buraczki - 4888 przepisów (strona:29/326)

BROWNIE Z BURACZKAMI, RICOTTĄ I BORÓWKAMI + FILMIK 137

SKŁADNIKI :  200 g gorzkiej czekolady  200 g margaryny  1 szklanka startych, ugotowanych buraczków (  2 buraczki )  1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 szklana maki pszennej 3 jajka(...)PRZYGOTOWANIE :  Ugotowane buraczki, ścieramy na tarce i wyciskamy z nadmiaru soku.  Do rondelka przekładamy margarynę, cukier, czekoladę, kakao i ogrzewamy, ciągle mieszają. do momentu zagotowania. Zakręcamy gaz i mieszamy aż cukier się rozpuści ( troszkę to potrwa ). Kiedy masa już ostygnie, dodajemy do niej buraczki i mieszając wlewamy jajka i wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Blaszkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Spaghetti z buraczkowym pesto 176

mniejsze ugotowane buraczki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżeczka soku z limonki sól pieprz parmezan  Przygotowanie: Pesto z buraczków: orzechy podprażyć na suchej patelni, buraczki pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika z blendera włożyć buraczki, orzechy, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki i zmiksować na gładko(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić na sitku przełożyć z powrotem do garnka, dodać pesto z buraczków i wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać startym parmezanem.  Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje
Domowe buraczki mojej babci 186

Buraki. Uwielbiam w każdej postaci. Barszcz czerwony, buraczki na ciepło, ćwikła... Pyszności. Tym razem przedstawiam Wam buraczki mojej babci bez których nie mogę się już obejść. Cieszę się, że mogłyśmy razem robić przetwory, bo takie przepisy są bezcenne (w żadnym sklepie takich nie kupicie). Składniki na domowe buraczki mojej babci (4 duże słoiki): buraki(...)zalewie. Dodać buraki i gotować około 10 minut. Dobrze wymieszać. Pasteryzować około 10 minut (my doprowadzałyśmy słoiki do zagotowania). Moja spiżarnia jest już w części zapełniona przetworami: domowe buraczki, soki malinowe i z winogron oraz wywary do barszczu czerwonego. A to dopiero początek... :) Buraczki pasują naprawdę do bardzo wielu potraw, my robiłyśmy przetwory

Karola gotuje
Rolada buraczkowa ze śledziem 187

płaty śledziowe a’la matjas Majonez około 100g sól W niektórych przepisach widziałam, że dodana była również żelatyna ale uważam, że nie jest ona konieczna jeśli tylko dobrze odsączymy buraczki. Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo. Warzywa oprócz cebuli ugotować w łupinkach, po ugotowaniu obrać. Warzywa każde z osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach jarzynowych, przełożyć(...)osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku. Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać. Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około 3 godzin.   Składanie rolady : Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie odciśnięte buraczki- jest to pierwsza warstwa ( mój wymiar pierwszej buraczkowej

W garach u Gosi
Buraczki zasmażane 164

buraczki zasmażane Buraczki zasmażane Składniki: 1 kg buraczków sól, pieprz cukier  1/2 łyżki octu winnego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki  Buraki umyć (nie obierać) i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości .Ostudzić , a następnie obrać ze skóry i zetrzeć. Najczęściej ścieram na drobnych oczkach na tzw, papkę(...)oczywiście można na wiórki , wg uznania. Masło rozpuścić na patelni, a na rozgrzane wsypać mąkę i podsmażyć. Wrzucić buraczki, wymieszać i podsmażać chwilę. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem , cukrem oraz odrobiną octu. Zasmażane buraczki to idealny dodatek do niedzielnego obiadu.Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu. Smacznego

Aromatyczne Podróże
Buraczki z białą kapustą 808

Bardzo lubimy buraczki do obiadu. Zawsze robię duży zapas do słoików buraczków z papryką i cebulą . Takie buraczki są bardzo wygodne, trzeba poświęcić na nie trochę czasu aby przygotować słoiki ale potem tylko otwieramy słoiczek i na szybko mamy dodatek do obiadu. W tym roku wypróbowałam buraczki z dodatkiem białej kapusty. Również są bardzo smaczne choć(...)może niezbyt apetycznie się prezentują  w słoiczku. składniki: 2 kg ugotowanych lub upieczonych i obranych buraczków czerwonych 1 kg białej kapusty 400 g cebuli zalewa 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 3-4 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia.Buraczki zetrzeć na tarce

Monia miesza i gotuje
Buraczki tarte na zimę 1834

Buraczki, to idealny dodatek do obiadu na zimno czy na ciepło. Można również przed podaniem dodać chrzan wtedy staje się pysznym dodatkiem do mięs. Jeśli chodzi o kształt buraczków, to zawsze jakoś tak z przyzwyczajenia kupowałam okrągłe ale kiedy kupiłam ostatnio podłużne uważam, że są smaczniejsze i na te poluję na straganach. Normal 0 21 false false false(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 kg buraczków – startych po ugotowaniu 1 łyżka soli 4 goździki 4 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu

W garach u Gosi
Sałatka z buraczków z kremowym serkiem kozim i czarnuszką 162

dłuższego czasu miałam ochotę na sałatkę z buraczków. Niskie temperatury sprawiły, że zaczęłam tęsknić za ich smakiem. Najsmaczniejszą sałatkę z buraczkami, w formie carpaccio, jadłam kilka lat temu w Krakowie, w samym sercu Rynku Głównego, na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem. Do dzisiaj pamiętam ten smak.  Buraki już same w sobie są smaczne, oczywiście, jeśli kupimy dobrej jakości(...)które po ugotowaniu czy upieczeniu są słodkie. Świetnie komponują się z kremowymi serkami, ale i wyrazisty w smaku twardymi serami. Sałatka z buraczków z kremowym serkiem kozim i czarnuszką Składniki: 2 małe ugotowane lub upieczone buraczki 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżeczki kremowego serka koziego 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich sól himalajska do smaku

Moja smaczna kuchnia
Buraczki zasmażane na ciepło 359

przygotowane buraczki robię dosyć rzadko, gdyż moja rodzinka wręcz przepada za buraczkami na zimno. Jednak od czasu do czasu lubię zrobić je w inny, równie smaczny, sposób :) Jeśli ktoś jeszcze nie robił to polecam :) 1 kg ugotowanych buraczków 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżka octu jabłkowego/ soku z cytryny 1 łyżka mąki(...)pszennej 2 łyżki masła klarowanego (ew. oleju) Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę. Oprószyć mąką, wymieszać. Chwilkę przesmażyć. Dodać buraczki, starte na grubych oczkach obrane jabłko i smażyć razem ok 5-10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem i ew. odrobiną cukru. Podawać na ciepło jako dodatek

Smakołyki Asi
Czekoladowe muffinki z buraczkami 243

coś dla miłośników czekoladowych słodkości. CZEKOLADOWY MUFFINKI: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej 70% 150 g masła 1 łyżka octu winnego 300 g ugotowanych czerwonych buraczków 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody KREM CZEKOLADOWY: 100 g czekolady gorzkiej 70% 1 1/2 szklanki kremówki 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki cukru(...)łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody płatki czekoladowe do dekoracji Ugotowane buraczki zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i wymieszać z octem. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić nad kąpielą wodną lub w garnku na bardzo małym płomieniu. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Jajka ucierać z cukrem do białości, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość. Stale ucierając

https:KKuchniaMniam
Chłodnik Litewski 172

( ugotowane blenduję) szczypior,koperek (drobno posiekany) 3 ząbki czosnku ( przecisnięty przez prasę) 1 łyżka octu  sol,pieprz Pęczek rzodkiewki (drobno pokrojony) 2 jaja ugotowane na twardo Sposób: Buraczki z botwinki odcinam i obieram, a następnie kroję drobno i buraczki, i łodygi z listkami. Zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Odstawiam, aż wystygnie(...)buraczki oddzielnie gotuje i blenduje Do botwinki dodaję  ocet. kroję warzywa: ogórka, rzodkiewkę, szczypior, i koperek, wszystko drobno. Wrzucam do miski warzywa, zalewam jogurtem, dodaję buraczki, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Odstawiam, by się schłodził. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy. Smacznego

Viola cooks with passion
Pieczony kurczak w ziołach z buraczkami 204

niejednokrotnie. Sprawdźcie sami jak przygotować to danie, poniżej podaje przepis i listę składników. SKŁADNIKI: - duży kurczak wiejski lub zagrodowy (około 2 kg) - 2 jabłka bardzo kwaskowate - 2 dość spore buraczki - 4 ząbki czosnku - 2 laski cynamonu - zioła suszone, mieszanka taka jak: cząber, tymianek, cebula, pomidory, oregano, bazylia, mięta zielona - sól morska Kurczaka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Jabłka(...)buraki obierz, umyj i pokrój na ósemki. Na spód naczynia układamy połowę jabłek i buraczków. Całego kurczaka nacieramy ziołami i solą, układamy na warstwie z jabłek i buraków. Do środka tuszki z kurczaka wkładamy 2 ząbki czosnku i laski cynamonu. Resztę owoców i warzyw układamy wokół tuszki. Nie dodajemy żadnego tłuszczu. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika

SMYKWKUCHNI
Ćwikła z cukinią do słoików na zimę 186

Połączenie buraczków z cukinią okazało się trafem w dziesiątkę!  Składniki: 1 kg buraczków ćwikłowych 1 średnia młoda cukinia 3 ząbki czosnku 5 ziarenek pieprzu Składniki na zalewę: 1 litr wody 11/2 łyżeczki soli 8 łyżek cukru ¾ szklanki octu Wykonanie: Buraczki ugotować, odcedzić, obrać i zetrzeć razem z cukinią(młodą nie obierać). Przyprawić, połączyć z posiekanym czosnkiem(...)wymieszać. Z podanych składników ugotować zalewę. Buraczki przełożyć do wyparzonych słoików. Gorącą zalewą zalać buraczki, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim 211

Soczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim. Składniki: pierś z indyka 2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę) dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru(...)sól, zioła prowansalskie, pieprz ziarnisty, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe żółtko do posmarowania ciasta mak do posypania do dekoracji: świeże liście laurowe Sposób przygotowania: Buraczki myjemy, obieramy (najlepiej w rękawiczkach) i ocieramy na tarce na wiórki. Roztapiamy masło i podsmażamy na nim buraczki doprawione solą i pieprzem i cukrem. Podlewamy mlekiem i dusimy na małym

Pyry na Gaz
Pasta kanapkowa z jajkiem i marynowanymi buraczkami 227

prezentuję przepis na pyszną pastę kanapkową z jajkiem i buraczkami. Pasta jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.  SKŁADNIKI: 4 jajka, 8 sztuk buraczków ćwikłowych konserwowych kulek ORZECH, 1 mała cebula, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w małą kostkę. Szczypiorek drobno(...)siekam. Cebulę obieram i kroję w kosteczkę. Buraczki kroję w małą kostkę.  2. Wszystkie przygotowane składniki pasty przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Pastę podaję ze świeżym pieczywem. Do przygotowania pasty wykorzystałam buraczki ćwikłowe konserwowe kulki , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Buraczki te to doskonały dodatek do sałatek

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania