odgrywa bardzo istotną rolę, stanowią dość szeroką i zróżnicowaną grupę. Kapusta zasmażana to świetny dodatek do wielu potraw, wielkim uznaniem cieszą się też surówki z kapustą jako głównym składnikiem. Bigos, gołąbki czy zupy jarzynowe – oto kolejne potrawy, w których to warzywo jest składnikiem wyjątkowo ważnym. Zobacz przepisy z kapustą: Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Młoda zielona kapusta(...)zasmażana do obiadu Łazanki młoda biała kapusta i makaron Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej Japońskie specjały. Okonomiyaki – smaż co lubisz Chłopski garnek czyli sycące danie jednogarnkowe Artykuł Sekrety natury. Zdrowa dieta. Kapusta pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plPomysł na sezonowy obiad- bigos ze słodkiej i kruchej, młodej kapusty z dodatkiem pomidorów i kiełbasy, doskonały na wiosenno-letni obiad (bo smakiem młodej kapusty będziemy cieszyć się jeszcze latem). Jednogarnkowy i ultraszybki, bo do zrobienia w 20 minut! A jak wolisz wersję młodej kapusty bez kiełbaski i pomidorów, to zapraszam po przepis na bigos maślany (klik) . 5-6 porcji
Kraina Miodem PłynącaObowiązkową potrawą w wiosenno-letnie dni jest u mnie bigos z młodej kapusty- z tartą marchewką, ogromną ilością świeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem, jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigos. Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja, akurat tę wersję preferuję
Kraina Miodem PłynącaPizzoccheri Składniki: 50 g masła cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki pół kilo kapusty wigilijnej lub bigosu kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu gryczanego lub łazanek 200 g sera żółtego startego na tarce (u mnie gouda pół na pół z parmezanem) Pełny(...)przepis tutaj Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem Pieczone ziemniaki z fetą i cynamonem Składniki: pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie mrożonego pół główki czosnku (bez obierania) 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu ser feta pokrojony na kawałki garść ciemnych oliwek bez pestek drobno posiekany
Ugotowane pozamiataneŻeberka duszone w kapuście kiszonej, to taki błyskawiczny bigos. Pracy przy nim niewiele, nie trzeba super umiejętności, a efekt powalający. Warto przetestować ten przepis, bo naprawdę warto. Żeberka wpierw obsmażamy i dusimy do miękkości, a następnie przekładamy kiszoną kapustą i odstawiamy do drugiego dnia dla przegryzienia smaków. My zwykle jednego dnia mamy na obiad smażone żeberka, drugiego lub jeszcze kolejnego(...)żeberka duszone w kapuście. Nabierają zupełnie innego, niepowtarzalnego smaku. Smakują jak dobry bigos, a wystarczają tylko: żeberka i kapusta, no i trochę pieprzu do smaku. Składniki: - ok. 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych - ok. 1 kg dobrej kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - sól - mielony czosnek - kilka łyżek bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu gęsiego lub dowolny inny tłuszcz Żeberka obsmażamy na rozgrzanym
Smaczne Zdrowepiekarniczych – używane jest podczas wypieku niektórych rodzajów chleba. Jednak przyprawa ta ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinna być dodawana do większości ciężkostrawnych potraw – chociażby w przypadku bigosu, ciężkich gulaszy, albo kwaśnicy. Zobacz również: Błyskawiczny bigos Artykuł Kminek – właściwości lecznicze pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na najlepszy domowy bigos z kapusty kiszonej.Tradycyjny domowy z dużą ilością mięsa, zachwyci nie jednego smakosza. Bigos Składniki · 1,5kg kapusty kiszonej · 40dag karkówki · 30 dag wędzonego boczku · 30 dag żeberek · 30dag kiełbasy śląskiej · 5 dag suszonych
Kulinarne pyszności MolkiNajlepiej smakuje bigos, który robi moja babcia. Udało mi się w końcu wziąć od niej przepis i zrobić go samodzielnie. Świetnie smakuje, każdy prosi o dokładkę. Podaję go samodzielnie albo z kotletami mielonymi
Prosty przepis naBigos przeważnie kojarzy się nam z potrawą robioną z kapusty kiszonej i różnymi gatunkami mięs oraz wędlin. Dlatego wielu z was będzie zdziwionych, zapoznając się z poniższym przepisem, gdzie bigos po cygańsku przygotowany jest bez kapusty, a dodatkiem do niego są klopsiki z mięsa mielonego. Danie to jest również bardzo smaczne, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciBigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gotuje się go głównie z kapusty kiszonej z dużą ilością różnego gatunku mięs i wędlin. Dzisiaj jednak mam dla was przepis na bigos w nieco innym wydaniu, bo z młodej kapusty. Jego przygotowanie zajęło mi niecałą godzinę, a smakuje wyśmienicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka młodej kapusty (około 1 kg) 300 g boczku
Danka Pichcistole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta z grzybami ma pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona w sklepie. Podobno(...)kubków smakowych :-). Choć może być nam trudno w to uwierzyć, na zachodzie ta metoda konserwowania produktów spożywczych jest zupełnie nieznana! Co za strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki. Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie
Niedzielny kucharzTartaletki z bigosem to pomysł na przystawkę na świąteczne i przedświąteczne przyjęcia. Można je podawać na ciepło, podgrzewając tuż przed podaniem, ale sprawdzą się też jako przystawka na zimno. Bez świątecznej kapusty z grzybami czy domowego bigosu trudno sobie wyobrazić święta, ale nie zawsze musi to być tradycyjnie podane danie. A jeśli chodzi o serwowanie świątecznych dań chciałabym polecić
Bon appetit mon amiedynią Zupa pomidorowa na wołowinie Leczo z dyni Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Tarta z wędzonym łososiem, kalafiorem i papryką Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie wegańskie Bigos z bakłażana Kurczak myśliwego z Toskanii Żeberka duszone – przepis Boczek pieczony w miodzie Zupa meksykańska Gołąbki po staropolsku Gołąbki z mięsem i ryżem Pasztet z ciecierzycy Tarta z sałatką jarzynową Danie(...)jednogarnkowe z kapustą i ciecierzycą – jak wykorzystać resztki wędlin Shepherd’s pie – Zapiekanka pasterka – przepis Pyszna zapiekanka makaronowa Bigos pieczony – przepis Artykuł Dania najlepsze na drugi dzień – 20 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujemoże się nie udać , bo przecież kiszona kapusta to zepsuta w dobry sposób kapusta, więc nie da się zepsuć zepsutego . Doskonała jako przystawka , surówka , a wprost idealna na bigos . Uwierzcie mi nie ma sobie równych , no chyba że kapusta kiszona z papryką Polecam spróbujcie a już zawsze będzie w Waszym repertuarze Składniki : 2 główki kapusty 8 pomidorów , najlepiej typu pasta(...)spiżarka nie zabrudzi się . Taka kapucha może stać nawet do 1,5 roku … U nas dotrwała tylko do świąt Doskonała solo jako surówka , a bajeczna w kapuśniaku lub bigosie … Smacznego ! Artykuł Kapusta kiszona z pomidorami , bajeczne przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyśliwkach węgierkach, aromatyczna, lekko słodka, po prostu pyszna. Tej nalewki z węgierek nie może zabraknąć w waszej spiżarni. Rozgrzewa i poprawia humor podobnie, jak nalewka malinowa , a dodana do bigosu.... hmmm - po prostu niebo w gębie. Nalewka węgierkowa jest bardzo prosta do zrobienia, łatwiej już się nie da. Trzeba tylko wybrać bardzo dojrzałe węgierki (mogą być nawet lekko pomarszczone(...)cukru i co dwa - trzy dni potrząsałam słojem. W ten sposób po miesiącu powstał słodki likier śliwkowy. Śliwki dodałam do powideł, są absolutnie genialne, wprost idealne do bigosu i jako dodatek do deserów. Likier ze śliwek węgierek jest znacznie słodszy niż nalewka, doskonały na babski wieczór. Najlepsza nalewka na śliwkach węgierkach
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata