bigos - 2138 przepisów (strona:36/143)

BIGOS 156

umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć z resztą cebuli i przyprawami. Jeśli kiełbasa jest w osłonce sztucznej, przed krojeniem kiełbasy osłonkę zdjąć. Dodać do kapusty wszystkie gatunki mięsa. Bigos zagotować, przyprawić solą do smaku. Bigos można też przyrządzić zasmażany, dodając zasmażkę z części tłuszczu i 3 dkg mąki. Podawać z ziemniakami, pieczywem, kluskami ziemniaczanymi

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bigos 148

Następnie na tej samej patelni obsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty. Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do całości. Do bigosu wrzucamy śliwki i grzyby. Bigos gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Im dłużej będzie gotowany tym będzie smaczniejszy

Qchnia po prostu
Bigos z młodej kapusty 167

smalcu cebula 0,5 kg mięsa mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej  sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę(...)miękka). Odcedzić. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko.  Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać. Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu

Cukiernia Pychotki
Bigos z pekinki 160

Zachciało mi się bigosu, ale brak jakoś czasu i postanowiłam wypróbować bigos z kapusty pekińskiej..i tak oto zrobiłam..pyszny wyszedł..i co najważniejsze szybko się robi i także szybko się gotuje..polecam. 1 kapusta pekińska kawałeczek  boczku pęto kiełbasy 1 cebula 2 -3 marchewki 1 pietruszka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów   mielone pomidory Skworcu

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniaczki czyli jak wykorzystać ponownie pozostałe jedzenie ze Świąt/Sylwestra 214

pozostałego po świętach lub zamrożonego wcześniej bigosu, kapusty świątecznej, domowego pasztetu możemy szybko wykonać smaczne paszteciki/kapuśniaczki. Ciężko jeść któryś dzień z rzędu bigos, a szkoda było nam go wyrzucić. Dlatego pomyślałam, że można go podać w innej postaci. Kapuśniaczki czy paszteciki będą idealne na każdą imprezę. Przepis wykorzystałam na Sylwestra. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bigos 269

Przygotowanie tradycyjnego bigosu wymaga czasu i cierpliwości. Musi mieć ten wyjątkowy smak. Zawsze podkreślam go dodatkiem powideł. Wspaniale smakuje w świąteczne dni oraz na innych rodzinnych spotkaniach. Składniki 2,5 kg … Czytaj dalej Bigos

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Lekki bigos z cukinii 224

warzywa na działce = dużo możliwości. Dziś miałam ochotę na coś lekkiego. Z racji, iż w tym roku cukinia owocuje bardzo obficie, postanowiłam zrobić już zapomniany u mnie w domu bigos z cukinii. Zobaczcie sami co wyszło;) Lekki bigos z cukinii 2 średniej wielkości cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) 2 cebule 5 ząbków czosnku papryka zielona i czerwona mały

Kuchnia moimi oczami
Letni bigos 180

Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 40 dag boczku gotowanego 1 duży pęczek koperku 2 cebule(...)przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać gorące danie

Wanilia i Kardamon
Bigos nad bigosami 131

Polska kuchnia tradycyjna zawsze była i będzie przeze mnie uwielbiana, stąd też za każdym razem, gdy przygotowuję świąteczny bigos, czy rosół wiem, że nie ma opcji, by gościom nie smakował. Sprawdzone przepisy podpatrzone u babci i mamy zawsze się sprawdzają..., ale ja również zawsze dodaję coś od siebie, by było jeszcze lepiej. I za każdym razem jestem niesamowicie dumna(...)zalewamy czerwonym winem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około godziny, by składniki się połączyły. Wywar powinien w większości wyparować, nie należy więc przesadzać z ilością soli. Gotowy bigos powinien "odstać swoje", by nabrać odpowiedniego aromatu. Odpowiedni czas to około dwóch dni w lodówce. U mnie stoi tyle na balkonie, po czym mrożę go, by czekał na święta... ciężko

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos z młodej kapusty 165

Uwielbiam ten pierwszy wiosenny bigos, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta. Możemy go przygotować wcześniej i przechowywać w słoikach w lodówce. Jak oczywiście zdążymy cokolwiek schować. 2 główki młodej kapusty 300 g pieczarek 300 kiełbasy zwyczajnej 100 g boczku wędzonego Pęczek koperku 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 4 ziela angielskie Sól Pieprz Młodą kapustę dokładnie(...)kroimy w plasterki, dokładamy do kapusty. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do kapusty. Doprawiamy zielem angielskim, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 minut

VioletoweKucharzenie
Letni bigos z młodej kapusty w zestawieniu ze świeżym szpinakiem 153

4pkt + herbata owocowa bez cukrów, słodzików i miodu. Na lunch 2 kawałki wędzonego halibuta  + jabłko i 2 nektarynki co daje w sumie 8pkt, a na obiad letni bigos z młodej kapusty + świeży szpinak :-) Szczerze to nie wiem jak zapunktować bigos?! No ale to mój pierwszy dzień więc nauka przede mną

upichcona
Bigos z młodej kapusty 164

mój mąż wrócił z zakupami, stwierdziłam, że z tej kapusty gołąbków to raczej nie będzie. Kapusta okazała się strasznie maleńka. A, że główki były dwie, tak więc ugotowałam bigos z młodziutkiej kapusty. Składniki: 2 główki kapusty 1/2 kg cienkiej kiełbasy 1/2 kg żeberek 1 mały koncentrat pomidorowy lub 1/2 dużego  2 cebule 2 marchewki 3 łyżki oleju 3 łyżki(...)wszystko kilka minut.Wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do ugotowanej kapusty.Gotuję wszystko razem , dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Na oleju zasmażam mąkę i dodaje do gotowego bigosu. Po zagotowaniu zestawiam z palnika. Podaję z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Bigos staropolski 164

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego(...)kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wino śliwkowe (lub śliwowicę), wędzoną paprykę, kardamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny. Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos tradycyjny 462

Bigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)  2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych(...)około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą  kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić pieprzem i solą

Humanistka w kuchni
Bigos 131

ubiegłą sobotę u mnie w domu odbywało się coroczne kiszenie kapusty (przepis niebawem na blogu). Po skończonej pracy nabraliśmy ochotę na pyszny domowy bigos, a że wszystkie potrzebne produkty miałam w domu to długo nie zastanawiałam się nad jego przygotowaniem. Dodatek suszonych grzybów czyni go bardziej szlachetnym i niezwykle podkręca jego smak. Bigos jest pyszny, nie za tłusty i bardzo

Krakowskie smaki Ani