bigos - 2138 przepisów (strona:29/143)

Bigos Z Kapusty Pekińskiej 89

Taki bigos wspaniale może nam zastąpić bigos z młodej kapusty o która ciężko zimą ;) a smakuje podobnie i niedużo przy nim roboty. Możemy go podać ze świeżym pieczywem, ziemniaczkami lub kopytkami. Składniki na 4 osoby: 1 nieduża kapusta pekińska 1 i 1/2 szkl wody (może być bulion) 200 - 300 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej 1/2 główki cebuli jeśli jest duża(...)pieprzu oraz paprykę słodką. Koncentrat możemy dodać w trakcie gotowania lub pod koniec. Pod koniec gotowania doprawiamy też ostatecznie do smaku. Moja kapusta była już mięciutka po pół godzinie. Bigos podałam z domowymi, podsmażonymi kopytkami . Smacznego

Gotowanie...to proste !
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą 182

Każdy ma swój własny sposób na bigos. Ja robię taki jak pamiętam z domu rodzinnego, obowiązkowo z kiełbasą. Na blogu jest kilka pomysłów na bigosy, ale ten akurat robię najczęściej. Ostatnio przygotowałam gar bigosu z okazji Wszystkich Świętych. Mieliśmy zapas jedzenia na parę dni, a ja odpoczęłam od gotowania :-) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 pęto dobrej kiełbasy zwyczajnej 200g

Kuchnia domowa Ani
Zupa gulaszowa z ziemniakami 80

takiej zupie gulaszowej ani pieczarek, ani kurczaka. Ktoś powie, ale ta z pieczarkami to nasza zupa gulaszowa. Nie, zupa gulaszowa jest węgierska, a my sobie przepis użyczyliśmy. Nasz jest bigos, a co Wy na to jakby jakiś Chińczyk do bigosu dodał puszkę soczewicy, miskę ryżu i mówił, że to polski bigos? A by się larum podniosło. 😉 Gulaszowa zupa prosty przepis

Dieta moja pasja
Gdzie zjeść i co zjeść w Bieszczadach? Bieszczady - subiektywny przewodnik kulinarny z najlepszym jedzeniem 91

kiszonej 9. Gołąbki z ziemniakami/Stolniki 10. Naleśnik Gigant (Chata Wędrowca - te danie znajdziecie tylko tam) 11. Pierogi z jagodami  12. Pierogi ze szpinakiem i kozim serem (Przedbieszczady) 13. Bigos myśliwski  14. Naleśniki ze śmietaną i jagodami (Siedlisko Carpathia) 15. Pstrąg smażony (Smażalnia Pstrąga Córka) GDZI ZJEŚĆ W BIESZCZADACH? NAJLEPSZE JEDZENIE (WG. MNIE) W BIESZCZADACH Przedbieszczady (Wisłok Wielki(...)online do domu :) Siedlisko Carpathia  (Muczne 3A) Jeżeli wybieracie się na Bukowe Berdo to posiłek przed lub po jest wskazany, a w Siedlisku Carpathia naprawdę smacznie karmią. Spróbowaliśmy bigosu, naleśników i pielmieni. Bigos był znakomity, naleśniki również. Pielmieni średnio nam podeszły, ale to po prostu może nie nasze smaki. Miejsce dla nas na plus!  Polecam: Naleśniki na słodko

Czarnawisienka
Bigos działkowy 104

pamiętał co. Teoretycznie miała być sałata, ale podobno była sadzona też kapusta pekińska. To co dostałem wyglądało trochę jak przerośnięta kapusta Pak-Choi. Stwierdziłem, że najlepszą opcją będzie bigos z dodatkiem innego płodu owej działki, za którego posadzenie już jestem odpowiedzialny personalnie, czyli boczniaków. W razie jednak, gdyby to zielone było sałatą, to postanowiłem złagodzić trochę jej smak botwinką, również(...)działki. Geneza nazwy: Teorie na temat pochodzenia nazwy bigos są różne. Forsowana przez politykę narodową mająca związek z polskim staropolskim słowem "bigosować" - ciąć szablą na kawałki, nie doczekała się jeszcze potwierdzenia, co było pierwsze - przysłowiowe jajko, czy kura. Jedna z teorii mówi o łacińskim pochodzeniu, które oznacza dwa smaki. Trzecia, to zapożyczenie od słowa begiessen - podlać, dolać. Którejkolwiek wersji byśmy

Kryzysowa Książka Kucharska
Młoda kapusta z boczkiem 85

Młoda kapusta z boczkiem to dodatek do obiadu, który jest gotowy bardzo szybko. Ja uwielbiam wszelkie wariacje potraw z dodatkiem młodej kapusty np. bigosy, kapusty zasmażane, ale również surówki z młodej kapusty. Młoda kapusta zasmażana z boczkiem smakuje najlepiej jako dodatek do młodych gotowanych ziemniaków, ale również świetnie smakuje ze świeżą kajzerką lub grubym kawałkiem świeżego wiejskiego chleba z masłem(...)Polecam również spróbować mój przepis na bigos z młodej kapusty z dodatkiem sporej ilości mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z boczkiem – Składniki 1 średnia główka młodej kapusty 200 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 200 ml bulionu warzywnego bądź wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny czubata łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle

To Musisz Wiedzieć
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy 77

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych passat. Podstawą jest dobrej jakości kiełbasa i aromatyczny koperek, bez problemu można już dostać jedno i drugie. Bigos zjedliśmy z ciemnym pieczywem, ale jak sobie teraz tak pomyślę, młode ziemniaki sprawdziłyby się chyba lepiej(...)wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty (u mnie to trwało około 10 minut). Pod koniec smażenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Artykuł Bigos z młodej kapusty i kiełbasy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
W jaki sposób ugotować mistrzowski bigos? 95

Sekret pysznego bigosu tkwi w „przegryzieniu się” smaków. Im dłużej się go gotuje, tym będzie lepszy. Co więcej, powinien po ugotowaniu postać 2-3 dni w chłodzie. Odgrzany rozkwitnie pełnią smaku. Zacznijmy od kapusty. Przepłuczmy i poszatkujmy 1,5 kg kiszonej kapusty. W dużym garnku na oleju podsmażmy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajmy kapustę, chwile smażmy razem. Dolejmy około(...)kiełbasy, na przykład śląskiej lub podwawelskiej. Dodajmy do kapusty razem z tłuszczem, na którym smażyliśmy. Możemy dolać szklankę czerwonego wina. Dalej gotujmy na małym płomieniu. Następnie do gotującego się bigosu dodajmy po garści suszonych śliwek, rodzynek i kilka pokrojonych na połówki moreli. Wszystko ponownie doprawmy kminkiem, majerankiem i miodem naturalnym. Duśmy 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu. Wyłączmy

ProstePesto.pl
Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 123

czas. Do garnka wlej gorący bulion oraz dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodką i istrą paprykę. Całość gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez 40 minut, na niewielkim ogniu. Bigos nie może mocno wrzeć, jedynie delikatnie bulgotać. Pieczarki opłukaj wodą, osusz na ręczniku papierowym i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż pieczarki. Następnie przełóż(...)u015b\u0107 laurowy, s\u0142odk\u0105 i istr\u0105 papryk\u0119. Ca\u0142o\u015b\u0107 gotuj pod lekko uchylon\u0105 pokrywk\u0105 przez 40 minut, na niewielkim ogniu. Bigos nie mo\u017ce mocno wrze\u0107, jedynie delikatnie bulgota\u0107.","text":"Do garnka wlej gor\u0105cy bulion oraz dodaj przyprawy: ziele angielskie, li\u015b\u0107 laurowy, s\u0142odk\u0105 i istr

ProstePesto.pl
Zasmażana młoda kapusta 98

Pozostając w kapuścianych tematach, polecam jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem tego pysznego warzywa. Tym razem przygotowałam kapustę zasmażaną - taki niby bigos, ale bez pomidorów. Można również zrezygnować z dodatku kiełbasy, potrawa będzie odpowiednia dla wegetarian. Lekkie i szybkie danie na majowy obiad. Polecam również inne przepisy na dania z młodej kapusty kapusty: Bigos z młodej kapusty z kiełbasą   Bigos

Obiad gotowy
Bigosowe Roladki 83

Bigosowe Roladki Jak zostanie wam trochę bigosu, można wykorzystać jako farsz do roladek Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Bigos ·        Sól ·        Pieprz ·        Bułka tarta do panierki ·        Jajko(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą 2.   Na każdym kawałku mięsa na środku układamy po łyżce bigosu 3.   Zwijamy w roladki i panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej 4.   Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony 5.   Roladki gotowe 6.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Młoda kapusta z koperkiem – lekki wiosenny bigos 83

Kiedy w warzywniaku pojawia się młoda kapusta, jestem zawsze podekscytowana. Oznacza to, że w naszym domu pojawi się lekki i arcysmaczny bigos. Uwielbiam kapustę. Białą, włoską, czerwoną, stożkową pekińską czy brukselkę. Tak jak zawsze czekam na wigilijną kapustę z grzybami, tak samo wyczekuję, kiedy w sklepach pojawi się młoda kapusta, albo chociaż stożkowa! Przygotowuję wtedy wersję minimalistyczną na lekki wiosenny(...)bigos z trzech składników – młoda kapusta, cebula i pomidory – doprawiony pęczkiem koperku. Składniki na 6 porcji : główka młodej kapusty o wadze ok. 1,5 – 2 kg (lub kapusta stożkowa) 800 ml krojonych pomidorów (mogą być świeże, ale świetnie sprawdzą się te z puszki) 3 średniej wielkości cebule 50g masła lub łyżka oliwy 1/2 pęczka koperku 2 ziarenka

Dietolog
Przepisy na Dania jednogarnkowe 210

cukinią Kurczak z szybkowaru Ziemniaki po cygańsku Kiełki na patelnię i kasza bulgur Zupa gulaszowa Biała kiełbasa pieczona z warzywami Kalarepa na ciepło Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Bigos z dyni Fasolka po grecku Risotto z suszonymi pomidorami Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z warzywami Curry z dynią, suszonymi pomidorami i komosą ryżową Czarne risotto Kaszotto z grzybami Stew(...)jednogarnkowe z kapustą Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami Łosoś w warzywach Leczo z dyni Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie wegańskie Bigos z bakłażana Kurczak myśliwego z Toskanii Danie jednogarnkowe z kapustą i ciecierzycą – jak wykorzystać resztki wędlin Bigos pieczony – przepis Artykuł Przepisy na Dania jednogarnkowe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania