buraczki - 4888 przepisów (strona:39/326)

Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem 219

każdej chwili, kiedy tylko najdzie mnie ochota na buraczki, mieć je pod ręką i wymyślać nowe kombinacje sałatek i potraw z dodatkiem mojego ulubionego warzywa Tym razem połączyłam buraczki z tuńczykiem, serem feta i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane) – 1 por – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)150g sera feta – 4 łyżki oleju z awokado (lub innego ulubionego oleju) – 4 łyżki octu balsamicznego – sól i pieprz wg smaku Buraczki (uprzednio upieczone, obrane i wystudzone) pokroić w drobną kostkę, fetę pokroić w kostkę. Por umyć dokładnie, osuszyć i pokroić w cienkie piórka, dodać do buraczków. Tuńczyka odsączyć, dodać do warzyw i sera, przyprawić

Smaki Armine
Pstrąg łososiowy z buraczkami 167

cytryny. Panierujemy filety z pstrąga w mące (nadmiar mąki strząsamy z ryby) i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju ok. 3-4 minut z każdej strony. Przepis na buraczki Buraki ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Smażymy starte buraki na odrobinie masła. Podczas smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobina kwasku cytrynowego. Pstrąga łososiowego podajemy razem(...)ciepłymi buraczkami. Smacznego! Artykuł Pstrąg łososiowy z buraczkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy zakwas buraczany na barszcz wigilijny 461

ząbek miażdżymy rączką od noża . Łupina jest bardzo aromatyczna i robi w zakwasie świetną robotę . Do czystych słoików wkładamy ziele angielskie , pieprz , po kilka ząbków czosnku , kawałek chrzanu , warstwę buraczków . I ponownie czosnek , chrzan buraczki , liść laurowy i tak do wyczerpania składników . W 1 l wody rozpuszczamy sól . Ja używam zwykłej nie przegotowanej kranówki . Zalewamy słoiki do pełna(...)woreczku Odstawiamy w ciepłe miejsce na około dwa – trzy tygodnie w zależności jak kwaśny ma być . Im dłużej , tym kwaśniej Po tym czasie zakwas można zlać znad buraczków i przelać do butelki . Przechowywać w lodówce aż do użycia . Mój najstarszy miał rok i był bardzo dobry , tylko dość kwaśny ale ja kwasiorki też czasami lubię Smacznego ! Artykuł Domowy

Ogrodnik w podróży
Buraczki z przecierem pomidorowym 228

Dziś na blogu pomysł na buraczki. W przepisie podaję, by buraczki gotować do miękkości, aczkolwiek można wykorzystać gotowce i kupić już upieczone/ugotowane:) Zaoszczędzi nam to mnóstwo czasu i pyszny dodatek do obiadu przygotujemy ekspresowo. 2 duże czerwone buraki (ok. 500 g) 3-4 łyżki śmietany 30% 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego sok z cytryny do smaku sól, pieprz(...)cukier Buraki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do buraczków, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą pieprzu

Smaki Na Talerzu
Buraczki z czosnkiem na zimę i sok buraczkowy 352

Dzięki temu cebulka jest mięciutka w sałatce. Głównym dodatkiem jest też czosnek. Mimo, że na 2 kg buraków są tylko 2 ząbki czosnku, aromat jest dość mocno odczuwalny. Nadaje buraczkom fajnego smaku. A nadmiar zalewy zlałam do buteleczek i mam domowy dodatek do barszczu czerwonego. Polecam! Składniki: 2 kg buraczków 2 cebule 2 ząbki czosnku Zalewa: 2 szklanki(...)przypraw) i dorzucić do niej pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gotować 1-2 minutki. Gorącą zalewą z cebulą zalać buraki, wymieszać i odstawić na 24 godziny. 4. Po tym czasie buraczki lekko odcedzić z zalewy i włożyć do słoików. Zakręcić i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania. Pozostałą zalewę przelać do słoiczków/butelek i również zapasteryzować. 5. Z podanej porcji

Kuchnia domowa Ani
Buraczki tarte 196

ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka soli 1 cebula Przygotowanie: Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W czasie, kiedy gotują się buraczki, przygotować zalewę. Cebulę obrać, pokroić w pióra, zagotować z pozostałymi składnikami zalewy. Przestudzone buraki, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewę przecedzić (odcedzone liście laurowe dołożyć do potartych buraków) zimną(...)buraki, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie przełożyć w słoiki, pasteryzować 10 minut od zagotowania. Z tych proporcji wyszło mi 8 słoiczków 370 ml. Artykuł Buraczki tarte pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Botwinka do słoików 281

pęczki koperku (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku Na każdy 1 litr wody + ¼ szklanki octu jabłkowego + 2 łyżki soli + 1 łyżka cukru Jak zrobić botwinkę do słoików: Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki skrobiemy lub obieramy cienko. Botwinkę rozdrabniamy tak jak lubimy, ja buraczki kroję w grubą kostkę, a łodygi i liście drobniej. Koper myjemy, osuszamy i siekamy ( tym razem nie wykorzystałam(...)koperku, dodam go podczas przygotowania zupy), a czosnek kroimy w plasterki. Do czystych, wyparzonych słoików przekładamy mieszankę botwinki, buraczków, kopru i czosnku, ugniatamy. Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier, sól i ocet. Zalewą zalewamy botwinkę w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania się wody w garnku. The post Botwinka do słoików appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny przepis. 1966

chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.” (Księga III, wers 706-707). Chłodnik litewski przepis. Chłodnik z botwiny. – Składniki: duży pęczek botwiny wraz z buraczkami (razem 400g = 200g buraczków + 200g liści z łodygami) woda przegotowana (*tyle, by zakryć botwinkę w garnku; u mnie 800ml) 1 pęczek rzodkiewki – ok, 150g, bez liści 4 średnie ogórki gruntowe (ok. 220g(...)uznania; u mnie kefir) kilka gałązek szczypiorku jajka ugotowane na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? ) Chłodnik litewski przepis. Chłodnik z botwiny. – Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Łodygi botwinki wraz liśćmi pokroić drobno. Włożyć całość do garnka i zalać taką ilością wody

Kulinarne Przeboje
Botwinka z czosnkiem, jako dodatek do mięs. 221

Duzy ząbek czosnku Łyczka masła Sok z cytryny Koperek Sól Pieprz Łyżka śmietanki ( u mnie 18% ale można dać 30%) Kilka płatków parmezanu (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Liście i łodyżki myjemy, buraczki szorujemy (nie obieramy), suszymy. Buraczki kroimy w cieniuteki plasterki, resztę siekamy ma ok 2-3 cm kawałki. Na petelni roztapiamy masło. dodajemy czosnek        posiekany(...)paseczki, następinie buraczki-całość chwileczkę przesmażamy. Dodajemy łodyżki i liście oraz śmietankę. Po 2-3 minutach, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny-można dodać kilka ziaren cukru. Przed podaniem posypujemy koperkiem oraz płatkami parmezanu

Kopystką po garach
Kurczak w botwince 182

warzywnego Przygotowanie: Kawałki kurczaka panierujemy w jajku i bułce, podsmażamy na patelni by skórka zrobiła się chrupiąca. Odkładamy je talerz. Liście botwinki dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze części. Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy starte buraczki i chwilę podsmażamy. Dodajemy liście, posiekany koperek, wlewamy bulion, doprawiamy i gotujemy(...)około 15 minut. Do buraczków dolewamy śmietankę i mieszamy. Na wierzchu kładziemy kawałki kurczaka a na nich mozzarellę. Patelnię przykrywamy i gotujemy około 10 minut by kurczak doszedł w środku, a ser się rozpuścił. Smacznego

