Przepis na : obiad
buraczki zasmażane Buraczki zasmażane Składniki: 1 kg buraczków sól, pieprz cukier 1/2 łyżki octu winnego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Buraki umyć (nie obierać) i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości .Ostudzić , a następnie obrać ze skóry i zetrzeć. Najczęściej ścieram na drobnych oczkach na tzw, papkę, ale oczywiście można na wiórki , wg uznania. Masło rozpuścić na patelni, a na rozgrzane wsypać mąkę i podsmażyć. Wrzucić buraczki, wymieszać i podsmażać chwilę. Do... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...