bigos - 2138 przepisów (strona:40/143)

Meksykański bigos z młodej kapusty 80

Meksykański bigos z młodej kapusty Aromatyczny bigos z młodej kapusty. W takim wydaniu jeszcze go nie próbowałaś. Aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji się skończysz. 12 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 główka młodej kapusty ·        2 papryki czerwone

Kulinarna Chwila
Kiszpsuja 118

Kiszpsuja Coś pysznego dla każdego, każdy na pewno lubi bigos, ta potrawa jest coś ala bigosu a nawet lepsza. Idealne danie na różne uroczystości, niedzielną kolację. Składnik: ·        1 /2 kg fileta z indyka ·        1 cebula ·        ½ kg pieczarek

Kulinarna Chwila
Postna kapusta z grzybami 91

swojemu i w zależności od tego czy używam jej później jako farszu do pierogów dodatkowo ją mielę lub nie. Tradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną czasem „wigilijnym bigosem”, jest prosty i krótki jak lista składników niezbędnych do jego przyrządzenia. Osoby ortodoksyjnie podchodzące do zwrotu postny mogą przy tym zastąpić masło margaryną lub innym tłuszczem roślinnym. Postna kapusta(...)grzybami 2020-12-25 13:21:25 Tradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną „wigilijnym bigosem”. Doskonała jako samodzielne danie, przystawka lub farsz do pierogów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1 mała marchewka (jeśli nie ma jej w kapuście) łyżka masła pieprz Instrukcje Grzyby włóż do naczynia

Kulinarna Pokusa
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 86

można zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą(...)mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie ze świąt. Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy z pieca rumianą, pachnącą tartę, niezwykle sycącą, ale o niebo mniej kaloryczną niż wspomniany wcześniej bigos. Zachęcamy Was do spróbowania tego przepisu. Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Wyjdzie każdemu, nawet niedzielnemu kucharzowi Przepis na ciasto pochodzi z cooking.nytimes.com Czas : przygotowanie – 10 minut plus

Niedzielny kucharz
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki 75

Przyznam Wam szczerze, że kiedyś nie lubiłam bigosu. W sumie… mało co lubiłam jeść. Jednak wraz z wiekiem zmieniły się moje smaki i jak tylko mam okazję to zajadam go ze smakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? Składniki na 5-6 porcji(...)jeszcze przez 15 minut. Kiełbasę pokrojoną w kostkę dodajemy do kapusty i gotujemy przez 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz masło, mieszamy i zagotowujemy. Smacznego! Artykuł Bigos z kiszonej kapusty i karkówki pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Bigos 67

Bigos to tradycyjne staropolskie danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest smaczny, pożywny i przyjemnie rozgrzewający. Składniki oraz sposób przygotowania: Na 1 kg kapusty kiszonej daję niecałe pół główki białej kapusty. Do garnka wkładam kapustę kiszoną, zalewam wodą na oko i gotuję tak 30 min. Potem dodaję posiekaną białą kapustę i gotuję pod przykryciem następną godzinę do półtorej(...)dodaję koncentrat pomidorowy usmażony na smalcu i tak jeszcze smażę w garnku. Najlepiej na drugi dzień jeszcze raz odpalić i przesmażyć wtedy jest lepszy. Autor przepisu: Bożena Trela Artykuł Bigos pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 87

stole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta z grzybami ma pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcesz zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona w sklepie. Podobno(...)kubków smakowych :-). Choć może być nam trudno w to uwierzyć, na zachodzie ta metoda konserwowania produktów spożywczych jest zupełnie nieznana! Co za strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki. Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie

Niedzielny kucharz
Domowa kapusta kiszona w słoikach 85

dobrze też jak jest przykryta solanką. Słoiki szczelnie zamykam wyparzonymi pokrywkami i przenoszę w chłodne miejsce. Surówkę z kiszonej kapusty możemy spożywać bezpośrednio lub wykorzystywać do innych potraw typu bigos czy pierogi z kapusta i grzybami. Poznaj mój sprawdzony przepis na Bigos Staropolski z kiszonej kapusty Smacznego i na zdrowie! Artykuł Domowa kapusta kiszona w słoikach pochodzi z serwisu Blog

Ania gotuje
5 obiadów za 10 zł każdy 94

idealnie przypieczony. Tortillę można zrobić od podstaw, ale można wykorzystać gotowe składniki: pokroić upieczone ziemniaki i paprykę, zalać masą jajeczną i zapiec. Proste i szybkie. W środę zrobiliśmy Błyskawiczny bigos z kapusty pekińskiej To danie od początku do końca powstało jednego dnia. W środę był 11 listopada i po powrocie ze spaceru (nie był to tzw. marsz niepodległości:) zrobiliśmy(...)mega szybki i aromatyczny bigos. Pokombinowaliśmy natomiast w czwartek : Zupa z kładzionymi kluskami i pulpetami Ugotowanie tej zupy to była czysta przyjemność tworzenia: pulpety z mięsa i kaszy – poezja, warzywny aromatyczny bulio – pycha no i lane kluski – pyszności. Klusek narobiliśmy na zapas, bo piątek zapowiadał się mega prancowicie i czasu na zrobienie obiadu było mało. A kluski

Niedzielny kucharz
Kotlety schabowe 81

mięso, które podasz przez cały rok. Kotlety schabowe smakują z potrawami z ziemniaków, np. puree, ziemniakami pieczonymi, kopytkami lub kluskami śląskimi. Mięso podaj z mizerią , surówką z pora lub bigosem – w sezonie młodą kapustą , będzie pysznie. Kotlety schabowe SKŁADNIKI: 600 g schabu – 8 plastrów o szerokości ok. 1 cm 2 szklanki mleka ½ szklanki bułki tartej 3 łyżki mąki(...)bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2 kotlety naraz. Na cienkie kotlety wystarczy po 2-3 minuty smażenia na stronę. Kotlety schabowe najlepiej smakują z ziemniakami i bigosem lub mizerią na jogurcie lub śmietanie. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kotlety mielone z cielęciny 86

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kotlet mielony u mnie musi powiązany być z buraczkami. Podobnie, jak bigos…Ta! Kiedyś rodzina stołowała się w „Słoneczku”. Wykupione obiady abonamentowe, tegesy i tam takie różne rzeczy. U mnie obiad w większości wyglądał tak…bigos, ziemniaki, buraczki i kompot :P No wiem…ale to tak pysznie smakowało

R'n'G Kitchen
Bigos c cukinii 77

Przepis jest prosty i całkiem szybko taki bigos można zrobić. Cukinia tutaj jest jędrna i smakuje obłędnie. Koniecznie trzeba spróbować. takie danie jest idealne na jesienne dni gdy trochę chłodniej za oknem. Cukiniowy bigos. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bigos z kiszonych buraków 142

zdrowy, zwłaszcza dla sportowców, odpad, powstały po zlaniu zakwasu buraczanego. Z racji tego, że ilości są dość spore, trzeba było przetworzyć to na wiele sposobów. Jednym z nich jest bigos.  Składniki: - kiszone buraki - grzyby suszone - śliwki suszone - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Zastanawiałem się jak je pokroić. Najpierw chciałem potrzeć na zapałkę, ale pomyślałem, że to będzie za drobne. Potem kroiłem(...)tego, że idealne rozwiązanie to pół na pół. Takie pokrojone buraki zalewamy do 3/4 wodą i gotujemy.  Grzyby zalewamy wrzątkiem, a kiedy zmiękną dodajemy razem z wodą do bigosu.  Kiedy podgotujemy dodajemy koncentrat pomidorowy

Kryzysowa Książka Kucharska
Wegetariańska kapusta zasmażana 89

winem i suszonymi bardzo aromatycznymi grzybami. Kapusta jest niesamowicie dobra, a to za sprawą aromatycznych dodatków i mimo że kapusta jest w wersji błyskawicznej, to niewiele ustępuje klasycznie przygotowywanemu bigosowi. Porządny bigos gotować należy nawet przez kilka dni…, a tę kapustę dosłownie chwilkę. Tak przygotowanej kapusty używam do pasztecików wigilijnych i pierogów, które wychodzą rewelacyjne. Kapusta zasmażana to również

SprawdzonaKuchnia.pl
Węgierski bigos z młodej kapusty 1174

Wiosenny bigos z młodej kapusty wersja na ostro. Bigos jest pyszny, zrobiłam go na obiad  i na kolację już się nie załapałam. Uwielbiam takie wiosenne jednogarnkowe potrawy. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 1 kawałek por biała część 2 marchewki 2 pomidory 5 pomidorów koktajlowych 20 dkg boczku wędzonego 1 kiełbasa śląska

wesoła kuchnia