Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kiełbasy podwawelskie 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 8 ziarenek ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 3 suszone śliwki przyprawa do bigosu, sól, pieprz 2 cebule 220 g przecieru pomidorowego Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz śliwki(...)podsmażamy kiełbasę. Kiedy kapusta już będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Bigos można przechowywać w słoikach około 2 tygodnie. Smacznego
Moje-pitraszenieświętowaniem Bożego Narodzenia. W moim rodzinnym domu poza tymi postnymi potrawami, które stanowiły o wyjątkowości wieczerzy wigilijnej były też potrawy na kolejne dni odpoczynku. Mama zawsze gotowała bigos, na święta szczególnie bogaty, mięsny i sycący. Jako dziecko nie byłam jego amatorką, dopiero teraz rozumiem, jak wartościową stanowił potrawę, pozwalał Mamie odejść od kuchni w kolejne dni. Zwyczajowo jednym(...)szczęśliwy skok psa i głaszcząc go chwalił za grzeczne towarzyszenie. Nigdy nie zapomnę tej powtarzalnej dorocznie sceny. Przypominała mi się również kilka dni temu, kiedy sama szykowałam staropolski bigos, aby zagotowany w słoikach czekał na święta. Ten obrazek spokojnej pracy mego Taty i uniesiony w górę czarny pyszczek Figara stał przed moimi oczami nieomal namacalnie. Myślę, że teraz obaj cieszą
I tu będę miała takie tebowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję(...)wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaWitajcie:) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego dania, gołąbki i bigos w jednym:) powiem Wam że jest naprawdę pyszne, polecam szczególnie tym którzy za kapusta nie przepadają, jak np: mój syn który zawsze ściąga liście z gołąbków i je sam farsz.W tym daniu zjada nawet kapustę. Zapraszam do wypróbowania bo warto :) Składniki : 1 mała młoda kapusta umyta i poszatkowana(...)lubicie. Danie dusimy tak długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion za szybko odparuje możecie dolać odrobinę wody.Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem grzanki lub bułki.Taki gołąbko bigos śmiało można zagotować w słoiki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliTaki pyszny bigos ,lekki i mało kaloryczny jadłam u przyjaciół.Bardzo mi zasmakował.Polecam wszystkim ,którzy muszą jesc dietetycznie i lekkostrawnie , ale myslę ze na wiosnę każdy ma ochotę na cos smacznego i lekkiego na obiad.Zapraszam. 2 duże ugotowane kurze udka 1 kapusta młoda 2 duże młode marchewki 1 pęczek koperku natka pietruszki 1 cukinia 25 dag.pieczarek 1 cebula oliwa(...)Sól Pieprz Zioła ulubione np.bazylia,tymianek, oregano lub jak kto woli przyprawę do bigosu... ----------------------- Warzywa obrać i pokroić.Koperek posiekać.Cebulę pokroic w kostkę.Na patelni rozgrzac oliwę i poddusić wszystkie warzywa razem.Podlac bulionem.ok.100 ml.i dusić warzywa do miękkości.Dodać mięso kurze rozdrobnione na kawałki i przyprawić.Podawac z młodymi ziemniakami lub z chlebem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibrytfance do ostygnięcia. Po ostygnięciu, mięso owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Sos, który pozostał w brytfance możemy zamrozić i dodać w przyszłości do bigosu. Cudownie podnosi jego walory smakowe. Ponieważ sos ten jest dość tłusty, do bigosu dodajemy około 150 ml - 200 ml jednorazowo. Najczęściej z pieczenia mięsa mam zamrożone dwie porcje sosu. Smacznego
Smak mojego domusklepach i na targowiskach już pojawiła się młoda kapusta. Ja przygotowałam z niej pyszny bigos z dodatkiem wędlin i papryki. Młoda kapusta jest bardzo miękka i nie wymaga długiego gotowania, dlatego też potrawa jest szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 200g kiełbasy cienkiej, 200g boczku pieczonego Hańderek, 2 liście laurowe, 4 ziarna(...)kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Boczek kroję w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażam na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodaję do kapusty. Gotuję około 15 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia KasiŚwięta się skończyły, powoli w lodówce robi się miejsce. Oczywiście w tym czasie zachęcam do gotowania bigosu, to najlepszy moment. Robimy przegląd lodówki i ostatnie mięska dostaną nowe życie w bigosie. Dla tych którzy opróżnili zasoby lodówkowe proponuję karkówkę na kiszonej kapuście ( oczywiście najlepsza własna ze słoika ). Składniki: Ok. 1 kg karkówki Sól Pieprz Papryka słodka 1 duża marchew Duży