Życie ze smakiem
Sałatka z burakami i kozim serem 276

Sałatka z burakami i kozim serem będzie idealna dla osób, które kochają buraczki oraz ostrzejsze smaki. Słodki smak buraczków jest przełamany ostrością koziego sera. Te składniki, polane sosem winegret tworzą smaczną, lekką całość. Proponuję sałatkę na wszelkie przyjęcia okolicznościowe, jak i na zdrowy lunch. Przed przygotowaniem sałatki buraki należy upiec, ugotować, bądź… ugotowane kupić, aby było szybciej(...)Sałatkę możecie polać także sosem balsamico, w takiej wersji jest równie smaczna. Zobacz też: Zupa krem z buraków Buraczki z octem balsamicznym i miodem Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Przepis na sałatkę z buraków i sera koziego Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki duży, ugotowany burak 2 garście mixu sałat ser kozi - roladka około

Kuchnia Bazylii
Pasta z pieczonych buraków z serem feta 266

jeśli mamy blender, jeśli nie, to możemy buraczki zetrzeć na tarce ( drobne oczka) i wymieszać i też będzie pysznie ! Pasta z pieczonych buraków z serem feta 5 niedużych buraczków 1/4 kostki sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz 1 łyżka nasion słonecznika ( + 1 mała łyżeczka do posypania pasty ) Buraczki umyłam, ułożyłam na folii(...)pieczenia, skropiłam oliwą i upiekłam w 200 C przez 20 minut ( to były małe, młode buraczki ) więc po tym czasie już były miękkie. Buraki wystudziłam, obrałam ze skórki ( w sumie to prawie sama zeszła ) i przełożyłam je w kawałkach do blendera i zmiksowałam z pozostałymi składnikami. Spróbowałam, dodałam odrobinę pieprzu, raz jeszcze zblendowałam, przełożyłam do miseczki i podałam

Kuchnia na wzgórzu
Zupa buraczkowa z ziemniakami 322

kostki ogonowe wołowe, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 cebulka pokrojona w kostkę, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, ok. 2 i 1/2 l zimnej wody 1 kg buraczków, obierz i pokrój w małą kostkę 4 - 5 ziemniaków, obierz i pokrój w mała kostkę słód lub cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól(...)podgrzej udekoruj zupę zielonym koperkiem, możesz też dodać go do zupy i wymieszać Wywar wołowy po wyjęciu mięsa i warzyw -cebulka zostaje w wywarze. Do wywaru dodaj pokrojone buraczki. Wywar z buraczkami przed gotowaniem według Etapu II. Do ugotowanych buraczków dodaj ziemniaki - przed Etapem

Szybko Szybkowar
Szczawiowo botwinkowa 179

bardzo go lubię dodawać zamiast śmietany. Można do zupy dodać ziemniaki ale ja postawiłam na botwinę i buraczki więc wersja bez.   1 pęczek botwiny z buraczkami 2 garście szczawiu 1 marchewka 2 gałązki selera naciowego koper świeży sól, pieprz szczypta cukru 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki zakwasu buraczanego 4 jajka ugotowane 1 i 1/2 litra(...)wody Buraczki kroję w kostkę, liście i łodygi osobno kroję. Marchew w plasterki, seler naciowy na kawałki małe. Do garnka wlewam wodę, przekładam buraczki, marchew i seler i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Dodaję łodyżki i liście botwiny, liście pokrojone szczawiu i dalej gotuję pięć minut. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, cukrem. Wlewam zakwas i jogurt

wesoła kuchnia
Chłodnik litewski 212

octu winnego dodatkowo: jajka ugotowane na twardo     *** Buraczki odcinamy od liści, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę *** *** W garnku zagotowujemy 400ml bulionu (lub wody), dodajemy pokrojone buraczki i gotujemy całość przez około 10 minut. W tym czasie liście od buraczków dokładnie myjemy i drobno kroimy *** *** Liście dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 minut(...)małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce mieszamy ze sobą kefir z jogurtem *** *** Do ostudzonych buraczków dodajemy kefir wymieszany z jogurtem, mieszamy *** *** Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy *** *** Rzodkiewki również ścieramy na tarce i również dokładamy do zupy *** *** Koperek i szczypiorek drobno siekamy i dokładamy do reszty. Całość dokładnie mieszamy *** *** Chłodnik

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania