bigos - 2138 przepisów (strona:29/143)

Domowe krokiety z kapustą 63

lepiej doprawiona, tym lepsze będą krokiety. Najwięcej czasu potrzeba na przygotowanie kapusty. Niektórzy robią krokiety z kapustą i grzybami, moja wersja dziś będzie bez grzybów. Błyskawiczny przepis na: Błyskawiczny bigos Składniki na kapustę 500g kapusty kiszonej 4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 200ml bulionu warzywnego 4 ziarna czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku odrobina soli 1/2 łyżeczki oregano Składniki(...)jeśli jest zbyt kwaśna opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, bulion i całość gotujemy na średnim ogniu. To nie jest bigos, więc nie musicie jej bardzo długo gotować, myślę, że wystarczy godzina. Kapusta musi przede wszystkim trochę zmięknąć. Podczas gotowania, od czasu do czasu ją mieszamy. Po ugotowaniu pozostawiamy kapustę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos Z Kapusty Pekińskiej 82

Taki bigos wspaniale może nam zastąpić bigos z młodej kapusty o która ciężko zimą ;) a smakuje podobnie i niedużo przy nim roboty. Możemy go podać ze świeżym pieczywem, ziemniaczkami lub kopytkami. Składniki na 4 osoby: 1 nieduża kapusta pekińska 1 i 1/2 szkl wody (może być bulion) 200 - 300 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej 1/2 główki cebuli jeśli jest duża(...)pieprzu oraz paprykę słodką. Koncentrat możemy dodać w trakcie gotowania lub pod koniec. Pod koniec gotowania doprawiamy też ostatecznie do smaku. Moja kapusta była już mięciutka po pół godzinie. Bigos podałam z domowymi, podsmażonymi kopytkami . Smacznego

Gotowanie...to proste !
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą 176

Każdy ma swój własny sposób na bigos. Ja robię taki jak pamiętam z domu rodzinnego, obowiązkowo z kiełbasą. Na blogu jest kilka pomysłów na bigosy, ale ten akurat robię najczęściej. Ostatnio przygotowałam gar bigosu z okazji Wszystkich Świętych. Mieliśmy zapas jedzenia na parę dni, a ja odpoczęłam od gotowania :-) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 pęto dobrej kiełbasy zwyczajnej 200g

Kuchnia domowa Ani
Zupa gulaszowa z ziemniakami 74

takiej zupie gulaszowej ani pieczarek, ani kurczaka. Ktoś powie, ale ta z pieczarkami to nasza zupa gulaszowa. Nie, zupa gulaszowa jest węgierska, a my sobie przepis użyczyliśmy. Nasz jest bigos, a co Wy na to jakby jakiś Chińczyk do bigosu dodał puszkę soczewicy, miskę ryżu i mówił, że to polski bigos? A by się larum podniosło. 😉 Gulaszowa zupa prosty przepis

Dieta moja pasja
Gdzie zjeść i co zjeść w Bieszczadach? Bieszczady - subiektywny przewodnik kulinarny z najlepszym jedzeniem 81

kiszonej 9. Gołąbki z ziemniakami/Stolniki 10. Naleśnik Gigant (Chata Wędrowca - te danie znajdziecie tylko tam) 11. Pierogi z jagodami  12. Pierogi ze szpinakiem i kozim serem (Przedbieszczady) 13. Bigos myśliwski  14. Naleśniki ze śmietaną i jagodami (Siedlisko Carpathia) 15. Pstrąg smażony (Smażalnia Pstrąga Córka) GDZI ZJEŚĆ W BIESZCZADACH? NAJLEPSZE JEDZENIE (WG. MNIE) W BIESZCZADACH Przedbieszczady (Wisłok Wielki(...)online do domu :) Siedlisko Carpathia  (Muczne 3A) Jeżeli wybieracie się na Bukowe Berdo to posiłek przed lub po jest wskazany, a w Siedlisku Carpathia naprawdę smacznie karmią. Spróbowaliśmy bigosu, naleśników i pielmieni. Bigos był znakomity, naleśniki również. Pielmieni średnio nam podeszły, ale to po prostu może nie nasze smaki. Miejsce dla nas na plus!  Polecam: Naleśniki na słodko

Czarnawisienka
Bigos działkowy 95

pamiętał co. Teoretycznie miała być sałata, ale podobno była sadzona też kapusta pekińska. To co dostałem wyglądało trochę jak przerośnięta kapusta Pak-Choi. Stwierdziłem, że najlepszą opcją będzie bigos z dodatkiem innego płodu owej działki, za którego posadzenie już jestem odpowiedzialny personalnie, czyli boczniaków. W razie jednak, gdyby to zielone było sałatą, to postanowiłem złagodzić trochę jej smak botwinką, również(...)działki. Geneza nazwy: Teorie na temat pochodzenia nazwy bigos są różne. Forsowana przez politykę narodową mająca związek z polskim staropolskim słowem "bigosować" - ciąć szablą na kawałki, nie doczekała się jeszcze potwierdzenia, co było pierwsze - przysłowiowe jajko, czy kura. Jedna z teorii mówi o łacińskim pochodzeniu, które oznacza dwa smaki. Trzecia, to zapożyczenie od słowa begiessen - podlać, dolać. Którejkolwiek wersji byśmy

Kryzysowa Książka Kucharska
Młoda kapusta z boczkiem 79

Młoda kapusta z boczkiem to dodatek do obiadu, który jest gotowy bardzo szybko. Ja uwielbiam wszelkie wariacje potraw z dodatkiem młodej kapusty np. bigosy, kapusty zasmażane, ale również surówki z młodej kapusty. Młoda kapusta zasmażana z boczkiem smakuje najlepiej jako dodatek do młodych gotowanych ziemniaków, ale również świetnie smakuje ze świeżą kajzerką lub grubym kawałkiem świeżego wiejskiego chleba z masłem(...)Polecam również spróbować mój przepis na bigos z młodej kapusty z dodatkiem sporej ilości mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z boczkiem – Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 200 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 200 ml bulionu warzywnego bądź wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny czubata łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle

To Musisz Wiedzieć
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy 71

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych passat. Podstawą jest dobrej jakości kiełbasa i aromatyczny koperek, bez problemu można już dostać jedno i drugie. Bigos zjedliśmy z ciemnym pieczywem, ale jak sobie teraz tak pomyślę, młode ziemniaki sprawdziłyby się chyba lepiej(...)wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty (u mnie to trwało około 10 minut). Pod koniec smażenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Artykuł Bigos z młodej kapusty i kiełbasy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
W jaki sposób ugotować mistrzowski bigos? 87

Sekret pysznego bigosu tkwi w „przegryzieniu się” smaków. Im dłużej się go gotuje, tym będzie lepszy. Co więcej, powinien po ugotowaniu postać 2-3 dni w chłodzie. Odgrzany rozkwitnie pełnią smaku. Zacznijmy od kapusty. Przepłuczmy i poszatkujmy 1,5 kg kiszonej kapusty. W dużym garnku na oleju podsmażmy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajmy kapustę, chwile smażmy razem. Dolejmy około(...)kiełbasy, na przykład śląskiej lub podwawelskiej. Dodajmy do kapusty razem z tłuszczem, na którym smażyliśmy. Możemy dolać szklankę czerwonego wina. Dalej gotujmy na małym płomieniu. Następnie do gotującego się bigosu dodajmy po garści suszonych śliwek, rodzynek i kilka pokrojonych na połówki moreli. Wszystko ponownie doprawmy kminkiem, majerankiem i miodem naturalnym. Duśmy 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu. Wyłączmy

ProstePesto.pl
Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 112

czas. Do garnka wlej gorący bulion oraz dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodką i istrą paprykę. Całość gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 40 minut, na niewielkim ogniu. Bigos nie może mocno wrzeć, jedynie delikatnie bulgotać. Pieczarki opłukaj wodą, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż pieczarki. Następnie przełóż(...)u015b\u0107 laurowy, s\u0142odk\u0105 i istr\u0105 papryk\u0119. Ca\u0142o\u015b\u0107 gotuj pod lekko uchylon\u0105 pokrywk\u0105 przez 40 minut, na niewielkim ogniu. Bigos nie mo\u017ce mocno wrze\u0107, jedynie delikatnie bulgota\u0107.","text":"Do garnka wlej gor\u0105cy bulion oraz dodaj przyprawy: ziele angielskie, li\u015b\u0107 laurowy, s\u0142odk\u0105 i istr

ProstePesto.pl
Zasmażana młoda kapusta 91

Pozostając w kapuścianych tematach, polecam jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem tego pysznego warzywa. Tym razem przygotowałam kapustę zasmażaną - taki niby bigos, ale bez pomidorów. Można również zrezygnować z dodatku kiełbasy, potrawa będzie odpowiednia dla wegetarian. Lekkie i szybkie danie na majowy obiad. Polecam również inne przepisy na dania z młodej kapusty kapusty: Bigos z młodej kapusty z kiełbasą   Bigos

Obiad gotowy
Bigosowe Roladki 73

Bigosowe Roladki Jak zostanie wam trochę bigosu, można wykorzystać jako farsz do roladek Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Bigos ·        Sól ·        Pieprz ·        Bułka tarta do panierki ·        Jajko(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą 2.   Na każdym kawałku mięsa na środku układamy po łyżce bigosu 3.   Zwijamy w roladki i panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej 4.   Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony 5.   Roladki gotowe 6.   Smacznego

Kulinarna Chwila