Smaki Ewyziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki sól peklowa ok 3 łyżeczki pieprz łyżeczka op. przyprawy do bigosu 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków. Natrzeć solą peklową i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Na drugi(...)zagotować. Odcedzić i jeśli kapusta nadal jest bardzo kwaśna to czynność powtórzyć. Golonkę po godzinie gotowania przełożyć do garnka z kapustą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę do bigosu oraz startą na grubej tarce marchewkę. Dolać tyle wody z gotowania golonki aby otrzymać pożądaną gęstość. Całość gotować do czasu aż mięso zacznie odchodzić łatwo od kości, u mnie
Smakołyki Asibazę pod napoje z procentami, zapełnić żołądki na długie godziny zabawy a zarazem nazajutrz nie być zmuszonym do wyrzucenia resztek tylko dlatego że nieświeże. Oczywiście niezawodny jest nasz polski bigos ale istnieje alternatywa. Feijoda czyli tradyczyjna potrawa brazylijska. O historii feijoady pisaliśmy już jakiś czas temu - FEIJOADA - HISTORIA I PRZEPIS . Dzisiaj przepis na feijoadę powraca - będą troszkę inne składniki(...)trochę swojego koloru. Pokrojoną kiełbasę oraz przepłukaną fasolę czarną wrzucamy do gotującego się z mięsem garnka. 40 minut dodatkowego gotowania tyle potrzebujemy aby feijoada była gotowa. Feijoada jak bigos najlepsza jest nazajutrz. To wygodna potrawa bo wiele dni może postać w lodówce nic nie tracąc na smaku. Oczywiście (tak dla przypomnienia) podajemy ją z ryżemy, farinhą (inna nazwa
Smaki Brazyliijednak do kolacji wigilijnej - czeka nas przygotowanie smakołyków, które często jemy w tym specjalnym dniu. :) Chciałabym sie podzielić z Wami przepisami z mojego wigilijnego stołu. Część potraw tak jak- bigos, łazanki, krokiety, uszka, pierogi i makowiec przygotowuję wcześniej - i mrożę :) . Jednak należy pamiętać by nie mrozić makowca z polewą. Polewa lub lukier zawsze po odmrożeniu. Pewnie zastanawiacie się dlaczego mrożę(...)się Waszą tradycją :) Śledzie świąteczne w oleju Makowiec nie tylko świąteczny Najlepsze uszka wigilijne Farsz do uszek wigilijnych Krokiety Świąteczne Łazanki Świąteczne i nie tylko Bigos Świąteczny i nie tylko Sałatka śledziowa Barszcz wigilijny z grzybami Marcepanowe ciasteczka swiateczne Ciasteczka świąteczne Sernik wiedenski
Smaki Edytygrubo) Rosół zagotować w garnku, wrzucić kapustę i mieszać aż cała się sparzy. Dodać suszone jabłka i przyprawy. Na patelni przysmażyć drobno pokrojoną kiełbasę, cebulę i jabłko , dodać do bigosu. Mieszać od czasu do czasu aż kapusta będzie miękka. ok 40 min. koncentrat wymieszać z ok pół szkl wody, dodać mąkę (ja mieszam w zakręconym słoiku) Dodać do bigosu
Gotowanie jest łatweczarnej morwy (nie jest kwaskowy) lub rodzynki, musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty. Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo. Pomyśl o bigosie. Dodawane są do wykwintnego bigosu również słodkie składniki jak śliwki. SKŁADNIKI: dużo świeżych młodych, dużych liści winorośli 4-6 łyżek oliwy 2 drobno posiekane cebule 2 ząbki czosnku gładko zmiażdżone
Sztuka gotowania w/g SamiryNasza propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty. Składniki 500 g mięsa wieprzowego 1 duża cebula 2 marchewki 1 mała kapusta 2 papryki 2 duże pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml bulionu warzywnego' 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w większe kawałki, razem(...)chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Bigos dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G KitchenTroszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50 dag pieczarek, 50 dag cebuli, 4 korniszony, 1 duża pietruszka, 5 wędzonych śliwek ( lub suszonych), mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 20 dag), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi(...)przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy około 90 minut. Jak każdy bigos - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień
Nie tylko w kuchni