Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki 2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego(...)kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wino śliwkowe (lub śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny. Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej) 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych(...)około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić pieprzem i solą
Humanistka w kuchniubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo
Krakowskie smaki Anizapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej wizycie jako zamrażarkowy balast. Sama boczku nie jem….wymyśliłam więc zupełnie inny w smaku bigos. Rolada (majranek, grzyby, cebula) nadały mu wyjątkowy charakter i o dziwo boczek uszlachetnił smak bigosu . Porcja dla 4 osób: 10 plasterków rolady z boczku z dodatkiem grzybów i cebuli 1 główka
Humanistka w kuchnipozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej
Ana Mari's worldStaram się wykorzystywać ją do potraw pod każdą postacią. Za kilka tygodni nie będzie już ani taka krucha, ani taka soczysta ani tak pięknie zielona.... Dziś kolejna odsłona bigosu. Przepis podstawowy jest TUTAJ . Dzisiejszy bigos wzbogaciłam tylko o 250dkg pieczarek i dwie piersi z kurczaka pokrojone na duże kawałki. Jest przez to bardziej treściwszy i urozmaicony. A miłośnicy mięska
Walijskie Pichceniewiem czy was zaskoczę czy nie, ale to jest mój pierwszy własnoręcznie zrobiony bigos. Do tej pory korzystałam z bigosu mojej mamy, tym razem postanowiłam zrobić go sama, wykorzystując swoj ą domow ą, kiszon ą kapustę i przepis, który znalazłam w książce kucharskiej sprzed lat Zofii Zawistowskiej pod nazw ą bigos myśliwski. Zmodyfikowałam go o dodanie kilku elementów i mowie
Bernika - moj kulinarny pamietnikmarzył mi się taki bigos z młodej kapusty. Niestety cenowo bym chyba popłynęła, bo małe główki u mnie po siedem złotych, a z jednej bym bigosu nie zrobiła. Dlatego mój wybór padł na włoską. I to był strzał w dziesiątkę. Skoro nam smakował to i Wy go polubicie. Składniki : * duża główka kapusty włoskiej * 500 g żeberek wieprzowych * 3 kiełbasy(...)zielem, Oddzielić mięso od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Całość połączyć z koncentratem pomidorowym. Kiełbasę pokroić w pół plasterki, przesmażyć i dodać do bigosu, zagotować. Podawać gorący z chlebem bądź ziemniakami
Magiczne Życie Martybyła do czegoś, ale tak jakoś się zagapiliśmy, że kupiliśmy dwie. Jedna więc nam została i trzeba było ją jakoś wykorzystać. Wpadłem zatem na pomysł zrobienia takiego jakby bigosu. Bez mięsa oczywiście, bo jak być może pamiętacie, ja mięsa nie jem. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wyszło tak pyszne danie, że pewnie niebawem będzie powtórka. A im dłużej taki(...)bigos stoi w garnku, tym jest smaczniejszy. Chociaż możecie mi zaufać, że już pierwszego dnia jest fenomenalny. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturerodziną, delektujemy tradycyjnymi potrawami i cieszymy wspólnymi chwilami. Polskie stoły podczas Świąt uginają się od smakołyków: barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, karpia w galarecie, czy aromatycznego bigosu. To piękna tradycja, ale także wyzwanie dla naszego układu trawiennego. Tradycyjne polskie święta – radość przy stole i sposoby na niestrawność Polskie potrawy świąteczne – tradycja, która zobowiązuje Na wigilijnym stole króluje(...)kapustą i grzybami, oraz karpia – w wersji smażonej, pieczonej lub w galarecie . Każda z tych potraw to wyjątkowy smak dzieciństwa i rodzinnych tradycji. Drugiego dnia Świąt często serwujemy bigos – długo gotowany, aromatyczny i bogaty w smak, ale również ciężki dla żołądka. Do tego sałatka jarzynowa, pieczone mięsa i oczywiście domowe ciasta, które kończą każdy posiłek. Wszystkie te potrawy są wyjątkowe
kuron.com.plstaropolsku Kasza pęczak z kurkami, orzechami laskowymi i szpinakiem Zapiekanka makaronowa z grzybami Lazania z grzybami Zapiekanka ziemniaczana z grzybami pod beszamelem Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami Bigos pieczony – przepis Wigilijny bigos z grzybami Śledzie z grzybami Uszka z grzybami Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami Grzyby smażone z cebulą
Dorota Smakujeczas. Suszone grzyby są doskonałym dodatkiem do różnych potraw i z pewnością sprawią, że Twoje dania zyskają wyjątkowy aromat i smak. Mogą być wykorzystane do przygotowania zupy grzybowej, sosów, bigosu, pierogów i wielu innych potraw. Możliwości kulinarnego wykorzystania suszonych grzybów są niemal nieograniczone. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi gatunkami suszonych grzybów i odkrywania ich unikalnych smaków. Bez względu(...)można dodać do nich liście laurowe, które odstraszają moli spożywcze. Co można zrobić z suszonych grzybów? Suszone grzyby można wykorzystać do wielu potraw, takich jak zupa grzybowa, sosy, bigos, pierogi z grzybami itp. Jak suszyć zioła? Zioła można suszyć na powietrzu, w suszarce, w piekarniku, na słońcu, na kaloryferze lub w lodówce, dbając o zachowanie ich właściwości aromatycznych i zdrowotnych
Ekscentryczny ParowarKapusta duszona z szynką jest to mniej kaloryczna i łatwiejsza do zrobienia wersja bigosu. Kapusta z szynką ugotowana jest z kapusty świeżej i kiszonej, dlatego ma więcej smaku. Duszona kapusta jest mniej rozgotowana niż bigos, gdyż krócej się ją gotuje. Świetne danie na pożywny obiad, który zawiera mało tłuszczu i jest zdrowy. Kapusta duszona z szynką jest łatwa do przygotowania
Kuchcik gotujepotym marchwi, pasternaków, selerów, brukwi wprzód gotowanej i krajanej, osól, opieprz, wlej odrobinę octu, na wydaniu przydaj musztardy. Zraziki to po prostu plasterki. Pewnie Was dziwi gdzie w bigosie kapusta lub mięso? Bigos to po prostu była siekanina. Istnieją przepisy, gdzie nazywa się tak siekane naleśniki
Kryzysowa Książka Kucharska