buraczki - 4888 przepisów (strona:18/326)

Buraczki zasmażane 202

Buraczki, całe kulki, chipsy, plasterki czy zasmażane to moja największa miłość. Mogłabym je jeść codziennie... Mam też plan, że przygotuję w tym roku mnóstwo słoiczków z buraczkami, by mieć na całą zimę. Dzisiaj przepis na obłędne buraczki zasmażane. Składniki: 0,5kg buraków 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki masła 1 łyżka cukru 100ml wody sok z jednej(...)cytryny szczypta soli, pieprz Buraczki gotujemy na miękko – w wodzie, piekarniku lub na parze. Moje buraczki zostały ugotowane na parze w zupowarze . Ugotowane obieramy, ścieramy na tarce – duże oczka. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy starte buraczki, sok z cytryny i cukier. Następnie wlewamy wodę, mieszamy całość, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz

Gotowanie i blogowanie
Buraczki z chrzanem czyli ćwikła 243

Tarte buraczki z chrzanem podawane na zimno jako dodatek do obiadu to tradycja w wielu domach, również w moim. Odkąd pamiętam, buraczki bywały na naszym stole, przede wszystkim jako dodatek do kotletów mielonych z ziemniakami, ale i do drobiu. W każdym domu ćwikłę doprawia się nieco inaczej. U mnie buraczki były zawsze słodko-pikantne. Ostrości dodawał(...)tradycję :) Składniki: 6 średnich buraków 1 łyżka startego chrzanu (lub 1 łyżeczka ostrego chrzanu ze słoiczka) 1 łyżka łagodnej musztardy 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku Buraczki myjemy, wkładamy do głębokiego garnka, zalewamy wodą około 10 cm ponad buraczki i gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach

Trzeci talerz
Tarta z buraczkami i frankfurterkami 202

ciasto; 2 szkl mąki 1 łyżka smalcu 2 jajka 1 łyżka śmietany szczypta soli szczypta pieprzu nadzienie z buraczków 2 buraczki gotowane lub pieczone ok 500 g 200 ml mleka 3 łyżki maki szczypta soli 3 łyżeczki cukru pieprz 1 łyżka octu winnego 1 cebula łyżka oleju do smażenia 1 cukinia (mała) 500 g frankfurterek  (cienkie kiełbaski(...)kulka mozzarelli 1 papryczka chili oregano (ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy) Ciasto zagnieść, rozwałkować i wykleić formę do tarty. Buraczki zetrzeć na tarce, cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać do buraczków, doprawić solą , pieprzem, cukrem i octem, dodać mleko i mąkę, po czym dokładnie wymieszać i nastawić na ogień by masa buraczkowa zgęstniała. Ciasto podpiec

Gotowanie jest łatwe
Lekka sałata z brokułem i buraczkami 228

słabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :) Tym razem buraczki proponuję w towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo. Składniki: 1 brokuł 2 niewielkie buraczki Kilka(...)słonecznika Dressing: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru trzcinowego 4 łyżki oliwy sok z plasterka cytryny 2 łyżeczki balsamico 1 łyżeczka sosu Worcestershire duża szczypta soli pieprz do smaku Buraczki upiec lub ugotować (najlepiej ugotować więcej i resztę wykorzystać do innych dań ;)) Pokroić w grubą kostkę. Brokuł podzielić na drobne różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Powinien być jędrny

Trzeci talerz
Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem 246

płuc, astma. Ich regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. ( www.poradnikzdrowie.pl ) Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem Składniki: około 2 szklanek ugotowanej kaszy gryczanej około 500g ugotowanych/upieczonych buraczków około 150-200g sera koziego (lub fety) garść orzechów włoskich posiekana natka pietruszki sól(...)pieprz opcjonalnie: garść mieszanej sałaty, oliwa Buraczki ugotować lub upiec. Do pieczenia należy buraczki opłukać i zawinąć w folię i piec w piekarniku około godziny w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem czy są miękkie, w razie potrzeby jeszcze dopiec. Wystudzić a następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ser rozdrobnić. Orzechy wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową

UgotujmyTo.pl
Chłodnik z botwinką 250

dowolną ilość,  nie lubię dodawać ich zbyt dużo, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne. Wszystko włożyć do garnka, zalać niewielką ilością, dodać nieco soku z cytryny ( aby buraczki nie straciły koloru, ale nie jest to niezbędne przy tak krótkim gotowaniu), dodać kostkę rosołową - chyba ,że jesteśmy jej zagorzałym przeciwnikiem, wtedy nie dodawać, doprowadzić do wrzenia, gotować(...)minut, aż buraczki będą tak miękkie jak lubimy. Lubię lekko chrupiące. Ten etap szykowania często przeprowadzam wieczorem. Wtedy rano pozostaje już tylko mieszanie i chłodzenie.W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać buraczki i przestudzony wywar, wymieszać. Ogórki małosolne  pokroić w kostkę,   koperek  i szczypiorek posiekać. Dodać

Stare Gary
Ciabatta z szynką szwarcwaldzką, tapenadą, buraczkiem, rukolą i kozim serem 176

związku z tym, że zachował mi się ostatni słoiczek przywieziony z Hiszpanii, to ją wykorzystam.Ciabattę przekroić. Połówkę posmarować serkiem kozim i położyć nań rukolę, a następnie plasterki buraczka i szynki szwarcwaldzkiej. Szynkę posmarować tapenadą. Przykryć drugą połówką pieczywa i zapakować do szkoły/pracy lub spożywać na miejscu :).*Wpis uczestniczy w akcji Co do kanapki? organizowanej przez Durszlak

