. Jeżeli barbabietolaccio* będzie zajadane później

I tu będę miała takie te
Zupa buraczkowa z ziemniakami 427

kostki ogonowe wołowe, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 cebulka pokrojona w kostkę, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, ok. 2 i 1/2 l zimnej wody 1 kg buraczków, obierz i pokrój w małą kostkę 4 - 5 ziemniaków, obierz i pokrój w mała kostkę słód lub cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól(...)podgrzej udekoruj zupę zielonym koperkiem, możesz też dodać go do zupy i wymieszać Wywar wołowy po wyjęciu mięsa i warzyw -cebulka zostaje w wywarze. Do wywaru dodaj pokrojone buraczki. Wywar z buraczkami przed gotowaniem według Etapu II. Do ugotowanych buraczków dodaj ziemniaki - przed Etapem

Szybko Szybkowar
Surówka z małych buraczków z selerem naciowym 174

małych buraczków 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 cebula 1 łyżeczka miodu świeżego 3 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę. Do szklanej miski wkładamy buraczki, pokrojoną cebulę oraz seler naciowy. Dodajemy olej(...)cytryny przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym, delikatnie mieszamy. Surówkę z buraczków polewamy świeżym miodem, odstawiamy do lodówki na 1/2 godz. Podajemy do każdego rodzaju mięs . Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę 265

albo dlatego że jest tak dobra :) Przygotowanie buraczków na ciepło wymaga czasu, więc często sięgam po taki słoiczek. Tylko podgrzewam i już dodatek do obiadu gotowy. 3 kg buraczków ćwikłowych 1 kg cebuli 1 kg papryki czerwonej 1 szklanka oleju 1 szklanka octu winnego 6% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Całe buraczki gotować przez około godzinę(...)Najlepiej użyć do tego malaksera i zetrzeć na tarczy z grubymi oczkami. Jest znacznie szybciej. Takie warzywa przekładam do dużego garnka, podlewam odrobiną wody i duszę, aż nieco zmiękną. Buraczki ścieram na tej samej tarczy malaksera i przekładam do cebuli z papryką. Dodaję olej, ocet, cukier i sól. Wszystko mieszam i gotuję przez około 30 min. na małym ogniu

https:KKuchniaMniam
Buraczki zasmażane na ciepło 202

Dawno już takich buraczków nie jadłam, więc przyrządziłam je do obiadu w zeszłym tygodniu. Pychotka :) Buraczki zasmażane robi się właśnie w taki sposób w moim rodzinnym domu. A wczoraj też była akcja burak, bo przygotowałam buraczki z papryką na zimę ( KLIK ). Składniki: 70-80 dag buraków sól cukier ocet (lub sok z cytryny) szczypta soli 1 łyżka(...)masła 1 łyżka mąki pszennej Sposób wykonania: 1. Buraczki zalewamy wodą, gotujemy do miękkości w łupinach. 2. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach. 3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy buraki i doprawiamy do smaku solą, cukrem, szczyptą pieprzu i odrobiną octu. Chwilę całość dusimy, mieszając jednocześnie

Kuchnia domowa Ani
Zasmażane buraczki do obiadu 292

nich zakochałam i tak mi zostało – mogłabym je jeść na okrągło – nieważne czy na ciepło, czy na zimno. W tym przepisie nie ma nic niezwykłego – takie buraczki robi moja mama i moim zdaniem takie proste są najsmaczniejsze. Cały smak zależy od jakości buraków – warto mieć sprawdzone. Ja najbardziej lubię podłużną odmianę. Zasmażane buraczki(...)niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Buraczki z papryką. 107

Buraczki z papryką to jedna z moich ulubionych przystawek do obiadu. To stary przepis,  otrzymałam go od mojej cioci Broni. SKŁADNIKI: 6 kg. buraczków 6 papryk 6 cebul  ZALEWA: 1/2 kg. cukru 1 szkl. octu sól, pieprz do smaku WYKONANIE: buraczki ugotować, utrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w większą kostkę, cebulę w drobną kostkę(...)wszystko wymieszać,  zalewę ugotować, zalać gorącą buraczki, odstawić na 1-2 godz. pasteryzować

Kuchnia Beaty
Przetwory na Zimę – Zapełniamy Domową Spiżarkę 1456

Sałatka z Zielonych Pomidorów   Sałatka z Zielonych Pomidorów z Ogórkiem   Kilka sałatek na zimę do obiadu z buraczkami w roli głównej oraz botwinka w słoikach.  Buraczki z Marchwią i Jabłkami na Zimę    Buraczki z Papryką      Buraczki z Cukinią    Botwinka   No to teraz przyszedł czas

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 203

mleka 400 ml jogurtu greckiego naturalnego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier jaja ugotowane na twarde (po jednym na porcję)   Przygotowanie Chłodnika z botwinki: Botwinkę dobrze opłukać, buraczki obrać i drobniutko pokroić. Łodygi odkroić i drobno posiekać. Wrzucić do rondelka. 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) Liście botwiny zwinąć w rulon, przekroić wzdłuż łodygi(...)kilka razy a następnie posiekać w poprzek. Dodać do posiekanych łodyg i buraczków. Zalać wodą. Dodać sok z cytryny, obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wrzucić 1/4 płaskiej łyżeczki soli i tyle samo świeżo mielonego pieprzu czarnego. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym do miękkości (ok.15 minut). 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny

Moja Delicja
Botwinka. 141

Witajcie:) zapraszam dzisiaj na pyszną aromatyczną zupkę z młodych buraczków. Składniki: 2,5 l wody 1 duży pęczek botwinki + 3 małe buraczki 1 duża marchewka kawałek pora 3 gałązki lubczyku 1 udko z kurczaka 4 jajka 5  ziemniaków 1 szklanka śmietanki 12% sól,pieprz ewentualnie warzywko do smaku kilka gałązek pietruszki i selera Wykonanie: Wszystkie warzywa(...)obieramy i myjemy.Mięso myjemy przekładamy do garnka i zalewamy połową wody.Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, buraczki pokrojone w paseczki i posiekaną botwinkę oraz wszystką włoszczyznę.Gdy woda się zagotuje dodajemy sól lub 2 łyżki przyprawy warzywko, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dolewamy resztę wody. Zupę gotujemy

Sama słodycz i szczypta chili
BARSZCZ UKRAIŃSKI 174

którą dodajemy do barszczu wraz z zalewą. Sucha fasola piękny Jaś wymaga całonocnego moczenia w zimnej wodzie, a następnie 2-3 godzinnego gotowania.  Ze względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę. SKŁADNIKI / 6 porcji ok. 2 litry(...)Kolejnego dnia garnek z fasolą stawiamy na ogniu ( w razie konieczności dolewamy wody), dodajemy 3 listki laurowe, ziele angielskie i ząbek czosnku.  Gotujemy do miękkości i odsączamy. Buraczki myjemy, osuszamy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra

cool and minty
PIERŚ KACZKI Z BURACZKAMI I MIODOWO-IMBIROWYM DRESSINGIEM 211

środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub gotowej mieszanki sałat. Skropiona pysznym i bardzo aromatycznym imbirowo-miodowym dressingiem. Opcjonalnie posypana pestkami granatu lub zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków. Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej i do czasu podania przechowywać(...)nagrzewamy żaroodporną foremkę. BURAKI myjemy, osuszamy i każdy oddzielnie (ze skórka) zawijamy w arkusz folii aluminiowej. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Rozwijamy z folii 1 buraczka i nożem sprawdzamy, czy jest już upieczony. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Piekarnika nie wyłączamy. PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony skóry. Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym

cool and minty