Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu. 6. Sałatka z tuńczykiem 7. Łazanki z kapustą i grzybami 8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos) 9. Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik(...)wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne. Nie ma śledzi (nie lubimy), karpia (mało
Na moim talerzuPozostało Wam jeszcze sporo bigosu ze świąt? Możecie zrobić z niego paszteciki na Sylwestra :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPozostało Wam jeszcze sporo bigosu ze świąt? Możecie zrobić z niego paszteciki na Sylwestra :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldżurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki
Kulinarne przygody Gatityprzyprawy, grzybki, śliwki. Gotujemy długo aż do miękkości kapusty i mięsa. Wyjmujemy kości odrywamy mięso, rozdrabniamy i razem z pokrojoną kiełbasą możemy jeszcze podsmażyć. Kiełbasę też dodajemy do naszego bigosu. Na koniec mąkę mieszamy z wodą i koncentratem, do konsystencji gęstej śmietanki i dodajemy do bigosu. Dosalamy i doprawiamy do smaku
Gotowanie jest łatwestole musi być prosta, jak wszystkie dania tego dnia. Nie potrzebuje dodatkowych aromatów, bo kapusta z grzybami ma pachnieć grzybami i kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona w sklepie. Podobno(...)kubków smakowych :-). Choć może być nam trudno w to uwierzyć, na zachodzie ta metoda konserwowania produktów spożywczych jest zupełnie nieznana! Co za strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki. Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie
Niedzielny kucharzWigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWigilię idealny będzie bigos bez mięsa, równie dobry co i z mięsem. Grzyby nadadzą cały aromat potrawie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldbogato”, z mocnym aromatem wędzonki i leśnych grzybów oraz z obowiązkowym dodatkiem golonki wieprzowej. Chwilami mając do czynienia z tak przygotowywanym kapuśniakiem nasuwają się trudne do odpędzenia skojarzenia z bigosem, chociaż to oczywiście nie to. Ale podobnie jak bigos nasz kapuśniak najlepiej smakuje długo gotowany i nieco odstany. Użyjcie koniecznie dobrej jakości składników, a spokojnie wytrzyma w lodówce dobrych kilka
Kulinarna PokusaJesienią nie brakuje u mnie dyni. Można z niej wyczarować przekąski, słodkie wypieki, zupy, gulasze czy ostatnio słynny bigos z dyni . Spróbowałam prawie wszystkiego i polecam! Dziś u mnie dynia pachnąca delikatnie imbirem, pomarańczą i czosnkiem, w lekko ostrej wersji podana z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Jesienne wspaniałości – zapraszam! Odkąd poznałam dynię Hokkaido reklamuję ją wszystkim wokoło. Wspaniały orzechowy(...)mnie podobny smak słodkich batatów:) Polecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej: ciasto torcik dyniowy mech zupę krem z dyni krem z dyni pieczoną dynię bigos z dyni z papryką i chorizo SKŁADNIKI: 1 dynia, u mnie Hokkaido (inną należy obrać ze skóry) oliwa kilka kropel soku z pomarańczy sól, pieprz cytrynowy, ostra papryka i lubczyk
Zasmakuj Kuchnibogato”, z mocnym aromatem wędzonki i leśnych grzybów oraz z obowiązkowym dodatkiem golonki wieprzowej. Chwilami mając do czynienia z tak przygotowywanym kapuśniakiem nasuwają się trudne do odpędzenia skojarzenia z bigosem, chociaż to oczywiście nie to. Ale podobnie jak bigos nasz kapuśniak najlepiej smakuje długo gotowany i nieco odstany. Użyjcie koniecznie dobrej jakości składników, a spokojnie wytrzyma w lodówce dobrych kilka
Kulinarna PokusaWitam Kochani jako, że sezon na cukinię w pełni, chciałabym Wam przedstawić jeden z przepisów, które uwielbiam-bigos z cukinii, ale z dodatkiem białej kapusty. Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce. Jest to świetna alternatywa dla bigosu z kiszonej kapusty. Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupodanie z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu, kto się skusi – proszę bardzo To danie, które w naszym domu króluje kilka dni, bo najlepiej przygotować go więcej (jak bigos z kapusty czy modne teraz bigosy warzywne, np. z dyni lub cukinii), odgrzewać i smakować. Każdego dnia, nie wiedzieć czemu smakuje lepiej:) SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone duże papryki 2 cebule
Zasmakuj KuchniPrzepyszny, delikatny, lekko kwaśny od pomidorów i bardzo sycący za sprawą dużej ilości warzyw i kiełbasy. Tak przedstawia się bigos z cukinii, który gotuje się znacznie krócej. Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ją zastąpić tym, którzy mają jej nadmiar. Potrzebujemy: 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 marchewki(...)woli), wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonych warzyw z kiełbasą. Od momentu zagotowania gotujemy około godzinę z dodatkiem soli i pieprzu. Jeżeli lubicie bardziej "wodnisty" bigos gotujcie go z przykryciem, jeżeli bardziej treściwy - bez przykrycia, wtedy większość płynu odparuje. Do lekko rozgotowanej cukinii dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut
MamaOskarka