przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki Ciasto(...)czekoladowe Makowiec 16.12. 2015: środa: przygotować ciasto na pierniki 17.12.2015: czwartek : wykroić i upiec pierniki 18.12. 2015: piątek zaangażować Miśkę do dekorowania pierników 19.12.2015: sobota: zrobić bigos z jarmużu wrobić Miśka i Miśkę w dekorowanie choinki 20.12.2015: niedziela: przyrządzić boczniaki po kaszubsku i przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym 21. 12.2015:poniedziałek: upiec buraki na zupę, zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek
greenscarfgłówka włoskiej kapusty -ok. 80 dkg mielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ). Boczek kroimy w drobną kostkę(...)przyprawą barbecue, dodajemy startą cebulę, czosnek i mieszamy. Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na drobniej. Dodajemy pokrojony boczek i mieszamy. Z liści ścinamy nasady i posypujemy przyprawą do bigosu. Układamy na nich po 2-3 plasterki ziemniaka, na nich porcję kiszonej kapusty, na niej porcję mięsa a na niej plasterek ziemniaka. Zwijamy liście tak, jak gołąbki. Posypujemy słodką papryką
Maminek kulinarnysię przydadzą. Jesienią jest czas dyni i mojej ulubionej zupy dyniowej. Początek zimowych przymrozków to skorzonera, w której się zakochałem. Wiosna przynosi wiele, między innymi właśnie młodą kapustę. Bigos z niej nie ma sobie równych, tego smaku nie da się podrobić. Ostatnio właśnie Madzia zrobiła taki bigos. To ten sam smak co rok temu, co dwa lata temu(...)oliwek 1 średnia cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 0,5 łyżeczki pieprzu sól do smaku 70 g koncentratu pomidorowego (taka mała puszeczka) pęczek koperku My przygotowaliśmy ten bigos w naszym multicookerze i podajemy instrukcje jak właśnie w tej maszynie zrobić. Ale jeśli nie macie multicookera to oczywiście w zwykłym garnku możecie zrobić korzystając z poniższych kroków. Boczek kroimy
Marder&Marder ManufactureDopadła i mnie ochota na bigos z nowej kapusty a to wszystko za sprawą Marzenki z Kulinarne Szaleństwa Maniusi . Robi się go znacznie szybciej niż z kapusty kiszonej a smakuje nie mniej wybornie. Idealnie sprawdzi się z młodymi ziemniaczkami na przepyszny, domowy obiad. Lubicie taki bigos? Składniki: 1.5 kg młodej kapusty 3 młode marchewki
Krakowskie smaki Anizastosowań mnóstwo. Smak, nie do podrobienia!Korzystajcie póki jest, bo warto :) Ja mam na nią kilka pomysłów, dziś chcę Wam przedstawić kolejny z nich, a mianowicie - BIGOSIK :D Bigos dobry jest na wszystko, nawet łokciem go mieszają, serio Wam mówię. Młoda kapusta w bigosie robi to "coś", nadaje mu takiego smaku, że nie trzeba go zbytnio doprawiać. Namawiam, żebyście spróbowali(...)kiełbasę i boczek na kawałki jakie nam odpowiadają. U mnie kiełbasę pokroiłam w talarki, a boczek w kostkę. Następnie dodajemy naszą kiełbasę i boczek i ponownie dusimy. Pamiętajmy, aby bigos od czasu do czasu przemieszać, a najlepiej użyć garnka z grubym dnem, ponieważ bigosik lubi się przypalić. Bigosik jest gotowy, kiedy kostki z żeberek odchodzą praktycznie pod naciskiem drewnianej łyżki
MamaOskarkaSezon na nowalijki w pełni. Bigos już dawno zjedzony, ale jakoś brakowało mi weny i czasu, by zrobić wpis z przepisem. Jednak doczekał się publikacji i to się liczy. A bigos jest rewelacyjny i zachęcam spróbować. Podany na moim ulubionym Antonio Porcelana Bogucice sprawia, że normalny obiad staje się niezwykłym. Składniki: główka kapusty młodej 2 młode marchewki 2 pomidory(...)koncentratem pomidorowym ok 2-3 łyżki, solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę, odrobinę oleju rzepakowego wlewamy na patelnię i wsypujemy mąkę. Prażymy to chwilę i dodajemy do bigosu. Czekamy chwilkę, aż całość się nam zagotuje wyłączamy gaz i całość posypujemy sporą ilością posiekanego koperku. Ja życzę smacznego i chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad
Malinowe Pocałunkipożywne i pyszne zarazem. Pięć warzyw, sól, cukier i olej i to wszystko a efekt...nawet moja mama sceptycznie nastawiona do wszystkiego pochwaliła i zajadała ze smakiem. Nazwałam danie bigosem wegetariańskim bo smakuje zupełnie tak jak bigos mięsny tylko mięsa nie ma w nim ani ociupinki. Polecam serdecznie. Bigos wegetariański. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Próba wykonania wegańskiego bigosu zakończona sukcesem! Duża w tym zasługa świetnego przepisu (polskie dania narodowe to nie moja specjalność). Jedzenia jest na 2 dni. Samo wykonanie jest proste, danie natomiast długo się gotuje. Najlepiej(...)opartą na faktach historię porwania amerykańskiego frachtowca przez somalijskich piratów. Statek dowodzony jest przez tytułowego kapitana (rewelacyjny Tom Hanks!!!). Czysta przyjemność oglądania, bez niedociągnięć i niepotrzebnego patetyzmu – gorąco polecam! Bigos The attempt to make a vegan bigos (a type of Polish sauerkraut stew) has been successfully accomplished! It’s partly due to a great recipe (in Polish) (traditional Polish dishes
Qlinarnie i QlinarnieZimą obowiązkowy jest oczywiście bigos. Poniższy przepis jest prawie identyczny jak ten - tylko pieczarki zamieniłam na suszone grzyby (trzeba je wcześniej namoczyć na noc). Jednak suszone grzyby znacznie poprawiają smak tego dania. Spróbujcie:). Przepis dodaję do akcji: Najpopularniejsze posty minionego roku: 1. Danie z czerwonej soczewicy 2. Zupa ze świeżych ogórków 3. Smarowidło do chleba z czerwonej(...)fasoli 4. Sos koperkowy 5. Zupa-krem z bobu 6. Pieczone pieczarki 7. Zasmażane buraczki Polish Bigos 2.0, most popular posts of 2014 It's obligatory in the winter to make bigos (at least in Poland). The recipe above is almost identical to this one - I only replaced mushrooms with dried wild mushrooms (you have
Qlinarnie i QlinarnieBardzo lubię staropolski bigos z dużą ilością mięsa, śliwkami i grzybami. Jednak od kiedy jestem na diecie szukam lekkiej alternatywy dla tradycyjnych potraw. Odchudzony bigos wyszedł smaczny, w wersji wegetariańskiej byłby jeszcze mniej kaloryczny, ale takiego bigosu to już nie jestem w stanie znieść Składniki (ok 6 porcji): 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek duża marchew
e-PrzepisyKulinarneBigos to jedno z moich ulubionych dań. Jem go na ciepło i na zimno. Uwielbiam ten smak. Dlatego też podzielę się z Wami moim przepisem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej (inaczej kwaszonej) 1 kg pokrojonej kapusty białej suszone grzyby (ja dodałam ok. 4 garści) ok. 1 kg wieprzowiny (łopatka, szynka itp.) 2 wędzone nogi z kurczaka kiełbasa (wedle uznania(...)Wszystkie składniki mieszamy co jaki czas. Po ok. 45 minutach przyprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie wyjmujemy z garnka wędzone nogi. Jak ostygną obieramy, kroimy i dodajemy do bigosu. Całość mieszamy. Odstawiamy garnek z gazu i czekamy do następnego dnia. W dniu kolejnym gotujemy nasz bigos ok. 1-2 godzin. Teraz nasze danie nabiera odpowiedniego koloru. Doprawiamy go ulubionymi
tojestpyszne.blogspot.comŚwięta, święta i po świętach. Pozostały w lodówce świąteczne resztki… i nie tylko resztki. Po tradycyjnych smakołykach pora na tradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty. Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg) - 2 cebule - 1 duża marchew - 1 pomidor - papryki (3 kolory) - kiełbasa, mięso (dałam wszystko pieczone ok.700g) - 3 liście laurowe(...)kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper – mieszamy, zagotowujemy i podajemy. Mój poświąteczny bigos ze słodkiej kapusty jest lekki, bez zbędnego tłuszczu, czy dodatków smażonych. W smaku bogaty, a także pożywny. Podany z rogalikiem sezamowym będzie stanowić szybki obiad lub kolację. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoszybciej, by móc cieszyć się tym czasem z rodziną, by być wypoczęta i radosna. Od lat część potraw przygotowuję wcześniej i zamrażam je, jedną z tych potraw jest bigos. Nawet jeżeli nie będzie zjedzony podczas Świąt, rewelacyjnie sprawdza się jako obiad . Serdecznie polecam bigos ze świeżej kapusty- jest lekki i pyszny. Zaczynamy: Składniki: 2 duże kapusty- biala(...)Doprawiamy dużą ilością pieprzu i papyki, oraz solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i doprawiając. Po tym czasie bigos jest gotowy. Po ostudzeniu możemy przekładać do woreczków. :) Smacznego
Smaki EdytySezon na nowalijki w pełni. Bigos już dawno zjedzony, ale jakoś brakowało mi weny i czasu, by zrobić wpis z przepisem? Jednak doczekał się publikacji i to się liczy. A bigos jest rewelacyjny i zachęcam spróbować. Dodatkowo olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego też staram się wykorzystywać go bardzo często w mojej kuchni. Małe rzeczy(...)koncentratem pomidorowym ok 2-3 łyżki, solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę, odrobinę oleju rzepakowego wlewamy na patelnię i wsypujemy mąkę. Prażymy to chwilę i dodajemy do bigosu. Czekamy chwilkę, aż całość się nam zagotuje wyłączamy gaz i całość posypujemy sporą ilością posiekanego koperku. Ja życzę smacznego i chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad
Malinowe Pocałunki