buraczki - 4888 przepisów (strona:51/326)

Sałatka z buraczkami i papryką na zimę 100

popularna i często gości na stołach wielu rodzin. Oprócz smaku najlepsze jest to, że nie trzeba jej pasteryzować, co znacznie ułatwia jej przygotowanie. Składniki: • 3 kg buraczków • 1 kg cebuli • 1 kg papryki Zalewa • 1 szklanka octu 10% • 1 szklanka wody • 1 szklanka oleju • 1 szklanka cukru • 1 łyżka soli • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela(...)łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Składniki zalewy zagotować. Dodać cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Gotować 10 minut. • Dołożyć starte buraczki i podgrzewać na średnim ogniu przez kolejnych 10 minut. • Sałatkę nakładać do słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem

To co kocham
Tatar ze śledzia babci Basi 160

papryki czerwone , 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko surowe, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz. Sposób przygotowania : 1. Cebulę obrać i posiekać. Ogórki , paprykę czerwona oraz buraczki pokroić w małą kostkę. Szczypiorek oraz natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Śledzie pociąć na małe kawałki. 2. Zaczynając od brzegu talerza układać kolejno : Paprykę czerwoną, cebulę czerwoną, ogórki, śledź(...)buraczki . Wierzch śledzi posypujemy szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Na zieleninę ostrożnie położyć żółtko. 3. Całość oprószyć solą , pieprzem i skropić oliwą. Przed jedzeniem wszystkie składniki wymieszać. Danie możemy podać również z sosem czosnkowym ! ( zamiast surowego żółtka),wtedy warstwę śledzi polewamy sosem . Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Bitki we własnym sosie, gnocchi i buraczki w miodzie 111

szynka wieprzowa pół cebuli pół czerwonej papryki 2 ząbki czosnku mąka sól pieprz majeranek oregano tłuszcz do smażenia 400 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki sól jajko 2 ugotowane buraczki 4 łyżki wina 1 łyżka miodu szczypta soli czarny pieprz Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy kluseczki. Zagniatamy(...)ciasto z dodatkiem mąki, jajka i soli , formujemy wałeczki, kroimy na małe kawałeczki i przy pomocy widelca nadajemy im rowki. Kluseczki gotujemy tuż przed podaniem obiadu w osolonym wrzątku. Buraczki kroimy na plasterki. W garnuszku przygotowujemy wino i rozpuszczamy miód, dodajemy buraczki i smażymy mieszając aż wino wyparuje. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu by wydobyć lepszy smak. Mięso

Gotowanie jest łatwe
Buraczki tarte na zimę 241

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Buraczki tarte do słoików robię co roku, aby móc cieszyć się ich smakiem przez całą zimę Są niezastąpionym dodatkiem do obiadu szczególnie do kotletów czy zrazów. Przydadzą(...)się również w awaryjnej sytuacji kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki do obiadu lub gdy chcemy przygotować barszcz czerwony. A wy lubicie takie buraczki? Post Buraczki tarte na zimę pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Botwinka z jajeczkiem 101

Jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam buraczki, są przepyszne pod każdą postacią(...)Jest naprawdę bardzo dobra, polecam. Do dużego garnka wlać wodę i wywar. Przygotować warzywa, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, seler obrać i pokroić drobno, łodyżki buraczków dokładnie umyć i pokroić 2,5 cm kawałki, buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki, gałązki pietruszki umyć, czosnek lekko zmiażdżyć i obrać ze skórki. Wrzucić wszystkie warzywa

Kuchnia Pokoleń
Naturalny sok z buraków z jabłkiem, marchewką i imbirem 125

Zawarte w nich witaminy i naturalne skła dniki o dżywcze dostarczają nam energii, żelaza, spowalniają proces starzenia, ale także są po prostu dobrym nawykiem żywieniowym. Je dzmy i pijmy buraczki na z drowie :) Skła dniki: 1 duży burak 3 marchewki 2 jabłka ok 5 cm kawałek selera naciowego ok 1 cm kawałek imbiru Przygotowanie: Buraki, jabłka, marchewkę oraz imbir(...)dniki, łącznie z selerem wkła damy do urzą dzenia i wyciskamy z nich sok z miąższem. Jeżeli posia damy sokowirówkę to o dkrajamy 1/3 buraczka, a resztę skła dników oprócz imbiru wkła damy do sokowirówki. Buraczki i imbir ścieramy na tarce i łączymy ze świeżym sokiem. Smacznego

ChilliJemy
Barszcz wołyński 163

wszystkie – barszcz wołyński przygotowuje się na bazie buraczków i kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków czosnku(...)litra bulionu (może być z kostki rosołowej) 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypta kwasku cytrynowego Kapustę drobno poszatkować. Ugotowane buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i seler obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez

Trzeci talerz
Sałatka śledziowa z buraczkami i groszkiem 192

Buraczki to jedno z moich ulubionych warzyw. W duecie ze śledziami smakują świetnie. Moja dzisiejsza propozycja różni się nieco od szuby ukraińskiej, najbardziej popularnej sałatki śledziowej z buraczkami. Jabłka i kukurydza sprawiają, że sałatka jest delikatniejsza i bardziej chrupiąca. Składniki: 4 średnie ugotowane buraczki 4 filety śledziowe w occie 3 marchewki 2 ziemniaki 1 puszka kukurydzy

Trzeci talerz
KISZONE BURAKI 214

cienkie plasterki. Przełożyłam do szklanego słoja. Idealnie nadaje się też gliniany garnek. Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki. Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień. Powinien stać w temperaturze pokojowej. Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka(...)tyle.Łatwe prawda? Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu,  a buraczki do surówek lub innych dań. Smacznego! Polecam również  BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW SAŁATKĘ Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ

potrawyregionalne
Sałatka z pieczonych buraczków 119

pieczone buraczki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cukru (Buraczki piekę zawsze w większych ilościach, podczas pieczenia mięsa czy ciasta) Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier i ocet balsamiczny. Sałatkę wymieszać i odstawić na ok godzinę. Podawać do mięs

Gotowanie jest łatwe
Śledzie w śmietanie i buraczki z chrzanem 151

śledzi marynowanych 200 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 1 jabłko sól pieprz 1-2 pieczone lub gotowane buraczki 1 łyżka chrzanu 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cuku 1 łyżka oliwy dodatkowo rzeżucha 1 jajko na tardo natka pietruszki Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać(...)drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą i pieprzem. Śledzie osączyć z zalewy octowej, zdjąć z nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą i chrzanem, wymieszać. w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą

Gotowanie jest łatwe
Chłodniczek wiosenny 107

garść buraczków z botwinką natka pietruszki ok 1 łyżka szczypiorek ok 3 łyżki(...)koperek ok 1 łyżka ocet winny 800 ml kefiru (2 op) sól pieprz 1 łyżeczka suszonych ogórków kiszonych 1 ząbek czosnku szczypta chili w płatkach jajka na twardo  Buraczki umyć, pokroić , zalać niewielką ilością wody ok 2 cm od dna dodać łyżkę octu winnego. Nastawić na ogień, gotować do miękkości buraczków ok 10 min. Wystudzić (nie odcedzać

Gotowanie jest łatwe
Salatka z kuskusu z buraczkiem i feta 149

przepisów na sałatki i inne dania "na wynos". Mam nadzieję, że Was to zainteresuje i będziecie zaglądać. Jako pierwsze takie danie zdecydowałam się przygotować wspomnianą sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus* 1 opakowanie sera feta 4 średnie ugotowane buraki (użyłam gotowych, ugotowanych buraków, które można u mnie kupić zafoliowane w każdym sklepie. Paczkowane(...)właśnie po cztery sztuki i muszę przyznać że są bardzo smaczne, ponadto zaoszczędza to wiele czasu, poneiważ buraki gotują sią bardzo długo, a tu mam smaczne, miekkie buraczki nadające się od razu do jedzenia) po świerć łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, czerwonej mielonej papryki i mielonej kolendry natka pietruszki orzechy - w przepisie Malwiny były to orzechy włoskie, poniewaz akurat

Codzienne Gotowanie
Czerwone buraczki na obiad 227

wielu dań obiadowych. W moim przypadku w duecie z roladą wołową i kluskami. SKŁADNIKI 1 kg buraków 1 cebula 1 korzeń chrzanu duża szczypta kminku sól, pieprz WYKONANIE Buraczki umyć, ugotować na miękko, ochłodzić i obrać. Przetrzeć na tarce na dużych oczkach.  Średnie wielkości cebulę obrać i zmielić lub zetrzeć. Korzeń chrzanu również zetrzeć. Cebulę i chrzan dodać(...)buraczków, wsypać kminek i doprawić solą i pieprzem

Passions hobbies life
Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański) 190

końca. Do świąt jeszcze trochę, ale kto powiedział, że dobrego barszczyku nie można jeść poza świętami? Nikt, więc jeśli naszła nas ochota na szybką i smaczną zupkę z buraczkami, to na co czekamy? Zróbmy ją! Składniki: - 1,5l bulionu warzywnego (1,5l + 3 czubate łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 7-8 średnich buraczków   - 2 marchewki - pietruszka(...)minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Buraka, którego zostawiliśmy wcześniej, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy startego buraczka, mieszamy i pozostawiamy na chwilę (w ten sposób nasz barszczyk nabierze pięknego koloru). Serwujemy w miseczkach, uprzednio przecedzając zupkę przez sito. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajmy np. z pierożkami lub uszkami

Be Fit Be Strong