bigos - 2221 przepisów (strona:29/149)

Przepisy na dania jednogarnkowe: szybkie, zdrowe i smaczne posiłki dla każdego 62

jednogarnkowe. W tej sekcji przedstawimy zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne interpretacje polskich dań jednogarnkowych. Tradycyjne dania jednogarnkowe z polskiej kuchni Wśród przepisów na tradycyjne polskie dania jednogarnkowe warto wymienić: Bigos – klasyczne danie z kapusty kiszonej, świeżej kapusty, kiełbasy, boczku i pieczarek, gotowane długo na wolnym ogniu. Placki po węgiersku – placki ziemniaczane podawane z gulaszem mięsnym, przygotowanym z mięsa(...)interpretacje polskich dań jednogarnkowych Nowoczesne trendy kulinarskie wpływają również na polskie dania jednogarnkowe, które można przygotować w nieco odświeżonej formie. Przepisy na nowoczesne interpretacje polskich dań jednogarnkowych mogą obejmować: Bigos z indykiem i suszonymi śliwkami – lżejsza wersja tradycyjnego bigosu, z dodatkiem aromatycznych owoców. Placki z batatów z gulaszem warzywnym – zdrowsza alternatywa dla placków ziemniaczanych, podawana z wegetariańskim gulaszem

Ugotowane pozamiatane
Kuchnia polska – tradycyjne potrawy w nowoczesnym wydaniu 37

smaki. Wszystko to sprawiło, że polska kuchnia stała się syntezą wielu kultur, zachowując jednocześnie swój unikalny charakter. Tradycyjne potrawy i ich znaczenie Wśród najbardziej znanych polskich potraw można wymienić bigos, pierogi czy żurek. Te dania nie tylko zaspokajają głód, ale również niosą ze sobą historię i tradycję. Bigos, nazywany często „królem polskich potraw”, był niegdyś symbolem gościnności(...)tych potraw ma głębokie korzenie w polskiej kulturze i tradycji kulinarnej. Nowoczesne interpretacje klasycznych dań W ostatnich latach obserwujemy trend odświeżania tradycyjnych polskich potraw przez młodych szefów kuchni. Bigos podawany jest w formie delikatnych roladek z kapusty z dodatkiem dziczyzny i owoców leśnych. Pierogi przybierają kształt miniaturowych dzieł sztuki, wypełnione nietypowymi składnikami, takimi jak kozi ser czy owoce morza. Żurek

CityTaste - Przepisy
Pieczona młoda kapusta 56

Młoda kapusta to warzywo, na które najbardziej czekam w maju. Jest chrupiąca, soczysta, taka bardzo wiosenna. Przygotowuję z niej surówki, zupy, gołąbki, bigos, smażę steki. A ostatnio hitem stała się u nas kapusta w wersji pieczonej. To szybkie i proste danie może być dodatkiem do mięsa albo propozycja na wegetariański obiad. Pieczona młoda kapusta smakuje wspaniale z sosem jogurtowym. Polecam(...)również inne przepisy na dania z młodej kapusty kapusty: Smażona młoda kapusta Bigos z młodej kapusty z kiełbasą   Bigos z młodej kapusty   Zasmażana młoda kapusta Młoda kapusta z chorizo  Zupa krem z kapusty  Gołąbki z młodej kapusty   Pieczona młoda kapusta Składniki : 1 główka młodej kapusty  oliwa czosnek sól wędzona słodka papryka tymianek pieprz ziołowy

Obiad gotowy
Pasta z makreli z chrzanem 130

przybywam do Was z przepisem na wcześniej wspomniany bigos. Chociaż jestem już bliższa przekonania, że może faktycznie dobrze byłoby go opublikować. Wczoraj zjedliśmy go z tłuczonymi ziemniakami. Ja byłam zachwycona. My już mniej, ale to wynika jedynie z jego niechęci do samego bigosu. Chociaż ta niechęć podobno maleje. Podobno. Dobra, ale dziś nie o bigosie. O nim może za parę

Kardamonovy
Koktajl z pomarańczami, kiwi i selerem naciowym 59

chyba nie jest najlepszy pomysł. Nie, żebym za bardzo kombinowała, po prostu często coś nie gra. A to konsystencja, a to smak, zdjęcie. Parę dni temu na przykład zrobiłam bigos, została mi akurat mała główka kapusty po gołąbkach (zdjęcia których wyszły tragiczne, więc zaniechałam publikacji). Robiłam ten bigos bez większego przekonania, bo przecież bigos, który najbardziej mi smakuje jest jedynie

Kardamonovy
Krokiety z bigosem 73

Krokiety z bigosem – przepis, który zaskoczy Twoje kubki smakowe! To danie na pewno zrobi furorę na Twoim stole! Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu! Krokiety z bigosem – Składniki: Składniki na naleśniki: 2 jajka (u mnie rozmi The post Krokiety z bigosem appeared first on Kulinarne Przeboje

Kulinarne Przeboje
Gołąbki wigilijne z kaszą, grzybami i kapustą kiszoną 74

minut. Ugotowane grzyby odsącz na sitku, ale nie wylewaj wody, w której się gotowały – możesz ją wykorzystać do przygotowania sosu do gołąbków lub innych dań (na przykład do bigosu lub zupy grzybowej). Grzyby odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój w kostkę. Kaszę pęczak zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut (do momentu wsiąknięcia całego(...)wody, w której moczyły się i gotowały grzyby. Wodę z grzybów dopraw solą i pieprzem, a do gotującej dodaj kilka łyżek kwaśnej śmietany. Zobacz inne przepisy z kapustą: WIGILIJNY BIGOS bez mięsa! Wegetariański bigos z tofu Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – RECENZJA + PRZEPIS (kulebiak z kapustą i grzybami) Najprostszy kapuśniak z kiszonej kapusty Bądź na bieżąco – odwiedź

Via Gusto
Bigos z cukinii z kiełbasą 74

Przynajmniej raz w roku przygotowuję bigos z cukinii. W zasadzie co roku robię podobnie, zmienia się jedynie sposób krojenia cukinii i subtelnie zmiany dodatków. Tym razem duża ilość kiełbasy podwawelskiej i dwa kolory cukinii – zielona i żółta. I jak co roku, tak i tym razem doznaję wewnętrznego zgrzytu dotyczącego samej nazwy. Chyba jestem mega tradycjonalistką w tym względzie(...)mówiąc „bigos”, zawsze mam na myśli ten tradycyjny, kapuściany. Poza tym, mój bigos z cukinii smakiem bardziej przypomina mi leczo, no, ale co zrobić, że taka nazwa się przyjęła W tym roku to danie wyszło mi chyba najlepiej ze wszystkich. Zdecydowanie przyczyniły się do tego większe kawałki cukinii, które lubię jak pozostają jednak lekko jędrne i chrupiące

Smaki Na Talerzu
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy 63

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych passat. Podstawą jest dobrej jakości kiełbasa i aromatyczny koperek, bez problemu można już dostać jedno i drugie. Bigos zjedliśmy z ciemnym pieczywem, ale jak sobie teraz tak pomyślę, młode ziemniaki sprawdziłyby się chyba lepiej(...)mnie to trwało około 10 minut). Pod koniec smażenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Podobne przepisy: Młoda kapusta z ziemniakami Młoda kapusta zasmażana Artykuł Bigos z młodej kapusty i kiełbasy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Choucroute garnie 75

Niektórzy nazywają to francuskim bigosem, choć biorąc pod uwagę, że bigos musi być z kawałków (stąd staropolskie słowo bigosować), to niezbyt dobry kierunek. Właśnie ta podstawowa różnica, jaką są całe kiełbaski, a przynajmniej niezbyt mocno poszatkowane stanowi o tym, że nie jest to bigos. Potrawa alzacka. Alzacja, co prawda, administracyjnie należy do Francji, ale została wyrwana Niemcom stąd właśnie obecność

Kryzysowa Książka Kucharska
Orientalny bigos wegański. Aromatyczna kapusta bez grama mięsa. 84

propozycja,  która powinna zainteresować nie tylko osoby, które ograniczają świadomie spożycie mięsa, ale właśnie przede wszystkich tych, którzy od mięsa nie stronią. Jest to przepyszna alternatywa tradycyjnego bigosu. Sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych potraw, ale i jako samodzielne danie. Pełnia smaku bez grama mięsa .  Mniam Składniki: ·          ½ kg kiszonej kapusty(...)kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy suszone pomidory oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości. Bigos wegański to idealna mieszanka przypraw i produktów. Smakuje bosko. Komponuje się z ziemniaczkami, z kotlecikiem, niekoniecznie mięsnym, sam czy z pieczywem. Ta duszona kapustka o orientalnej nucie za każdym razem wychodzi

Kuchnia po mojemu
Bigos staropolski 60

Bigos to kwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i suszonych śliwek. Składniki: ? 3 kg kapusty kiszonej ? 1 główka kapusty białej ok. 3 kg ? 1 kg kiełbasy wiejskiej pachnącej ? 1 kg żeberek ? 5 udek z kurczaka ? 1/2 kg boczku wędzonego ? garść grzybów suszonych ok. 2 dkg ? 3 mrożone prawdziwki ? 300 g śliwek suszonych ? 8 liści laurowych(...)sztuk ziaren jałowca, pieprzu i ziela angielskiego ? 3 torebki gotowej przyprawy do bigosu ? 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: ? Kapustę kiszoną wypłukać i gotować w wodzie do miękkości ok. 40 minut. ? Kapustę białą poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce i gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. ? Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, surowe prawdziwki pokroić na mniejsze kawałki

To co kocham
Bigos z cukinii 66

Słyszałam kiedyś o bigosie z cukinii, a że miałam dużą, dorodną sztukę, to postanowiłam ją wykorzystać do tego celu. Bigos jest jarski, wyglądem przypomina bigos z kapusty, ale smak ma zupełnie inny, lekko słodkawy. Mnie smakował bardzo, panowie kręcili nosem. Może gdybym dodała kiełbasy lub boczku? Składniki: – 1 duża przerośnięta cukinia lub 2 średnie – 2 cebule – garść

To co kocham