Wielokrotnie wspominałam, że buraczki to moje ulubione warzywo. Dzisiaj przedstawiam buraczki w towarzystwie jabłka, ogórka kiszonego, cebuli oraz aromatycznych dodatków. Najlepiej dzień wcześniej buraczki upiec lub ugotować. Te pieczone maja intensywniejszy smak i kolor, dlatego polecam zawinąć każdy burak w folie i piec w piekarniku przez godzinę, w temperaturze 200 stopni. (function(...)nieduże jabłko -1 mała cebula -2 kiszone ogórki -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oleju -1 łyżka musztardy francuskiej -dowolna zielenina -sól, pieprz do smaku Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z jabłkiem, cebulą i ogórkami. Dodać cukru, lekko posolić i popieprzyć. Wymieszać wszystko z dowolną, posiekaną zieleniną ( u mnie koperek ) oraz
Kulinarne przemysleniaa.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -4 średniej wielkości upieczone buraczki -1 cebula -2 ząbki czosnku -1 kwaśne jabłko -750 ml warzywnego bulionu -łyżka oleju -łyżeczka masła -łyżka octu jabłkowego(...)wody i gotować na wolnym ogniu godzinę. Jeżeli robimy to dzień wcześniej, to odstawmy bulion do wystygnięcia bez wyciągania warzyw. Będzie miał bardziej wyrazisty smak. Na drugi dzień obieramy buraczki, jabłko i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do blendera. Cebulę i czosnek podsmażamy najpierw na oleju i po chwili dokładamy masło. Podsmażamy do zeszklenia cebuli i dodajemy
Kulinarne przemysleniałyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu sól do smaku 1/2 łyżeczki dobrej przyprawy warzywnej Przygotowanie: Buraczki myjemy, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 1 godzinę (mają być miękkie) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy (około(...)minut). Warzywa kroimy w kostkę. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos. W miarę potrzeby doprawiamy solą. Mieszamy. Dopiero końcu dorzucamy buraczki (smakowo nie ma to znaczenia ale sałatka prezentuje się ładniej kolorystycznie jeżeli buraczki nie zabarwią jej od razu na czerwono). Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama GotujeBuraczki z jabłkiem. Tradycyjna, najprostsza sałatka obiadowa z buraków. U mnie jest ona bez żadnych dodatków, tylko buraczki i jabłka. Taka robiłam jak dzieci były małe i tak zostało do dziś, taka nam najbardziej smakuje, nawet mąż nie chce inaczej :). Proszę ten przepis traktować jako podstawowy i doprawić w/g własnego smaku np. solą, cukrem, pieprzem, octem, czy kminkiem(...)mielonym ( jak to robi moja mama ) Składniki - 6 średnich buraków - 2 mniejsze jabłka - sól, cukier, ocet winny lub jabłkowy, kminek mielony ( opcjonalnie w/g własnego smaku ) Wykonanie Buraczki szoruję, odcinam ewentualne końcówki i gotuję w mundurkach do miękkości. Studzę. Obieram ze skórki. Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki. Buraczki i jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach
Kuchnia z widokiem na ogródPyszny obiadek , taki własnie u mnie na niedzielę. Można rzec, że w całości pieczony. Poza buraczkami rzecz jasna. Buraczki zrobiła w sezonie moja mama i są genialne w smaku, pasują do wszystkiego, a moje dzieciaki jedzą je wprost ze słoika. Obiad nie jest smażony, wszystko przygotowane w piekarniku. Czasem warto zrobić coś dla zdrowia. Kompletnie nic skomplikowanego. Cieszy(...)ziemniaki przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala sól u mnie himalajska różowa oliwa z oliwek mięso z indyka na kotlety, mielone jajko pieprz do smaku ząbek czosnku opcjonalnie buraczki do podania bazylia świeża tarty parmezan bułka tarta Ziemniaki i bataty umyj ,obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski, dodaj zioła, dosmacz solą jeśli potrzeba, dodaj oliwy z oliwek
Z Kuchni Do Kuchniwołowego około 200-250 gram 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe gałązka rozmarynu ziele angielskie 2 łyżki dżemu Łowicz 100 % z owoców Czarny Bez 2 łyżki tartych buraczków konserwowych 3 ząbki czarnego czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 liście czerwonej salaty garść roszponki kilka plasterków czerwonej(...)stopni około 40 minut. Pieczarkę kroimy w plastry i grillujemy na patelni wysmarowanej klarowanym masłem, delikatnie solimy. Sos przygotowujemy blendując dżem z czarnego bzu z buraczkami, czarnym czosnkiem, sokiem z cytryny, wodą i oliwą z oliwek. Plaster serca wołowego marynujemy przez noc w winie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i rozmarynu. Należy wyjąć mięso z lodówki
Quinoa Raz!tradycyjnej postaci. Na szczęscie obawy okazały się bezpodstawne. Rodzinka zachwalała „inny”/nowy smak. Dodatek orzechów był również pewnego rodzaju miłą niespodzianką. Oczywiście w przygotowaniu tych buraczków najwięcej czasu zajmuje ich ugotowanie, dlatego ja obgotowałam je na spokojnie dzień wcześniej, po przestudzeniu wstawiłam je do lodówki, a na następny dzień wystarczyło tylko je zetrzeć, przygotować resztę składników(...)buraki 1 marchewka 1 duża cebula garść orzechów włoskich mniej więcej 100 g sera typu rokpol (lub innego z niebieską pleśnią) 3-4 łyżki majonezu gałka muszkatołowa sól, pieprz Buraczki myjemy i gotujemy je w łupinach w osolonej wodzie aż staną się miękkie (może nam to zająć nawet półtorej godziny). W osobnym garnku gotujemy oczyszczoną marchewkę (pilnujemy
Smaki Na Talerzutylko muffinki na słodko. Dla odmiany tym razem postanowiłam upiec słone. Słone muffiny z buraczkiem ćwikłowym i białym serem Przeglądałam różne przepisy na muffinki w internecie ale jakoś żaden nie przypadł mi do gustu. Stwierdziłam, iż zrobię coś według własnej inwencji, a że miałam buraczki ćwikłowe w lodówce postanowiłam ich użyć. Często robię dania, w których głównym składnikiem jest(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: szczypta soli do pieczenia buraczków Masa serowa: 250 dkg białego sera 1/4 łyżeczki soli pieprz 1 jajko Buraczki obrać ze skórki, pokroić w krążki, skropić oliwą i posypać solą. Piec 30 minut
mecooksbloga Kawa i Czekolada 1 ugotowany lub pieczony* czerwony buraczek 1/2 awokado 1/2 granatu garść rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny dressing: 2 łyżki soku z granatu 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka miodu prawdziwego 1 łyżeczka octu balsamicznego pominęłam musztardę która była w przepisie * Buraczki owijam folią spożywczą i piekę w piekarniku. Można to zrobić przy okazji(...)pieczenia np ciasta. Można ugotować tradycyjnie w wodzie lecz takie pieczone nie tacą tylu witamin,które wylewamy z wodą. Buraczka pokroić w kostkę,awokado w półtalarki i od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało. Z granatu wydobyć pestki,sok zachować do dressingu. Na talerzu rozłożyć rukolę,na środku ułożyć pokrojonego buraczka,wokół buraczka ułożyć awokado i posypać pestkami
Kolorowa kuchnia Elkipewno przypadnie Wam do gustu. W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie, zapraszam! Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie : 1 godz. Dla 4 osób ● 3 ugotowane buraczki* ● 4 łyżki naturalnego jogurtu kremowego ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki octu jabłkowego ● 3 białka jajek ● 1 cytryna Ugotowane buraczki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce(...)drobnych oczkach. Dodaj jogurt, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj całość. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie domieszaj do buraczków. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj np. w małych szklaneczkach. *Średniej wielkości. **Dopraw według własnych upodobań, możesz dodać mniej soku z cytryny, lub więcej octu jabłkowego, oraz pieprz i sól
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapłaty jabłuszko 1 szt ogórki korniszony 6 szt cebula biała 1 szt sok z cytryny łyżka buraczki 2 średnie cukier sól ocet pieprz ziołowy Wykonanie: Zaczynam od buraczków czyli gotuje je w łupinkach, a po ugotowaniu mielę, doprawiam cukrem solą i octem( na oko do smaku). Matias kroje w kosteczkę,korniszony, jabłko i cebule również w drobną(...)kosteczkę. Foremkę serce kładę na talerz i na dno łyżeczką kładę buraczki, wyrównuje dno. Śledź,ogórek,jabłko i cebule mieszam, doprawiam pieprzem i odrobiną soku z cytryny, kładę na buraczki. Dociskam łyżką i ściągam delikatnie foremkę. Wychodzi nam tatar w kształcie serduszka. Coś innego
Różowa kuchniaMagdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami Magdalena to rosyjska sałatka, w której główną rolę grają buraczki i wędzone śliwki. Te pierwsze, razem z marchewką, ziemniakami i serem, nadają sałatce łagodności i treści. Śliwki natomiast są akcentem słodko-kwaśnym. Tak, właśnie kwaśnym. Mimo swojej słodyczy, przy pozostałych składnikach wędzone śliwki nabierają jeszcze większej mocy i zmieniają smak(...)jednak wolę część majonezu zastąpić jogurtem i wymieszać sałatkę, by smaki się połączyły. Według mnie sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się przegryzie. Magdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami Składniki: 4 niewielkie buraki, ugotowane, starte na tarce o grubych oczkach 4 marchewki, ugotowane, pokrojone w kostkę 4 niewielkie ziemniak, ugotowane, pokrojone w kostkę 1 mała cebula
Trzeci talerzSałatka z marynowanych buraczków to jedna z moich ulubionych. Jest bardzo wyrazista w smaku i ma piękny kolor, który zawdzięcza buraczkom. Świetnie smakuje również z dodatkiem jajek. Czasem robię t ą sałatkę również w wersji wegańskiej, z majonezem z fasoli i jest równie smaczna. Składniki: buraczki konserwowe 1 średni słoik, ziemniak 2 duze, cebula(...)majonez 6 łyżek, jogurt naturalny 4 łyżki, musztarda delikatesowa 1 łyżka, pieprz, sol do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. Buraczki, obrane jabłko i ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, drobno siekamy. Dodajemy rozmrozony groszek i kukurydze. Majonez mieszamy z musztardą i jogurtem naturalnym. Dodajemy do sałatki. Przyprawiamy
kulinarne odsłony patiSałatka śledziowa z buraczkami(...)sprawdzi się na Sylwestra i na Święta ;) Jeśli szukacie również imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra.oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy Sałatka śledziowa z buraczkami – Składniki: 600g filetów śledziowych 4 buraki (ok. 1kg) 4 średnie ziemniaki (ok. 700g) 1 średnia cebula (ok. g) 1 […] The post Sałatka śledziowa z buraczkami appeared
Kulinarne Przebojedłużej tym będzie smaczniejszy. układanie: gotowane czerwone buraki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i każdy "maźnąć" np. pędzelkiem lub choćby palcem umoczonym w winegrecie, aby babrały ładnego połysku. Plasterki buraczków układać na talerzu w okręgi zaczynając od środka i zakładając jeden plasterek na drugi. Dla połysku "maźnąć" winegretem również każdy listek. Ułożyć małą kupkę listków na samym środku buraczków. Tuż przed samym podaniem rozkruszyć po listkach ser feta. Nie robić tego wcześniej aby zachować czystą biel sera, bo ser może łatwo zafarbować się na czerwono od buraczków. No chyba, że komuś taki efekt spodoba się właśnie. Na koniec ułożyć na listkach po kilka kaparów a całość posypać czerwonym pieprzem. Na stole polać carpaccio z czerwonych buraków nieco
Sztuka gotowania w/g Samiry