Food Square
Surówka z czerwonych buraków 300

buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g);1 mała, biała cebula;2 łyżki oleju;1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy i przełożyć do salaterki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do buraczków i wymieszać.Buraczki z cebulą doprawić olejem, octem/sokiem z cytryny (opcjonalnie), solą(...)dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach lekko kwaskowate jabłko.Z dodatku octu czy soku z cytryny można całkowicie zrezygnować.Olej można zastąpić oliwą.Ja używam Buraczki czerwone wiórki z Dawtony dostępne  w sieci sklepów Biedronka

Gospodyni Miejska
Kanapka z pieczonym buraczkiem 214

szparagi sól ocet balsamiczny do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony ser mozzarella (opcjonalnie) Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo serkiem topionym. Buraczka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku, następnie obieramy ze skórki. Szparagi gotujemy krótko (ok. 3 min.) w osolonej wodzie, po czym grillujemy. Na bułce układamy rukolę, mozzarellę jeśli chcemy

chwile dla mnie
Sałatka carpaccio z pieczonych buraczków z chrustem z orzechów włoskich i pistacji 108

Sałatka z pieczonymi buraczkami z chrustem orzechowo- pistacjowym. To jest przepyszne, bardzo aromatyczne danie niczym prosto z najlepszej restauracji czyli prosto od Smykowej! Mój autorski przepis skrywa kilka tajemnic i tipów. pieczenie buraczków - buraczki tniemy na mandolinie - polewamy oliwą z oliwek, - pod buraczki dodajemy gałązki rozmarynu - oprószamy otartą cytryną - dodajemy główkę czosnku przecięta na pół - pieczemy(...)około 15- 20 minut 180 stopni - podlej 1/2 szkl wody lepiej się skarmelizują Na półmisku układamy szpinak, rukolę, buraczki. Ser feta (1/4 kostki) mieszamy z upieczonym czosnkiem, jogurtem naturalnym/ greckim/ śmietaną na gładki krem, wykładamy łyżką na sałatkę. Włoskie orzechy i pistacje prażymy na suchej patelni, posypujemy sałatkę, dodajemy 1-2 łyżki kaparów i swieżą bazylię. Dressing do Carpaccio

SMYKWKUCHNI
Chłodnik litewski z botwinki 203

pokolenie 🙂 Chłodnik litewski z botwinki – składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 30 kcal w 100 g zupy. 600 g botwinki (2 – 3 pęczki botwinki – nieduże buraczki z listkami) * 500 ml wody lub bulionu warzywnego /2 szklanki/ (ja robię na wodzie) 750 ml jogurtu naturalnego /3 szklanki/ **(poniżej podaję dowolne zamienniki) garść posiekanego koperku garść posiekanego(...)mleka . Kiedyś nie było dostępnych kefirów i jogurtów. Dziś możemy dowolnie urozmaicać smak i konsystencję chłodnika o dostępny nabiał. ** Poza sezonem na świeżą botwinkę chłodnik możesz zrobić z samych buraczków lub wykorzystując botwinkę ze słoika na zimę. Jeśli masz w kuchni dostępne latem nowalijki, to użyj ich też w zupie. Dodatkowo możesz użyć do chłodnika np: 100 g rzodkiewki

Ania gotuje
Zupa z botwiny z ziemniakami: przepis, jak zrobić 126

postępować z instrukcjami krok po kroku, by uzyskać doskonałe rezultaty. Pełna lista składników i przepis znajduje się poniżej.  Najpierw na maśle lub oliwie podsmaż pokrojone w równą kostkę buraczki, marchew i ziemniaki, następnie wlej wybrany przez ciebie bulion i gotuj, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, świeży koperek i posiekane liście botwinki, zagotuj, dopraw do smaku(...)przepis Oto składniki, przyprawy i przepis krok po kroku na botwinę. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Składniki potrzebne do ugotowania botwinki: 2 duże, świeże pęczki botwinki z większymi buraczkami 2 marchewki 4 większe ziemniaki około 1,5 litra bulionu 1 pęczek koperku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku masło lub oliwa dodatki do botwinki: śmietana, jogurt

Moja Książka Kucharska
Muślinowy chłodnik z kozim serkiem 146

zajmie Wam troszkę więcej niż pół godziny. Jest zdrowa i na letnie dni idealna. Składniki na 4 porcje : 150 g serka koziego z chili i oregano Bielec 500 g buraczków z liśćmi 600 ml bulionu warzywnego 4 ogórki ½ pęczka rzodkiewek ½ pęczka koperku 2 łyżki octu jabłkowego 250 ml maślanki naturalnej 200 g serka mascarpone Sól i pieprz do smaku(...)Szczypta cukru do smaku   Sposób przygotowania: Buraczki w całości umyć, odciąć liście, obrać i pokroić w kostkę, liście odłożyć. Pokrojone buraczki włożyć do rondelka zalać bulionem, zagotować i dolać ocet jabłkowy.  Gotować na wonym ogniu pod przykryciem około 30 minut.  4 łyżki buraczków odłożyć na talerz a resztę zmiksować blenderem, doprawić solą, szczyptą cukru

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania